Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Kuidas valida akusid?

Postitas: Lauri

Seadmeid ja masinaid, mis ammutavad oma jõu patareidest on meie kodudes enam, kui me seda enesele esmapilgul ette kujutada oskame.

Kõikvõimalikud pisikesed muusikamängijad, teleri- ja muud puldid, kellad, taskulambid, suitsuandurid,  digikaamerad, juhtmevabad arvutitarvikud jne… Kui kõigile neile korraga patarei sisse peaks ostma, oleks kilekott poest väljudes päris raske. Süda oleks ka raske. Rahakott ainult hulga kergem.

Sama protseduuri tuleb aga varsti jälle korrata, sest peagi on patareist saanud lihtsalt üks ohtlik jääde.

Aku saab ka tühjaks, aga kohe jäätmeks ei muutu. Ohtlikuks ka mitte. Seda saab hoopiski täis laadida ja siis jälle kasutada. Selles mõttes on aku üks kavalalt välja mõeldud asjandus – aina enam ja enam inimesi on seda ka tähele pannud ja soetanud või soetamas enesele patareiprügikasti asemel akud ja akulaadija.

Tihtipeale on aga nii, et akude ostmisel vaadatakse vaid nende mõõtmeid või siis paremal juhul suurelt peale kirjutatud numbrit, mis peab olema võimalikult suur. Tegelikult on muudki kasulikku, mida tasub enne akude ostma minekut teada. Sellest allpool juttu tulebki.

Erinevat tüüpi akud.

Nagu patareisid, nii on ka akusid erinevat tüüpi. Kõige tuntumad on:

• nikkelkaadmiumaku (NiCd)
• nikkelmetallhüdriidaku (NiMH)
• liitiumioonaku (Li-ion).

Esimese juures me pikalt ei peatu, kuna selle turustamine on alates 2006 aastast Euroopa Liidus keelatud ning seega seda tüüpi akusid poodidest ei leia. Kaadmium on nimelt raskemetall, lihtsamalt väljendudes – mürgine.

Kolmas nimetatu – liitiumioonaku – on kasutusel eelkõige digikaamerates, telefonides ning muudes kallimates ning kõrge energiatarbimisega seadmetes. Need akud suudavad mahutada märksa väiksemasse korpusesse palju enam elektrienergiat kui NiCd või NiMH akud. Ka liitiumioonakusid ei müüda standardsetes patareide mõõtmetes (AA, AAA jne). Põhjuseks on liitiumioonaku ohtlikkus juhul kui akut laadida selleks mitte ettenähtud seadmega. Liitiumakul on kõrge hind ning tavalisest kõrgem nimipinge (akude tavalise 1,2 V asemel 3,0-3,6 V).

Seega on poodides olukord selline, et kui on vaja AA või AAA leelis- või tsink-süsinikpatarei asendamiseks paari akut, siis on valida vaid erinevate NiMH akude vahel. Muid tüüpi akusid müügil ei ole.

Tundub justkui lihtne. Siiski on ka NiMH akude puhul aspekte, mida on kasulik teada.

NiMh akud ning nende mahtuvus

Kõige esimene asi, mida paremad müügimehed teilt küsida võivad, on see, et kui suure mahtuvusega akusid te soovite.

Mahtuvus väljendab akude puhul lihtsustatult öeldes seda, kui kaua need ideaaljuhul vastu peavad või teisiti – kui palju konkreetsesse akusse voolu sisse mahub. Kõne all olevate akude mahtuvust mõõdetakse milliamprites (mAh). Tavaliselt jäävad hetkel müüdavate akude mahtuvused 800 mAh ja 2600 mAh vahele.

Kui akule on kirjutatud “2700 mAh”, siis annab aku välja elektrivoolu tugevusega 100 milliamprit 27 tundi järjest. Või 50 milliamprit 54 tundi järjest jne. Seega võiks ju öelda, et mida suurem seesinane number seal mAh ees on, seda parem. Päris nii lihtne see asi aga siiski alati ei ole.

NiMh akud ning nende iseeneslik tühjakslaadimine

Ilmselt on igaüks tuttav situatsiooniga, et kui akud mõni aeg laetuna seisavad, siis nad peagi enam väga täis ei ole, ning aja jooksul võivad voolust päris tühjaks joosta. Nimelt laevad akud end seistes ise tühjaks. Mõnda tüüpi akud kiiremini mõnda tüüpi akud aeglasemalt.

Li-ion akud kaotavad näiteks kuu aega seistes 5% endasse algselt talletatud energiast. NiCd elemendid kaotavad 20%, meil poodides müügil olevad AA jne suuruses NiMh akud aga kaotavad koguni 30% energiast kuus.

Kui patareisid müüakse laetuna, nii et ostes saab need kohe seadmesse toppida, siis akude puhul see pahatihti nii ei ole. Akusid tuleb pärast ostmist ja enne kasutuselevõttu tavaliselt täis laadida. Kui tavaline NiMh element juba tehases täis laadida ja see poeriiulil iga kuuga 30% oma algsest energiast kaotaks, muutuks eellaadimine ju mõttetuks.

Ei tasu aga meelt heita. NiMh akud ei ole kõik ühe vitsaga löödud. Alles mõned aastad tagasi ilmusid turule NiMh akud, mis kaotavad kuu ajaga veelgi vähem energiat kui liitiumpatareid – tavalise 30% asemel 1,25% kuus.

Neid uut tüüpi NiMh akusid nimetatakse inglise keeles ” Low Self-discharge NiMH Battery” ehk “madala tühjakslaadimismääraga NiMH aku”. Nüüdseks müüvad neid juba mitmed tuntumad patareitootjad – Panasonicul on näiteks Infinium-nimeline seeria 167.24€. Duracellil on selliste akude pakenditel märge “Pre-Charghed” (ingl. k eellaetud).

Tähele tuleb panna seda, et  selliste madala tühjakslaadimismääraga (MT) akude maksimaalne mahtuvus on mõnevõrra väiksem, kui tavaliste NiMH akude mahtuvus. Kui tavaliste NiMH akude mahtuvus on 2800 mAh ja enamgi, siis MT akude mahtuvus tavaliselt üle 2000-2200 mAh ei küündi (AA suuruses elementide puhul).  Seega ongi nii, et kui akude ostmisel keskenduda vaid kõrgele mAh väärtusele, võivad väärt energiapulgad hoopis märkamatuks jääda.

Akut ostes arvesta konkreetse seadme ning selle kasutamise intensiivsusega.

Eelneva taustal on lihtne taibata, et mõnedes seadmetes kestab 800 mAh mahtuvusega madala tühjakslaadimismääraga aku kauem kui 2600 mAh mahtuvusega tavaline aku. Näiteks teleri- või mõne muu seadme juhtpult.

Puldid, nagu ka kellad jms, on madala energiatarbimisega seadmed. See tähendab, et nad ei võta väga palju voolu ning aku või patarei võib seal (olenevalt kasutamise intensiivsusest ja temperatuurist) mitu aastat kesta. Tavaline NiMH aku aga puldis nii kaua ei kesta, sest kaotab lisaks sellele väiksele energiahulgale, mida pult kuu aja jooksul töötamiseks vajab, veel 30% iseenesliku tühjakslaadimise käigus. Madala tühjakslaadimismääraga NiMH aku puhul seda probleemi ei ole ning aku kestab puldis ootustele vastavalt kaua.

Tavaliselt aga ei osteta akusid pultide sisse, vaid ikka kõrge energiatarbimisega seadmetesse nagu mudelautod, digikaamerad, kõikvõimalikud kaasaskantavad muusikamängijad jne – sellistesse, kus patareisid väga tihti vahetada tuleb.

Kui Teil on digikaamera, millega pildistate päris tihti, siis ei ole suurt vahet, kas osta madala tühjakslaadimismääraga- või tavalised akud. Kuid võib-olla pildistate Te oma kaameraga vaid suurematel tähtpäevadel või igal kuul/igas nädalas mõned pildid?

Kui nii, siis on asjalood täpselt samad nagu ülal kirjeldatud teleripuldi puhul. Sel ajal kui kaamera kapis on, laevad tavalised NiMH akud end ise tühjaks, nii ei pruugi üle pika aja pildistama asudes enam mitte ühtegi kaamera tulukest süttida. Siin aitavad taas hädast välja madala tühjakslaadimismääraga NiMH akud.

Madala tühjakslaadimismääraga akud välklampides

Madala tühjakslaadimismääraga NiMH akudel on veel üks üpris oluline omadus: nende sisetakistus on märksa väiksem kui tavalistel NiMH akudel. See tähendab, et MT akusid saab tühjendada tugeva vooluga kiiremini.

Välklampidega digikaamerate ning väliste välklampide jaoks on see üpris oluline. Välklamp „tõmbab” akust väga lühikese aja jooksul päris palju energiat ning peab seejärel järgmise pildi tegemiseks end sekundi murdosa jooksul laadima. Selle aja kestel pildistada ei saa.

Madala tühjakslaadimismääraga NiMH akudel on see laadimisaeg lühem kui tavalistel NiMH akudel. Olukordades, kus on vaja välklampi kasutades kiiresti mitu kaadrit järjest pildistada, on madala tühjakslaadimismääraga NiMh akud seega parim valik.

Mida akusid ostma minnes kõrva taha panna?

  • Akut ostes tuleb arvestada sellega, millises seadmes seda plaanis kasutama hakata on. Samuti seda, kui intensiivselt seda kõne all olevat seadet kasutatakse. Akut ostes võiks kõrva taha panna järgnevad soovitused:
  • Madala energiatarbimisega seadmete jaoks (kellad, puldid jms) on mõttekas osta kõige tavalisemad patareid või siis madala tühjakslaadimismäära ga NiMH akud
  • Kõrge energiatarbimisega seadmete jaoks (digikaamerad, fotovälgud, kaasaskantavad muusikamängijad), mida kasutate intensiivselt, on mõttekas osta suure mahtuvusega tavalised NiMH akud
  • Kõrge energiatarbimisega seadmete jaoks (digikaamerad, fotovälgud, kaasaskantavad muusikamängijad), mida kasutate vähem intensiivselt või harva, on mõttekas osta madala tühjakslaadimismääraga NiMH akud.

Loe ka artiklit: “Kuidas valida patareid”

(2757)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Garmin nüvi 2797LMT Kõik vajalikud navigeerimisvõimalused teie autole eriti suurel 7" ekraanil
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga