Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Panasonicu kompaktkaamerate lipulaev Lumix LX-7

Kui sa tahad pildistada paremaid pilte, siis ei pea sa endale tingimata ostma suurt, suure sensoriga ja suure megapiksliarvuga kaamerat. Siin on üks teistsugune aparaat. Sellel on väikene korpus, väikene sensor ja … vähe megapiksleid. Ometi on see nii pagana hea kaamera, et kui mul see oleks, viskaksin ma oma suure peegelkaamera kõhklemata nurka ja haaraksin igapäevapildistamise jaoks selle. Panasonicu kompaktkaamera Lumix DMC-LX7.

Panasonic Lumix LX7 385.32€ on maailma kõige valgusjõulisema objektiiviga kompaktkaamera. F/1.4-2.3 maksimaalse avavahemikuga Leica objektiiv saab väga hästi hakkama hämarates valgustingimustes ning on erinevate ülevaadete kinnitusel ka võimeline pildistama väga terava joonisega fotosid. Objektiivist ei jää maha ka ülejäänud kaamera – pärlendavalt musta pinnakattega metallist korpuse, objektiivi ümber oleva mehaanilise avarõnga ning rohkete juhtnuppude- lülitite poolest võiks LX7 kaamerale vabalt ka Leica prestiižse logo peale lükata. Kõrvalpõikena võib mainida, et tegelikult ongi Leica seda teinud. Panasonic LX-7 on kopsakama summa eest saadaval ka kui Leica D-LUX 6.

Meie heidame selles pildipostituses pilgu Panasonicu LX7 kompaktkaamerale. Nagu Karbist-välja rubriigis ikka, saab see olema pigem kiiremat laadi välispidine vaatlus. Pildikvaliteeti me ei analüüsi, samuti ei kaevu me sügavuti kaamera funktsioonide rägastikku. Alustame:

 Panasonic LX-7 olulisemad tehnilised andmed

  • Uus 1/1.7″, 10.1 MP, MOS sensor
  • F1.4-2.3, 3.8X optilise suumiga Leica objektiiv, fookuskauguste vahemik (35mm ekvivalendina) 24 – 90 mm
    • Manuaalne avarõngas objektiivi ümber (Töötab A/M särirežiimides)
    • Sisseehitatud ND filter
  • Power OIS värinastabilisaator
  • 3.0″ LCD 920 000 px
  • PASM särirežiimid, RAW faili pildistamine
    • Säriajad: 30 – 1/4000
    • ISO ulatus: 80 – 6400, pikslite kombineerimisega 12 800 (väiksem pilt)
    • Neli külgede suhte võimalust
  • Sarivõte 11 kaadrit sekundis (5 kaadrit sekundis jätkuva autofookusega)
  • Elektrooniline lood
  • Digifiltrid, HDR režiim, intervallvõte, panoraamrežiim
  • Full HD video (1920 x 1080) @ 60p stereoheli, optilise suumi ja manuaalse säri võimalusega
  • 70MB sisemälu + SD/SDHC/SDXC kaardipesa
  • Hind Photopointis: 529€

 

Karbis on: Panasonic Lumix DMC-LX7 kompaktkaamera, laadimisadapter, aku, toitekaabel, USB-kaabel, kaamerarihm, objektiivinöör, kasutusjuhendid ja tarkvara CD.

Soodsamatele kompaktkaameratele pakuvad nutitelefonid väga head konkurentsi. Seetõttu on kaameratootjad viimasel paaril aastal fookusesse võtnud võimekate kompaktkaamerate valmistamise. Selliste, millel on manuaalsed särivõimalused, võimalikult suure maksimaalse avaga objektiivid, palju juhtnuppe ja funktsioone … Kõik need kompaktkaamerad on äärmiselt head – Canoni PowerShot S110, Olympus XZ-2, Nikon Coolpix P7700, Fujifilm XF1 jne. Kõigil nimetatutel – v.a Fujifilm XF1 – on sarnaste mõõtmetega 1/1.7″ sensorid. Panasonic LX7 tõuseb nende seast esile aga kui kõige valgusjõulisema objektiiviga aparaat. Kõige lähemale saab Olympus f/1.8-2.5 maksimaalse avavahemikuga.

Milleks valgusjõuline objektiiv hea on? Esmalt seetõttu, et hämaras pildistatud fotod tulevad puhtamad ja teravamad.

Nagu näiteks see foto. Pildistatud Panasonic Lumic LX7 kaameraga käest üsna pimedas. Ava f/1.8, ISO 800, fookuskaugus: 24mm ning säriajaks 1/8 sekundit. Nii aeglase säriaja puhul aitab teravat fotot saada optiline värinastabilisaator ning loomulikult ka see, kui pildistaja kaamerat võimalikult paigal hoiab.

LX-seerial seni objektiivi ümber valikurõngast olnud ei ole. Nüüd on. Nii Canoni S110 527.65€, Olympuse XZ-2 kui ka Nikoni P7700 588.65€ kaameratel on objektiivi ümber olev rõngas programmeeritav. See tähendab, et sealtkaudu saab erinevates režiimides seadistada igasuguseid olulisemaid parameetreid. Panasonic on otsustanud teha Leicat ning läinud rohkem vanakooli teed. LX7 objektiivirõngas seadistab ainult ava. Ehk see toimib nagu vanade peegelkaameraobjektiivide avarõngas. Ava saab selle abil seadistada vahemikus F/1.4 – F/8.

Sellist laadi avarõngal on kaks kitsendust. esiteks töötab see ainult “A” või “M” režiimides. Olgu kohe mainitud, et mulle selline lähenemine meeldib, sest ma kasutaksin ka programmeeritavat rõngast ainult ava muutmiseks ja pildistaks nagunii A või M režiimil. Teise aspektina ei näita see mitte alati õiget ava – näiteks kui valite avarõnga abil ava 1.4 ja suumite objektiivi lõpuni välja 90mm peale, siis on ava tegelikult hoopis f/2.3. Sest see on maksimaalne ava 90 mm fookuskauguse juures. See võib valmistada arusaamatusi neile fotohuvilistele, kes veel hästi ava ja fookuskauguse suhtest aru saanud ei ole.

Sellel pildil on hästi näha kaamera korpust kattev pinnaviimistlus. See ei ole tavaline must värv – pind on töödeldud pisut sätendavaks. Nii DMW-BCJ13 liitiumaku kui ka mälukaart sisestatakse kaamera põhja all olevast luugist. Aku võimaldab pildistada 330 fotot ühe laadimiskorraga. See on täiesti tavaline tulemus sellise klassi kompaktkaamerate seas.

Vasakul pool on ka kaks ühenduspesa – HDMI ning USB. Pesasid kattev luuk ei ole mitte kummist vaid plastikust ning mõnusalt hingedega lahti käiv. Selle nurga alt on hästi näha tagakülje nuppude reljeefsus. Kaks ülemist nuppu Autofookuse/automaatsäri lukustus ning taasesitusrežiimi nupp on viidud korpuse tasapinnast allapoole, teised nupud on hästi vajutatavad isegi kindaga. Ülal nurgas olevat alla vajutatavat valikuratast on väga ebamugav kasutada. See pärineks justkui mõne teise kaamera küljest.

Tagaküljelt leiame palju huvitavat. Välgukinga all on pesa, mille kaudu ühenduvad kaameraga välgupessa kinnitatavad Panasonicu lisatarvikud – nagu elektrooniline pildiotsija, mikrofon jne. Selle kõrval on uudne lülitilaadne naga. Kui see alla vajutada (alla on seda üsna ebamugav vajutada), siis laskub objektiiviläätsede vahele tume klaasitükk ehk neutraalhall filter. See vähendab läbi objektiivi sensorile jõudvat valgushulka ja võimaldab ka päikeselisemal päeval pildistada tavapärasest pikema säriajaga. Manuaalse teravustamise puhul saab seda lülitilaadset asja paremale-vasakule lükata ja nii teravuse tasapinda muuta. See lüliti näeb välja, nagu oleks kombineeritud sinna juhuslikust, kaamera kere seest välja jäänud detailist. Lisaks on seda väga ebamugav kasutada.

Objektiiv maksimaalselt välja suumituna. Kaamera peal olevat lülitit paremale lükates kargab oma pesast välja välklamp.

Lisaks avarõngale on objektiivi peal kaks lülitit. Ülemisest saab väga mugavalt valida pildistatava kaadri külgede suhet. Valikus on nii instagramisõbralik ruuduformaat, kompaktkaameratele omane 4/3 valik, 10×15 cm fotopaberile välja printimiseks sobiv 3:2 suhe ja laiekraanidel vaatamiseks sobiv lai 16:9 valik.

Allpool paremal on teinegi lüliti, selle abil saab valida teravustamisrežiime. Tavaline autofookus, makrorežiim ja manuaalne teravustamine. Teravustamispunkti suurust ja asukohta saab määrata kaamera tagaküljel olevale Fn nupule vajutades. Teravustamispunktide hulka ja iseloomu (näotuvastus jne) saab määratleda kiirmenüü (Q-MENU) abil. Teravustamine on väga, väga kiire.

Säri muutmiseks kuvatakse ekraanile selline graafiline info. Ilmselt saab seda kusagilt ka välja lülitada. Olemas on elektrooniline lood ja reaalaja histogramm. Üllatavalt paindlikult saab määrata värvustasakaalu.

Kaamera tagaküljel olev alumine Q.MENU nupp viib kiirmenüüsse, kust saab muuta olulisemaid pildistamisseadeid.

Panasonic LX7 kaameraga võiks pilti teha küll. Kompaktne korpus suurepärane objektiiv ning mugav käsitlemine manuaalrežiimis muudavad selle kaamera ideaalseks ka tõsisema fotohuvilise jaoks. Kui sa oma fotosid veebis müümise jaoks ei pildista ja neid piksel piksli haaval ekraanil ei uuri, siis piisab täiesti ka LX7 kompaktkaamera väikese sensori ja valgusjõulise objektiivi kombinatsioonist.

Panasonic Lumix DMC-LX7, f/2.3, ISO 800, 1/8 sek, fookuskaugus: 90mm. Pildistatud käest.

(3079)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Panasonic Lumix DMC-LX7
  • 10,1-megapiksline MOS sensor
  • 3,8× suumiga Leica objektiiv (24 – 90 mm)
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Sarivõte kuni 11 kaadrit/sek
  • 3-tolline LCD ekraan
Canon Powershot S110 hõbedane 12,1 megapiksliga CMOS sensor, 5× optiline suum (24-120 mm), optiline pildistabilisaator, RAW vorming, manuaalrežiimid, 3" puutetundlik LCD, Full HD video, HDMI.
Nikon Coolpix P7700 must 16 megapiksliga 1/1.7" CMOS sensor, 7,1× optiline suum (28-200 mm), RAW fail, manuaalrežiimid, 3-tolline pööratav LCD, pildistabilisaator, Full HD video, HDMI

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast