Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Pentaxi valgusjõuline optikapärl – 55mm f/1.4 fiksobjektiiv

©Tekst ja fotod: Margus Männik

Nii mõnedki Pentaxi peegelkaameraobjektiividest on tegelikult juba üpris soiidses eas. Siiani müügil oleva FA-sarja (üli)valgusjõulise normaalobjektiivi optika jõudis esmakordselt letile juba 1984. aastal – tookord küll käsiteravustamisega korpuses.

Moodsad ajad nõuavad teadagi moodsamaid lahendusi. Ja nii meisterdas Pentax uue normaalobjektiivi – Pentax DA*55mm f/1.4 SDM 20.32€.

Mitte, et vana viiekümnene (FA 50mm f/1.4 25.41€) digikaamera ees kuidagi hätta jääks – kaugeltki mitte. Peamiseks vanuse märgiks on vast fotomasina keres asuvale mootorile üles ehitatud teravustusmehhanism, mis odavamate kaameramudelitega erilist kiirust üles ei näita.

Siiski ei piirdu uuendused kaugeltki kruvimehhanismi SDM-mootori vastu vahetamisega.

Ülim kvaliteet

Põhiliseks tuleks vast lugeda täiesti uut optilist skeemi. Eks Pentaxil ole ennegi edukaid objektiive olnud, kuid 55mm f/1.4 SDM on pärl nendegi kõrval.

Olgem ausad – pahatihti kipuvad ülivalgusjõulised objektiivid täisava juures märgatavalt teravuses kaotama. Uuel Pentaxil on aga kujutis eeskujulikult terav läbi kogu võimalike avade vahemiku. Justnimelt eeskujulikult – tehtud pilte uurides tundub mulle üha enam, et 55mm f/1.4 on isegi pisut teravam kui seni minu jaoks standardobjektiivide teravusetaloniks olnud DFA 50mm F/2.8 Macro 324.24€.

Võib üsna julgelt öelda, et Pentax K20D 19.43€ RAW-failist A3-mõõtu suurendatud fotol pole kasutatud ava praktiliselt võimalik ära arvata. Lisaks teravusele on selles oma osa ka üleväikesel vinjeteerumisel. APS-C mõõdus sensori korral on kujutise nurgad vaid ca. 0.3 säriarvu võrra tumedamad – spetsiaalse mõõtmiseta märkab seda ehk vaid mõni eriti kotkapilguline kodanik.

Uue 55mm objektiivi põhitrump on kristallselge joonis. Lisaks võimaldab ilmastikukindlus igas olukorras rahulikult pildistada.

Objektiivi vääristuses on kasutusel uus Aero Bright Coating tehnoloogia, mis tootja sõnul vähendab oluliselt läätsedevahelisi peegeldusi. Tõsi ta on – selleks, et päikesejänkusid kaadrisse hüppama saada, tuleb päris tõsiselt vaeva näha.

Kuid seegi pole veel kõik – nii teravuse kui vinjeteerumise poolest tunneb DA*55mm f/1.4 end suurepäraselt ka täiskaadersensoriga fotomasina ees. Vaid teravustada tuleb filmikeredega käsitsi, kuna „kruvi” objektiivi bajonetis enam pole. Kas on meil ehk oodata selle objektiivi võimeid täielikumalt ära kasutavat 24x36mm kaadrimõõduga digikere?

Tehnikast veel

Võrreldes juba mainitud „FA-vanakesega” on uus objektiiv tublisti kasvanud. Kui FA50/1.4 25.41€ läbimõõt ja pikkus on 63x37mm ja kaal 220 grammi, siis DA*55/1.4 20.32€ vastavad strateegilised mõõdud on 70.5×66 ja 375.

Mis parata – objektiivi sisemusse paigutatud mootor ja ilmastikukindlust tagavad tihendisüsteemid nõuavad oma. Aga vähemasti ei pea keegi seda naljaka kujuga bajonetikatteks nagu seda näiteks mõne Pentaxi õhukese Limitediga ette kipub tulema.

Kuigi numbrid hirmutavad, ei tundu DA*55/1.4 SDM kaamera ees sugugi suure ega raskena, kuna komplekt jääb kenasti tasakaalu. Automaatteravustemine on praktiliselt hääletu ja väga täpne. Käsitsi teravustamiseks pöördub objektiivil (erinevalt FA-sarja optika kitsukesest rõngakesest) pea kogu kenasti kummeeritud esiosa. Vaatamata ilmastikukindlust tagavatele tihenditele liigub see kergelt ja sujuvalt ning quick-shift süsteem lubab automaatika töösse sekkuda täiesti suvalisel hetkel.

Avaseaderõngast digiajastule kohaselt (o tempora o mores) otsida ei tasu, kuid mis seal’s ikka – eks me hakkame sellega juba tasapisi ära harjuma. Diafragma lamellid on spetsiaalse ümardatud kujuga, et tagada võimalikult hea bokeh (ebateravate detailide väljajoonistumine).

Sellise klassi objektiivi puhul on iseenesestmõistetav, et esiosa ei pöörle, kuid lisaks ei liigu teravustamisel midagi ka edasi-tagasi.

Ainsaks liikuvaks osaks on korpuse sisemuses asuv esiläätsega seotud optikaplokk. Kuigi tegu pole makroobjektiiviga, muudab kindlalt paigal püsiv korpus lähivõtte mugavamaks – eriti, kui kasutada objektiivile kinnitatavat rõngasvälklampi.

Filtrimõõduks on Pentaxile juba ammustest aegadest tavapärane 58mm. Polarisaatori 16.26€ mugavamaks kasutamiseks saab objektiivi päikesevarjukist eemaldada väikese katte.

Kokkuvõtteks

Sellise fookuskaugusega fiksobjektiivi kohta suhteliselt suur ja raske, kuid see-eest ülimalt terava ja ühtlase joonisega ükskõik millise ava juures – nii võiks vist Pentax DA*55mm f/1.4 SDM kõige kokkuvõtvamalt iseloomustada.

Ma ei ütle, et see objektiiv oleks iga pentaxiomaniku must have (FA50 f/1.4 pole ju veel sugugi maha maetud!), kuid rahuliku une on see ilmselt viinud juba päris paljudelt. Tõsine tööriist.

Pentax DA*55mm f/1.4 SDM
Fookuskaugus 55mm (digikaamera ees vaatenurk 28.6 kraadi)
Korpus tolmu- ja ilmastikukindel korpus, tihendrõngaga bajonett
Konstruktsioon 9 elementi 8 grupis
Vääristus mitmekihiline SMC Aero Bright Coating
Teravustamine objektiivisisene SDM mootor, AF/MF-lüliti objektiivil
Min. terav.kaugus 45 cm
Avamehhanism 9 ümardatud lamelliga diafragma, avad f/1.4… f/22
Filtrikeere 58 mm
Mõõtmed ja kaal 70.5 x 66 mm, 375 g
Komplektsus objektiiv, päikesevarjuk, kott

Plussid:
1. Ülimalt terava kujutisega
2. Minimaalse vinjeteerumise ja moonutustega
3. Ilmastikukindel korpus

Miinused:
Fiksobjektiivi kohta suhteliselt kogukas

Pentax DA*55mm f/1.4 SDM Photopointis 20.32€

DA55mm f/1.8 SDM ei ole küll makroobjektiiv, kuid lähivõttel see hätta ei jää. Tausta reprodutseerumine on eeskujulik.

(708)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Olympus LC-43B Olympus objektiivikate LC-43B
Silicon Power 8 GB USB 2.0 Lux Mini 720 sinine Maitsekas alumiiniumkorpuses USB mälupulk
Acer Aspire One AOA150-Aw valge 160 GB sülearvuti Sülearvuti Acer Aspire One AOA150-Aw valge 160 GB Protsessor: Intel Atom N270 (1,60 GHz) Mälu: 1 GB (2x512 MB) SDRAM 533MHz Kõvaketas: 160 GB SATA II 5400 rpm Ekraan: 8,9" 1024 x...
HTC peakomplekt Android 3,5mm valge RC-E150W Sobivus: Desire, HD2, Legend, Nexus One, Tattoo, Touch HD, Touch2, Wildfire
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga