Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Nädala rakendus Androidile 104. Runtastic Pro (sest elu eest jooksmine on fantastiline)

Runtastic_avang_QR

Tegelikult ei salli ma üldse jooksmist. Täitsa arusaamatu, miks ma peaksin siis jooksmise rakendusest kirjutama… või siiski? Tegelikult on ikkagi asi selles, et kevad hiilib vaikselt akna taga (loe: kalendri sõnul talv läbi) ning rannahooaeg on liig-kiirelt lähedal. See omakorda paneb valiku ette: kas kaotada kiirelt see päästerõngas enda ümber või jätta (avaliku ranna) rannahooaeg vahele? 

Tulles nüüd rasvapõletuse juurde. Google Play rakendustepood kubiseb igasugustest fitnes rakendustest, mis lubavad maagiliselt su kehakaalu kontrolli alla saada ning keha vormi ajada. Jah, mõned on ka kerge huumoriga tehtud, nagu näiteks kaamerarakendused mis lisavad või eemaldavad paarkümmend kilo su fotodelt. Teised on jällegi meeldivad treeningurakendused. Just sellised, mis aitavad sul treeningutel silma peal hoida, pidada arvestust ja statistikat ning natuke lükkavad ka tagant. Runtastic Pro, tänane Nädala rakendus, teeb ka neid samu asju ning palju muudki. Kõige tähtsam – meeletult lihtne kasutada.

Funktsionaalsus

Runtastic Pro puhul on tegu äärmiselt funktsionaalse ning kõikehõlmava tarkvarajupiga, mis pakub paindlikku ja sisukat kasutuskogemust kõigile. Vahet ei ole, kas oled täitsa alustav tervisesportlane, kes kaalu peale astudes ära ehmatas või hoopis igapäevast treeningut tegeva inimesega. Osutades ka elevandile keset tuba – põhjus, miks sellist rakendust telefonis kanda – selle asemel, et osta endale nutikas pulsikell või hunnik muid lisavidinaid, saad ära kasutada seadet, mis sul niiehknaa igal pool kaasas on.

Niisiis, rakenduse “funktsioonide” juurde: mida see tegelikult ka teeb? Palju teeb, olgem ausad. Kasutab telefoni GPS’i (ilma selleta pole mõtet rakendust üldse kasutada), et jälgida sinu treeningut. Parameetreid, mida jälgitakse, on palju: kiirus, kõrgus, läbitud distants. Lisaks jagatakse infot põletatud kalorite kohta (ise saab määrata treeningu liigi, nagu näiteks rattaga sõitmine, jooksmine, ujumine, suusatamine jne). Samamoodi koostatakse ka treeningu kohta hea statistika. Tagantjärgi saab kasutaja vaadata ka üldisemat statistikat pikema perioodi kohta, näha kaardil läbitud marsruute jms.

runtastic_ava

Runtastic_treeningutüüp

Runtastic_tegevus

Lisaks lihtsale treeningu jälgimisele on Runtastic varustatud ka eelprogrammeeritud treeningprogrammidega. Soovid treenida üleüldist vastupidavust ning teed tervisesporti? Teed ettevalmistusi maratoni jooksmiseks või triatloni läbimiseks? Ei ole probleemi, Runtastic aitab treeningprogrammi paika panna ning hoiab progressil silma peal. Peale selliste programmide saab kasutaja ise endale koostada treeningplaane ning planeerida ka marsruute jooksmiseks, rattaga sõitmiseks ning muudeks tegevusteks. Marsruute saab jagada ka teistega või vaadata, mida teised kasutavad ning avastada uusi ning huvitavaid ratta/jooksuradu. Viimaseid on Maarjamaal ikka natuke koostatud, seega suuremates linnades võid avastada nii mõndagi huvitavat.

Runtastic_kokkuvõte

Runtastic_kaart

Runtastic_ajatabel

Kasutamismugavuse seisukohalt vaadates on Runtasticul olemas paar äärmiselt vajalikku lisafunktsiooni. Paned rakenduse valmis, muusikamängija lahti ja muusika käima ning hakkaks sõitma. Selle asemel, et pusida ning mitte statistikat rikkuda, saad öelda programmile, et treening hakkab nt. 15 või 45 sekundi pärast. Selle ajaga jõuad kindad kätte tõmmata, telefoni randmele kinnitada, kiivri pähe tõmmata ja ratta selga hüpata. Iga kord, kui suurem paus sisse tuleb, peatab programm end automaatselt ja naaseb edasisõidu puhul treeningrežiimi. Niiviisi ei rikuta keskmist kiirust või läbitud vahemaad ülearuse infoga.

Tulles nüüd toredate lisavidinate juurde. Runtastic Pro on varustatud ka nn “Power music” taustaga – klapid kõrva ning muusika aitab tempot hoida ja vajadusel võib rakendus ergutada ja tagant torkida. Lisaks saab selle programmiga ühendada erinevaid andureid ja nutikelli. Andureid on mitmeid, alates südameanduritest, lõpetades ratta pedaalidele kinnitatavast pedaali pöördeid lugevast vidinast. Enamus neist küll töötab Bluetooth Smart (ehk Bluetooth Low Energy) režiimis, mistõttu on vaja Android 4.3+ operatsioonisüsteemiga seadet, mil BT 4.0 LE tugi olemas on.  Samamoodi saab antud ühendusega kasutada nutikellasid kui ka nutikaid sammulugejaid jms “käevõru-kell-laadset-seadet”. Nutikellade puhul on eriti mugav vaadata kaarti ning tempot otse randmelt (vot selle jaoks ongi nutikellad vajalikud :) ).

Runtastic_seaded

Runtastic_sensor

Runtastic__storyrunnig

Iga treeningu alamgrupi jaoks on tegelikult olemas ka eraldi, natuke soodsamad rakendused. Osa ka tasuta, kuid koos reklaamidega. Täpsema nimekirja leiad siit. Samas PRO versioonis on olemas kõik funktsioonid ning enam eraldi juurde ei pea maksma (v.a. mõned erilised treeningprogrammid).

Kelle jaoks?

Vahet pole, kas treenid suviseks MM’iks või soovid enda kehakaalu kontrolli all hoida – sedasorti rakendus annab igatepidi vajalikku infot ning olulist statistikat. Samas aitab ka treeningplaani koostada ja eesmärke seada (ning ka neid ületada). Tuleb nentida ka tõsiasja – kui sa ikkagi näed, et eelmine päev sõitsid 20 kilomeetrit rattaga, siis järgmine päev ei saa kohe kuidagi vähemaga leppida, eks ole nii? Samas nutitelefoni rakendust kasutades ei ole vajadus erinevaid vidinaid juurde soetada – telefon on sul niikuinii taskus/käsivarrel ning klapid kõrvas, mistõttu ei pea eraldi lisatarvikut kaasa võtma.

Kokkuvõte

Programmi kohta pole tegelikult ühtegi halba sõna öelda. Probleem võib hoopis kohati olla seadmes. Kui GPS ei tööta korralikult, ei jälgita ka liikumist. Eks nii mõnigi kord olen ma teinud tunniseid õhtuseid jookse ja näinud hiljem 0 km läbitud distantsi. 

Kuna rakendus hoiab andmeid pilves, siis saab neid vaadata ka veebist, jagada näoraamatusse jms. Vahetad telefoni välja? Pole seegi probleem, kõik andmed tõmmatakse serverist otsekohe alla.

Teisalt, tegelikult ka aitab treeningutel ning liigutamisel kaasa. Kui sa ikkagi näed kuu lõpus, et sõidetud on ainult 365 kilomeetrit, siis sunnid end takka, et saaks ka 400 kokku. Ja niimoodi need rasvad nelja tuulde lähevadki.

Runtastic Pro Google Play rakendusepoes 4,99€
Kõik Runtastic rakendused Google Play rakendusepoes

(2024)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Runtastic Bluetooth pulsiandur + telefoni käepael Komplekt Runtastic Bluetooth Smart pulsiandurist ning telefoni käepaelast
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga