Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Pentaxi ringvälk AF 160FC

©Tekst ja fotod: Margus Männik

Vanarahvas teadis rääkida, et vankri parandamine olla targem talvel ette võtta. Küllap siis on talvel ka paras aeg sitikapildistamiseks mõeldud tööriistu soetada. Pentaxiomanikest makrohuvilisi peaks rõõmustama uus automaatne ringvälk.

Kuigi paljud arvavad ehk vastupidist, pole Pentax AF 160FC 13.21€ näol siiski tegu esimese Pentaxi kaubamärki kandva ringvälguga. Vanemad mudelid pärinevad lihtsalt digikaamerate-eelsest ajastust ning pole seetõttu eriti levinud. Erinevalt objektiividest, mis kestavad vanaisalt pojapojale, ei sobi vanemate välkude ja uute kaamerate tarkus eriti hästi kokku.

On arusaadav, et esmalt hoolitses tootja massiliselt ostetavate-müüdavate universaalvälklampide väljatöötluse eest, kuid tänaseks on jõutud ka uue, spetsiifiliselt makropildistamiseks mõeldud riistapuuni.

Pentax AF 160FC

Kui mitmed teised firmad on läinud seda teed, et pakuvad lähivõtete tarvis varrekestega objektiivi esiotsale kinnitatavaid valgustikomplekte, siis Pentax AF 160FC on täiesti puhtavereline ringvälk.

Eks mõlemal konstruktsioonil ole omad plussid ja miinused, kuid mulle isiklikult sobib säärane  ühes tugevas tükis konstruktsioon enam.

Lisaks objektiivi esiotsale kinnitatavale valgustile on kaamera „katusel” vooluallikaid ja juhtelektroonikat sisaldav juhtplokk. Esmalt tundub, et välklambi juhtarv on üliväike – kõigest 16, nagu mõnel kaamerasse ehitatud lambil – kuid ega lähivõttel enamaga midagi peale hakata polegi.

Kui vanades ringvälkudes sisaldus sageli üks tõepoolest ringikujuline välgutoru, siis AF 160FC valgusti sisemuses asuvad kaks reguleeritava võimsusega valgusallikat. Lisaks kaamera säriautomaatika poolt valitud parameetritele saab fotograaf ka ise otsustada, kui palju ja kuidas ta pildiotsijast nähtavat valgustada tahab.

Kuna valgusallikaid on kaks, siis saab nende omavahelise võimsusvahekorra reguleerimisega võtteobjekte oluliselt nüansirikkamalt esile tuua. Kaadri komponeerimise ja teravustamise lihtsustamiseks on välgurõngasse lisatud ka pidevat valgust andvad pilootlambid.

Kasutamine

Ringvälgu töövalmis seadmine ei nõua mingeid erilisi teadmisi. Komplektis on nii rõngad valgusti kinnitamiseks objektiivi filtrikeermesse kui ka spetsiaalne bajonettkinnitusega vahetükk Pentax DFA makroobjektiivide tarvis. Juhtplokk välgujala külge ja töö võib alata.

Esimesed nö. tavaolukorras tehtud kaadrid toovad välja ringvälgu suurima eelise – ei mingeid varje!

Füüsikat muidugi ei narri ja tegelikult on need olemas, kuid jäävad tänu valgusti asetusele pildistatu taha ning ei paista pildil välja. Neile, kellele tagasihoidlik juhtarv muret tekitab olgu öeldud, et tegelikult jagub võimsust vabalt ka keskmise suurusega toas pildistamiseks.

Nii tava- kui lähivõttel tuleb aga ettevaatlik olla peegeldustega – läikpindadele tekivad valguslaigud isegi lihtsamalt kui nö. tavalise välklambiga ning harjumuspäraselt lakke ega seinale ju ringvälku suunata ei saa. Niisiis ei tasu arvata, et ringvälk on võluvits, mis kõik makrofotograafia hädad lahendab – ka kasutaja peab tasemel olema!

Kui aga veidi aega võtta ja vaeva näha selgub peagi, et AF 160FC näol tegu universaalsema ja väga mugava tööriistaga. Õppige seda põhjalikult tundma ning päris kindlasti leiate te mitmeid üpris ootamatuid kasutusvõimalusi.

Alternatiivne kõrvalepõige

Aga mida siis teha, kui ringvälgu valgushelkidest või mingist muust iseloomulikust probleemist tõepoolest kuidagi lahti ei saa? Ühe lihtsa lahenduse pakub juhtmevaba Pentaxi välklampide juhtimise süsteem.

Sageli arvavad inimesed ekslikult, et kaamerale sisseehitatud pisivälk saab hakkama vaid ühe eraldiasuva valgusti juhtimisega. Tegelikkuses võib sama juhtkanali „otsa riputada” rahumeeli niipalju kaamerast kaugemale paigutatud FGZ-välklampe kui kulub.

Üle pingutada muidugi ei tasu – reaalselt parandab valgustust kardinaalselt juba teise wireless­-välgu lisamine, kolmega saab aga luua väga keerukaid ja peenelt häälestatavaid valgusskeeme väga erinevate olukordade tarvis. Katsetage julgelt!

Kokkuvõtteks

P-TTL automaatikaga ringvälk pole vast küll igaühele vältimatult vajalik, kuid ma olen kindel, et AF 160FC turuletulek rõõmustab paljusid. Kuigi juhtarv tundub üpris väike, pole ringvälgu võimalused sugugi piiratud vaid makro- ja lähipildistamisega.

Ma soovitaks kõigil, kel vähegi tõsisem fotohuvi kindlasti ringvälguga pildistamine ära proovida. Nagu paljud enne teid, leiate ilmselt teiegi sellele esmapilgul ootamatuid kasutusvõimalusi.

Pentax AF 160FC
Tüüp P-TTL automaatikaga ringvälklamp
Valgustid 2 impulssvalgustit (2xGN8) ja 2 pilootlampi
Võimsuse käsiseadistus +0.5…-1 EV, lisaks võimalus kasutada 1/1, 1/4 ja 1/16 võimsusi
Mõõtmed ja kaal 70.5 x 66 mm, 375 g
Filtrikeere 58 mm
Komplektsus objektiiv, päikesevarjuk, kott

Plussid:
1. Tugev konstruktsioon
2. Paindlikult seadistatav
3. Eredad, kuid voolusäästlikud pilootlambid

Miinused:
1. Jäme ja jäik juhtploki ning valgusti vaheline kaabel

Tihti arvatakse, et rõngasvälk sobib vaid makrofotograafiasse, e.t. kuni paari(kümne) sentimeetri kaugusel asuvate objektide pildistamiseks. Tegelikult jätkub sel vabalt valgusjõudu pea kümne meetri kauguseni.

(317)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Speedlink veebikaamera Reflect LED SL6815-SBK-01 Stiilne ja andekas veebikaamera videokonverentside, -vestluste, fotode, videomailide jne tarvis
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga