Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Nädala rakendus Androidile 58. Snapseed

snapseed_thumbnail

Pea iga kuu kuuleme uutest nn. fotoprogrammidest Android või iOS operatsioonisüsteemidele, mis lubavad “uuenduslikku lähenemist” fototöötlusele. Reaalsus on aga see, et lähenetakse täpselt samamoodi, nagu Instagram algselt seda tegi: võtame pildi, virutame sellele “retro filtri” peale ning kutsume tulemit kunstiteoseks. Mida teha aga siis, kui meil on soov natuke rohkem kontrolli saavutada tulemi üle? Nik Software lõi omal ajal väga hea fotomanipulatsiooniprogrammi nimega Snapseed iOS operatsioonisüsteemiga seadmetele. Peale Google poolset Nik Software ostu septembris hakati kiirelt ka Android versiooni sellest programmist tegema ning nüüd on see mõnda aega kohal. Ning tänase artiklis vaatamegi Snapseed programmi Androidile. Taustinfoks ka niipalju, et Nik Software ei ole uustulnukas fototöötlusprogrammide turul. Nad on olnud tegusad ligi 17 aastat ning tuntud oma suurepäraste Adobe Photoshopi lisarakendustega.

Funktsionaalsus

Snapseedis õhkab seda värske ning läbimõeldud  ma tahan teistest erineda, programmi koodi. Tarkvara loojate lähenemine fotode manipulatsioonile on natuke rohkem kui natuke teistsugune võrreldes analoogsete rakendustega. Värskus annab ka tunda süsteeminõuetes – vaja on Android versiooni 4.0 või uuemat. Esimene asi, mis silma jääb on see, et fotosid ei vähendata mingil moel. See pikslite hulk, mis algselt oli, jääb ka lõplikule fotole (ning jäta hüvasti nende väikeste failidega). Mida see tähendab lõpptarbijale? Selle programmiga korrigeeritud piltidest võib ka südamerahuga paberfotosid tellida ilma, et peaks kvaliteedi pärast muretsema. Loomulikult võttes arvesse fakti, et lõpptulem on sama kvaliteetne, kui algmaterjal, vähemalt pildipunktide arvu silmas pidades.

snapseed_home

Faile saab avada erinevatest allikatest või teha kohe uus pilt. Veider on aga fakt, et Google toote puhul ei toimi Google Drive integratsioon. DropBox on olemas, saab galerii või failihaldusprogrammiga sisemälu sirvida, aga Google Drive’s olevat fotot kohe kuidagi ei saa otse avada.

snapseed_open_file

Erinevaid filtreid ning efekte on lausa hulgi programmi peidetud. Alates autokorrektsiooniga, lõikamise tööriistadega ning võimalusega horisont sirgeks ajada, lõpetades klassikaliste filmifiltritega (nojah, instagramihipidel tuleb ka meelepärane olla). Samas kasutajaliidese lähenemine on hoopis teistsugune, kui võrrelda analoogsete programmidega. Enamus filtrite ning efektidega kehtib samasugune loogika. Vali baasfilter ning parameetri valimiseks libista sõrme ekraanil vertikaalselt. Spetsiifilise parameetri või efekti tugevuse muutmiseks liigutada aga sõrme horisontaalselt üle ekraani. Osi efekte saab lisada ka ainult piirkondlikult. Teisisõnu, näiteks suurendada ainult ühe punkti või ala kontrastsust, saturatsiooni või muud parameetrit vastavalt kasutaja soovile.

snapseed_subfilters

Kuna kaamerasilmad nutiseadmetes on üldjuhul väga suure teravussügavusega (loe: “pimeda” objektiiviga), siis erinevad fookuskontrolli filtrid on võrdlemisi asjalikud. Olgu see siis “tilt-shift” tüüpi või lihtsalt valikulise fookuse filter.

snapseed_instagram

Pilt korrigeeritud, mis edasi? Siin annab tunda Google poliitika: sa saad selle salvestada seadme sisemällu või… jagada Google+ keskkonnas. Ei ole lisatud FaceBook’i või Twitterit ega ühtegi muud sotsiaalmeedia võrgustikku. Samas olgem ausad iseendaga: kõiki pilte tegelikult ei peagi teistega kohe jagama.

snapseed_finished

Miks minule jälle üks fotoprogramm?

Ühest küljest me võime arvata, et fotode järeltöötlus on ainult suuremate arvutite pärusmaa. Reaalsus on aga see, et paljud üritavad oma fotosid töödelda ka MS Paint programmiga (kas ma kuulsin tagareast naerupahvakat?). Adobe Photoshop 828.57€ või Photoshop Elements 87.42€ võib oma suurte võimalustega esmapilgul liiga keeruliseks osutuda. Samamoodi ka Gimp või Google Picasa. Snapseed on selle koha pealt kuldne kesktee, pakkudes lihtsat aga intuitiivset kasutajaliidest rohkete võimalustega. Teisalt, nagu ma eelnevalt ka välja tõin, erinevalt teistest Android ning ka iOS seadmetele mõeldud programmidest, ei kannata Snapseed madala piksli tõbede all. Loomulikult tuleb arvestada ka fakti, et täismahus fototöötlust väikesel mobiiliekraanil teha ei ole just kõige mugavam, aga 7 või 10 tollisel tahvelarvutil muutub see täitsa lõbusaks. Ning kui sa peaksid kasutama Android operatsioonisüsteemiga sülearvutit, siis ei ole just eriti palju muid mõistlikke alternatiive.

 

Snapseed Google Play Store’s

(505)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Adobe Photoshop CS6 WIN RET EU Eng Ingliskeelne täisversioon karbis.
Adobe Photoshop Elements 11 MLP RET EU Eng Värske versioon populaarsest piltide töötlemise ja haldamise tarkvarast
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga