Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Näpunäiteid kasutatud peegelkaamera ostmiseks

Kumb sinu jaoks olulisem on: tulemus, või selle saavutamiseks kasutatud vahend? Ilusate fotode pildistamiseks ei ole tingimata tarvis kõige uuemat ja kallimat aparaati. Alustuseks võib endale soetada näiteks kasutatud kaamera. Selle abil on hea end peegelkaamera võimaluste ja toimimisega kurssi viia ilma et iga päästikule vajutus tühja rahakotti meelde tuletaks.

Kasutatud kaameraid on erinevates fotofoorumites ning kuulutusteportaalides päris ohtralt liikvel. Nende ostmine on aga päris tõsine risk – seda eriti algajale fotohuvilisele, kes peegelkaamerate omadusi ja fotovõimekust veel väga hästi ei tunne. Nagu kasutatud autodel, võivad ka kasutatud kaameratel vead alles pikema kasutamise käigus ilmsiks tulla. Et selliseid riske minimaliseerida, tuleks kasutatud kaamera osta usaldusväärsest allikast – näiteks Photopointi second-hand`ist. Siis võib olla kindel, et kaamera on enne müüki võtmist ekspertide poolt korralikult üle vaadatud.  Kui sa siiski omal käel interneti avarustest kaamerat osta plaanid siis peaksid kindlasti läbi lugema allolevad soovitused.

Miks kasutatud peegelkaamera?

Sama palju, kui on olemas erinevaid põhjuseid kasutatud kaamera ostmiseks, on olemas ka erinevaid kasutatud kaameraid. Kui me räägime suhteliselt uutest digitaalsetest peegelkaameratest, siis sobivad need tõepoolest näiteks esimeseks kaameraks fotohuvilisele, kes soovib tundma õppida fotograafia võlusid aga ei taha kohe suurt summat uue peegelkaamera eest välja käia.

Kasutatud kaamerate seas leidub aga näiteks ka päris vanu digitaalseid peegelkaameraid – need on reeglina päris odavad ning sobivad seega kõiksugusteks fotograafilisteks eksperimentideks juba kogenumatele fotohuvilistele. Päris palju liigub kasutatud kaamerate seas ringi filmikaameraid. Kuna neid poodides reeglina müügil ei olegi, on second-hand ainsaks võimaluseks, kuidas enesele 35 mm filmi kasutavat peegelkaamerat muretseda.

Peamiste põhjustena kasutatud kaamera ostmiseks tuleb seega välja tuua nende soodne hind ning vanemate mudelite olemasolu.

Kui fototehnikast üldiselt rääkida, siis on järelturul kaameratest märksa kuumemaks kaubaks peegelkaamerate objektiivid. Tänapäeva digitaalsed peegelkaamerad vananevad kohutava kiirusega. Objektiivid sisaldavad aga suhteliselt vähe elektroonikat ning on üldjuhul ka väga vastupidavad. Objektiivide ostuga ei kaasne ka nii suurt tehnilise korrasoleku riski.

Kasutatud peegelkaamera välimus

Esmalt tuleks kindlasti hinnata kaamera välimust. Sellest saab ostja aimu, kuidas kaameraga on ümber käidud ning kui palju sellega on pildistatud. Kui kaamera kere on puhas ja ilma kriimudeta, siis on seda ilmselt hästi hoitud ning võimalus, et see ka sisemiselt töökorras on, on suurem. Kui kaamera on must või kriime/täkse täis, siis tasub olla väga ettevaatlik. Löögid kaamerale mõjutavad mitte ainult selle välimust vaid ka sisemust – eriti kompaktkaamerate puhul, kus trükkplaat võib fataalselt lõheneda ka kuid pärast saatuslikku põrutust.

Kasutatud peegelkaamera liikuvate osade toimimine

Teiseks tuleks üle kontrollida kõik nupud ning samuti (peegelkaamerate puhul) objektiivi suumirõngas ja teravustamisrõngas. Kui kasvõi ükski nupp liigub imelikult, vajutub alla ega taha siis enam algasendisse naasta, võib see olla märgiks niiskuskahjustusest. Logisev päästik võib olla märgiks, et selle kaameraga on päris kõvasti pildistatud. Suumirõngas peaks liikuma vabalt ja võimalikult sujuvalt, samuti ka teravustamisrõngas.

Kasutatud peegelkaamera toimimine

Kindlasti peaks kaamera sisse lülitama ning sellega proovipilte tegema. Enne proovipiltide tegemist on kaval taastada kaamera algseaded – kaamera omaniku poolt määratletud seadistustega ei pruugi aparaat oma vigu välja näidata.

Esimene asi, mida pildistamise puhul tuleks jälgida, on automaatne teravustamine. Kas see toimib? Kui kiiresti kaamera teravustada suudab? Seejärel võiks pildistada automaatrežiimil ning vaadata kas kaamera säritab pildi korralikult või mitte (teha kindlaks et foto ei jääks tuntavalt tume või liiga hele) ning kas värvustasakaal (white balance) on automaatseadistuse korral aktsepteeritav.

Kasutatud peegelkaamera katik

Peegelkaamerate puhul on oluliseks aspektiks katik. Peegelkaamera katikul on kindel eluiga. See tähendab, et katik on võimeline pildistama loetud arv kordi (tavaliselt 50 000 – 150 000) ning pärast seda tuleb katik teeninduses ära vahetada. See on päris kulukas, sadadesse eurodesse küündiv ettevõtmine. Seega tuleks tähelepanu pöörata sellele, kui palju kaameraga pildistatud on – kui suur on katiku eluiga.

Katiku elueast võib saada ainu failinimest, aga mitte alati. Olenevalt kaameratootjast on võimalik katiku käitamise arvu päris hästi varjata – seda aitavad leida vastavad spetsiaalsed programmid. Kohapeal kaamerat üle vaadates niisiis katiku eluiga ei pruugigi selguda. Siiski tuleks peegelkaamerat ostes seda kõikvõimalikel viisidel püüda välja selgitada. Eriti juhul, kui kaamera välimus viitab sellele, et aparaadiga on kõvasti pildistatud.

Kasutatud peegelkaamera Photopointi second-hand`ist

Inimene, kes fotograafias ja fototehnika alaselt väga kodus ei ole, ei pruugi fotofoorumis või ajalehes reklaamitud seadme juures märgata mõningaid vigu, millest kogenud silm kohe aru saab. Photopointi kasutatud tehnika sektsioonist endale fotovarustust ostes minimaliseerib ostja enese jaoks sellise riski.

Photopointi esindustes töötavad oma ala spetsialistid, kes vaatavad kõik meie second-hand`i nominendid enne müükivõtmist väga hoolikalt läbi. Garantiid kasutatud fototehnikaga Photopoint siiski kaasa anda ei saa, kuna mõned probleemid võivad isegi väga hoolsale kontrollimisele varjatuks jääda ja avalduda alles mõne aja pärast. Juba avaldunud vead saavad aga igal juhul tuvastatud.

Vaata Photopointi second-hand`i valikut

(9936)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga