Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Nädala rakendus Androidile 31. (Google) Drive

Google tuli möödunud nädalal välja uue rakendusega nimega Google Drive. Lisaks failide sünkroniseerimisele ning äärmiselt võimekale tekstiredaktorile lisati sellele ka Android rakendus ning tulemas on ka iOS versioon. Android platvormile mõeldud programm, Drive, on esmapilgul väga sarnane DropBoxi rakendusega. Aplikatsiooni lähemalt uurides selgub, et lisasid on Drive’l päris palju.

Funktsionaalsus

Programmi avades kuvatakse sinu Google Drive sisu – sinu failid, lemmikud, hiljutised ning need failid mida võrguühenduseta vaadata saad. Nimelt sarnaselt DropBoxiga – vaikimisi ei kopeerita faile pilvest mobiilsesse seadmesse. Eks ühest küljest ole see tingitud sellest et mobiilne internet on suuresti mahupõhine veel, teisalt seadmetel ei pruugi olla piisavalt mäluruumi andmete jaoks.  Samamoodi kuvab Drive ka faile, mis on sinuga jagatud teiste kasutajate poolt.

Mis isiklikult väga meeldis, oli otsingumootori sama funktsionaalsus kui veebis. Kui otsingusõna trükkima hakata, toimib esmalt nagu filter – kuvades faile mil samad tähemärgid pealkirjas. Otsingusõna otsima hakates vaatab Drive sinu tekstidokumentide sisse ning viimasena rakendatakse tähtede optiline tuvastus. Seda just juhuks, kui sul on tekst pildifailis. Loomulikult on sellel otsinguvõimalusel omad piirid – alati ei leia õiget dokumenti üles.

Failide sorteerimise põhimõtted on samad mis veebikliendil – vaikekuvas näidatakse täielik kataloogipuu – kaustad ees, failid tähestikulises järjekorras nende all. Kui on aga soov, saad valida sorteeringu selle järgi, mil dokument viimati avati, muudeti või muudeti sinu poolt. Põhjus miks viimased kaks varianti lahku löödud on, peitub ilmselgelt failide jagamise võimaluse juures.

Drive pole aga pelgalt failide pilveteenus. Sellele on ju juurde lisatud ka funktsionaalne tekstiredaktor. Kui avada juba Google Docs formaadis olev dokument, saab seda korrigeerida ka Android kliendis. Olgu siis tegu tekstidokumendiga või arvutustabeliga. Wordis loodud faili muutmisel kahjuks olid tekstiredaktori võimalused natuke piiratud. Uut infot sai lisada, kuid küljenduse võimalusi oli kärbitud silmnähtavalt. Lisaks olemasolevate failide muutmisele saab ka luua uusi. See käsk on menüünupu alla ära peidetud. Uus dokument on automaatselt Google Docs formaadis ning salvestatakse ainult pilve. Loomulikult saab seda ka Word või PDF formaati salvestada, kuid see tegevus on võimalik ainult läbi veebikliendi.

Kuidas aga saab Android seadmes oleva faili pilve? Drive on integreeritud Android share funktsiooni. Teisisõnu, kui sa vaatad pilte, vaatad kirja manust või sirvid läbi dokumendihalduri faile, saad faile jagada Google Drive’i äärmiselt lihtsalt. Toimib see funktsioon ka vastupidi – pilves olevad failid on võimalik otse saata teistesse programmidesse. Drive programmis on ka upload funktsioon, mis eeldab teiste programmide tuge. Androidi muusikamängija, Winamp, isegi ES File Explorer toetas seda võimalus. Vastava programmi avamisel läbi upload käsu tuleb osutada ainult sihtfailile ning siis laetakse see pilve. Lisaks on ka võimalus käivitada kaamera, et tehtud pilt kohe Google Drive’i läheks.

Iga uus asi tuleb aga väikeste puudustega. Kui olemasolevat dokumenti avada või luua uus dokument läbi Drive, on jagamise funktsioon olemas. Kui laadida Android seadmest fail või teha pilt kaameraga üles laadimiseks, puudub see võimalus. Selle jaoks tuleb hiljem Drives dokument avada ning välja jagada. Lisaks tunnen ma ise suuresti puudust nn Camera upload funktsioonist, mis DropBoxil olemas on. Selle idee on lihtne – iga pilt mille ma Android seadmega teen, laetakse ka pilve üles. Seda just juhuks, kui ma soovin neid pilte jagada kellegagi, avada lauaarvutis jne.

Kelle jaoks?

Androidi kasutajate puhul on raske öelda, et näed nemad on mõeldud sihtrühmaks. Miks siis? Sest meil kõigil on Google konto juba olemas, kuna Android seadmed vajavad seda seadete ning kontaktide salvestamiseks pilve. Lisaks muudele asjadele kaasneb selle programmiga ka täisväärtuslik tekstiredaktor, dokumendihaldur ning failide pilve salvestamise võimalus juhuks kui mobiilse seadmega midagi juhtub.

Kokkuvõte

Kuna tegu on äärmiselt uue rakendusega, siis võib esimese hooga puudused andestada. Just need väikesed kiiksud platvormis, mis häirivad. Olgu siis failide salvestamise omapära mida me Google Drive üldartiklis kirjeldasime, piltide automaatse üleslaadimise puudumine või mõni muu. Alati jääb meile lootus, et Google järgmise tarkvaraversiooniga need muudatused sisse viib. Samas peab tunnistama, et tegu on piisavalt võimeka kontoritarkvaraga ning failide sünkroniseerimisprogrammiga mobiilsele seadmele.

Google Drive Android Play Store’s
Google Drive tutvustav artikkel Photopointi Ajaveebis

(379)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga