Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Pentaxi eliitoptika – “Limited” seeria

©Tekst ja fotod: Margus Männik

Eelmises postituses peatusin pikemalt Pentaxi DA*-seeria objektiividel.  Need on  objektiivisisese teravustusmootoriga (SDM), ilmastikukindla kerega ja “tavalisest” täpsemate optilis-mehhaaniliste lahendustega kvaliteetobjektiivid.

Aga mis siis, kui ka DA* objektiivid pole küllaldaselt head (või eksklusiivsed)? Ülinõudlikele (või lihtsalt erilisust ihkavatele) fotohuvilistele toodab Pentax juba kümmekond aastat püsifookuskaugusega Limited-sarja objektiive.

Spetsiaalselt digikaameratele on mõeldud DA Limited optika, kuid peale lühikest varjusurma on taas saadaval ka filmiajastust pärinevad, kuid end ka digikaamerate ees suurepäraselt tundvad FA Limited mudelid.

DA Limited

Digi-Limited sari koosneb neljast täismetallkorpusega mudelist fookuskaugustega 21 1.02€, 35 12.71€, 40 8.12€ ja 70 75.54€ millimeetrit. Kõik peale 35mm makroobjektiivi paistavad silma ülima kompaktsusega.

Pentax DA Limited objektiivid – Kui tavapärane kipub tüütama, on aeg hankida mõni kena must Limited. Kui teil pole seda millei ette panna, tasub lisaks koju viia ka Pentaxi kaamera.

Pannkoogiks ristitud DA 40mm f/2.8 8.12€ Limited on ilma varjukita, vaid 15mm pikkune-paksune (DA 21mm f/3.2 Limited vastav mõõt on 25mm, DA 70mm f/2.4 Limited – 26mm). Tagasihoidlikud mõõtmed ei mõju aga sugugi negatiivselt pildiomadustele. Kuigi 40mm optiline skeem pärineb juba seitsmekümnendatest aastatest, on seda värskete klaasisortide ja vääristustega parandatud sedavõrd, et objektiiv on igati vääriline partner isegi K20D digipeegli 19.43€ 14,6MP sensorile.

DA40 Limited: Paisteläinud bajonetikatet meenutav kuju ja vananenud optiline skeem? Võimalik… aga pilti teeb hästi!

Ülejäänud DA Limited objektiivid on küll konstrueeritud juba spetsiaalselt digiajastu nõudmisi arvestades. See aga ei takista neist kahe kasutamist filmi-digipeegli ees. Vaid 21mm optika ei sobi selleks nurkade vinjeteerumise tõttu.

DA21 Limited: Tagasihoidlike moonutustega 21mm optika võimaldab kitsal vanalinna tänaval kvaliteedikompromissideta jäädvustada ka üsna suuri objekte.

DA35 Limited Macro: 35mm objektiivi makroomadusi ma kahjuks hinnata ei oska – eelistaksin midagi “pikemat”. Digipeegelkaamera normaalobjektiiviks sobib see aga laitmatult.

Teravustamisel objektiivide esiotsad ei pöörle ning kõikidele DA Limitedidele sobivad ühesugused, 49mm keermega filtrid. Sellesügisesel Photokinal hõigati välja ka järgmine DA Limited sarja liige – 15mm f/4. Tehke teie mida tahate, aga mina hakkasin juba tasapisi raha kõrvale panema…

FA Limited

Loomulikult ei keela keegi digikaamera ette panna „vanu häid” filmi-Limitede (s.t. FA Limited objektiive). Vastupidi, seda võiks igati soovitada – on ju nimelt nende näol tegu Pentaxi kõige eksklusiivsemate toodetega. Plii kasutamist piirava RoHS-direktiivi jõustumise tõttu katkestati nende tootmine vahepeal täielikult, kuid fotohuviliste rõõmuks leiti siiski võimalused selle jätkamiseks.

Pentax FA Limited objektiivid – Pentaxi kõige hinnalisemad optikapärlid – nii filmile kui digimeediale pildistamiseks sobivad FA Limited sarja objektiivid.

Jällegi metallkorpuses objektiivide fookuskaugused on 31 292.33€, 43 9.14€ ja 77mm 192.15€, suhteline ava jääb f/1.8 – f/1.9 piiresse. Vastavalt soovile on neid kõiki võimalik hankida nii hõbedaste kui süsimustadena. Kui viimase ajani olid mustad versioonid saadaval ainult Jaapanis, siis nüüd tundub, et harulduseks on muutumas hoopis hõbedased Limitedid.

Väga täpselt korrigeeritud optilised skeemid kuuluvad absoluutsesse tippklassi ja neid võib vabalt võrrelda parimate Zeissi objektiividega. Eriti tooksin esile FA 31mm f/1,8 Limited`i 292.33€. Filmikerede ees edukas lainurkobjektiiv sobib suurepäraselt digipeegli normaalobjektiiviks (ca. 47mm ekv) ning kui keeegi ei suuda sellega tippklassi pilte teha, siis tuleb kas juurde õppida või endale mõni muu hobi / elukutse valida.

43mm fookuskaugus pole ehk just kõige „digim”, samas 77mm sobib olenemata salvestusmeediast väga hästi nii portreede kui maastike pildistamiseks.

FA77 Limited: Praktiliselt moonutusetevaba ja üliterava joonisega FA 77mm Limited võiks leiduda nii portree- kui arhitektuurihuvilise fotokotis.

Mida võtta, mida jätta?

Küsimusele küsimusega vastamine võib olla küll ebaviisakas, kuid sageli vältimatu: niisiis, mida te pildistate? Koos kaameraga hangitud säästuoptikast välja kasvamise ajaks on fotohuvilisel üldjuhul kujunenud välja oma lemmikžanrid, mis tingivad ka objektiivivaliku.

Loomulikult – kui raha üldse takistavaks teguriks pole, võib endale hankida kasvõi kõik eelmainitud objektiivid – pettuda ei tule neist üheski. Reaalse valiku tegemisel on selge, et DA* variod on universaalsemad, kui Limited fiksobjektiivid. Samas pakuvad viimased jälle veidi kvaliteetsemat tulemust.

Endale vajalikud fookuskaugused tuleb seega igaühel täiesti iseseisvalt välja nuputada. Edu!

(405)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Fuji CA 30,5x90, matt Fuji CA 30,5 X 90 Matt
Silicon Power 8 GB USB 2.0 Lux Mini 720 sinine Maitsekas alumiiniumkorpuses USB mälupulk
Pildiraam CK 491 2x10x9 S Pisike metallist pildiraam töölauale või öökapile
Vivanco kõrvaklapid FAS5055 Retro, oranž (27084) Retrostiilis erksate värvidega kõrvaklapid
Pildiraam CK 259 10x15 Pildiraam CK 259 10x15.
HTC Magic HTC Magic A6161 Šiki väljanägemisega Magic paneb pilku pöörama. Android telefon sobitub vabalt sinu elustiiliga, pakkudes sujuvat mailiteenust ning kiiret ligipääsu Google Search, Gmail, Google Maps,...
Olympus MJU Tough-6010 sinine 12 megapikslit, 3,6× optiline suum (35 mm ekvivalendina 28-102 mm), pildistabilisaator, 2,7-tolline HyperCrystal III LCD, näotuvastus, microSD valmidus, kukkumiskindel kuni 1,5 m, veekindel kuni 3 m, külmumiskindel kuni -10° C.
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga