Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Kõrge ISO pole mõttetu

© tekst ja fotod:
Urmas Tartes
loodusemees

Möödunud aastal turule tulnud kaamerad olid revolutsioonilised – kasutatavate ISO väärtuste kirja panekuks läheb nüüd vaja 5-kohalist numbrit. 25600 on ISO väärtus, millest kõigest mõned aastad tagasi isegi ei unistatud.

Kõrgesse ISO-sse suhtutakse mitmeti. On neid, kes ütlevad, et ISO väärtused üle 800 on mõttetud, ses ta neid ei kasuta. Põhjuseks teadagi tundlikkusega koos suurenev müra.

See suhtumine on täiesti mõistetav. Parema kvaliteedi nimel on alati mõistlik pildistada nii madala (vähese müraga) ISO-ga kui võimalik.

Mitmed kaamerate review-d lõppevad väitega, et kõige kõrgemad ISO väärtused korralikku pilti enam ei anna ja on kasutatavad vaid hädavajaduse korral.

Ka see väide on õige, sest juba filmiajast on meil kõigil teada, et väiksema tundlikkusega film oli peenema teraga. 400-st filmi pandi kaamerasse vaid viimases hädas ja seda teadmisega, et näitusepildist tuleb suu puhtaks pühkida.

Aga parem tehniliselt veidi kehvem pilt, kui üldse ilma pildita. Näiteks Moraavia karstikoobastes giidi järel jalutades pole statiivi kasutamine mõeldav – aega pole. Välklamp muudab koopasse säetud kenad valguslahendused lamedaks. Nii on ainus võimalus tõsta ISO tundlikkust ja teha kompromisse müraga.

Balcarka karstikoobas. Canon EOS 5D; EF 24-70@24mm; Av 4,5; Tv 1/30, ISO 1600.

Kas väga kõrgeks aetud, kuid paratamatult müraseks jäävad ISO väärtused on mõttetud?

Hiljaaegu avastasin, et kõrge ISO olemasolu kaameras on väga vajalik ka siis, kui konkreetse pildi teed tegelikult madalama ISO-ga. Jutt loomulikult pimedas pildistamisest.

Tahtsime teha pilti aastavahetuseks muretsetud ilutulestikust. Otsisime välja maastikuliselt sobiva koha, kus mäenõlv ja puud moodustaksid valgusmängule mõnusa tausta. Jäi veel üksainus pisiasi – aparaadi statiivile sättimine ja kaadreerimine.

Kuidas panna kaamerat paika olukorras, kus praktiliselt midagi läbi kaamerasilma ei paista?

Taskulambiga on see võimalik, kuid piisavalt võimast lampi meil kaasas polnud. Paariminutiliste säridega hulgaliselt proovipilte teha on tüütu ja liiga palju aega nõudev. Siis tuli ühel hetkel meelde, et minu äsja soetatud uuel kaameral on ju võimalik seadistada ISO väärtuseks 25600!

Juba paarikümne sekundi pärast jälgisin hoolikalt aparaadi taga asuvat ekraani, et kontrollida kadreerimise täpsust. Veel paar proovipilti ja mõne minutiga oli aparaat suunatud täpselt sinna, kuhu vaja.

Ei saa jätta märkimata, et sõber Arne, kelle kaamera maksimaalne ISO „kõigest” 3200, vaatas seda lahendust kadedalt pealt.

Kõrge ISO-ga tehtud proovipildid aitavad aparaati paika sättida ka siis, kui palja silmaga seda teha ei näe. Canon EOS 5D Mark II; EF 17-40@17mm; Av 8,0; Tv 19s, ISO 25600. Müraeemaldust pole tehtud ei kaameras ega hilisemas töötluses.

Edasi oli kõik lihtne, ISO väärtus tagasi 100-le, kaamera BULB režiimi, distantspäästik külge, vahetult enne saluudi algust katik lahti ja saluudi lõppedes katik kinni. Tehtud!

Uusaastasaluut. Canon EOS 5D Mark II; EF 17-40@17mm; Av 8,0; Tv 74s, ISO 100. Müraeemaldust pole tehtud ei kaameras ega hilisemas töötluses.

Et asjad ausalt ära rääkida, siis tegelikult tegime oma ilutulestiku pildi tubli mitu tundi enne õiget aega, et pidulauas istumise tagajärjed pildistamist untsu ei ajaks.

Ja et veel ausam olla, siis tegime enne õige saluudi taeva suunas laskmist ka ühe proovi tunduvalt odavama ja lihtsama, kuid enam-vähem sama kõrgele lendava saluudiga.

(3425)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga