Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Kasulikud vidinad 119: Panasonic LED lambipirn

IMG_9963

Mäletate kõik tohutut poleemikat vanade hõõglampide müügikeelu ja säästupirnide turuvallutamise ümber? LED lambid vaatasid seda madinat tagareast – nemad tundusid toona sellised keerulised ja kallid lahendused – mingid ribad, mis tuleb spetsiaalsete metall-liistudega paigaldada ja siis peab veel adapteri kuhugi peitma… selline elektrikutöö. Võtke teadmiseks, et see aeg on nüüd möödas. LED lambid käivad nüüd täpselt samamoodi keermega lambipirnipessa nagu vanad hõõglambipirnid ning mis veelgi olulisem – LED pirni saad Photopointi veebipoest kätte vaid paari euro eest. Panasonic pakub aga lisaks erilist nostalgiat – pisut rohkem kui 10€ eest saad LED lambipirni, mis lisaks sellele, et toimib kui hõõglambipirn, näeb ka praktiliselt samasugune välja – omades samal ajal hõõg- ja säästupirni ees tervet hunnikut eeliseid.

Loosimine on lõppenud, Random.org tõmbas loosikorvist välja nubri 9 ning auhinna saab endale TT. Võtame võitjaga ühendust.

 IMG_9959 

Säästupirn sai sai oma nime selle järgi, kui palju ta hõõglambiga võrreldes energiat säästab. Täpsem oleks öelda, et kui palju energiat hõõglamp raiskab, sest enamus tema tarbitud elektrist eraldus soojuse, mitte valgusena – jah, ka sügaval nõukogude ajal olid kõik meie korterid osaliselt elektriküttega :) LED lamp paneb säästulambi aga oma nime pärast häbi tundma. Kui 60 vatise hõõglambi matkimiseks kulub säästupirnil  umbes 15W, siis LEDil vaid 10W

IMG_9966 

Sissekulunud arvamus LED lampidest on see, et neid on piisava valguse saamiseks vaja palju tillukesi tulukesi, mis annavad üsna sinakaskülma ja suunatud valgust. See ei vasta enam tõele. Panasonicu pirnis annavad valgust kaks umbes 2,5cm pikkust silikoonitriipu, mis on üsna sarnane vanamoeliste lambipirnide sees olnud hõõgniidispiraalidega. Tema poolt antav valgus on soojalt kollakas ja hubane ning kiirgab igas suunas. Erinevalt hõõgniidist ei põle need silikoonitriibud kunagi pooleks. Seda pirni võib sisse-välja lülitada 100 000 korda ning eluiga on tal poole pikem kui säästupirnidel. LED ise toodab ainult valgust, ning tema taga olev elektroonika vaid osakese oma konkurentide poolt toodetavast soojusest, seega saab seda pirni muretult kasutada täiesti kinnistes lampides kartmata ülekuumenemist – ja ei pea enam kartma näppude ära kõrvetamist pirni sisse-välja keeramisel. 

IMG_9967 

tagumine ots on meile kõigile tuttav. rahvas tunneb seda lambipirnisoklikeermena, ametlik nimetus on tal E27. Keskmine valge koonus sisaldab pirni juhtelektroonikat – seda, mis oli vanasti vaja eraldi adapterina juhtme vahele ühendada, on nüüd mugavalt pirni sisse peidetud. Ja siis tuleb selgest klaasist kuppel. Päris kõvast klaasist kusjuures, selle valgustiga ei pea sugugi nii hellalt ringi käima kui hõõglambi või säästupirniga. LED pirn ei sisalda ka näiteks elavhõbedat, seega on tema tootmine ja utiliseerimine keskkonnasäästlikumad, kui säästupirnide puhul.

IMG_9972

 

Kõike seda arvesse võttes on juba natuke üllatav, et LED lampipirnide hinnad nii madalale jõudnud on – kolm korda võimsam pirn on kolm korda odavam, kui paar aastat tagasi. Paistab, et säästupirnidel on aeg uue revolutsiooni ees koomale tõmmata.

(1305)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Panasonic LED lamp E27 10W=60W 2700K (LDAHV10L27CGEP)
  • Pika elueaga E27 sokliga LED lamp
  • Klassikalise hõõgpirni disainiga
  • 2700 K sooja valgusega
  • 10 W voolutarve
  • 806 lm valgusvoog
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga