Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Kompaktkaameraga Indias 19. Tagantjärgi tarkus ja parimad reisifotod


Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga.

Olen nüüd juba natuke aega kodus olnud, tagasi rutiinis, tagasi päris elus. Mingil määral see kurvastab mind, aga teisest küljest on ikka tohutult hea olla siin vaikses ja rahulikus Eestis. Tundsin seda kohe, kui Delhist lennukisse astusin. “Kahju on lahkuda, aga alati on hea koju tulla!”. Kui nüüd otse ja lühidalt öelda, siis India oli võrratu. Tõesti, see on riik, kus su meeled ergastuvad, su maailmapilt suureneb iga päevaga märgatavalt ning füüsiline keha tunneb midagi enneolematut. See on ka riik, mis väsitab lõpuni välja, võtab kõik su energia ning jätab su vaevlema kui väsinud ja räpane reisija. Ja samas annab sulle tohutult teistsugust energiat, mida siin kodus vaja on.
Pean ka kohe mainima, et ma ei kahetse mitte midagi, mis minuga seal juhtus ja ka seda, et ma kirjutasin siia blogisse asju, mida mingis muus olukorras oleks jätnud ainult enda teada. See ongi see vabaduse võlu, mida käin reisides otsimas. India on just ideaalne koht, kus seda vabadust kogeda.

India 2013-Renee Altrov (113)

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga.

Jätsin ka asju kirjutamata, asju, mida teil oleks huvitav lugeda, aga mida ma ei taha et keegi teaks, mis jäävad ainult minule.
Minu esimene Indias käik oli selle reisiga võrreldes ikkagi ohutu ja meeldiv puhkus. Veetsin sõpradega paar nädalat rannas ja ei midagi muud. Seekord läksin üksinda, et lasta Indial enda reisiplaane teha, lasta adrenaliinil võimust võtta ja juhtida mind kohtadesse, mis enamikul inimestest külmavärinaid tekitaks. Kogesin ka surmahirmu ja see tegi mu reisi täiuslikuks.
Raske on teha nii suurest riigist kokkuvõtet, olles ise näinud ainult kübekest sellest. Ma rändasin peaaegu 4000 km, kui välja jätta lennuki reis lõunast põhja. Siin on mu reis Google Mapsist vaadatuna.

India 2013-Renee Altrov (171)

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga.

India 2013-Renee Altrov (105)

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga.

Mida ma siis selle 4000km peal nägin? Nägin osalt kõike aga samas mitte midagi. Vähe oli ikkagi neid hetki, kus mind ei võetud kui turisti ja suheldi kui inimesega, mitte rahakotiga. Neid hetki oli vähe, aga need oli imelised. Näiteks viimane päev Delhis jalutades, tulid minu juurde noored poisid ja vedasid mu kuhugi tagatänavate võrgustikku. Mina oma rikutud meelega kohe arvasin, et nad tahavd mulle midagi müüa või mind kuhugi poodi viia. Kuigi suht kohe oli näha nende silmadest, et nad on siirad ja ausad ning nad ei taha mult midagi. Usaldasin neid ja see tasus ära. Võtsin osa väikesest altari sissepühitsemise tseremooniast. Kitsal tänaval istusid umbes 30-40 inimest, laulsid, tantsisid ja tegid muusikat. Olin väga teretulnud nende keskel. Olen väga tänulik. See viimane kogemus aitas kinnistada seda habrast tunnet, et Indias ikka leidub ausaid inimesi, kellega valge mees saab niisama suhelda.

India 2013-Renee Altrov (163)

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga.

India toob inimestes välja selliseid külgi, millest enamasti ei olda ise üldse teadlikud. Mul läks peale koju naasemist ikka korralikult aega, et saada lahti sellest suurest ükskõiksusest, mida seal pidin endast hoolega otsima. Otsima selleks, et ellu jääda ja terve mõistusega koju tulla.
See on üks nendest vaimse arengu punktidest, millest Indiasse reisides räägitakse. Just see enese sisemise rahu leidmine terve selle olukorra suhtes, mis seal valitseb. Endas surkimine ja otsuste tegemine. Kui Indiasse lähed, siis tavaliselt küsitakse: “Kas lähed niisama või lähed vaimsele rännakule?” Niisama on India puhul välistatud ja vaimne rännak on välistamatu. Selle saab igal juhul paketiga kaasa, iseasi on, kas tunned selle ära ja oskad seda sellel hetkel seemneks tervele edasisele elule külvata.

India 2013-Renee Altrov (146)

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga.

Pildistamine

Teen ühe asja kohe selgeks, mingis mõttes ma ebaõnnestusin! Esiteks oma tehnikaga, kui vaatad seda pilti, mis ma enne reisi tegin, siis näed, et mul oli ka kaasas välk, saatjad ja softbox. Ma ei kasutanud neid kordagi. Lootsin teha portreesid ja võibolla ka midagi muud, aga kordagi ei tekkinud õiget olukorda. Siis kui tekkis, ei olnud keskkond vastav. Nimelt, kui sa kuskil India linnas tahad panna üles tänavale fototehnikat, siis see on väga keeruline. See on tehtav, aga üksinda äärmiselt kaheldav ettevõtmine. Hetkega oleks su ümber mass rahvast ja siis peaksid tegelema kõige muuga kui pildistamisega. Aga vahel tulebki teha mingid asjad läbi, arusaamaks, et neid pole vaja teha.
Enamasti suhtuti minusse kui fotograafi väga rõõmsameelselt. Oldi valmis poseerima ja usaldati. Tihti tuldi ka ise minu juurde sooviga saada pildistatud. Muidugi ma tegin pildi ära, aga need ei ole need inimesed, kellest mina huvitusin. Tahtsin enamasti ikkagi pildistada neid inimesi, kes ise minust kui valgest turistist huvi ei tundnud. Paratamatult oli nii, et kes sust huvi tundis, oli mingi asja peal väljas.

India 2013-Renee Altrov (44)

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga.

Kaamera

Pildistamise kohapealt oli see Sony täpselt see, mida lootsin. Väike, kerge ja kvaliteetne. Jäin tihtipeale nähtamatuks just tänu kaamera väiksusele ja “mitte tõsiselt võetamatusele”, mis minu jaoks oli ideaalne. Ei väsi ka korrutamast, et Sonyl on natuke selline “Leica tänavafotograafia tunnetus”. Täpselt ei oska seda lahti seletada, aga loodetavasti fotograafid mõistavad, mida ma mõtlen. See on stiili, kvaliteedi ja usalduse segu.
Tihtipeale oli kaamera võõrastega vestluse alustamise punkt. Küsiti tihti, kas objektiivi saab ka vahetada jne. Vastasin, et ei saa, ning sellepeale tavaliselt huvi kadus. Siis oli juba jutt lahti ja sai meeldivat aega veeta maailmainimestega. Tegelikult tundsin tihti puudust natuke kitsamast objektiivist, aga see leppimine ja uute võimaluste otsimine oli just see põnev osa. Olin sunnitud oma mallidest ja tavalistest pildistamise viisidest lahti ütlema. Pidi vaatama kõike teise nurga alt. See värskendas. Lõpupoole olin nii harjunud, et ei osanud enam soovidagi mingit teleobjektiivi. Tsiteerin sõpra Janekut: “Teleobjektiiv on argpüksidele”.

India 2013-Renee Altrov (52)

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga.

Mul oli kaasas 2 akut ja 24GB mälu. Eraldi ka väline ketas 250GB ja sülearvuti piltide laadimiseks. Mälust puudust ei tulnud ja probleeme ei olnud. Sony aku just ei hiilga oma vastupidavusega(ca 200 kaadrit aku kohta), aga ei olnud kordagi jama sellepärast. Võtsin kaasa ka eraldi akulaadija, et ei peaks juhet kaamera taga hoidma laadimisel. Aga see laadija lakkas töötamast kolmandal päeval. 40 eurot vastu pükse.

India 2013-Renee Altrov (62)

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga.

Pildiotsija, pildiotsija, pildiotsija. See on tegelikult ainuke asi, millest päriselt puudust tundsin. See on ka selle kaamera üks suurimaid miinuseid. Tõesti, tohutult raske on pildistada, kasutades ekraani. Ekraan on ise täitsa ok(isegi päikesega), aga mina, kes ma olen harjunud pildistama digipeeglitega, ei saanud lõpuni sellega hakkama. Ma tõesti üritasin harjuda, aga kõik kompositsioonid ja sättimised tundusid kolm korda raskemad. Aga mine tea, võibolla kompositsioonid ongi üle hinnatud. Teine külg oli ka veel see enda, kui fotograafi, kehtestamine. Enamasti seda vaja ei olnud, aga oli hetki, kus tundsin, et inimene oleks rohkem tõsisemalt võtnud, kui mul oleks olnud suurem kaamera. Enda enesekindluse küsimus ka kindlasti.
Niiet Sony, pane kõigile uutele kaameratele pildiotsijad ning edu on garanteeritud.

India 2013-Renee Altrov (134)

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga.

Nüüd kui olen pildid läbi sorteerinud ja arvutist läbi lasknud, olen väga positiivselt üllatunud. Kvaliteet suutis mind jälle üllatada. Ok, saan aru küll, mis te mõtlete, et ma peangi siin mingit ülistamise juttu ajama ning ma olen ära ostetud, eksju. Jah olengi ära ostetud, olen ära ostetud ausa asjaga ja kui nüüd ka täiesti sõltumatult öelda, siis see RX1 on ikka üks kuradi hea kaamera. Oman uhkusega ja kasutan igal võimalusel (kuna praegu on see mu kõige parem kaamera :P )

India 2013-Renee Altrov (51)

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga.

 Vaata kõiki “Kompaktkaameraga Indias” artikleid siit

Renee galerii India reisi piltidega

(2528)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony DSC-RX1 24,3 megapiksliga täiskaader Exmor CMOS sensor, Carl Zeiss Vario Sonnar T* f/2 fiksobjektiiv (35mm), manuaalrežiimid, RAW fail, Full HD video, HDMI, 3" XtraFine LCD
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga