Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Pentax K-7 – väljast, seest, ekraanilt

Postitas: Lauri

Nädal aega tagasi esitles Pentax uut digitaalset peegelkaamerat nimega K-7. Selle tehniliste omaduste loetelu peaks küll kõik vähegi tõsised fotohuvilised ka kõige suremast letargiast äratama.

Peale megapikslite arvu sensoril on kõik olulisemad näitajad kõvasti paremad kui Pentaxi enda senisel lipulaeval K20D 19.43€. Uuenenud on kogu menüüsüsteem, nuppude asetus, pildiotsija, värinastabilisaator… Pentax K-7 tulek on tõepoolest võrreldav kolm aastat tagasi aset leidnud K10D ilmumisega fototurule.

Järgnevas kutsun teid väikesele ekskursioonile mööda Pentax K-7 keret, sisemust ja menüüsid, tutvustamaks selle kaamera uusi omadusi ja funktsioone. Tegemist on alles arendusjärgus oleva kaameraga, mille vasakul pool (eest vaadates) puudub K-7 logo ning mille menüüdes tehakse lõpptootes kindlasti väiksemaid kosmeetilisi parandusi.

Mitteametlik, K-7 omadusi tutvustav video:

Kuna Pentaxi poolt laiali saadetud K-7 näidiskaamerate tarkvaraversioon oli alles algses arendusfaasis, siis ei ole siin sellega tehtud näidisfotosid veel mõtet presenteerida. Täismõõtmetes näidisfotosid saab siiski juba vaadata Pentaxi Jaapani veebilehel (Google`i tõlge).

K-7  näidiskaameraga pildistades äratas kohe tähelepanu peegli vaikne üles-alla liikumine. Olles harjunud K20D peegliklõbinaga, tundub, nagu ei olekski K-7 puhul tegu peegelkaameraga. See ei ole heaks uudiseks mitte ainult kõrvadele ja piilujatele – sujuvam peegli liikumine tähendab eelkõige vähem värinat peeglilukuta pildistamisel – teravamaid pilte.

K-7 on oma vaiksuse poolest vabalt võrreldav Canon EOS 50D 90.48€ peegli liikumisega ning ei ole välistatud, et K-7 on nimetatud Canoni masinast veelgi vaiksem.

Erinevalt K20D/K10D 436.66€ kaameratest ulatub K-7 välklamp eest päris tagumise külje tasandile välja. Seetõttu on reflektor välklampi avades kõrgemal kaamera kohal.

Pentax K20D vs Pentax K-7

Kaamera tagaosas asuvate juhtnuppude osas on toimunud suur muutus. Selleks, et väiksele kerele mahutada senisest (2,7″) suuremat 3″ LCD-ekraani, on tulnud ohverdada vasakul pool asunud nupud. Neist kaks põhilisemat on omale koha leidnud üleval, vasakul ekraani kohal. Eraldi nuppu särikahvli jaoks K-7-mel ei ole. Nagu ei ole ka värinastabilisaatori hooba. Need funktsioonid on sisse-välja lülitatavad pildistusmenüüst.

Säriparameetrite lukustusnupp asub K-7 kaameral minu pöidla jaoks märksa ligipääsetavamas kohas. Mälukaardi pesa ei avane hoova abil vaid lihtsalt luuki enese poole libistades. Fn nupu asemel on K-7 kaameral INFO-märgistusega nupp mille alt saab pildistusrežiimis muuta kõiki olulisemaid seadeid (vt täpsemat allpool).

K20D 19.43€ mõõtmeteks on 141,5 × 101 × 70 mm, K-7 mõõtmeteks aga 130,5 mm x 96,5 mm x 72,5 mm.

Juhtnupud, pordid, aku

Kui K20D kaamerat sai Live View otsevaate režiimile lülitada päästiku ümber oleva pealüliti kaudu, siis K-7 kaameral on selle tarvis eraldi nupp tagaküljel.Kui K20D otsevaate režiimil aparaati liigutada, tundub nagu ujuks pilt silme ees. Jätad kaamera seisma siis liigub pilt veel murdosa sekundist kaamera asendile järgi. K-7 puhul on seda oluliselt parandatud. Ka kaamera toimingud otsevaate režiimil pildistamisel on vähemalt poole kiiremad kui K20D-l.
Pentax X-7 režiimiketta keskel on nupp, mis ketta lukustab. Täpselt samamoodi nagu Pentaxi vanadel filmikeredel (P)Z-1/(P)Z-1p. Selleks, et režiimiketsast keerata, tuleb niisiis lukustusnuppu all hoida. Ketta all olev mõõterežiimi hoob lukustatud ei ole. Kuigi võiks olla, kuna (vähemalt arendusjärgus oleva kaamera puhul) liigub üpris kergelt ning on päris lähedal kaamera vasakule äärele kus käsi hoova väga lihtsalt paigast lükata võib.
Pentax K20D kaameral jagasid järelejäänud kaadrite ja ISO näit väikesel ekraanil ühte ja sama kohta. Kui kaamera kuvas ISO näitu, siis ei kadus ekraanilt kaadrite näit ja vastupidi.

K-7 aparaat kuvab kaadrite arvu pisikeselt alumises, paremas nurgas (kõrvaloleval fotol on mälukaardil ruumi veel vaid ühe pildi jaoks). ISO väärtus kuvatakse suuremalt sellest ülalpool.

Särikompensatsiooni nupp on kaamera tagant liikunud kaamera peale. Esimest korda Pentaxi digipeeglite ajaloos on kaameral ka ekstra nupp tundlikkuse reguleerimise jaoks.

Pordid kaamera paremal küljel (eestvaates) ilmastikukindla kummist katte all: HDMI, Mini USB kaamera ühendamiseks arvuti ja teleriga ning toitesisendi pesa.

Kuna tegemist on ikkagi HD videot filmiva ja senisest võimsama pildiprotsessoriga kaameraga, siis on ka aparaadi aku senisest võimekam. Kui K20D 19.43€ aku mahutavus on 1620 mAh, siis K-7 aku sama näitaja on 1860 mAh. K-7 aku on eelmiste mudelitega võrreldes täiesti teistsugune ja ei ühildu Pentaxi vanemate kaamerate ega laadijatega. Ühe laadimiskorraga pildistab see aku Pentaxi testide kohaselt kuni 980 kaadrit.

Seadistuste kuva ja menüüd

NB! Tegemist on fotodega veel arenduses oleva kaamera (tarkvara versioon 0,2) menüüdest, milles tuleb kindlasti muudatusi ja parandusi.

K-7 seadistuste kuva ja menüü on saanud täiesti uue ilme. Olulisemad parameetrid on suurelt välja toodud ning teineteisest graafiliselt eraldatud. Parameetrid, mida hetkel juhtnuppudest muuta saab, on sinisel taustal.
Senine Fn nupp on K-7`mel asendunud “INFO” nupuga. Seda vajutades kuvatakse ekraanile kõik tähtsamad parameetrid. Nende seas saab noolenuppude abil ringi liikuda, vajalikke valida ning muuta.
Menüü on saanud uue ülesehituse. Enam ei pea kõige viimase menüüseade muutmise jaoks kõiki eelnevaid seadeid läbi klõpsutama. Alammenüüd on esitatud kaartidel numbritega tähistatud eraldi lehtedel mitte ühel lehel ühes jorus.

Taasesitusrežiim

Kogu info foto kohta taasesitusrežiimi kuvameetodi “Standard” puhul esitatakse kaadri alumises servas.
Detailed info” kuvameetod. Lisaks “Standard” ja “Detailed Info” kuvameetoditele on aparaadil loomulikult ka histogrammiga ja ilma infota fotode taasesituse võimalused.
Kaustade esitamise süsteem – vasakul servas on kaustad kuupäevade järgi reastatuna. Paremal kuvatakse hetkel valitud kausta fotod sarnaselt Windowsi operatsioonisüsteemi “Filmstrip” meetodile.
Täna tuli Canon välja uudisega, et EOS 5D Mark II 1197.63€ digipeegli HD video režiimis saab peagi muuta avaarvu.

Pentaxi jaoks ei ole see midagi erilist. Ava saab kontrollida ka K-7 video režiimis.

Pentax K-7 esimesel avalikul esitlusel Tokyos

Veel fotosid sellelt ürituselt Jaapani veebilehel Impress DC Watch (Google`i tõlge)

Ilmastikukindlad kitiobjektiivid

Koos K-7 peegelkaameraga esitles Pentax nädal aega tagasi ka kahte kitiobjektiivi:
smc PENTAX-DA 18-55mm F3.5-5.6AL WR (vasakul)
smc PENTAX-DA 50-200mm F4-5.6ED WR (paremal)

Sarnaselt kaamera kerele on sellega koos müüdavad kaks komplektobjektiivi ilmastikukindlad. Sellise asjaga ei saa hetkel hoobelda mitte ükski teine kaameratootja.  Ilmastikukindlust märgistab sinine tähis “WR”.

Seda, et objektiivid pritsme- ja tolmukindlad on, näeb ka bajonetikeerme juures oleva punase tihendi järgi. Viis tihendit on lisaks veel peidus objektiivi korpuse al

Pentax K-7 18-55 mm kitiobjektiiv vs Pentax K20D 19.43€ 18-55 mm kitiobjektiiv.

Pentax K-7 tihendid.

(550)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Silicon Power 8 GB USB 2.0 Lux Mini 720 sinine Maitsekas alumiiniumkorpuses USB mälupulk
Zeiss Distagon T* 25mm f/2.8 ZK objektiiv Pentaxile Legendaarne lainurk, mis teravustab lähedale
Canon Powershot A490 hõbedane 10 megapikslit, 3,3× optiline suum (35mm ekvivalendina 37-122 mm), DiG!C III pildiprotsessor, näotuvastus, punaste silmade korrigeerimine, 2,5" tolline LCD ekraan, liikumise tuvastus.
Nikon D90 + Tamron 17-50mm F2,8 12,3 miljoni piksliga 23,6 × 15,8 mm Nikon DX sensor, 11-punktiga autofookus, 3" Live View LCD ekraan, D-Movie (1280 × 720 pikslit).
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga