Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja – Speedlink Virtuis klaviatuur arvutimängureile

speedlink-virtuis-klaviatuur-Photopoint-9

Speedlink on 2014. aastal valmis teinud mitu päris tõsist arvutimänguritele suunatud hiirt. Näiteks siinsamas blogis karbist välja võrtud Kudos Z-9 või Digitesti ülevaates arvustatud Decus. Mänguritele suunatud klaviatuure Speedlinkil seni valikus olnud pole. Või siiski… Üsna soodsa hinnaga klaviatuuri “Rapax” nimetab Speedlink mänguriklaviatuuriks küll. Sealsamas Digitesti veebilehe ülevaates sattus seesama toode aga hiljuti Erki Orase kriitikarahe alla, kes kirjutas muuhulgas et Rapax on “Kaugel sõjakusest, kvaliteedist ja paraku ilmselt ka mänguritest.”

Nüüd on Photopointi jõudnud aga kaks uut ja vägagi huvitavat Speedlinki klaviatuuri. Parthica ja Virtuis on nende nimedeks ning nii välimuselt kui ka omaduste poolest peaksid need olema juba päris tõsised mänguriklaviatuurid. Ehk isegi mõistlikuks alternatiiviks Razeri ja Roccati kõrgete hinnasiltidega vidinatele.

Olgu öeldud, et mõlemad nimetatud Speedlinki klaviatuurid on juba ka Erki Orase arvutilaual – eks näis, kas need suudavad taastada vanameistri usu Speedlinki kui heade mänguritele suunatud klaviatuuride valmistajasse. Seda saame lugeda Digitesti veebilehelt juba nädala-paari pärast. Seniks aga võtame siin blogis karbist välja soodsaima nendest kahest klaviatuurist – Speedlink Virtuis.

 

speedlink-virtuis-klaviatuur-Photopoint-1

Nagu karbi pealt lugeda võib, peaks see klaviatuur sobima juba edasijõudnud arvutimängude mängijatele. Vaatame üle Speedlinki pakutud omaduste nimistu, et teada saada, millele tootja ise seda klaviatuuri reklaamides tugineb:

Speedlink Virtuis klaviatuuri olulisemad omadused

  • Täissuuruses klaviatuur numbriklahvistiku ja nooleklahvidega
  • Klahvide taustavalgustus, seadistatav LED lisavalgustus äärtes
  • 84 seadistatavat klahvi, 11 programmeeritavat nuppu
  • 5 eraldi makronuppu, 3 profiilinuppu, 1 eraldi nupp makrode salvestamiseks
  • Anti-ghosting ning 10 klahvi rollover tehnoloogia
  • 100 Hz Ultrapolling andmeedastus klaviatuuri ja arvuti vahel
  • Sisemälu profiilide talletamiseks
  • Tarkvara nuppude programmeerimiseks, makrode loomiseks jm seadistuste jaoks
  • 2 m pikkune nailonsukas kaabel
  • USB-ühendus arvutiga

 

 speedlink-virtuis-klaviatuur-Photopoint-100

Karbis on Speedlink Virtuis klaviatuur, CD-plaat tarkvaraga ning kiirjuhend.

 

speedlink-virtuis-klaviatuur-Photopoint-10

Disainilt meenutab Virtuis midagi muinasjutulise sõjakirve sarnast. Millegipärast kangastuvad mulle selle klaviatuuri kuju vaadeldes arvutimängud nagu Warcraft ja Starcraft. Ehk on see inspireeritud selliste mängude disainijoonest? Mina isiklikult eelistaksin midagi tagasihoidlikumat, aga ilmselgelt ei kuulu mina ka selle klaviatuuri sihtgrupi hulka.

 

speedlink-virtuis-klaviatuur-Photopoint-77

Vaade tagantnurgast toob selle klaviatuuri disainijooned hästi esile. Klaviatuuri äärtel on plastikust korpus läikima löödud, pealmine pind on aga õnneks mati tekstuuriga.

 

speedlink-virtuis-klaviatuur-Photopoint-5

Klaviatuur on üsna õhukene ning ei võta üldjoontes laual märkimisväärselt enam ruumi kui tavalised standardsed kontoriklaviatuurid.

 

speedlink-virtuis-klaviatuur-Photopoint-6
speedlink-virtuis-klaviatuur-Photopoint-7

 

Vasak külg ja parem külg.

 

speedlink-virtuis-klaviatuur-Photopoint-8

Tagantvaade.

 

speedlink-virtuis-klaviatuur-Photopoint-11

Speedlink Virtuis klaviatuuril on lisaks standardsetele nuppudele (sellistele, mis igal klaviatuuril) olemas veel 9 lisanuppu. Need on võõbatud halliks ning asuvad kõik vasakul pool. M1, M2, M3, M4 ja M5 klahvid on lisaklahvid, mille funktsionaalsus on kasutajal endal vabalt valitav. Lisaks neile on ülaosas kolm klahvi – P1, P2 ja P3, mille abil saab kiirelt lülitada sisse vastavaid profiile. Üheksas hall nupp kannab tähistust “Rec” ning võimaldab nn “käigu pealt” ilma draiverit avamata salvestada vajamineva makro. Näiteks mängu sees olles. Pärast saab selle siis juba soovitud klahvile omistada.

 

speedlink-virtuis-driver-photopoint
speedlink-virtuis-driver-photopoint-2

 

Virtuis draiver lubab seadistada paindlikult enamiku klahvide funktsionaalsust. Seadistada ei saa ainult F-klahve ning programmide vahetamiseks ja makrode salvestamiseks ette nähtud klahve. Seadistusvõimalused on tõeliselt mitmekesised – praktiliselt saab klahvidele omistada mistahes funktsioone. 

Lisaks saab deaktiveerida Windows-klahvi, mis mängimise ajal kogemata Windowsi-menüü ekraanile tuua võib. Erinevate profiilide alla saab salvestada erinevad klahvide käsklused ja otseteed, Profiile saab klaviatuuri mällu eksportida ja neid sealt arvuitisse importida.

 

speedlink-virtuis-klaviatuur-Photopoint-15

Speedlink Virtuis

speedlink-virtuis-klaviatuur-Photopoint-16

Speedlink Parthica

 

Pinnaviimistluse võrdlus. Nagu näha on Speedlink Virtuis klaviatuuril klahvid pehmema mati pinnaviimistlusega. Korpuse pinnal on aga karedam-läikivam-kõvem viimistlus. Pisut kallima hinnaklassi klaviatuuril Speedlink Parthica on täpselt vastupidi. Klahvid on läikivamad-libedamad ja klaviatuuri korpus matt-sametine. Kumba eelistada – see on juba iga arvutimänguri enese otsustada.

 

speedlink-virtuis-klaviatuur-Photopoint-12

Virtuis altvaade. Kummeeritud padjandid on paigutatud klaviatuuri esiossa kuid tagaosas, jalgade juures mingeid libisemist takistavaid kummidetaile ei ole.

 

speedlink-virtuis-klaviatuur-Photopoint-13

Klaviatuuri jalgu saab, nagu ikka, tõsta üles ja alla.

 

speedlink-virtuis-klaviatuur-Photopoint-14

Kaabel on üsna pikk – lausa 2m. Kummist kihi asemel katab kaablit nailonsukk. Praktilises kasutuses see klaviatuuri puhul mingit eelist ei kujuta – pigem on see müügi- või ostuargumendiks.

 

speedlink-virtuis-klaviatuur-Photopoint-3

Igal mänguritarvikul peab olema ka LED-valgustus. Ei teagi mispärast – ilmselt seepärast, et mitte-mänguritarvikutest erineda. Speedlink Virtuis klaviatuuril on seetõttu samuti valgustus. Punased LED-tuled kumavad kõige eredamalt esiääres. Tuhmim valgus on ka ülanurkades. Ja kõige praktilisemalt on valgustus ka klahvidel.

Draiverist on võimalik seada valgustuse intensiivsust, seda pulsseerima panna ning üldse välja lülitada. Kahju ainult, et ei saa lülitada välja eesmisi ja tagumisi tulesid eraldi – nii et ainult klahvivalgustus jääks. 

 

speedlink-virtuis-klaviatuur-Photopoint-17

Eespool Speedlink Virtuis, Tagapool 10€ kallima hinnaga Parthica klaviatuur

Väliselt jättis Speedlink Virtuis mulle hea mulje. Ekstravagantsele välimusele oleksin mina vast eelistanud tagasihoidlikumat vormi. Samas on see klaviatuur suunatud ilmselt ajalooliste sõjamängude ja strateegiamängude austajaile, kellele selline disain ilmselt vägagi edukalt peale läheb. Kõik klaviatuuri juurest toimis – see ei ole laua peal liiga kerge, püsib kenasti omal kohal, klahvid on meeldiva pehme pinnakattega, enter-klahv on korralikult suur nagu ma olen harjunud ja ka kõik teised klahvid on korralikult standardse kuju ja mõõtmetega. Korralik värk. Isegi klahvivalgustus on sel klaviatuuril olemas – valges pole seda küll eriti näha kuid pimedas see-eest toimib valgustus suurepäraselt.

See viksi koolipoisina mõjuv klaviatuur ilmutas oma tõelist olemust aga alles pärast seda, kui olin arvutisse paigaldanud Speedlink Virtuis draiveri. Seda näppides mõistsin, et Virtuis peidab enda tavalise kesta all päris võimsat ja paindlikku tööriista. Sest draiverist saab enamiku klahvidest ümber programmeerida, tegemaks praktiliselt kõike mida sa soovid. On see siis ühe nupuvajutusega enda e-mailiaadressi trükkimine või programmide avamine või keeruliste mängusiseste käskluste vallandamine ühe liigutusega.

Eks ootame ära ka Erki Orase põhjalikuma ülevaate, kes selle klaviatuuriga ka igasuguseid mänge mängida proovib. Minule kui üsna arvutimängukaugele toimetajale avaldas Speedlink Virtuis klaviatuur igal juhul muljet ja julgen seda soovitada igaühele, kes vajab seadistatavate klahvidega klaviatuuri, kuid ei raatsi Roccatit või Razerit osta.

Speedlink Virtuis klaviatuur  Photopointi e-poes: 39,99€

(731)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Speedlink klaviatuur Virtuis US (SL6481-BK-US)
  • Täielikult seadistatavad klahvid
  • Seadistatava LED taustvalgustusega
  • 84 seadistatavat klahvi, 11 programmeerituavat nuppu
  • 5 makronuppu ning 3 profiilinuppu
  • Anti-ghosting ning 10 klahvi rollover tehnoloogia

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast