Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Milline on sinu digitaalne kingakarp ehk kuidas korrastada oma digifotosid


Digikaamerad muutuvad üha kättesaadavamaks, internetis võidutseb Instagram ja teised sotsiaalvõrgustikud. Kõik see on põhjustanud digitaalse fotograafia plahvatuslikku arengut. Kõvakettad, mälukaardid ja veebiserverid täituvad kiiresti piltidega hommikusöökidest ning kiisudest. Kuidas aga selles digitaalses kaoses säilitada kontrolli oma fotode üle, neid organiseerida, nende välimust lihvida ning neid ka teistega jagada? Allpool mõned näpunäited programmide ja teenuste kohta, mis algajale piltnikule võiksid kasuks tulla.

Picasa

Kui paljud lugejatest on ehk juba tuttavad Google’i Picasa veebiteenusega, siis kipub ununema samast allikast pärinev fotode töötlus- ja organiseerimisvahend Picasa. Kui Picasa on varustatud lihtsamate fototöötlusvahenditega, siis tema põhiliseks plussiks on eeskätt lihtne ja tõhus võimalus oma pilte teistega jagada. Kuuludes Google’i perekonda on ta tihedalt integreeritud nii Google’i enda kui ka Google+’iga. Kasutades aga väikest lisapluginat võib Picasa abil pilte või terveid albumeid ühe klikiga Facebook’is jagada.  Picasa on tasuta nii Mac kui PC jaoks.

Windows Live Essentials: Photo Gallery

Neile PC-de kasutajatele, kellel on mingil põhjusel allergia Google’i ja selle maailmavallutusplaanide vastu, on mõeldud Windows’i Photo Gallery. Photo Gallery on osa Windows Live Essentials lisalahenduste pakist. Photo Gallery pakub samuti elementaarseid fototöötlusvahendeid. Lisaks neile aga ka võimalust moodustada panoraampilte ning võimalust Photo Fuse. Viimase abiga saab moodustada kahest pildist ühe, kasutades paremaid osi mõlemast fotost. See on eriti kasulik grupipiltide puhul, kui ühel pildil on köhahoog ühel pildistataval ja teisel pildil nokib nina keegi teine.

Photo Gallery’st on samuti kerge pilte jagada. Kui Picasa puhul sai pilte sünkroniseerida nii Google Drive’i kui Google+’iga, siis Photo Gallery teeb sedasama Microsofti SkyDrive’iga. Loomulikult saab ka Photo Gallery’ga  jagada pilte läbi Facebook’i ja ka Flickri.

Paraku ei piisa Windows Live Essentials’i kasutamiseks Windows XP-st, vaid arvutisse peab olema installitud kas Windows Vista või Windows 7.

Adobe Photoshop Lightroom

Edasijõudnud piltnikutele tihtipeale ei piisa elementaarsetest võimalustest. Paljude fotograafide ellu on sellel hetkel astunud Adobe Phtoshop. Paraku on aastate jooksul Photoshopi võimalused laienenud ning programm on suundunud üldise graafilise disaini suunas. Loodus (so turg) aga tühja kohta ei salli ja nii nägi päevavalgust Adobe Photoshop Lightroom, mis on täielikult pühendunud fotograafiale. Koos väikese toetusega ka videole.

Nagu eeldada võib, pakub Lightroom võimalusi piltide peentöötluseks vastates nii proffide kui edasijõudnud asjaarmastajate vajadustele.  Ahvatlevaks muudab Lightroom’i ka selle laiendatavus – saadaval on tonnide kaupa erinevaid pluginaid ja lisasid. Mitmed neist muudavad hõlpsaks piltide jagamise mitte ainult näoraamatus, vaid ka professionaalsetel fotosaitidel nagu näiteks 500px. Mõistagi ei saa sellist tõhusat tööriista enam tasuta, vaid maksta tuleb umbes 120 euroraha.

iPhoto & Aperture

Paraku ei ole mitte kõik fotohuvilised nii õnnelikud, et saaksid kasutada oma arvutites Windowsi operatsioonisüsteemi, vaid peavad leppima iOS-iga. Nendele on kasutamiseks peamiselt kaks programmi – iPhoto ja Aperture.

iPhoto on reeglina juba eelinstalleeritud kõikidesse Mac’idesse osana iLife’ist. Oma võimalustelt sarnaneb see eeskätt Windows Live Essentials: Photo Gallery’ga ning sobib kõige paremini just iPhone’iga tehtud fotode töötlemiseks. Kuigi saab hakkama ka RAW-formaadis failidega. Tehtud pilte saab mõistagi jagada nii Facebooki, Flickri kui Apple’i iCloud’i kaasabil. Üheks iPhoto meeldivaks omaduseks on siin võimalus moodustada esteetiliselt nauditavaid väljaprinditavaid fotoalbumeid. Lisaks saab iPhoto ’11 ja Aperture’iga koostatud fotoalbumeid omavahel jagada. iPhoto ’11 lasti välja 2010.aasta oktoobris ning on eelinstalleeritud kõikidele uutele Mac’idele. Varasemate Mac’ide omanikud võivad selle soetada Mac App Store’ist umbes 12 euro eest.

Aperture vastab oma võimalustelt Photoshop Lightroom’ile. Väikese etteheitena olgu aga öeldud, et antud programmi välimust pole uuendatud juba mitu head aastat. Aperture on saadaval Mac App Store’is umbes 65 euro eest.

Mis aga kingakarpidesse puutub, siis nii iPhone’i kui Androidiga telefonide jaoks on saadaval rakendus Shoebox, mille abil saate sisse skanneerida ning töödelda fotosid, mis valminud enne digirevolutsiooni algust.

(727)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga