Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Pentax K-m – midagi enamat kui lihtsalt kriisiaja lahendus

©Tekst ja fotod: Margus Männik

Maailma majanduskriis on jõudnud ka Eesti fotohuvilise rahakotti ning sunnib paljusid oma meelisharrastusele kulutatavaid summasid üle vaatama. Õnneks on pilditegemise  tehnika järjest odavnenud.

Tõsi, ega Pentaxi kaamerad senigi just kallid ole olnud. Konkurentide sama klassi riistade eest on ju tulnud välja laduda nii mõnedki tuhanded kroonid enam. Uue, kahe objektiiviga Pentax K-m komplekti 242.98€ saab igaüks jõuluks koju meelitada kõigest 8000 krooni eest. Kui palju või vähe selle eest siis saab?

Esmapilgul

Esmakordselt karbile peale vaadates ei usukski, et sellesse on mahutatud nii peegelkaamera kere kui kaks objektiivi, kuid just nii see on.

Kasutusjuhendeid-plaate-kaableidki ei anta sugugi eraldi kilekotiga kaasa. Pentax K-m kere on tõepoolest kerge ja kompaktne, kuid üllatuslikult ei upu see ka suuremasse pihku ebamugavalt ära.

Kasutatud plastik ei tundu odava ja õrnana, kena disainielemendina on lisatud hõbedane metallriba. Kerele sekundeerivad kaks spetsiaalselt sellele mõeldud objektiivi. Pentaxi puhul märgib indeks „L” erinevalt ühe teise brändi eksklusiivoptikast kõige odavamat ja kergemakaalulisemat.

Kuigi metalldetaile neis praktiliselt ei leidu, on õnneks suudetud vältida mitmete konkurentide säästuobjektiividele pea normiks saanud lõtke ja lokse.

Tehnika

Kui materjalide ja lisavõimaluste (eeskätt ilmastikukindluse) osas jääb Pentax K-m kallimatele mudelitele alla, siis elektroonika poolest on tegu igati korraliku kaameraga. Kujutise jäädvustab vana hea tuttav 10-megapiksline Sony CCD-sensor. Pildiprotsessorgi pärineb K10D 25.41€‘lt, kuid väiksema puhvermälu tõttu on töötlus mõnevõrra aeglasem.

Pilditulemi salvestamiseks kasutatakse Pentaxile standardiks saanud SD/SDHC mälukaarti. JPEG-pildi maht jääb keskmiselt 3.5 megabaidi kanti, minu tehtud RAW-failid võtsid (mõne erandiga) kaardil ruumi 8 kuni 12 MB.

Juhtorganid paiknevad harjumuspäraselt ja loogiliselt – see teeb vajaliku leidmise lihtsaks. Veidi üllatuslikult puudub Pentaxile omane värinastabilisaatori sisse-väljalülitamise nupp. Keresisene stabilisaator on siiski täiesti olemas ning toimetab igati tõhusalt. Kusagile pole kadunud ka tolmueemaldusvahendid, mida samuti lülitatakse menüüst.

Värinastabilisaator tööhoos – Pentax K-m, 1/5 sek, F/13, 26 mm, ISO 200

Ega kaamera tagapaneelile nuppe eriti juurde mahukski – 2,7-tolline TFT on suurema osa sellest endale haaranud. Sellele kuvatakse nii tehtud fotosid kui võtteinfot (numbriliselt ja graafiliselt). Eraldi võtteinfot kuvavat LCD-ruudukest ei tasu säästukaameralt muidugi otsida.

Voolu saab kaamera neljalt AA-mõõdus akult või patareilt. Otsustasin komplektis olevaid liitiumpatareisid säästa ja pistsin aparaati neli sahtlipõhast leitud pooltühja leeliselementi.Kuigi ma olen õppinud leelispatareide ja digikaamera kooslusesse ettevaatlikult suhtuma, pidasid need vapralt vastu mitu päeva. Muidugi ei teeks pikema kasutuse korral paha akude ja laadija hankimine.

Kasutusmugavus ja pildikvaliteet

Kartmata end korrata ütlen jällegi, et kõikide täna müügil olevate peegelkaamerate pildikvaliteet katab probleemideta amatöörfotograafi vajadusi. Minu jaoks tähendab see, et vähegi normaalsetes valgusoludes tehtud pilte kannatab probleemideta suurendada vähemalt A4 paberfotoks. Sellele kriteeriumile vastab ka Pentax K-m.

Nii „säästuoptikad” kui 10 megapiksline lahutusvõime võimaldaks tegelikult enamatki, kuid selleks soovitaksin ma  kõikidel selle kaamera hankinuil kindlasti tutvuda RAW-fotograafia võludega. Seda enam, et vajalik tarkvara tuleb kaameraga kaasa.

Pentax Photo Laboratory abil konverditu üle ei saa eriti nuriseda ka pilte teistkordelt uurides. Odavoptika valgusjõud on muidugi Eesti talvehämaruse jaoks kesisevõitu, sensori tundlikkus üle ISO 800 toob aga endaga kaasa mürade tuntava kasvu.

ISO 1600 Pentax K-m, 1/8 sek, F/3,5, 18 mm, ISO 1600

Siin tuleb RAW paremus eriti selgelt esile – sobivate seadistustega õnnestub mürasid üsna edukalt maha suruda, ilma et detailsus oluliselt kannatada saaks. Kaamerasisene JPEG-pakkimine on üsna agressiivne – sellest annab tunnistust ka faili maht. Arvutis RAW-st JPEG-ks konverditud pildifail on vähemalt poole mahukam. Tavaolukorras ei pea siiski iga klõpsu pärast vaeva nägema ja enamasti piisab kaamerasisese JPEG kvaliteedist.

Tundub, et töötlusalgoritme on mõnevõrra fotokaugematele kodanikele meelepärasemaks muudetud – JPEG-kujutis on enam teravdatud ja erksamate värvidega kui näiteks K10D puhul (mis selle eest rohkelt kolki sai). Soovi korral saab nii värviülekannet kui mürafiltri tööd menüüst peenhäälestada.

Samast saab valida ka teravustuspunkti ja valguse mõõtmise meetodit (s.h. punktmõõtmist). Säri määramisel võib lisaks tavapärastele PASM-valikutele ja motiivprogrammidele kasutada ka tundlikkuse prioriteedi reziimi.

Teravustamine põhineb 5 punktiga SAFOX-süsteemil. See võiks ju hämaras (eriti komplektiobjektiividega) veidi kiirem olla, kuid täpsusele mul etteheiteid pole.

Odavate objektiivide joonistusvõime on oluliselt parem kui hinna järgi võiks eeldada. DA L 18-55 f/3.5-5.6 põhineb Pentaxi uuema 18-55mm vario optikal ning annab 10MP sensorile igati korraliku kujutise.

Pentax K-m + DA L 18-55, 1/1250 sek, F/10, 32 mm, ISO 100

DA L 50-200 f/4-5.6 on aga suisa kiidusõnu väärt – kui jällegi kasin valgusjõud kõrvale jätta, siis kujutise teravusele ja geomeetriale on üpris raske midagi ette heita. Ainus mille üle objektiividest rääkides nuriseks – komplektis pole päikesevarjukeid.

Pentax K-m + DA L 50-200, 0,6 sek, F/29, 115 mm, ISO 100

Kokkuvõtteks

Kui aastatuhande vahetusel võisid endale mingisugustki digikaamerat lubada vaid vähesed ja viis aastat tagasi kehtis sama digitaalse peegelkaamera kohta, siis täna on digipeegli hankimine rohkem kättevõtmise küsimus.

Pentaxi uus K-m koos sama tootja odavaimate objektiividega sobib suurepäraselt algaja fotohuvilise esimeseks tõsisemaks tööriistaks. Kompaktne ja kerge komplekt võimaldab oluliselt enamat, kui hinna järgi oodata oleks ning avastamisrõõmu jätkub kindlasti kauemaks kui kevadeni.

Tehnilised põhiandmed:

Mõõdud ja kaal (ilma objektiivita): 122.5(L)x91.5(K)x67.5(S) mm, kaal akudeta 527 grammi
Objektiivid: parima tulemuse jaoks Pentax KA, KAF-, KAF2- või KAF3-objektiivid (A, F, FA, DA, D-FA, FA-J, DA, DA L, DA* seeriad). Sobivad ka muud K-bajonetiga või vastavate adapteritega varustatud objektiivid (M42, Pentax 645/67 jne). Automaatse ja käsiteravustamise võimalused.
Komplektiobjektiivid: SMC Pentax DA L 18-55mm f/3.5-5.6 AL ja SMC Pentax DA L 50-200mm f/4-5.6 ED
Sensor: Elektromagnetilise pildistabilisaatori (SR) ja tolmueemaldussüsteemiga APS-C mõõdus (23,5×15,5mm) 10.2 miljoni kasutatava pildipunktiga CCD-sensor. Ekvivalentne tundlikkus ISO 100-3200.
Pildiotsija: dioprilise korrektsiooniga pentapeegel-pildiotsija, suurendus 0.85x, nähtav ala ca 96% kaadri pindalast
Teravustamine: 5 teravustuspunktiga SAFOX TTL-sensor, keresisene teravustamismootor, SDM-objektiivide juhtimine
LCD ekraan: 2.7” TFT LCD ekraan, 230 000 pildipunkti
Katik: elektroonilise juhtimisega vertikaalne metallkatik, võimalik säriaegade vahemik 30-1/4000 sekundit + aegvõte. Sarivõte kuni 3.5 kaadrit sekundis, välklampide sünkroniseerimine kuni säriajani 1/180s
Eksponomeetria: 16-segmendiline multisegment-, kesk-kaalutud või punktmõõtmine
Särireziimid: P, Av, Sv, Tv, M ja 17 motiivprogrammi
Pildifaili tüüp: 12-bitine RAW (PEF v-i DNG) või kolme pakkimistasemega JPEG (EXIF 2.21); maks. 3872×2592 pildipunkti
Mälukaart: Secure Digital (SD) või Secure Digital High-Capacity (SDHC)
Vooluallikas: 4 AA-mõõdus akut või patareid
Ühendused: USB 2.0 Hi-Speed, AV-väljund (PAL/NTSC)
Tarkvara: Pentax Photo Browser 3.61, Pentax Photo Laboratory 3.61, Pentax Remote Assistant 3
Hind: 7990.- (koos kahe DA L objektiiviga)

Pentax K-m Photopointi veebilehel 659.82€

Loe ka:
Karbist välja – Pentax K-m
Pentax K-m digitaalne peegelkaamera

(2147)

Artiklis kirjeldatud tooted:
HP Mini 110-3010sy WR273EA#B1R sülearvuti HP Mini 110 on üliõhukese korpuse ja kuni 9,5 tundi tööajaga sülearvuti. Minimalistliku ja puhta disainiga korpus ning mugavad klahvid teevad sellest arvutist sulle parima veebikaaslase.
G-Cube sülearvutikott 15" GNH-15L Love G-Cube sülearvutikott 15" GNH-15L So Happy Together Love Seitsmekümnendate retrostiilist inspireerityd värvid ja stiil toovad naeratuse näole. Neopreenvutlar kaitseb sülearvutit kindlalt ja turvaliselt....
Sony NEX-5D 16mm + 18-55mm must 14,2 megapiksliga Exmor APS HD CMOS sensor, BIONZ pildiprotsessor, sensori tolmueemaldussüsteem, 3" kallutatav TruBlack LCD ekraan, RAW failivorming, FullHD video, magneesiumsulamist korpus
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga