Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Nissin MG8000 välklamp

On sul kunagi välklambiga pildistades juhtunud, et lamp kuumeneb üle ning pilti enam teha ei saagi? Kui jah, siis on siin täpselt see, mida vajad. Nissin MG8000 Extreme (Canoni ja Nikoni kaameraile) suudab kirjade järgi teha kuni 1000 täisvõimsusega välku ilma, et oleks ülekuumenemisohtu. Ning mis veelgi muljetavaldavam – välise PS-300 akuga plõksib see neid täisvõimsusel välke iga 0,7 sekundi tagant. Sellised numbrid on kindlasti muljetavaldavad – rakendub ju konkureerivate välklampide kuumuskaitse juba ligikaudu pärast 40 täisvõimsusel välgatust.

Reaalses elus ning enamike pildistajate jaoks pole selline ekstreemne vastupidavus ehk väga oluline, sest täisvõimsusel välgub välk harva ning ka niivõrd tihedat pildistamist tuleb ette üsna harva. Kui see olukord aga tuleb, aitab Nissin MG8000 fotografeerida ka siis, kui teistel piltnikel välgud rivist väljas. Vaatame seda välklampi aga nüüd lähemalt, sest siin on muudki huvitavat, kui ainult kiirus ja vastupidavus:

 

Nissin MG8000 Extreme olulisemad tehnilised andmed:

  • juhtarv: 60 (ISO 100, 105 mm)
  • särijuhtimine: manuaalne või TTL
  • välgupea pööratav nii horisontaalselt kui vertikaalselt
  • suumreflektor: katab 24 – 105 mm objektiivi vaatenurgad (täiskaadri korral)
  • sünkropesa: PC
  • laadimisaeg: 0,1 kuni 5,5 sek
  • kompensatsioon: ±3 EV
  • traadita töö: 4 kanalit, 3 gruppi
  • vooluallikas: neli AA elementi
  • mõõdud: 7,9 × 14,7 × 12,7 cm
  • kaal: 416 g ilma patareideta.

Karpi lahti tehes avaneb vaade kiirjuhendile – selles on mugavalt ära toodud menüüde skeem (mis on väga intuitiivne ja lihtne) – ning vutlarile.

Tekstiilkattega pehme vutlar on üsna suur. Pikkust on sel umbes 23 cm. Miks nii pikk? Aga seepärast, et allosas on veel eraldi lahter plastikust hajuti jaoks.

Karbis on: Pehme vutlar, Nissin MG8000 Extreme välklamp, hajuti ning kiirjuhend.

Vutlari tagaküljel on krõpsuga avatav tasku ning aas vutlari vööl kandmise jaoks.

Nissin MG8000 kuumakindlus on saavutatud tänu välgupea erilisele ehitusele ning kasutatud materjalidele. Välku tegev pirn ehk toru, tavaliselt klaastoru, on siin valmistatud kvartsist. Kvarts talub paemini kuuma, kui klaas. Logo kohal näeme ühte valget triipu – see on teine välk, mille juhtarvuks on 12. Olukordades, kus peavälk peegeldab pildistatavale põhivalgust ülalt, tagant või külgedelt, saab lisavälku kasutada täitevälguna näiteks lõua alla jääva varju valgustamiseks või silmadesse sära toomiseks.

 Lisaks välgutoru materjalile on MG8000 välgupea ülaosas – nii ees, taga kui ka külgedel – augukestega alumiiniumplaadid. Need hoolitsevad selle eest, et kuum õhk välklambi sisemusest välja pääseda saaks. Toimub nn loomulik ventilatsioon, mis ei lase välklampi liialt kuumaks minna. Üldse on välgupea pikem ja pisut laiem kui ekvivalentsetel välklampidel – nii on sisemuses enam õhku, mis ventileeruda saab.

Seesuguse ehituse eest peab aga ka lõivu maksma. Nagu näha, ei ole MG8000 välklambi välgupea varustatud ei välja tõmmatava reflektorkaardi ega lainurkhajutiga. Seda on püütud kompenseerida kaasa pandud plastikhajutiga.

Paremal pool on ühendused. Kõige lahmakam on toitepesa, mille abil saab välklambi ühendada välise akuga. Ülalpool on välgusünkropesa ning mini USB pesa tarkvarauuenduste jaoks. Vasakul pool on akukamber.

Akukambri luuki tuleb lükata allapoole ning siis saab kogu akupaki välklambi seest välja tõmmata. Neli AA mõõdus akut või patareid lähevad akupaki sisse kõik ühtepidi. See on üsna mugav, sest nii väheneb võimalus ühte või mitut akut kogemata valetpidi välgu sisse panna.

Välklambiga on kaasas plastikust hajuti (vasakpoolne pilt). See aitab valgust laiemate vaatenurkade tarvis laiali suunata ning otsevälguga pildistades teravat valgust pisutki hajutada.

Esiküljel kuulutatakse kõigile, et välgutorud on kvartsist. Esinurgas on ka üks pisike augukene, mille taga on välklambi enda valgust mõõtev sensor. Teoorias peaks selle välgu saama tööle panna ka nii, et säritust ei mõõdeta mitte läbi kaamera objektiivi vaid sellesama sensori abil Kas see nii on ja kui, siis milleks see vajalik on… Seda ma tõepoolest ei tea. Ehk vanade kaamerate jaoks, millel ei ole TTL särimõõtevõimalust? Kui keegi teab, siis andke kommentaarides teada.

Kiirjuhendis on muuhulgas ära toodud ka välklambi menüüde skeem. Siin on kõik menüükuvad ning nende kuvamise kord.

 Menüüd on värvilised, lihtsad, intuitiivsed. Avaekraanil on kuus valikut. Automaat-, TTL automaat-, Manuaal-, Strobovälk- ja, Juhtmevaba režiim. Viimane, mutrivõtmega tähistatud ikoon juhatab välklambi seadetesse.  Automaatrežiim on täiesti automaatne. Mitte midagi siin muuta ei saa – isegi kompensatsiooni mitte.

 

 TTL režiimis saab parem-vasak nuppudega muuta särikompensatsiooni. Keskmist nuppu 2 sek vajutades ilmub oliivroheline alammenüü (vaata ülalolevat skeemi)  Manuaalrežiimis saab taas muuta parem-vasak nuppudega välgu tugevust ja keskmisega siseneda alammenüüsse.

 

Strobovälk on selline režiim, kus saab lambi seadistada tegema palju välke kindlate vahemaade tagant mingi aja vältel. Siin saab valida välkude sagedust, välkude arvu, välkude võimsust ning valgustusnurga laiust. Üles-alla nuppudega valid muutuja, parem-vasak nuppudega muudad. Ülilihtne.  Juhtmevaba välgurežiim annab kohe valida, kas soovid kasutada välku Master või Remote režiimis.

 

 Master Režiimi valikud.  Remote režiimi valikud.

 

Välklambi üldised seaded. Taas saab üles-alla nuppudega valida muutuja ja parem-vasak nuppudega seda parameetrit muuta. Valge nupp välklambi taga toimib kahel viisil. Kaks sekundit all hoides lülitab see välklambi sisse ja välja. Kui välklamp töötab, saab ühe kiire valgele nupule vajutusega teised nupud lukustada. Alternatiivselt saab lukustusfunktsiooni vahetada välja funktsiooni vastu, mis välgu tegemise keelab. See on hea võimalus välklambiga pildistamise vahepeal ka mõni ilma välguta pilt teha – ilma, et selleks peaks välklampi päris välja lülitama

 

Välgupea pöörleb tavapäraselt – 360° horisontaalsihis ja 90° vertikaalsihis. Pööramiseks mingit nuppu vajutama ei pea. Liikumine on mõnusalt jäik, väga selgete lukustusastmetega.

Mis selle välklambi juures pealtnäha miinusteks võiks olla? Esiteks muidugi sisemise reflektorkaardi ja stardivalmis lainurkhajuti puudumine. Teiseks see, et menüüd liiguvad aeglaselt. Kui tahta liikuda kiire kahe vajutusega avaekraanil näiteks automaatrežiimilt manuaalini, siis märkad, et kuigi tegid kaks kiiret vajutust, liikusid edasi vaid ühe koha võrra. Vajutama peab aeglasemalt (see kommentaar käib ainult menüüvalikute kohta, kompensatsioon ja tugevuse muutmine toimivad väga kiirelt). Veel võiks sellise klassi välklamp olla varustatud ka ilmastikukindlate tihenditega. Samas on täiesti arusaadav, et sellise jahutusvõredega konstruktsiooni juures ei saa välklampi ilmastikukindlaks teha.

Plussideks on väga eeskujulik säri mõõtmine ja valgustamine, menüüvalikute lihtsus, see, et erinevad režiimid on tähistatud erinevate värvidega, ülimalt hea välklambi korpuse koostekvaliteet, välgu laadimise kiirus korralike akudega ja muidugi ka kuumustaluvus.

Nissin MG8000 Extreme välklambile on sisse ehitatud orientatsioonisensor, nii et välku horisontaalsihis keerates keerab end ka ekraanile kuvatav – nagu nutitelefonidel. Vastavalt kohandatakse ümber ka suunanuppude funktsioonid.

Nissin MG8000 Extreme 507.32€ maksab Photopointis 499€. Juba hind määrab ära selle kuuluvuse profiklassi välklampide hulka – sedasama kinnitab ka koostekvaliteet ja funktsionaalsus. On see välklamp siis parem, kui näiteks 150€ soodsam Metz 58 AF-2 303.98€? Kuidas see vastu peab võrdluses 200€ kallima Speedlite 600EX-RT 588.65€ vastu? Nendele küsimustele peavad vastama põhjalikumad võrdlusülevaated. Igatahes on selge, et kui MG8000 taha lülitada PS-300 akupakk, on Nissin väga kiire ja põrutab vabalt välke välja ka siis, kui teistel ammu korpused kärssavad.

 

 

(901)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Nissin välklamp MG8000 Canonile Äärmiselt kuumuskindel ja vastupidav professionaalne väklamp
Metz välklamp 58 AF-2 Canonile Täiendatud tippmudel
Canon välk Speedlite 600EX-RT
  • Juhtarv 60 (m, ISO 100)
  • Automaatne suumreflektor 20 – 200 mm
  • Pööratav & kallutatav välgupea
  • RT süsteemiga ühilduv (2,4 GHz juhtmevaba välgujuhtimine)
  • Toiteks 4 × AA (LR6) patareid
Nissin välklamp MG8000 Nikonile Äärmiselt kuumuskindel ja vastupidav professionaalne väklamp

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast