Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Sony DSC-RX100

Kompaktkaamerate turul on konkurents kõva ja kui sa otsustad teha väga vinge kompakti, mille eest saaks ka õite uhke hinnanumbri küsida, kuid pakkuda ka kaamerat, mis seda hinda väärt oleks, siis on sul päris keeruline pähkel ette võetud. Megapiksliralli on asendunud sensorimõõduralliga – suur sensor on ju see, mis tagab hea valgustundlikkuse ja võimaluse ruumiliseks fookuseks. Sony võtab medaleid mõlemalt alalt: RX100 619.15€sensor on 1″-tüüpi, mis on sama suur kui Nikoni 1 seeria hübriididel. Ainus kompakt, mis kasutab suuremat sensorit, on Canon G1X 812.32€, kuid selle puhul tuleb klassifikatsiooni “kompaktkaamera” võtta terakese soolaga, sest mitmed hübriididki on sellest väiksemad ja kergemad. Teiseks on Rx100 sensoril 20 megapikslit, mis on tõenäoliselt esikohavääriline kompaktide vallas. Vaatame Sony uut superkompakti lähemalt.

RX100 on pakitud sellisesse šikki peaaegu kuubikukujulisse karpi.

Stiilne välimus jätkub ka karbi sisemuses – dokumendid ei ole lihtsalt kilekotti tõmmatud ja karbis teiste asjade peale visatud vaid omaette peenes mustas pappkarbikeses.

 

Dokumentide karbikese alt tuleb välja kaamera. Keset karpi, õndsas üksinduses oma mustast plastikust troonil.

Selle plastikust osa alt tulevad välja eraldi lahtritesse paigutatud lisatarvikud, mitmed neist väärivad omaette tähelepanu.

Kaamera koos dokumendikarbiga.

Enamuse dokumendikarbist täidab meie jaoks täiesti ebavajalik paks raamat. Eestikeelne juhend on koos teiste balti keeltega eraldi väiksemas raamatus. Lisaks on siin garantiidokumendid ja pisut reklaami.

Enne kaamera juurde jõudmist lisatarvikutest. Tavaliselt ei ole kaamera USB kaabli kohta suurt midagi öelda, seekord aga on oluline mainida, et tegemist on microUSB standardiga – ehk sama, mis tänapäeval üldlevinud nutitelefonidel. Seega on neid kaableid üsna igalt poolt võtta. Kudos Sonyle, kes senini on tahtnud pidevalt oma jonni ajada mingite spetsiifiliste ebastandardsete kaablitega.

Aga see pole veel kõik: akut laetakse tal läbi kaamera ja justnimelt läbi sellesama USB pesa. Laadija koosneb voolujuhtmest ja väikesest adapterist, millel on USB väljund. Sealt läheb komplektis olev USB kaabel kaamerasse. Kaamera suudab laadida akut ka arvuti USB pesast, aga oluliselt aeglasemalt. Põhimõtteliselt käibki selle kaamera aku laadimine täpselt samamoodi nagu nutitelefonidel.

Randmerihm on tõenäoliselt kõige muutumatum lisatarvik, mis selle kaameraga kaasa tuleb. Tilluke rihmakinnitusava on RX100’l aga mõlemal pool ja kaameraga tulevad kaasa kaks aasa, mis saab kinnitada neisse avadesse ning nende aasade külge omakorda laiema kaelarihma (ei ole komplektis).

Aku on samuti uus, NB-BX1 tüüpi ja üsna suure mahutavusega – 1240 mAh. CIPA lubab ühe laadimisega 330 pilti.

 

Aitab muust mulast, räägime kaamerast endast. Aparaat on sammuke suurem kui harilik suitsupakk, aga see-eest palju tervislikum. Taskusse mahub sama hästi.

Kaamera koostekvaliteet on soliidne. Kõik, mis peab liikuma, liigub sujuvalt ja kindlalt ning mis ei pea liikuma, ei liigu.

Objektiiv, nagu Sony vingematel aparaatidel ikka, on Carl Zeissi klaasimeistrite näputöö. RX100 jaoks on nad valmis nikerdanud õige jämeda toru. Objektiivi tüüp on Vario-Sonnar T*. Vario tähendab suumi, mis meie jaoks on küll iseenesest mõistetav, aga Zeissi jaoks mitte nii väga. Sonnar tähendab päikest ehk Zeissi valgusjõulisemaid objektiive. RX100 ava lainurgas on f/1,8, mis on päris hea tulemus. Suumi lõpus on suurim ava mitte nii väga lahtine f/4,9, aga ega seegi halb tulemus ei ole. T* tähistab Zeissi parimat kattevääristust peegelduste vastu.

 

Suumi on kaameral  umbes 3,6x, filmiformaadi standardisse ümber arvutatuna 28-100mm. Objektiiv suumides palju pikkust ei muuda, suumi keskosas tõmbab pisut kokku, alguses ja lõpus on enamvähem sama pikk. Autofookus on meeletult kiire, isegi hämaras.

 

Objektiivi ümber on rõngas, mille sarnast oleme varem näinud näiteks Canon S100 486.98€‘l. Selle rõngaga saab määrata erinevaid valikuid ja sageli saab ise määrata, mis funktsiooni ta muudab. Ratas liigub sujuvalt ilma astmeteta, mis võib astmeliste muudatuste tegemiseks tunduda pisut ebatäpne. Sony on sellisteks puhkudeks lisanud rattale virtuaalse astmelisuse – kõlarist kostub klõpsuv heli, kui ratta liigutamine on määratud seadistust muutnud.

Kaamera pealtvaates – vasakult hüppab välja välk, paremal on režiimivaliku ratas. Automaatrežiime on kaks – intelligent auto ja superior auto. Vimane pildistab lühikese sarivõtte ja töötleb neist kokku ühe, kõrgema kvaliteediga pildi. Lisaks on siin voolunupp ja päästik koos suumihoovaga. Suumi funktsiooni saab omistada ka objektiivi ümber olevale rattale. Tillukesed pilud välgu osa lähistel ja voolunupu juures on stereomikrofon video jaoks.

Paremal tiival on rihmakinnitusaas, kaks kruvi ja üks klapp.

Selle klapi taga peidab ennast microUSB pesa.

Vasakul tiival pole suurt midagi huvitavat. Allpool on kolm augukest kõlarile.

Põhja alt vaatab vastu kaks luuki ja statiivikeere. Viimane on metallist, aga mitte objektiiviga samal joonel. Ilmselt jäi seal ruumi väheks.

Väikese L-tähe kujulise kummist luugi all on microHDMI pesa. Vastavat kaablit küll kaameraga kaasa ei saa. Üldjoontes on Sony üsna  uhke selle kaamera videovõimekuse üle.

Suurema luugi taha käib aku ja mälukaart.

Kaartideks sobivad SD, SDHC, SDXC kui ka Memory Stick Duo kaardid.

 

Selline välk hüppab vajadusel kaamerast välja. Sisse tagasi käib ta näpujõuga.

Välk lähemalt.

 

Tagapaneelil ekraanist paremal asub enamus nuppe ja seda üsna klassikalises asetuses. Üleval on videopäästik, all on omavahel ühendatud tagumine valikuratas ja noole/funktsiooniklahvid. Selle keskel on suur nupp, millel ei ole ühtegi märget. Selle nupu hetkel kehtivat funktsiooni kirjeldab reeglina ekraanil ümmarguse valge märgi kõrval olev selgitus. Nupud on paratamatult üsna tillukesed – eks ikka sellepärast, et suur ekraan ära mahuks. Ekraani must raam on küll üsna lai, selle arvelt oleks ehk saanud nupud pisut suuremaks teha.

 

Objektiivi ümber oleva ratta keeramisel tehtavaid seadistusi kuvatakse ekraanil sellise kaarena.

 

Ekraani üle on samuti Sony uhke ja seda ka põhjusega. Kolmetollisele monitorile on paigutatud üle miljoni pildipunkti ning kasutatud on WhiteMagic nimelist tehnoloogiat – lisaks RGB pikslitele on ekraanil ka valged pikslid, et anda pildile rohkem dünaamikat või säästa voolu.

Kaamerale on juurde pakkuda ka spetsiaalselt talle loodud nahkvutlar 81.32€

Vutlar koosneb kahest poolest, alumine kruvitakse statiivikeermesse, kusjuures koti küljes on omakorda statiivikeere ehk kaamera saab ka koos vutlariga statiivile panna. Teine pool käib pealt ümber kaamera ning põhja alt trukkidega kinni.

 

Kotiga on kaasas lai kaelarihm. Sellesama rihma saaks kaameraga kaasas olevate aasade abil ka otse kaamera külge kinnitada.

(2279)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony DSC-RX100
  • 20,2-megapiksline Exmor CMOS sensor
  • 3,6× Carl Zeiss suumobjektiiv (28 – 100 mm)
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Sony OSS (OpticalSteadyShot™) stabilisaator
  • 3-tolline LCD ekraan
Canon Powershot G1 X 14,3 megapiksliga CMOS sensor, 4× optiline suum (28-112 mm), RAW failivorming, manuaalrežiimid, 3" pööratav PureColor II VA LCD ekraan, optiline stabilisaator, DiG!C 5 protsessor, täis-HD video, HDMI väljund
Canon Powershot S100 must 12,1 megapiksliga CMOS sensor, 5× optiline suum (35mm ekvivalendina 24-120 mm), optiline pildistabilisaator, GPS, RAW vorming, manuaalrežiimid, 3" LCD, DiG!C 5, Full HD video.
Sony vutlar LCJ-RXA (DSC-RX100) Sobib Sony DSC-RX100 kompaktkaamerale.
Sony DSC-RX100 Premium Case Kit 20,2 megapiksliga Exmor CMOS sensor, 3,6× Carl Zeiss suum (28-100mm), Full HD video, panoraamvõte, BIONZ protsessor, SteadyShot stabilisaator, HDMI, 3" XtraFine LCD
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga