Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Milleks konverterid ja millal neid kasutada?

© Tekst ja fotod: Sven Začek

Telekonverterid pakuvad head võimalust objektiivi fookuskauguse pikendamiseks. Samas on neil ka omad miinused, sest tasuta lõunaid pole ju olemas. Teades neid miinuseid, saab konvertereid kasutada just täpselt õigel ajal ja õiges kohas.

Milleks üldse konverterid ja millised nad on? Põhjus miks tehakse telekonvertereid ja miks paljud neid kasutavad põhineb nende suhteliselt odaval hinnal ja kasutusmugavusel. Konvertereid on lihtsam ja kergem kaasas kanda kui näiteks kahte objektiivi. Üks eelis tuleb esile varjest pildistades. Nimelt saab pimedas telgis (tutvu e-poe telkide valikuga) fookuskaugust mugavalt konverteritega ka pildistamise käigus reguleerida, samas kui objektiivi vahetus peletaks pildistava kindlasti minema.

Konvertereid kasutatakse peamisel fikseeritud fookuskaugusega objektiividega. Põhjuseks on nende objektiivide parem pildikvaliteet suumobjektiividega võrreldes. On selge, et igasugune lisanduv tükk klaasi kahandab lõppkvaliteeti. Konverterid ongi oma olemuselt suurendusklaasid. Siit jõudsimegi esimese vahetuskaubani, mis tuleb teha, kui tahta konverterit kasutada – kvaliteedi langus. Teiseks vahtuskaubaks on valgus. Suurendades klaasi hulka, mis tuleb valgusel kaamerasse jõudmiseks läbida, muutuvad ka säriajad vastavalt aeglasemaks. Levinumad konverterid, milleks on 1,4× ja 2× suurendusega konverterid, pikendavad säriaega vastavalt kaks ja neli korda. See tähendab, et kui me pildistasime ilma konverterita näiteks 1/500 säriajaga, siis lisades 1,4-kordse konverteri, tuleb sama tulemuse saamiseks säritada pilti 1/250 sekundit. Kahekordse konverteri puhul oleks uueks säriajaks siis 1/125 sekundit.

Kaup mida konverterid valguse ja kvaliteedikao eest vastu pakuvad on objektide suurendamine kaadris. Oletame, et meie kasutuses oli standardne 300mm objektiiv. 1,4× konverter muudab selle 420mm objektiiviks ja 2× konverter 600mm objektiiviks. Seega kandes kaasas 300mm objektiivi ja kahte konverterit, on meil võimalik kiiresti kasutada erinevaid fookuskaugusi. Samas, kui me peaksime kandma kaasas kolme nendele fookuskaugustele vastavat objektiivi, oleksid ilmselt enamus pildiretki olemata jäänud. Teiseks tuleks välja käia ulmeline summa raha, et seotada nii 300mm, 400mm kui ka 600mm objektiiv.

Olgu. Nüüd huvitab kindlasti kõiki kas tegemist on õiglase vahetuskaubaga. Kas tasub anda järgi kvaliteedis ja säri kiiruses selleks, et saada motiiv suuremalt kaadrisse? Vahetuskauba õigluse määrab ära objektiiv, mille pikkust soovitakse suurendada. Kui tegemist on mõne suure ja kalli teleobjektiiviga, mida müügimehed reklaamivad kui teravaimaid objektiive üldse, siis ei peagi kvaliteedi pärast muretsema, sest vahet on peaaegu võimatu näha. Tuleb ainult silma säriaegadel peal hoida, sest pikemad fookuskaugsed on värinate suhtes tundlikumad kui lühemad.

Kui aga on kasutada keskmisest klassist objektiivid, siis tavaliselt ei tasu 2-kordset konverterit kasutada. Kvaliteet halveneb märgatavalt. Juba 1,4-kordse kasutamine viib kvaliteedi piiri peale. Parimad suumobjektiivid kannatavad samuti 1,4-kordse konverteri välja, kuid ainult need, millel on fikseeritud avad F2,8 või F4. Pimedamad ja tavalisellt ka odavamad objektiivid ei soovi konverteritega hästi töötada. Need objektiivid on juba algselt optimeeritud säästlikkusele ja töötamaks ilma konverteriteta.

konverterid

Canoni 2× ja 1,4× telekonverterid. Märge II objektiivil tähendab ilmastkukindlust ja 2× konverteri puhul ka uut optilist süsteemi.

h2ndkkak

Kasutatud on 300mm objektiivi ja 2× konverterit.

sarvikud

Kasutatud on 600mm objektiivi ja 1,4× konverterit.

(2000)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga