Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Nad vaatasid, kuidas ma vannis käisin. Minu veebikaamera kaudu

arvutiga-vannis

Ilmselt on paljud meist näinud sülearvutit millel on veebikaamera objektiiv kinni teibitud. Või tunnevad inimesi, kes oma veebikaamerat kunagi põhjuseta arvutiga ühendatuks ei jäta. Inimesed ei kasuta veebikaameraid paljudel põhjustel, kuid üheks peamiseks põhjuseks võib pidada seda, et kardetakse luuramist. Internetis levivad kuulujutud, et veebikaamerat võib lahti häkkida ning taolised koduvideod ja pildid võivad sattuda kes teab kuhu.

Minule endale tundus see ka naeruväärsena, tekkisid sellised küsimused: „kes võiks minu vastu huvi tunda?“ ning „Kellel ikka tekiks  vajadust minu veebikaamerat häkkida?“ Praktika näitab aga, et häkkerid kasutavad taolist tehnikat üsna tihti väljapressimise jaoks materjali kogumiseks või lihtsalt lollitamiseks.

©tekst Ildar Kamaev. Thetechnorat

Kuidas häkkerid saavad ligipääsu teie veebikaamerale?

Häkkerid kasutavad võõrale veebikaamerale ligipääsu saamiseks peamiselt kolme moodust:

  • Niinimetatud „clickjacking“. See moodus on kõige levinum ja kõige lihtsam moodus. Hüpikaken, mis peaks ilmuma siis kui programm või veebirakendus küsib juurdepääsu veebikaamerale või mikrofonile, on tehtud läbipaistvaks. See nähtamatu hüpikaken ilmub sinna, kuhu kasutaja kõige tõenäolisemalt järgmisena vajutab, nt videomängija puhul „Play“ nupu kohale. Sellisel juhul annab kasutaja endale teadmata kolmandale osapoolele ligipääsu oma veebikaamerale. Õnneks taoline moodus igas veebisirvijas õigesti  töötada  ei pruugi.
  • Veebikaamerate tarkvara turvaauk. Eelmisel aastal oli skandaali keskmes TRENDnet, mille praktiliselt igale veebikaamerale oli häkkeril võimalik saada ligipääs tänu veebikaamera tarkvara turvaaugule. TRENDnet väitis, et nad parandasid vea ilmnemisel selle kohe. Samas oli häkitud TRENDnet-i veebikaameratest kuulda veel sel suvelgi.
  • Ning loomulikult on häkkeritel võimalik ligi pääseda teie veebikaamerale läbi viiruste, troojahobuste ja muu pahavara kaudu.

Kuidas ennast kaitsta?

  • Veebikaameratel, nagu ka praktiliselt igal elektroonilisel seadmel, on oma püsivara. Just selles püsivaras olevate turvaaukude kaudu saavadki häkkerid teie veebikaamerat kasutama hakata. Seadmete tootjad lasevad tarkvarale aeg-ajalt välja uuendusi, mis neid leitud turvaauke parandavad. Seetõttu ongi kasulik vahetevahel oma seadme püsivara värskendada.
  • Nagu juba eelpool mainisin, on üheks peamiseks mooduseks veebikaamerale (ning ka ülejäänud arvutile) ligipääsu saamiseks pahavara ehk arvutiviirused. Sellepärast on soovitav regulaarselt kontrollida, ega arvuti pole vahepeal mõne“ pisikuga“ nakatunud. Vajadusel tuleb see pahalane hävitada.
  • Tulemüür kaitseb teie arvutit sissetungi eest ning ei tohiks lasta võõral teie arvutist infot ilma loata minema viia. Tulemüür peab olema alati sisselülitatud (lülitage see sisse, kui ta millegi pärast peaks olema välja lülitatud).
  • Kui te ei viitsi viirusetõrjega ning tulemüüriga jännata või nad ei tekita teil veebikaamera plaanis usaldust, siis on olemas ka eraldi tarkvara, mis annab kasutajale teada, millal on veebikaamera sisse lülitatud ja millal on see välja lülitatud.
  • Ning kui teis ei tekita usaldust ka säärase tarkvara kasutamine, siis võib kasutada kõige lihtsamat moodust. Välise veebikaamera võib arvutist lahti ühendada. Sülearvuti veebikaamera võib meie riigipea eeskujul lihtsalt teibiga kinni katta.

Teie veebikaamerale võib ligi pääseda praktiliselt iga keskpäraste teadmistega häkker, kuid ei tasu paanitsema hakkata. See, et keegi võib teie veebikaamerale ligipääsu saada, ei tähenda, et see ilmtingimata peab juhtuma. Nagu ka iga asja puhul, tuleb olla ettevaatlik ning üks hea soovitus veel: ärge lihtsalt tehke enda veebikaamera ees seda, mida te ei taha, et kogu maailm näeks.

Artikli autor Ildar Kamaev on tehnikablogi THETECHNORAT eestvedaja

(12299)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga