Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Pentax K-3

Pentax_K-3_karbist_välja_avang2

Kui Lauri aasta esimestel päevadel Pentax K-5 II peegelkaamerat karbist välja kiskus, siis ma mõtlesin: Pentax, kuhu nüüd edasi. Edasi selles mõttes, et K-5 II oli ainult natuke täiustatud K-5. Kaamerad on ju pea identsed – siit sealt kosmeetiliselt parandatud, kuid kered peale mudelinimetuse äravahetamiseni sarnased. Peale 11 kuud mõtte otsas istumist maandus minu töölauale Pentax K-3, millel veel värske tehasest tulnud kaamera lõhn küljes. Seda karbist välja võtma hakates meenusid kõik eelmiste mudelite negatiivsed ning positiivsed emotsioonid ning lootsin omaette, et K-3 on vähemalt niipalju parem, et tasub uut mudelinimetust peale panna. K-3 peegelkaamerat pihku haarates pidin aga nentima tõsiasja, et Pentax hüppas lausa enda varjust üle selle mudeliga. Mitte ainult enda varjust, vaid tuletas ka teistele kaasmaallastele tõusva päikese maal, et Pentax pole ajaloo prügikasti kadunud (mitte, et me niimoodi arvaks; teised tootjad kipuvad ära unustama, et nende plastikust “mängukaamerate” kõrval on olemas ka tõsine tööloom).

 

Pentax K-3 tähtsamad parameetrid ning võrdlus K-5 II mudeliga:

 

Pentax K-3

Pentax K-5 II

24.3 MP CMOS sensor

16.3 MP CMOS sensor

Sensorinihutuse teel toimiv värinastabilisaator

Sensorinihutuse teel toimiv värinastabilisaator

Valitav AA filter

Fikseeritud AA filter; K-5 IIs ilma AA filtrita

Magneesiumsulamist valmistatud ilmastikukindel korpus

Magneesiumsulamist valmistatud ilmastikukindel korpus

3,2″ LCD-ekraan, 1 037 000 px

3″ LCD-ekraan, 921 000 px

Optilise pildiotsija suurendus 0.95×, kaadri katvus 100%

Optilise pildiotsija suurendus 0.92×, kaadri katvus 100%

SAFOX XI autofookussüsteem

Tööulatus (-3EV kuni +18EV)

29 teravustamispunkti, neist 25 rist-tüüpi

SAFOX X autofookussüsteem
Tööulatus (-3EV kuni +18EV)
11 teravustamispunkti, neist 9 rist-tüüpi

14-bit RAW failid (DNG või PEF formaadis)

14-bit RAW failid (DNG või PEF formaadis)

ISO 100 – 51200

ISO 100 – 12800

Laiendatav kuni ISO 51200

Säriajad: 1/8000 – 30 sek

Säriajad: 1/8000 – 30 sek

8,3 kaadrit/sek sarivõte

7 kaadrit/sek sarivõte

FullHD 1920 × 1080 50i

FullHD 1920 × 1080 25p

   

3.5 mm mikrofonipesa
3.5 mm kõrvaklappide väljund
kaugjuhtimispuldi pesa
välgusünkro pesa

3.5 mm mikrofonipesa
kaugjuhtimispuldi pesa
välgusünkro pesa

Elektrooniline lood

Elektrooniline lood

2 mälukaardipesa

FLU kaardiga nutiseadmest juhtimine

 

 

Nagu näha, on erinevused suuremad, kui ainult kosmeetilised. Uue mudeliga muudeti tegelikult päris palju ning lisati nii mõnigi kasulik lisafunktsioon. Nüüd on jällegi aeg minna Pentax K-3 karbi kallale.

Pentax_K-3_karbist_välja_pakend

Pentax_K-3_karbist_välja_karp

Klassikaline Pentaxi pakendus – hall karp, tooted sees. Egas karp pole tähtis, vaid ikkagi karbi sisu.

Pentax_K-3_karbist_välja_karbi_sisu

Karbist leiame Pentax K-3 peegelkaamera, liitiumaku D-LI90, akulaadija D-BC90, kaamerarihma, akulaadija toitekaabli, pildiotsija katte (see pisike must jublakas pannakse pildiotsijale ette, et läbi pildiotsija valgust kaamerasse ei lekiks ning näiteks öövõtteid ei rikuks), tarkvara CD, garantiitalongi ning täispika maakeelse juhendi.

Pentax_K-3_karbist_välja_kere_eest

Pentax K-3 on võrreldes oma eelkäijaga saanud uue sensori 24,3 megapikslise sensori. Kuidas selle dünaamika ning mürataluvusega olema saab – eks seda näita aeg. Esimesed kiirülevaated, mis internetis pihku on jäänud, näitavad Pentaxi jätkuvat ülemvõimu ning K-3‘e võrreldakse isegi Nikon D610, D7100 ning vabalt Canon EOS 70D ja vanakese EOS 7D‘ga.

Sensori disainis on tehtud veel üks põhimõtteline muudatus – nimelt on sellel eest võetud anti aliasing filter – täpselt nagu Pentax K-5 IIs puhul tehti. Kui kasutajal on kaadris peen muster ning tekib moiré efekt, siis on võimalik antud filtri simulatsioon sisse lülitada. Sel juhul kasutatakse ära niikuinii kaameras olevad sensori liigutusmehhanisme, et pilt selge tuleks. Samas anti aliasing filtri välja lülitamisel saame väga suure teravuse.

Eelnevatel Pentaxitel sai ette heita nõrka teravustamissensorit. K-5 II parandas seda probleemi tublisti, kuid K-3 on veel parem. Uuel mudelil on teravustamispunkte lausa 29 (jah, ma tean, Nikonitel-Canonitel on neid 39 kuni 51), kuid nendest 29’st on 25 rist-tüüpi (ning eriti tundlikud valgusele). Seega hämaras (pea pimedas) teravustamine on läinud veel paremaks.

Pentax_K-3_karbist_välja_akukamber

Pentax_K-3_karbist_välja_mälukaardid

K-3 kasutab sama D-LI90 liitiumakut, mis on K-5/K-5 II sees. Aku vastupidavus on välku kasutamata ca 720 kaadrit, mis on selline keskpärasest parem tulem antud klassis. Suureks uuenduseks (Pentaxi mõistes) on kahe mälukaardi samaaegne kasutamine. Nimelt on kaameral kaks SD kaardi pesa, kuhu saab panna SD/SDHC/SDXC kaarte ning ka Eye-Fi või FLU (võimaldab nutitelefonist kaamerat juhtida) kaarte. Lisaks on mälukaardipesa all distantspäästiku ühendamise pesa.

Neid luuke hoolikamalt vaadates on näha, et kummitihendid on vahele pandud. Täpselt nagu eelnevat K-X ja K-XX seeria kaamerad, on ka K-3 tihendatud igatepidi ning sellega hoitakse tolm ning niiskus väljas. Mitte ainult niiskus. Mina isiklikult olen sõbra K-5 kaamerat Läänemere lainetes liivast puhtaks pesnud – ei juhtunud sellega midagi. Pentaxi sõnul on K-3 sama ilmastikukindel, kui K-5 II oli, seega saab seda ikka täitsa äärmistes tingimustes kasutada.

Pentax_K-3_karbist_välja_grip

Pentax_K-3_karbist_välja_pealt

K-3 juures on muudetud ka käepideme disaini natuke. Võrreldes K-5’ga on see natuke sügavam ja paksem, samal ajal on tehtud süvendus eesmises ääres suurem. Kuna kõrgus on võrreldes eelmise mudeliga jäetud muutmata, siis on jätkuvalt päevakorras olukord, kus ei ole kusagile viimast sõrme panna. Seda eriti siis, kui käed on natuke suuremad.

Pentax_K-3_karbist_välja_tagumine paneel

K-3 tagumiselt küljelt on uued tuuled tõsiselt üle käinud ning kohe ei teagi, millisest otsast nende nuppude tutvustamisega alustada. Kõige lihtsam selle edasi andmiseks oleks panna mõlemad kaamerad kõrvuti. Vasakul on K-3 ning paremal K-5 II:

Pentax_K-3_karbist_välja_tagumine paneel_k-3-k5II

Piltide taasesitus nupp on jäetud sama koha peale, kuid selle kõrval olev piltide kustutamise nupp on pildistamisrežiimis muudetud valgusmõõtja režiimi nupuks (K-5 II puhul oli see pildistamisrežiimi ratta all olev hoob). Teisele poole pildiotsijat on pandud eraldi nupp filmimiseks/Live View režiimi lülitamiseks. Varasemalt teravustamispunktide valiku nupp on muudetud hoopis Live View / videorežiimi valikuhoovaks (nagu näiteks Canon kasutab). Eraldiseisev teravustamise nupp on toodud AF-L / AE-L lüliti kõrvale ülemisele äärele. Autofookuse valikulüliti ise on viidud kaamera küljele AF/MF lüliti kohale – seda alla vajutades saab eesmisest režiimirattast valida AF meetodi ning tagumisest valida teravustamisala/punkte.

Neljasuunaline nuppudeblokk on saanud ka värskemat hingamist. AF punkti valik keskelt on toodud eraldi lüliti alla (taasesitusrežiimis lihtsustab see aga failide kopeerimist kaartide vahel).

Ekraan on uuel mudelil 0,2″ suurema diagonaaliga – nüüd on selleks lausa 3,2″. Punktide arvu ekraanil on samamoodi tõstetud: 921 tuhande pealt 1,037 miljoni peale. Muidu täpselt samamoodi suure vaatenurgaga, kriimustuskindla AR kattega õhuvaheta klaas.

Info nupu tööpõhimõte on jäetud samaks: esimene vajutus kuvab täpsema info, teine vajutus loodi ning kolmas vajutus kuvab ette valikumenüü, kust saab ekraani ka täitsa välja lülitada.

Pentax_K-3_karbist_välja_režiimiratas

Pentax_K-3_karbist_välja_lisaekraan

Režiimiratta lukustusmehhanism on ka uue loogika saanud. Varasemalt pidi nuppu all hoidma, et seda pöörata. Nüüd saab samamoodi või siis keerata alt hooba, mis päästab režiimiratta vabalt pöörlema. Teisel pool pentaprisma kühmu on antud seeriale omane LCD ekraan koos lisanuppudega.

Pentax_K-3_karbist_välja_pesad

Pentax_K-3_karbist_välja_heli

Uuel kaameral ei ole koonerdatud võimalike laienduspesadega. Kui välgukinga saab otse ühendada Pentax GP-1 GPS mooduli, siis külje peal on USB 3.0 standardile vastav USB pesa, microHDMI väljund ning ka välise toite sisend. Jah, sarnaselt eelnevatele Pentaxitele saab ka K-3 panna võrgutoitele otse, ilma et peaks panema mingi veidra adapteri aku asemele. Üleval on eraldi luugi taga välise mikrofoni sisend ning eespool leiab kõrvaklapiväljundi. Paistab, et Pentax hakkab ka lõpuks rõhku panema peegelkaameraga filmimisele. 

Natuke tagapool paistavad meil silma ka muud nupud-lülitid pesad. Ülemine neist avab kaamera sisseehitatud välku ning selle all on PC-sünkro pesa stuudiovälkude ühendamiseks kaabliga. RAW/Fx nupp on sama funktsionaalsusega, mis oli ka K-5 kaameral:
Vaikimisi lülitub sellele nupule vajutades sisse RAW failide pildistamiskäsklus. Soovi korral võib aga selle nupu seadistada ümber tegemaks ühte viiest lisafunktsioonist:

  1. Särikompensatsiooni muutmine
  2. Teravussügavuse eelvaade LCD-ekraanil
  3. Elektroonilise loodi kuvamine
  4. Kadreerimise peenhäälestus sensorinihutamise abil
  5. Välise GPS seadme valikud

Uuendatud on AF juhtimise põhimõtteid. Hoova pealt saab valida ainult selle, kas kaamera teravustab ise või teeb seda kasutaja (kruvimehhanismidega objektiivide puhul; need objektiivid, millel mootor objektiivi sees, on valik ikkagi objektiivi korpuselt). AF mode nuppu all hoides saab aga valikurattaga erinevaid režiime valida.

K-3-menüü

Uue korporatsiooni omandisse minek pole õnneks kasutajaliidesele mõju avaldanud ning kõik on jätkuvalt Pentaxile omane. Midagi väga keerulist siin ei ole, lihtne ja loogiline seadistada – peaks ütlema, et täitsa intuitiivne.

Pentax_K-3_karbist_välja_viimane

Hea meel on näha, et Pentax ei ürita konkurente trumbata üle enam soodsa hinnaga vaid keskendub 100% toote funktsioonidele ning kvaliteedile. See, et K-3 oma lähimatest konkurentidest D7100 ning EOS 70D‘st 100€ kallim (soodushinnad välja jätta, jääb hinnaerinevuseks 50€ maksimaalselt) on, pole mingi näitaja arvestades kaamera eeskujulikke funktsioone. Sellega saab väga edukalt nüüd filmida (parem kogemus tuleb SDM mootoriga objektiividega) ning veel mugavamalt pildistada. Korralik ilmastikukindel kere, valitav AA filter, hästi seadistatav ning mugav kasutada – no mida enamat sa võiksid tahta ühest 1300€ kaamerast.

Pentax K-3 Photopointis alates 1299€

(3575)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Pentax K-3 + 18-135mm WR Kit
  • 23,4-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • Keresisene pildistabilisaator
  • Madalpääsfiltrita sensor, AA filtri simulatsioon
  • FullHD 1920 × 1080 50i videosalvestus
  • Tolmu- ja ilmastikukindel kere
Pentax K-3 + 18-55mm + 50-200mm WR Kit
  • 23,4-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • Keresisene pildistabilisaator
  • Madalpääsfiltrita sensor, AA filtri simulatsioon
  • FullHD 1920 × 1080 50i videosalvestus
  • Tolmu- ja ilmastikukindel kere
Pentax K-3 + 18-55mm WR Kit
  • 23,4-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • Keresisene pildistabilisaator
  • Madalpääsfiltrita sensor, AA filtri simulatsioon
  • FullHD 1920 × 1080 50i videosalvestus
  • Tolmu- ja ilmastikukindel kere
Pentax K-3 kere
  • 23,4-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • Keresisene pildistabilisaator
  • Madalpääsfiltrita sensor, AA filtri simulatsioon
  • FullHD 1920 × 1080 50i videosalvestus
  • Tolmu- ja ilmastikukindel kere
Nikon D610 kere
  • 24,3-megapiksline täiskaader FX CMOS sensor
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 25 600
  • 39 teravustamispunktiga sensor
  • FullHD 1920 × 1080 25p videosalvestus
  • Ilmastiku- ja tolmukindel korpus
Nikon D7100 kere
  • 24,1-megapiksline DX formaadis APS-C CMOS sensor
  • FullHD 1920 × 1080 50i videosalvestus
  • 51 teravustamispunktiga Multi-CAM 3500 FX AF sensor
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 25 600
  • Tolmu- ja niiskuskindel korpus
Canon EOS 70D kere
  • 20,2-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • FullHD 1920 × 1080 25p videosalvestus
  • 19 rist-tüüpi teravustamispunktiga
  • Dual Pixel CMOS AF teravutamine
  • WiFi ühendus - juhi kaamerat nutiseadmest
Canon EOS 7D kere 18 megapikslit, APS-C mõõdus CMOS sensor, 19 punkti AF, ISO kuni 12800, 3-tolline Clear View II LCD monitor, FullHD videosalvestus (1080p), kaks DiG!C 4 protsessorit, magneesiumsulamist ilmastikukindel korpus.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast