Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: soodne Omega MID7000 tahvelarvuti

Sirvides Photopointi ajaveebi Karbist välja rubriigi arhiivi, võib teha ühe omapärase avastuse: kaks korda aastas võtame ette “soodsaima” tahvelarvuti ning harutame karbist välja. Alustasime selle traditsiooniga pea kolm aastat tagasi, kui karbist sai välja võetud A-Link nimeline tahvelarvutialgatis. Loomulikult oli sel oma aja kohta ka äärmiselt soodne, 2999 kroonine hinnasilt. Paar korda aastas viimase kolme aasta jooksul oleme neid lahti harutanund ning viimane selline postitus oli märtsis, seega on jälle aeg käes ühte lähemalt vaadata. Seega võtame luubi alla 2013. aasta sügise ühe soodsaima säästutahvli, ainult 69 eurot maksva Omega MID7000 tahvelarvuti, ning uurime, kas see masin oma imepisikest hinda väärt on.

IMG_0083

Tähtsamad parameetrid:

  • Protsessor – 1 GHz Bockchip A13, ARM Cortex A8 arhitektuur
  • Graafikaprotsessor – Mali400
  • Ekraan – 7″ diagonaaliga mahutundlik puutepaneel, 800 × 480 punkti
  • Sisemälu – 4GB, toetab kuni 32GB microSD mälukaarti
  • Operatiivmälu – 512MB
  • Ühendused – kõrvaklapiväljund, microUSB pesa arvutiga ühendamiseks / laadimiseks / lisaseadmete ühendamiseks
    • WiFi 802.11 b/g/n internetti ühendamiseks. Saab kasutada ka välist 3G modemit
  • Kaamera – 0,3 megapiksline kaamera videokõnede jaoks
  • Tarkvara – Android 4.2 Jelly Bean operatsioonisüsteem, Google Play rakendused eelinstalleeritud
  • Aku – 2800mAh liitiumaku
  • Mõõdud ja kaal – 183 × 121,3 × 11,2 mm, 320 g

Omega MID7000 pisikesele ekraanile mahub ainult 800 × 480 pildipunkti. Kes tehnikaga rohkem tuttavad, tahaks niikuinii parastavalt võrrelda iPad’i Retina ekraaniga, kuid võrreldamatuid asju ei tasuks kõrvutada. Tuletan pigem meelde, et nende seadmete hinnavahe on isegi kuni 10-kordne. Samas jookseb antud tahvelarvutis Android 4.2 operatsioonisüsteem – positiivne näha, et operatsioonisüsteem piiranguid ei sea. Paberil tundub seade oma 1GHz protsessori ning 512MB operatiivmäluga samas väga nõrk olevat. 4GB sisemälu on ka parajalt näpuotsaga jagatud – mitte midagi erilist. Siiski tekib küsimus, kuidas see tahvelarvuti reaalses elus toime tuleb? Enne sellele küsimusele vastamist vaatame seadet natuke lähemalt – mis on ja mida ei ole.

IMG_0085

Karbis on lisaks tahvelarvutile pandud kaasa kaks USB kaablit. Üks neist tahvelarvuti ühendamiseks arvutiga ning tahvelarvuti aku laadimiseks. Teine kaabel on vajalik aga lisaseadmete ühendamiseks tahvelarvuti taha. Mida sellega täpsemalt teha saab, räägime allpool lähemalt.

IMG_0090

Eelpool juba sai mainitud, et antud tahvelarvuti ekraanile ei ole mahutatud kuigipalju punktikesi, mis pilti kuvaks. Sõltumata sellest on tekst selgelt loetav, taustvalgustus piisavalt tugev ning värvid selged. Paljudel nn “säästuseadmetel” on probleemiks nähtav sinine alatoon, õnneks sellel mudelil seda häda ei ole ning värvid on soojad ja silmasõbralikud. Norimise kohaks on hoopis natuke piiratud vaatenurk altpoolt või vasakult nurga alt vaadates, kus värvid lähevad kiirelt paigalt. Paremat ekraani selle hinna eest soovida oleks pigem roosa mannavahuline unistus kui reaalsus.

Ekraani kohal on pisike kaamerasilm, mille abil saab Skype, Hangouts või mõne muu rakendusega videokõnesid pidada.

IMG_0089

Möödas on ajad, kus soodsamatel tahvelarvutitel oleks Google Play puudu ning Google baasrakendustest võis ainult unistada. Tegu on ju siiski täisväärtusliku tahvelarvutiga, kus saad Google Play rakendustepoest tõmmata mänge ja rakendusi niipalju, et sõrmed villis.

IMG_0093

 Seadme ülemisel äärel on toitenupp, laadija pesa (saab kasutada eraldi laadijat soovi korral), microUSB pesa ning pisike avaus, mille taga peitub mikrofon.

IMG_0094

Paremal küljel on füüsilised nupud helitugevuse reguleerimiseks. Loomulikult saab seda ka teha ekraani all olevate tarkvaraliste nuppudega, kuid füüsilised nupud on mugavamad. Sellest vasakul on microSD kaardi pesa, mis selle nurga alt väga hästi välja ei paista, kuid…

IMG_0096

… keerates seadme teist pidi, on see ilusasti näha. Mälukaardipesa ikka selle jaoks, et saaks kusagile mahutada ka muusika, filmid ning kõik muu taoline.

IMG_0099

Eespool mainisin, et on olemas ka kaabel, millega saab teisi seadmeid tahvelarvutile taha ühendada. Sa võid MID7000 taha ühendada tõesti suures valikus tarvikuid – USB klaviatuuri, hiirt, mängupulti, kasvõi mälupulka. Kui sul on muusika näiteks mälupulgal, siis ainult ühenda see taha ning hakka kuulama. 

IMG_0102

Samas sellega võimalused ei piirdu. Sa võid taha ühendada ka 3G modemi ning kasutada mobiilivõrku internetiga ühendamiseks (kuna tootja pole avaldanud nimekirja sobivatest modemitest, siis me ei oska öelda mis sobib, mis mitte. Autori kiviaegne Huawei modem samas hakkas probleemideta tööle). Alati ei pea ju WiFi võrku jahtima, et viimaseid uudiseid lugeda.

IMG_0105

Rääkides uudiste lugemisest – ei ole üldse probleem end päevakohaliste uudistega kursis hoida. Veebi sirvimine on küll natuke vaevaline võrreldes kallimate seadmetega, kuid samas ka mitte liiga aeglane. Samas teisest küljest vaadates, enamus mängudega tuli MID7000 probleemideta toime. Esimese testina sai Angry Birds alla tõmmatud ning kukkusim mängima. Ekraan reageeris korrektselt sisendite peale ning pildi rebenemise efekti ei tekkinud, tulles natuke intensiivsema graafikaga kenasti toime.

Omega MID7000 on selline tahvelarvuti, mis ei hakka eales konkureerima iPad’i või Nexus seeria seadmetega. Arvestades antud toote ülisoodsat hinda, siis tegelikult ei nurisegi nõrgema jõudluse pärast. Teisalt ei hakka antud tahvelarvutit soetama ka eesmärgiga, et asendada kodune lauaarvuti natuke mobiilsema ning kompaktsema seadmega. Jällegi, näiteks lapsele esimeseks tahvelarvutiks sobib see suurepäraselt – 69 eurot võrreldes 300-400 eurose investeeringuga on tegelikult väga väike summa. Ning nagu me avastasime, tegelikult tuleb tööga tublisti toime ning katab esmased vajadused ära.

Omega MID7000 Photopointis 69€

 

 

(3715)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Omega MID7000
  • 7" 800×480 LCD ekraan
  • Android 4.2 operatsioonisüsteem
  • 1 GHz protsessor
  • 2800 mAh liitiumaku

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast