Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Mida püüda pildile augustikuus?

©Tekst ja fotod: Remo Savisaar

Ootamatu laine

Viimane suvekuu on käes. Möödunud kuud on olnud ikka tõeline SUVI! Harjumatu palavus ning uskumatud veetemperatuurid. Selline kuumus pani proovile nii mõnegi elusolendi ja oli ka neid, kellele see suvi kuumuse tõttu viimaseks jäi. Varahommikuti metsas liigeldes valitses seal harjumatu vaikus. Tavaliselt on hommikune juulikuu loodus täis lindude laulu, kuid leitsakupäevadel laulis vaid mõni üksik värvuline. Elu algas alles kõrvetava päikese lahkumisega areenilt.

Augustikuises looduses on aga siginat-saginat veel palju. Lindude ränne kogub taas tuure ning leidub neidki, kes meilt juba lahkunud on. Sügis ei ole enam kaugel, kuid enne veel…

Kurvitsate ränne

Tuleme taas tagasi nende põnevate lindude juurde, kellest oli juttu ka maikuu soovitustes. Juulikuu lõpus hakkas vaikselt hoogu koguma kurvitsate ränne ning oma haripunkti saavutab see just sellel kuul. See aeg on palju parem nende pildistamiseks, kui näiteks kevadine. Enam ei pea muretsema ka pesade pärast. Nüüd on nendele pikanokalistele lindudele kuumaks kohaks just toitmis- ja nö puhkekohad. Olgu selleks siis toidurikas mudamülgas, adrut täis lahesopp, vee taandumisest tekkinud liivasaar või head ülevaadet pakkuvad rannakivid.

Praegusel ajal kogunevad kurvitsad gruppidesse ning paarisaja pealised kogumid on üsna tavalised. Sellisest grupist leiab sageli erinevaid kurvitsaliike: rislad, tildrid, tutkad jms.

Kurvitsate ränne käib nii sisemaal kui rannikul. Viimane pakub paremaid pildistamisvõimalusi, sest sisemaa poldrid, kuhu koguneb omajagu kurvitsaid on tihti üsna rägased ja ka madala võttenurga rakendamine on seal sageli just selle tõttu raskendatud. Tasub aga otsida, sest rändel olevaid kurvitsaid võib leida ka järvede kallastelt, kus madala võttenurga saavutamine pole mingiks probleemiks.

Enne pildistama asumist tasub taas eeltööd teha ning linde esmalt eemalt jälgida. Neil on sageli välja kujunenud magusad kohad, kuhu ikka ja jälle tagasi tullakse. Näiteks eelmisel aastal leidsin ühe sobiva liivasaare, kus oli jalga puhkamas paarkümmend kurvitsat. Minu lähenemise peale tõusti juba varakult lendu ja suunduti toituma. Kasutasin seda aega liivasaarele minekuks. Panin paika matkamati ja tõmbasin endale peale varjelina koos varjevõrguga. Mul ei tulnudki kaua oodata, sest juba vähem kui tunni pärast olid esimesed kurvitsad just seal, kus vaja. Järgmisel päeval seadsin end ootele juba toitumiskoha vahetusse lähedusse ja sealgi läks kõik nii nagu stsenaarium ette nägi.

Erinevate lähenemisvõimaluste kohta loe maikuu soovitustest.

Mudatildrid mänguhoos

Rislad rannakividel.

Metskitsede jooksuaeg

Juulikuu teises pooles tärkas sokuisandatel tugev huvi vastassugupoole järele. Oh neid lõhnu, siredaid sääri ja graatsiat – looduse tung on pugenud soku hinge ja ajanud pea sassi.

See on ühtlasi hea aeg metskitsede vaatlemiseks ja jäädvustamiseks, sest nende tähelepanu on sellel ajal sageli hajutatud. Heinamaal toimetavat metskitse nähes tasub võtta aeg maha ning jälgida, mis asju ta seal ajab. Jooksuajal võib saada mitmete elamuste osaliseks:

  1. võib näha metsikut tagaajamist, kus sokk nagu nööriga emasel järel püsib – see on metskitsede pulmakommete põhisisu;
  2. sokkude vahelist mõõduvõttu, kus sarved teinekord kokku lüüakse;
  3. soo jätkamist –  kirss tordil

Ei maksa ka unustada, et loodusel on tihti varuks üllatusi – tuleb olla vaid valmis ning avatud!

Jooksuaeg

Romantiline kohtumine udus

Udused hommikud

Päevane ja öine temperatuur kõigub juba omajagu, mis tähendab, et mõnel jahedamal varahommikul võib väljas laiutada meeldivalt paks ja unenäoline udu. Päikesetõus rabas või jõeluhal on sellel ajal midagi unustamatut. Hea õnne korral võib seal kohata mõnda metslooma ning meeleolukad pildid on siis garanteeritud. Soovitan sellisel juhul hoida loomaga pigem distantsi ning teha keskkonnafotosid, kui püüda lähedale saada. Udune keskkond on see, mis loob meeleolu.

Ja mitte ainult … selliste temperatuuride kõikumiste puhul pärlendab hommikuti ka heinamaa. Sealt võib leida lugematul arvul pärlitega ehitud ämblikuvõrke ja kui otsida, siis ka kastepiiskades liblikaid, kiile ja muud põnevat.

Sellised hommikud ja sealt saadav elamus on väärt uneaja ohverdamist!

Linnutiivul, üle raba

Päikesetõus jõe ääres

Kadakatäks putkel

Teile soovin aga mõnusat augustikuud ja meeleolukaid pilte!

(939)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga