Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Pentax K-50

k-50-objektiiviga-eest

Pentax K-50 on otsene järeltulija eelmise aasta ühele väga kuumale peegelkaamerale – K-30‘le. Võrreldes eelmise mudeliga on tehtud nii mõnigi huvitav uuendus ning parandatud üleüldist kaamera tööd. Samal ajal ei ürita Pentax oma konkurente üle trumbata maailma kõige soodsama hinna või maailma väikseima kerega, vaid keskendub reaalselt kasutusmugavusele, töökindlusele ning pildikvaliteedile.

Pentax K-50 esimesed peegelkaamera komplektid on juba paar nädalat olemas olnud Photopointi lettidel ning tänases artiklis keskendume Pentax K-50 + 18-55mm WR musta värvi komplekti 507.32€ karbist välja harutamisele ning vaatame, milline antud kaamera ka reaalselt välja näeb ning saame esmased muljed võimalustest.

Olulisemad tehnilised andmed:

  • 16.3MP CMOS sensor – sama, mis K-5/K-5 II 710.65€ ning K-30 761.48€ sees peidus
  • Kaamerasisene stabilisaator – tegu ikkagi Pentaxi peegelkaameraga ju
  • Ilmastikukindel korpus – kokku 81 erinevat tihendit kerel
  • ISO 100-51200 – sama, mis Pentax K-5 II (Võrdluseks K-30: ISO 100 – 12800, laiendatav kuni 25600)
  • 1080p FullHD videosalvestus – 24, 25 või 30 kaadrit sekundis
  • 921,000 piksliga 3″ LCD ekraan. Harju keskmine teravus, kuid väga hea vaatenurgaga
  • SAFOX IXi+ sensoriga autofookus. Tööulatus -1 – 18EV – sama mis K-5 II juures kasutusel
  • Autofookuse peenhäälestus eraldi objektiividele. Kere talletab kuni 20 erineva objektiivi info enda mälus
  • Koos vaheadapteriga saab kasutada ka AA tüüpi akupatareid

 

k-50-karp

Aitab nüüd numbritest ning muudest asjadest ning kiikame ka karbi sisse.

k-50-karbi-sisu

Karbis on lisaks Pentax K-50 kaamerale ka järjekordne versioon smc PENTAX DA 18-55mm f/3.5-5.6 AL WR ilmastikukindlast standardsuumobjektiivist. Viimasega ei tule enam kaasa küll mingil põhjusel päikesevarjukit (Pentax, mis teil küll sisse läinud on?). Olemas on ka akulaadija D-BC109 69.99€ koos toitekaabliga, liitiumaku D-LI109 79.99€ (sama, mis on kasutusel ka Pentax K-30 ja K-r juures), USB kaabel, kaamerarihm, garantiitalong, tarkvara CD ning täispikk eestikeelne kasutusjuhend. Viimane on jätkuvalt võrdlemisi haruldane nähtus, kuna enamus peegelkaameratega antakse kaasa pigem ainult lühijuhend.

k-50-kere-objektiiv

Erinevalt K-30 peegelkaameraga on K-50 kere tehtud ümaram ning tundub käes natuke isegi mugavam. Suureks edasiminekuks on ka Pentaxi otsus kasutada kõikjal korpusel sama mustriga pinnaviimistlusmaterjali. K-30 on ju iga külje peal erineva tekstuuriga – naha imitatsiooniga, mummuline, auguline jne. Kõik see tekitas mulje, et K-30 on kokku pandud tootmisjääkidest. K-50 on selle koha pealt tubli edasiminek.

Komplektis kaasas olev 18-55mm objektiiv on samamoodi ilmastikukindel nagu kaamerakere. Viimase tõestuseks on kõige paremaks näiteks oranž kummitihend objektiivi bajoneti ümber. Selle eesmärgiks on sulgeda objektiiv ning kaamera kere üheks tervikuks ning takistada tolmu ning niiskuse sattumist nii objektiivi kui kaamera peeglikambrisse ja sellega ka sensorile.

k-50-tagumine-külg

Tagumine külg on samamoodi pea äravahetamiseni sarnane K-30 kaameraga ning nuppude paigutus ei ole muutunud. Erinevuseks on ainult väike disainimuudatus pöidlatoe juures, kust on eemaldatud reljeefne pinnakate. Menüüde ülesehitus ning kasutusloogika on jäetud täpselt samaks. K-50 on saanud täpselt selle sama, 100% kaadri kattuvusega suurepärase pildiotsija, integreeritud loodi, terava ning selge ekraani ning nupud, mille tabamine ka pimedas on mugav, rääkimata talvel suure külmaga ning kinnastega kasutamisest.

k-50-valikuratas

Sarnaselt edasijõudnutele suunatud kaameratele on ka Pentax K-50 varustatud kahe valikurattaga – üks ees ning teine taga. See lahend teeb manuaalrežiimides kaamera käsitlemise tükkmaad mugavamaks. Režiimirattal on esindatud kõik Pentaxile kohased manuaalrežiimid ning automaatrežiimid ning kaasatud ka kaks kasutajarežiimi, mida saab seadistada vastavalt enda eelistustele. Ning nagu kõikidele Pentaxitele kohane – roheline nupp, mis toob kaamera algseadetele tagasi.

Jätkates varasemate mudelitega kinnistunud traditsiooni, on K-50 varustatud mugava ning sügava käepidemega, millest on mugav kinni haarata ka ühe käega või paksude kinnastega. See jällegi tagab mugavama ning turvalisema opereerimise pea igas keskkonnas.

k-50-parem-külg-ruut k-50-vasak-külg-ruut

Ühel küljel on K-50 kaameral kummitihendite taga peidus nii mälukaardi pesa kui ka distantspäästiku ühendamiseks mõeldud pesa. K-50 võtab vastu SD/SDHC/SDXC tüüpi mälukaarte kui ka Eye-Fi WiFi toega kaarte. Viimase puhul saab lausa kaameras seadistada, mis kvaliteediga pildid üle WiFi edastatakse. Distantspäästikupesa on standardne 2,5mm läbimõõduga, sama mis eelnevalt kõik Pentaxid kui ka tavakasutajale suunatud Canoni kaamerad kasutavad.

Teisel küljel on kummitihendi taga peidus USB/AV väljund arvutiga või teleriga ühendamiseks. Kahjuks või õnneks ei ole lisatud K-50 kaamerale HDMI väljundit. Suureks puuduseks on küll mikrofonisisendi puudumine – tuleb leppida integreeritud monomikrofoniga kaamera korpuses.

Kuna enamus Pentaxi objektiive kasutavad keresisest teravustamismootorit, siis on teravustamise režiimivalik jäetud ka kaamera kerele. Loomulikult toetab K-50 ka uuemaid KAF3 bajonetiga, SDM mootoriga varustatud objektiive.

Mugavama kasutuse nimel on pandud kaamera vasakule küljele ka eraldi lüliti RAW faili salvestuse sisselülitamiseks.

k-50-aku

See peegelkaamera kasutab D-LI109 liitiumakut ning adapteriga D-BH109 25.41€ on võimalik kasutada vooluallikana nelja AA patareid või akut. See lahend on kahtpidi kasulik – liitiumaku lubab pikemat pildistamisaega ühe laadimiskorraga. Samas võib pikemal reisil olles muretu olla, kuna AA tüüpi patareisid saab osta pea igas maailma nurgas.

k-50-välk

Sisseehitatud välk käib K-50’l kõrgele välja, vähendades sellega punaste silmade tekkimise ohtu välgu kasutamisel. Samas ei asenda need pisikesed välgud siiski korralikku välist välku, kuid hädapäraselt ajab asja ära.

k-50-ekraan

Ekraanile kuvatavat infot saab kasutaja vastavalt hetkevajadustele muuta. Valikuvariante on jagatud neli: standardne vaade, digitaalne lood, ekraan välja lülitatud ning kui on ühendatud O-GPS1 254.16€ mooduliga, on näha ka kompassi.

k-50-ekraan-memüü

Kaamera menüü osas pole ka midagi muutunud ning on truuks jäädud harjumuspärasele kasutajaliidesele. Olles eelnevalt kasutanud mõnda Pentaxi fotoaparaati, tunned kohe kindlalt end koduselt ka K-50 juures ning leiad iga funktsiooni harjumuspärasest kohast.

Esimesed kokkupuuted kaameraga jätsid sellest väga hea mulje – on olemas edasiminek K-30 juurest. Mitte küll väga suur, kuid on lahendatud teatud kitsaskohad võrreldes eelnevaga. K-5 II juurest võetud teravustamissensor teeb K-50’st teise Pentaxi, mis suudab hämaras teravustada ilma probleemideta. Lisades siia juba end väga hästi tõestanud sensori ning pildiprotsessori, mis tagavad suurepärase pildikvaliteedi ning dünaamika, võib oodata ainult tippklassi tulemit.

Sarnaselt ka K-30 kaameraga jätkab K-50 harjumuspärast Pentaxi tooteloogikat ning pakutakse seda fotoaparaati mitmes erinevas värvivariandis. Hetkel on Photopointi poodides kohapeal valge, punane ning must variant, kuid loota võib, et tulevikus lisandub neid veel. Seda ikka selle jaoks, et kaamera läheks käekoti värvi või hetketujudega kokku või väljendaks just Sinu isikupära. Ei, ärge mõistke mind valesti – autode, kompaktkaamerate või majade värve ju valitakse väga veidratel põhjustel, miks mitte ka siis peegelkaamerat.

Pentax K-50 + 18-55mm ilmastikukindlaga komplektid Photopointis 699€

(4447)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Pentax K-50 + 18-55mm WR Kit, must
  • 16,3-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • Keresisene pildistabilisaator
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 51 200
  • FullHD 1920 × 1080 25p videosalvestus
  • Tolmu- ja ilmastikukindel kere
Pentax K-5 II kere 16,3 megapikslit, CMOS sensor, sensori stabilisaator ja tolmueemaldus, 11-punktiga AF, digitaalne lood, Full HD videosalvestus, 7 kaadrit/sekundis sarivõte, HDR võte, 3" LCD, HDMI, ilmastikukindel, tolmukindel, külmakindel kuni -10°C
Pentax K-30 kere, must 16 megapikslit, CMOS sensor, sensori stabilisaator ja tolmueemaldus, 11-punktiga AF, Full HD videosalvestus, 6 kaadrit/sekundis sarivõte, HDR võte, 3" LCD, kompaktne korpus.
Pentax akulaadija K-BC109E
  • Laadija Pentax D-LI109 liitiumakule
  • Sobib originaal- ja analoogaku laadimiseks
  • LED-indikaator kuvab laadimise staatust
69.99€
Pentax aku D-LI109
  • Kvaliteetne liitium-ioon aku
  • 1050 mAh mahutavus
  • Sobib Pentax D-LI109 aku asenduseks
  • Vastupidav ka pika kasutamise järel
  • Kasuta tagavara- või asendusakuna
79.99€
Pentax patarei adapter D-BH109 Patareihoidja Pentax K-r, K-30, K-50 või K-500 peegelkaamerale
Pentax GPS moodul O-GPS1 GPS seade sinu PENTAX digipeeglile
Pentax K-50 kere, must
  • 16,3-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • Keresisene pildistabilisaator
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 51 200
  • FullHD 1920 × 1080 25p videosalvestus
  • Tolmu- ja ilmastikukindel kere
Pentax K-50 + 18-55mm WR + 50-200mm WR Kit, must
  • 16,3-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • Keresisene pildistabilisaator
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 51 200
  • FullHD 1920 × 1080 25p videosalvestus
  • Tolmu- ja ilmastikukindel kere

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast