Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Kuidas valida statiivi?

Õige statiivi valik on tihtipeale väga keeruline. Tuleb siin ju arvestada nii iseenda, kui ka oma fotoaparaadi vajadustega ning kunagi ei tea, kuidas need kolm koos toimima hakkavad. Hea statiiv aga teenib omanikku aastaid ning võib üle elada mitmedki kaamerad ja lõpuks oma peremehegi. Mis on aga peamised kriteeriumid statiivi ostmisel? Mida tuleks tähele panna ja kontrollida? Millise firma statiive nende kriteeriumide järgi tasuks usaldada?

1. Materjal

Kõige paremat kaalu ja stabiilsuse suhet pakuvad kahtlemata süsinikkiust valmistatud statiivid. Nad on küll kergemad, kui alumiiniumist valmistatud mudelid, kuid palju vastupidavamad. Süsinikkiust statiive on ka palju meeldivam külmadel talvepäevadel käes hoida.

2. Pea

Võimalus on valida Nelja tüüpi pea vahel:

1. Kahesuunaline pea võimaldab kaamerat liigutada vertikaalselt ja horisontaalselt nii, et igas asendis oleks kaamera horisondi suhtes otse. Kahesuunalist pead kasutatakse näiteks videokaamerate puhul, kus ei ole vajalik muuta kaamera horisontaalset asetust.

2. Kolmesuunaline pea on kõige tavalisem ja laialdaselt kasutatavam. See võimaldab kaamerat horisontaalselt ja vertikaalselt liigutada ning seda kallutada. Kolmesuunalist pead kasutatakse näitaks portreede, maastike ja muude tavafotode tegemisel.

3. Kuulpead on võimalik liigutada vabalt igas suunas, mistõttu sobib ta näiteks ettearvamatu liikumise filmimiseks või pildile jäädvustamiseks ka siis, kui ei ole tähtis kaamera horisontaalasendis püsimine. Samas on ta kindlasti ebastabiilsem kui kolmesuunaline pea.

4.Spetsiaalselt videokaameratele mõeldud peade eripäraks on selles kasutatav määrdeaine, mis peaks kindlustama videokaamera sujuvama liikumise. Samuti on nad samaks otstarbeks varustatud pikemate käepidemetega. Millist pead nende nelja hulgast eelistada, sõltub täielikult kasutaja vajadustest. Kõigi kolme puhul on aga tähtis, et pea oleks stabiilne ning lukustatud olekus kindlalt paigal.

3. Keskmine osa

Statiivi keskmine osa võib olla: 1. Vändaga tõstetav. 2. Käsitsi üles-alla liigutatav. Käsitsi tõstes saame kõrgust muuta kiiresti ja palju, vändaga saab aga kõrgust muuta sujuvalt ja ühe käega. Kui tahame pilti teha hästi maapinna lähedalt, väikse nurga alt, peavad kolmjala jalad olema võimalikult lahku seatud. Selles positsioonis võib keskmise tõstemehhanismi toru statiivi madalale laskmist takistama jääda. Mitmetel Velboni statiividel näiteks on keskosa lühendatav ja neil seda probleemi ei teki.

4. Jalad

Võimalus on valida kolme tüüpi jalgade vahel: kolme-, nelja- ja viiejätkulised jalad. Alati ei kehti aga reegel – mida rohkem jätke, seda pikem kolmjalg. Mõnikord võib hoopis juhtuda, et kolme jätkuga statiiv on hoopiski pikem oma nelja- ja viiejätkulistest sõpradest. Jalgade puhul tuleks veel jälgida, et täies pikkuses lahti tõmmatuna ei logiseks ükski jalg jätkukohtadest. Üldiselt kehtib seaduspärasus – mida väham jatke, seda suurem stabiilsus. Samuti võib mainida, et mida paksem jalg, seda suurem stabiilsus.

5. Lisafunktsioonid.

Peale nende, statiivide jaoks kohustuslike omaduste, võiksid ühel heal kolmjalal veel olla:

Kiirkinnitusplaat, mis võimaldab kaameraid statiivil kiiresti vahetada.

Vesilood, mis võimaldab kaadri täpset positsioneerimist horisondi suhtes.

Võimalus jalgu ükshaaval ja erineval määral pikendada on kindlasti hädavajalik looduses pildistamiseks.

Ostma minnes

Kui ritta panna küsimusi, millele peaks enne statiivi ostmist vastuse leidma, siis need oleksid järgmised:

Mille pildistamiseks ma statiivi enim kasutan?
Kuidas ma hakkan oma statiivi transportima?
Kui pikka maad ma hakkan oma statiivi seljakotis/käes kandma?
Kui raske on minu kaamera ja milliseid (kui raskeid/pikki) objektiive ma kasutan?
Kui palju ma raatsin statiivi eest maksta?
Milline oleks järjekord minu jaoks kõige tähtsamast omadusest tühisemani?
Kas mul on võimalus statiiv osta ja seda kodus proovida?

Statiivide valiku pärast ei pea Eestis muret tundma. Väga lai valik on näiteks 1955 aastal Jaapanis asutatud Velbonil, kes teeb väga kvaliteetseid kolmjalgu. Muidugi on ka esindatud teised firmad. Gitzo, keda statiivide maailmas võib võrrelda Bentley`ga autonduses, pakub professionaalseid statiive, mis kestavad vaata et põlvkondi. Minu lemmikud on eriotstarbelised ja veidi naljakad (mitte, et ma neid ise kasutaksin) Joby Gorillapodi sarja kuuluvad statiivid-abivahendid. Ühte neist võib aktsioonis näha kõrvaloleval pildil.

Kõigile statiivihuvilistele aga sooviks värisevaid jalgu.

(4107)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga