Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

LOMOgraafia – hälvik fotomaailmas või uued võimalused?

©Tekst ja osad fotod: Ardo-Jako Olev

Nii mõnedki vanemad ja ka nooremad on tuttavad kaameratega Smena 8M, Ljubitel 166. Valmistatud LOMO tehases kunagises nõukogudeliidus. Mida on aga ühist NL-i endise tehase ja tänapäeval üha populaarsust võitval lomograafia liikumisel?

Lihtne – 1984 valmistas LOMO tehas venemaal esimese LC-A kaamera, mis kogus populaarsust juba NL ajal. 1991 leidsid paar Viini üliõpilast Leningradis ekskursil tuuritades veidrast vanakaamerakauplusest ühe LC-A eksemplari. Naljaga pooleks “puusalt tulistades” said nad aga tulemuseks veidralt ja kummaliselt kaunid ülesvõtted.

Peagi levis kuuldus vene pärlist – LC-A`st – ka läänemaailmas, ning 1992 loodi Lomograafia Rahvusvaheline Sotsieteet, mille eesmärgiks levitada rõõmusõnumit – “LC-A tagasitulemisest”.  Sealt edasi, nagu öeldakse, on kõik juba ajalugu – mida kahjuks küll koolipingis ei õpetata. Aga millal varem koolis midagi kasulikku õpetatud on?

Siinkohal ongi paslik tutvustada LOMOgraafilisi aksessuaare ja vidinaid ja pudinaid ja muud kasutut ent meeldivalt meeliülendavaid lelusid.

Legendaarne sellest-ju-kõik-alguse-saigi LC-A

Nagu öeldud – tema see jeesuslapsuke ongi, kellest kõik alguse sai.  1982 aastal sündinud imelaps läks masstootmisse AD 1984, mil 1200 inimest tootsid alustuseks 1100 kaamerat kuus. Peagi levis kaamera, nagu hea sõnum ikka, ka teistesse sovjetiriikidesse.

LC-A kaameras 253.15€ kasutatakse praegugi algset Minitar 1 objektiivi fookuskaugusega 32mm ja avaga 2,8. LC-A pildid on vinjenteerunud ning piltide värvitoonide üleminekud radiaalsed. Lisaks iseloomustavad seda kaamerat automaatne punktmõõtmisega säritus, kiire teravustamine, robustne analoog-välimus ning taskusse mahtuv kere – eeldades, et teil on piisavalt suured taskud.

Kaamera tehnilised andmed (kui see üldse kedagi peaks huvitama) on järgmised:

Objektiivi fookuskaugus: 32 mm
Ava valik: 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16
Säriajad: 1/500 – lõpmatus
Säritus: automaatne (valib ise valgusoludele vastava avaarvu ja säriaja)
Ühe kaadri mitmekordne särituse võimalus
Välk: standardne välgupesa
Standardne statiivi- ja kaugpäästikukaabli keere
Pildistab standardsele 35 mm fotofilmile 14.22€
Mõõtmed: 10,5 x 6 x 4 cm
Kaal: 0,3 kg

Foto: Ardo-Jako Olev (fotokas Lomo LC-A)

Colorsplash

Milleks värvida üle, oma toa seinad, mööbel, maja, katus, naabrimees/naine, kui sa saad värviliseks muuta terve maailma enda ümber ja seda vaid ühe nupulevajutusega? Colorsplash 60.99€ kasutab 35mm filmi 14.22€ ja sisseehitet välgu tarbeks on tal kaasas (tervelt!!) üheksa vahetatavat geelfiltrit, mida vahetades saad sõna otseses mõttes värvi kõikjale pritsida.

Korraga saad kasutada kuni 3 erinevat filtrit ning välgu küljes olevat ketast kruttides saad valida millist värvi sa parasjagu oma tüdruksõpra näha tahad – punastamas? – ole lahke :) Külmast sinisena? – ole lahke :)
Colorsplash võimaldab kasutada kahte säriaega: bulb, ehk täpselt nii kaua kui tahad ja automaatset.


Tehnofriikidele ka veidi tehnilisi andmeid:

Välgu laadimisaeg: 8-12 sek
Mõõtmed: 15,2 x 8,25 x 3,75 cm
Kaal: 185 g
Toide: üks AA patarei (komplektis)

Supersampler

Elu on kiire ja aega on vähe aga pildistada on palju – eriti tegusaid inimesi. Supersampler 25.42€ teeb korraga 4 panoraamset pilti järjest ja seda kõike ühele kaadrile.

Vinnastada saab ülikiiresti nöörist sikutades ja järgmised neli ajaloolist ning unustamatut hetke jäädvustada on lihtsalt võimalik. Ja kui on võimalik, siis miks võimalust mööda lasta? Pull and Push võiks olla selle kaamera märksõnad.

Techno:

Neli objektiivi
Kaks pildistamiskiirust: 0,5 sekundiliste vahedega ja 0,05 sekundliste vahedega
Teravustamisvahemik: 0,3 m kuni lõpmatus
Meedium: 35 mm fotofilm 14.22€
Mõõtmed: 64 mm x 32 mm x 102 mm
Kaal: 93 g

Foto: Ardo-Jako Olev (fotokas Lomo LC-A)

ActionSampler Transparent ja Action Sampler Flash

Nagu SuperSampler, võimaldab ka ActionSampler 29.99€ 1 sekundi jooksul 4 pilti teha. Erinevalt SuperSamplerist, aga ei tee ta mitte panoraamseid vad 3:2 külgede suhtega pildid ühele kaadrile.

Peale selle on ActionSampler Flash 30.5€, oh imede ime, varustatud välguga – ja mitte ühe, vaid nelja välguga, mis sünkroonis säritustega neli välku ühtejärge põristab, niiet ka kõige sügavamates katakombides, kus silm ei pruugigi midagi seletada, pildistades saate hiljem näha, mis siis tegelikult toimus.

Objektiivide fookuskaugus: 26 mm
Teravustamine: 1,2 m – ∞
Säriaeg: 1/100 sekundit
Ajaline vahe nelja pildi vahel: 0,22 sek
Mõõtmed: 100 x 31 x 58 mm
Kaal: 0,100 kg

Foto: Riho Rand (fotokas – Action Sampler Flash)

Diana F+

Diana 81.32€, nagu kaunile naisisendile omane, on Lomode iludus. Kasutab ta laifilmi, ehk 120mm filmi. Pildistada saab kahes suuruses – 5,2×5,2 cm formaati ja klassikalises Diana formaadis (4,2×4,2 cm).

Samas saab Dianat ka lahti koorida, ehket eemaldada objektiivi ja pildistada pinhole stiilis ja pika säriajaga – midagi lukuaugupiilujatele ;). Teravustada saab sõrmeotstega ning säriaegu on tervelt kaks – 1/60 ja bulb.

Mõõdud ja muu

Kaks särirežiimi: “N” – normaalne 1/60 sek ning “B” – bulb
Ava: f/11, f/16, f/22, pinhole (f/150)
Kaks formaadivalikut: 12 võtet täiskaaderrežiimis (5,2 x 5,2 cm) 16 võtet väiksemas formaadis (4,2 x 4,2 cm)
Pildistamiseks sobivad 120 filmid (laiformaat) 149€
Mõõtmed: 12,5cm x 9,5 cm x 7,6 cm
Toiteallikas: üks AA suuruses patarei/aku

Foto: Ardo-Jako Olev (fotokas – Action Sampler Flash)

Lubitel 166+

Lubitel 166+ 303.98€ on tehtud Legendaarse Ljubitel 166 täpse koopiana – kui välja jätta mõned pisitäiustused – võimalus filmi poole pealt tagasi kerida ja väike säri-ava parameetrite memotabel aparaadi tagakaanel.

Lubitel 166+ aparaadil on kaks mitmekordselt vääristatud klaaselementidega objektiivi – alumine on foto jäädvustamise jaoks, ülemine aga kadreerimise ning teravustamise jaoks. Fookuskauguse ja teravuse muutmisel alumise objektiivi puhul muutuvad vastavad näitajad ka ülemisel objektiivil.

Lubitel on šahtiga vanakooli kaamera – ei mingeid prismasid – ja mõeldud fotokauboidele – tulistamiseks puusalt. Täpsus pole siinkohal kuigi oluline.

Selles kaameras on kõik käsitöö. Iga võtte korral tuleb valida vastav avaarvu ning säriaja kombinatsioon. Lubitel 166+ annab pildistajale täieliku kontrolli oma kaamera üle. Lubitel 166+ pildistab nii 120 laiformaatfilmile 149€ kui ka standardsele 35 mm fotofilmile 13.99€. Viimase jaoks tuleb muidugi kasutada spetsiaalset raami.

Objektiiv: mitmekordselt vääristatud klaasist elemendid; f/4,5, 75 mm
Lähim teravustamiskaugus: 0,8 m
Pildiotsija: ülalt-alla tüüpi
Formaat: 120 laiformaatfilm (saab pildistada kaadreid suurusega 6 x 6 cm, 6 x 4,5 cm, 6 cm x filmirulli laius), standardne 35 mm fotofilm (saab pildistada kaadreid suurusega 36 x 24 mm ja 58 x 33 mm)
Etteantud teravustamiskaugused: 0.8m, 1.5m, 3m ja lõpmatus
Standardne välgupesa
Vahetatav tagaosa ja pildiotsija

Foto: Riho Rand (fotokas Lomo Ljubitel 166)

Fisheye ja Fisheye 2

Kalasilm – see peaks ise-enesest juba kõik ütlema. 170 kraadi vaatenurka tähendab, et pildistades jäävad ka teie kõrvad pildile. Ja loomulikult moonutused – pilt läbi selle objektiivi on kõike muud, kui inimsilma normaal. Kalasilma eesmärk on saada pildistatavale võimalikult lähedale – kõige parem, kui nina alla, või siis lausa sisse. Igatahes on Fisheye kaameraga 40.66€ pildistamine pilguheit maailmale läbi kala silma :).
Fisheye 2 71.16€ ja tavalise Fisheye erinevus on muidugi võimalustes – Fisheye Teine võimaldab pildistada bulb reziimis, võib pildistada mitu korda samale kaadrile – topeltsäritus. “Kuum välguking”, ja välgukinga kinnituv kalasilmpildiotsija. Viimane tagab parema ülevaate sellest, mida te tegelikult pildistate, mitte et see kuigi oluline oleks. Mõlemad kaamerad kasutavad laialtlevinud tavalist 35mm filmi 14.22€.

Veidi ka tarbetut teavet:

Fisheye:

Objektiivi vaatenurk: 170°
Fookuskaugus: umbkaudu 10 mm
Fikseeritud ava: f/8
Säriaeg: 1/100
Välklamp: sisseehitatud välklamp
Välklambi toiteallikas: 1 AA mõõdus patarei/aku
Pildistab standardsele 35 mm filmile
Mõõtmed: 10,5 cm x 6 cm x 6 cm
Kaal: 0,23 kg

Foto: Ardo-Jako Olev (fotokas Fisheye Compact white)

Fisheye2:

Objektiivi vaatenurk: 170°
Fookuskaugus: umbkaudu 10 mm
Fikseeritud ava: f/8
Säriaja valikud: 1/100 ja bulb-režiim
Välklamp: standardne välgupesa välise välklambi jaoks; sisseehitatud välklamp
Välklambi toiteallikas: 1 AA mõõdus patarei/aku
Pildistab standardsele 35 mm filmile
Mõõtmed: 10,5 cm x 6 cm x 6 cm

Foto: Ivo Franges (fotokas Fisheye 2)

Lõpetuseks

Lühidalt öeldes, on Lomograafia liikumine, kus fotoentusiastid ütlevad digile head-aega (vähemalt ajutiselt) ning teevad enda ja teiste elu põnevamaks. Oluline ei ole dokumenteerida enda ümbrust, vaid jäädvustada see nii, nagu meie seda ei näe.

Milline lomo oled sina?

(1185)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Lomography LCA+ See ongi see kaamera, millest lomograafia 1991 aastal oma alguse sai.
Fujicolor film Superia X-TRA 400/36×3
  • Värviline negatiivfilm
  • 35 mm filmirull
  • ISO 400 kõrgema tundlikkusega
  • 36 kaadrit, 3 rulli
  • Standardne C41 värviilmutus
Lomography Colorsplash, valge Colorsplash camera Colorsplash lomokaamera on ideaalne vahend halli ja igava elu vastu
Lomography SuperSampler, must Sellel lomokaamera neli ühes reas asetsevat objektiivi pildistavad foto mis koosneb neljast panoraamist.
Lomography ActionSampler transparent ActionSampler transparent Üks kaamera - neli objektiivi. See lomokaamera jäädvustab ühele filmikaadrile neli fotot. Need neli fotot pildistatakse veerandsekundiliste vahedega - nii saad jäädvustada...
29.99€
Lomography ActionSampler Flash, must ActionSampler Flash: üks kaamera, neli objektiivi
Lomography Diana F+ Kuuekümnendatel oli Diana-nimeline fotokaamera jumaldatud legend.
Kodak film Portra 800-120×5
  • Värviline negatiivfilm
  • 120 keskformaat filmirull
  • ISO 800 kõrge tundlikkusega
  • 5 filmirulliga pakend
  • Standardne C41 värviilmutus
149€
Lomography Lubitel 166+ Täiesti teistmoodi kaamera hoopis erilisele inimesele. Nagu Sina.
Ilford film XP2 Super 400/36
  • Mustvalge negatiivfilm
  • 35 mm filmirull
  • ISO 400 keskmise tundlikkusega
  • 36 kaadrit
  • Standardne C41 ilmutus
13.99€
Lomography Fisheye compact black See on maailma ainus kalasilmobjektiiviga kompaktkaamera!
Lomography Fisheye 2 Fisheye 2 kaamera püüab kaadrisse kogu vaatevälja ja rohkemgi veel.
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga