Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Mis on tarkvarauuendus ja miks on see kasulik?

wzUyb

“Please update your software” võib arvutikasutajas sama palju nördimust tekitada, nagu teade viirusenakatusest või kaotsiläinud puhkusepiltidest. Update’imine ehk maakeeli tarkvara uuendamine võib olla üsna tüütu protseduur, kuid tõele au andes on tegu arvuti omanäolise vaktsineerimisega. Nagu ka süsti saamine, on programmi uuendamine natuke vastik, kuid pikemas perspektiivis kaitseb see sind varitsevate küberohtude eest.

Mis on tarkvarauuendus?

Ükski inimene pole veatu ja sellest tulenevalt pole ka praktiliselt ükski inimkätega loodud objekt perfektne. Inimeseloom teeb paratamatult vigu ning seda ka arvuti tarkvara loomisel.

Kuigi tarkvara tootja testib oma toodet laborites ning püüab tagada selle veatu toimimise, võib programm hakkata kontrollimatutes tingimustes käituma täiesti ootamatult.  Sarnane olukord võib esineda näiteks ka lapsega: kodus võib talle käitumisreegleid selgitada ja rüblik  võib kinnitada, et ta on jutust aru saanud. Kuid õues või külas oles võib inimeseloom käituda täiesti ootamatult, kuna sealsed tegurid ei allu lapsevanema kontrollile. Nii on ka tarkvaraga: arendaja võib määrata programmile teatud tingimused, funktsioonid ja parameetrid kuid seesama tarkvara võib kontrollimatus keskkonnas käituda vägagi inetult.

child-08

Kui lapsevanemani jõuavad teated võsukese halvast käitumisest, või on ise selle tunnistajaks, kutsub ta lapse enda juurde ning teeb talle märkuse, peale mida peaks laps hakkama viisakamalt käituma.

Samal põhimõttel toimivad ka programmitootjad oma loominguga. Niipea kui nemad saavad teada, et tarkvara ei toimi teatud oludes, segab teiste programmide tööd või on selles avastatud mõni turvaauk, valmistavad programmeerijad tarkvarauuenduse. See jupike programmist lapib kinni võimalikud vead ning teeb programmi viisakamaks.

Mida keerukam ning suurema kasutajaskonnaga on rakendus, seda rohkem on ka selles potentsiaalseid vigu ja sellest tulenevalt saab programm ka rohkem uuendusi.

 

Tarkvarauuendusi võib jagada üldplaanis kahte suuremasse kategooriasse:

bogus-flash-update-malware-1

 

Software Update

Update sisaldab peamiselt n-ö plaastreid, mis katavad kinni turvaaugud, teevad tarkvara stabiilsemaks ja vahetevahel annavad programmile lisapasunaid. Üldjuhul on tarkvarauuendused tasuta kättesaadaval ning nende paigaldamine on rangelt soovituslik. Plaastreid on saadaval kahte erinevat sorti:

  • Patch’id parandavad mitu erinevat viga korraga. Need on tootja poolt korralikult testitud.
  • Hotfix on mahult pisike värskendus, mis lahendab üksikuid probleeme. Üldjuhul nende testimiseks tootja liialt palju aega ei kuluta ning seetõttu võib ka veaparandus ise olla vigane. Hotfix’e tehakse kättesaadavaks ainult testkasutajatele, kes kontrollivad uuendust ja annavad tagasisidet. Sellele tuginedes saab tarkvara tootja anda harilikule kasutajale korraliku värskenduse.

 

Software Upgrade

Kui update parandab tarkvaras olevaid vigu ning teeb selle stabiisemaks, siis upgrade’misel ehk uuema tarkvara paigaldamisel antakse kasutajale praktiliselt uus produkt, mis võib erineda eelkäijast nii välimuselt, funktsionaalsuslet kui ehituselt. Näiteks paigaldades Windows 7’le uuenduse, jääb Windows’i versioon ikkagi samaks. Samas aga kolides arvutil Windows 7’lt Windows 10’le oled teostanud software upgrade’i.

Uuema tarkvara eest tuleb üldjuhul maksta, kuid selle paigaldamine ei ole kohutuslik. Niikaua kuni käesolev tarkvara saab tootja poolset tuge ning rahuldab sinu vajadusi, võib seda rahumeeli kasutada.

 

Miks tasub tarkvara uuendada?

Stagefright

Nagu ma eelpool mainisin tagavad programmi uuendused selle töö stabiilsuse ja vahetevahel annavad need tarkvarale ka mõned ennenägematud lisapasunad. Kuid uuenduste peamiseks eesmärgiks on tagada programmi ja selle kasutajate ohutus.

Programmis leiduvate turvaaukude kaudu saavad küberkelmid tarkvarasse poetada mõne nuhkvara, viiruse või muu pahalase. Või teha muud sigadust. Eredaim näide turvaaugust on mullu Androidi opsüsteemis avastatud Stage Fright’i turvaauk, mis võimaldab kräkkeril saada praktiliselt täieliku kontrolli seadme üle, saates ohvrile MMS’i. Seetõttu saatsid tuntumad elektroonikatootjad oma seadmetele tarkvarauuenduse, mis selle augu kinni lappis.

Kujutame ette olukorda, et sina oled oma koju paigaldanud turvasüsteemi. Ühel hetkel hakkavad levima teated, et turvasüsteemis leiduva vea tõttu ei tunneta see vasakul jalal ringihüppava inimese liikumist. Turvafirma palub sul antud vea parandamiseks värskendada turvasüsteemi programmi. Mida Sina sellises olukorras teeksid? Kas sa paigaldaksid värskenduse või jääksid lootma, et keegi ei tule sinu äraoleku ajal ühel jalal hüppeldes sinu varale kallale?

Tõenäoliselt sa paigaldaksid selle uuenduse. Kuid millegi pärast arvuti tarkvara värskendust kipud sa edasi lükkama, kuigi selle edasilükkamise tagajärjed võivad olla samuti väga kurvad.

Tarkvara uuendustega kaasneb üks pisikene probleem. Kui turvafirma hakkab saatma laiali uuenduse, mis parandab ühel-jalal-hüppamise-turvaaugu, saavad paharetid teada vea olemasolust ning hakkavad seda usinamalt rakendama kui muidu. Teisisõnu annab turvafirma varastele vihje kuidas turvasüsteemist mööda hiilida.

Samal põhimõttel toimivad ka küberkelmid, kes hakkavad usinalt turvaauku oma kasuks ära kasutama enne, kui seda on jõutud ära parandada või niipea kui teated turvaaugust on levima hakkanud. Siinjuures on küberkelmidel isegi  rohkem õnne, kuna teadupoolest on harilik arvutikasutaja tarkvarauuenduste suhtes üsna ükskõikne ning jätab programmide turvaaugud kinni lappimata.

Seetõttu on tähtis, et sa värskendaksid oma tarkvara niipea kui selle uuendus on ilmunud.  Nii väheneb tõenäosus langeda küberrünnaku ohvriks. Samuti on oluline, et sinu kasutataval tarkvaral oleks tootjapoolne tugi olemas. Vastasel juhul on tarkvara täis turvaauke mida keegi kinni ei lapi ja nii oled sa küberrünnakute suhtes palju haavatavam kui muidu.

 

Kuidas tarkvara uuendada?

Windows’i masinal on võimalik uuenduste paigaldamist automatiseerida:

  1. Ava Kontrollpaneel (Control Panel)
  2. Otsi üles sektsioon Windows Update
  3. Vajuta külgpaanil olevale nupule Change Settings
  4. Sektsiooni Important Updates all vali funktsioon Install Updates Automatically (Recommended) Samas sektsioonis saad määrata, millal uuendused arvutisse paigaldatakse.

PatchTuesday_Windows7_WindowsUpdate020

 

Apple’i arvutite opsüsteemi uuendamiseks

  1. Ava App Store
  2. Liigu sektsiooni Updates
  3. Vajuta paremas servas olevale update nupule. Samas aknas saad sa paigaldada ka nende raknduste uuendused, mille oled ametliku rakendustepoe vahendusel soetanud.

Screen-Shot-2012-02-16-at-12.29.14-PM

 

Mõned kolmanda osapoole programmid paigaldavad uuendused automaatselt tagaplaanil nii et sina ei pea midagi tegema. Samas aga sellised programmid nagu Adobe Flash Player ja Adobe Acrobat Reader küsivad värskenduse paigaldamiseks luba ning oleks igati arukas see luba programmile anda.

See võib olla tüütu ning vahel pead sa arvuti näppimise korraks pooleli jätma, kuid see on igati kasulik nii arvuti kui ka sinu tervisele. Uuenduse paigaldamise ajal võid sa aknast välja vaadata, keha sirutada või elu tähenduse üle mõtiskleda.

Tarkvara uuendusteaknad on tüütud ja programmi värskenduste paigaldamine on veelgi tüütum,. Kuid enne kui sa programmiakna kinni paned, mõtle järgi, kas tahad seda protseduuri edasi lükata? Tarkvarauuendus on nagu lukumeister, kes on tulnud tasuta sinu ustele vastupidavamat ning kindlamat luku paigaldama. Kas sa ajaksid tema minema? Vaevalt. Miks sa siis tarkvara uuendust edasi lükkad?

 

(1803)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga