Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Mis vahe on äriklassi ja kodukasutaja sülearvutitel?

ariklassi-disain.pngMida tähendavad arvuti puhul poes märked äriklassi- ja kodukasutaja arvuti? Mart Laanemägi Digitargast selgitab, mis on peamised erinevused äriklassi ning kodukasutajate arvutitel ja miks üks on kallim kui teine.

Koju sobib suurem, kaasaskandmiseks ning tööks väiksem

Enamikel juhtudel jääb sülearvuti ekraani diagonaal 12” ja 15,4” vahele. Loomulikult on erandeid ning leida võib ka väga väikese ekraaniga või siis kuni paarikümne tolliste ekraaniga seadmeid. Kuna reeglina on väiksem arvuti ikka kergem kui suurem, siis esimene vahe tava ja äriklassi arvutite vahel ongi suurus ja kaal.

Enamasti on äriklassi arvutitel kaalu alla 2,5 kg ning diagonaal maksimaalselt 14”. Põhjus just selles, et arvuti võimalikult kerge ja kompaktne oleks. Kodu- ja tavakasutajal seevastu ei mängi arvuti kaal nii suurt rolli, kuna teda ei transpordita eeldatavasti nii palju ühest-kohast teise.

Iga lisakilo annab päeva jooksul õlal rippudes endast päris tugevalt tunda. Samuti on suurem ekraan kodustes oludes mugavam, sest on ju sealt parajasti toimuvat, olgu see siis film või mäng, lihtsam ja mugavam jälgida.

Disainarvutid võivad ka sisukad olla

Pealtnäha erineb teistest selgemalt nõndanimetatud disainarvutite korpus, mille välimusele ja kujundusele on teadlikult suurt rõhku pandud. Loomulikult ei tasu arvata, et välimusega asi ainult piirdubki ja sisu polegi. Leidub ka nii kena välimuse kui asise sisuga masinaid. Heaks näiteks on siin Apple või HP Pavilion seeria arvutid.

Tavalised odavama klassi ja peamiselt tavakasutajatele mõeldud sülearvutid on aga enamasti tehtud lihtsast plastikust ning ei paista millegi erilisega silma, värvuski on tavaliselt lihtne must või hall.

Ärikasutaja arvutid seevastu on enamasti meelega disainitud tagasihoidlikumalt ja rohkem klassikalist joont jälgides. Seevastu on korpuses kasutatavad materjalid kodutarbijatele mõeldud masinatest erinevad. Tavalise plastmassi asemel leiavad kasutust erinevaid sulamid, mis on palju tugevamad ja kulumiskindlamad. Samuti on paljud detailid tugevdatud. Nagu näiteks hinged ja ekraani lukustus ning raam.

Klaviatuuri kvaliteet on kasutusmugavusel oluline

ariarvuti-klaver.jpgVeel üks väga oluline detail arvuti juures on selle klaviatuur. Enamasti pööratakse klaviatuuri kvaliteedile ja omadustele küll vähe tähelepanu, kuid seda teenimatult. Tasuks meeles pidada, et korralik klaviatuur ei paindu ega vaju trükkimise ajal ning nupukäik ja tagasiside on selged ja konkreetsed.

Ka siin on taaskord reeglina paremad ja vastupidavamad ning mugavamad kasutada äriklassi masinate klaviatuurid. See on ka igati loogiline, sest koduseadmetel ei saa nupud nii palju vatti, seevastu võib mõni tõsine tööarvuti saada kasutust 8 tundi päevas, 7 päeva nädalas ja siin on oluline, et klaviatuuri oleks mugav kasutada.

Arvuti sees on sarnased, kuid siiski erinevad komponendid

Samuti võib erinevate arvutite hindu ja võimsust vaadates segadust tekitada tõsiasi, et pea sama võimsusega arvutite hinnad võivad olla väga erinevad. Hinnavahe tuleb kasutatavate komponentide tootjast ja kvaliteedist.

Kõik komponendid, mis korralikku tööarvutisse lisatakse, läbivad eelnevalt range kvaliteedikontrolli ja eeltestimise, et tagada nende tõrgeteta toimimine – see kõik aga maksab, ning tavakasutaja arvuti puhul saab siin kokku hoida. Tänu sellele jõuavad uuemad komponendid varem sageli hoopis odavamatesse tavakasutajate masinaisse, kuna siin ei ole nii oluline nende eelnev töökindluse ja sobivuse testimine.

Aku vastupidavus

ariklassi-veel-asjalik.pngErinevatel masinatel erineb suuresti ka aku kestvus. Tavapäraselt jääb see kusagil 3-4 tunni vahele. Ka aku kestvus on sõltuvuses ekraani suurusest, sest ekraan on üks peamisi energiatarbijaid.

Samuti kulutavad väga palju voolu protsessor ja graafikakaart. See omakorda tähendab, et multimeedia sülearvutid, mis on suuremate ekraanide ja keskmistest võimsamate graafikakaartidega, nõuavad tihti laadimist.

Samuti ei ole tavakasutajal ka ülihea aku kestvus nii oluline kui palju reisival ärimehel. Seepärast ongi ärikasutuseks mõeldud seadmetel pandud rõhku aku kestvuse huvides masina voolutarbe vähendamisele ja lisaaku võimalustele. Samas saab tavakasutajatele mõeldud arvutitel jällegi odavamate ent energianõudlikemate komponentide kasutamisega hinda säästa.

Äriarvutitele lisab dokk täiendavaid ühenduspesasid

ariarvuti-dokk.jpgVeel üks väga oluline sülearvutite omadus on nende laiendatavus ja erinevad liidesed ning ühenduspesad. Mälukaardilugeja on pea kõigil uuematel masinatel, samuti pildi telerisse suunamise võimalus. Samuti leidub mõni USB-pesa ning lihtsamatel seadmetel sellega asi piirdubki. Kõik me teame, et aeg-ajalt on vaja arvutiga ühendada mitmeid väliseid seadmeid, vahel printerit, teinekord monitori või hiirt-klaviatuuri.

Kui arvuti on enamuse ajast kodus, siis ei ole aeg-ajalt nende seadmete ühendamine väga hull ja tülikas. Mis saab aga siis kui osa päevast ollakse kontoris ja ülejäänud aeg on vaja koos arvutiga ringi liikuda? Siin tulebki äriklassi masinal appi pordilaiendi või doki võimalus ning pesade suurem arv ja mitmekesisus. See võimalus eeldab jällegi kallimat emaplaati. Pordilaiendi on seade, mille külge kõik välised seadmed ühendatakse ja mille kaudu omakorda töötab arvuti.

Äriklassi arvutitel pikem garantiiaeg

ariklassi-asjalik.pngÜks suur erinevus on garantii pikkus ja selle toimivus. Lihtsa arvuti puhul käib garantii põhimõtteliselt samuti nagu iga teise elektroonikaseadme puhul. Kui midagi juhtub, tuleb masin kaenlasse võtta ja sammud lähima hoolduse poole seada. Garantiiaja pikkus on tavakasutaja arvutil tavaliselt üks või kaks aastat.

Äriklassi masinail aga on garantiiaja pikkuseks 3-5 aastat. Samuti on erinevate võtetega püütud lühendada remondiprotsessile kuluvat aega. Seda siis erinevate vaheladude ja arvutis kasutatavate komponentide hilisema järeltootmise teel – see aga jällegi omakorda kergitab hinda.

Erinev on ka arvutite operatsioonisüsteem

Kodu- ja äriarvutitel erineb ka arvutiga kaasasolev tarkvara. Tavakasutajal on enamasti kasutusel Windows Vista Basic või Home Premium, vanematel ka XP Home operatsioonisüsteem. Äriklassi masinail aga Vista Business või Ultimate versioon. Äriarvutite jaoks on loodud erinevad võtted andmete taastamiseks. Näiteks võib tuua kõvakettale peidetud info operatsioonisüsteemi taastamiseks.

Hinnakäärid on päris suured

 

ariarvuti-hinnakaarid.jpgÄriklassi masinal seevastu on rõhku pööratud ka pisiasjadele ja seda alates kasutatavatest komponentidest kuni kasutusmugavuse ja garantiini välja. Sellest tulenevalt võibki näiliselt samade omadustega arvutite hinnavahe olla mitmekordne. Kuid reeglina on korralik äriklassi arvuti ka oma hinda väärt ja teenib peremeest nurisemata mitu-mitu aastat.

Kokkuvõtteks võib öelda, et kodukasutaja arvuti soodsam, ent lihtsam, koostatud odavamatest komponentidest ja materjalidest ning ei oma nii head tootetuge.

(1349)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga