Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Panasonic Lumix DMC-LF1 kompaktkaamera

Panasonic Lumix LF1_009

Mõeldes, et Panasonicu kompaktkaamerate rivi on nüüd mõneks ajaks täis tipitud kõikvõimalikke variante ning enam uue mudeliseeriaga välja ei tulda, siis eksime kohe kindlasti. Nimelt suutis Panasonic suruda DMC-LX7 ning DMC-TZ40 vahele veel ühe kompkatkaamera, mida nimetatakse DMC-LF1 324.32€‘eks.

See kaamera tuleb sama kõrgelt hinnatud sensoriga, mis on ka LX7 sees, samas keredisain hoopis teise kontseptsiooniga. Optika suumivahemik on tagasihoidlik 28-200mm (35mm ekvivalendina), andes suumikordajaks 7,1. Lisaks on peidetud selle seadme sisse terve müriaad erinevaid võimalusi pildistamiseks ning mugavaks käsitlemiseks, mistõttu on see kaamera väga suureks konkurendiks nii mõnelegi teisele sama klassi kaamerale, nagu näiteks Canon PowerShot S110 527.65€, FujiFilm XF1 253.15€, Pentax MX-1 283.65€ jmt. Viimastest me täna pikalt kirjutama ei hakka, vaid keskendume hoopis DMC-LF1 peale ning vaatame mis puust see tehtud on.

Tähtsamad tehnilised andmed

  • 12.1 megapiksliga 1/1.7″ CMOS sensor (sama mis Lumix DMC-LX7 sees)
  • 7.1× suumiga, f/2.0 – 5.9 objektiivi fookuskauguste vahemik on 28 – 200 mm (35 mm ekvivalendina)
  • Lähim teravustamiskaugus: 3 cm. Käsitsi teravustamine. Autofookuse abivalgus.
  • Optiline värinastabilisaator aitab pildistada teravamaid fotosid või filmida videot ka suurema fookuskauguse korral
  • 3.0″ LCD-ekraan mahutab hea hulga piksleid (920 000 px)
  • Ühendused: WiFi, NFC, HDMI, USB 2.0.
  • NFC aitab kaks seadet ühendada WiFi võrku. WiFi toetab erinevaid režiime ning ei vaja olemasolevat infrastruktuuri (saab kasutada ka keset metsa). Nutitelefoni saab kasutada kaugjutimiseks.
  • PASM särirežiimid, RAW faili salvestus.
  • Videorežiim: 1920 x 1080 (50, 25 fps), 1280 x 720 (50, 25 fps), stereoheli salvestamine
  • Mõõtmed: 102,5 × 62,1 × 27,9 mm
  • Kaal: 192 g koos aku ja mälukaardiga


Panasonic Lumix LF1_004
Karbis lisaks juhenditele ning tarkvara CD’le Panasonic Lumix DMC-LF1 324.32€, akulaadija, aku, USB kaabel arvutiga ühendamiseks (UC-E6 pistikuga kaamerapoolses otsas) ning randmerihm.

 

Panasonic Lumix LF1_006
Panasonic jätkab LF1 juures oma klassikalist tagasihoidliku disaini joont – matist plastikust korpus, sirged ning selged jooned. Õnneks on objektiiv viidud äärest natuke rohkem keskele, mis vähendab ohtu, et pildistaja sõrm tahtmatult kogemata kaadrisse jääb. Objektiiv ümber on näha aga ühte valikuratast, millest me kohe räägime ka pikemalt.

Panasonic Lumix LF1_035
Suurimaks miinuseks disaini osas võib pidada käepideme kui sellise puudumist. Sellest tulenevalt tuleb kaamerat enamjuhtudel siiski hoida kahe käega, kuna pelgalt ühe käega kasutades kindlat kinnihoidmise kohta pole.

Panasonic Lumix LF1_015
Ühel küljel on Panasonicu puhul klassikaks saanud plastist luuk, mille taga peitub nii HDMI väljund kui ka UC-E6 tüüpi ühenduspesa. Sellesse saab ühendada nii AV kaabli teleriga ühendamiseks kui ka USB kaabli arvutiga ühendamiseks ja/või aku laadimiseks.

Teisel küljel asub aga NFC (Near Field Communication) ehk lähivälja andmeside kiip. Viimane ei anna otseselt väga suurt funktsionaalsust kui sellist, vaid võimaldab kiirelt siduda nutitelefoni või tahvelarvuti fotoaparaadiga. NFC kaudu nimelt jagatakse kiirelt võrgu parameetrid, et ühendust luua.

WiFi funktsionaalsus on õnneks Panasonicu viimasel mudelipõlvkonnal teinud suure hüppe ning on sammu võrra ees nii mõnestki teisest kaameratootjast. Nimelt saab nutitelefoni või tahvelarvutit kasutada nii piltide vaatamiseks kui ka kaamera kaugjuhtimispuldina. Viimase puhul ei ole tegu lihtsa distantspäästikuga vaid kuvatakse kaadri eelvaade, saab muuta kaamera parameetreid jne. Lisaks töötab WiFi olemas olevat infrastruktuuri kasutades (saad ühendada näiteks kodusesse võrku) või luua kaameraga uus WiFi võrk. See on vajalik just siis, kui oled olemasolevast võrgust väljaspool ning on soov distantspäästikut kasutada (näiteks metsas põdrajahil olles).

Panasonic Lumix LF1_016
LF1 sisse käib, tänapäeval väga standardne lähenemine, SD/SDHC tüüpi mälukaart. Akuna on kasutusel DMW-BCN10 tüüpi liitiumaku, mis lubab teha kuni 250 võtet standardtesti järgi. Kui juhtmevaba võrku mitte kasutada ning piltide vaatamine teha arvutis või teleri ekraanil, siis võib loota ikkagi üle 400 kaadri ühe laadimisega.

Objektiiv on võrdlemisi valgusjõuline, kuid mitte parim, mis saadaval on. Laiemas otsas on selle ava f/2.0 ning 200mm asendis lõppeb see f/5.9 juures. Tegu on kvaliteetse Leica objektiiviga, mis suudab luua teravad ning selged kujutised sensorile. Sarnaselt suurema venna, DMC-LX7’ga, on lähim pildistamiskaugus sellel objektiivil 3cm, andes kaamerale erakordse makrovõimekuse.
Panasonic Lumix LF1_027
Režiimirattal on näha, et lisaks automaatrežiimile ning manuaalrežiimidele on kaameral olemas erinevad loomingulised programmid. Sarnaselt teiste Panasonicu kaameramudelitega, ei ole kahjuks võimalik nendel filtritel efekti tugevust muuta. Samas valikuid on jagatud piisavalt palju, et rahuldada ka Instagrami kasutaja vajadused. Lisaks on kasutajal võimalik salvestada kaks režiimi vastavalt enda eelistustele – selle jaoks on C1 ja C2 valikud režiimirattal. Ning panoraamvõte. Siiani pole ükski kaameratootja suutnud teha valmis Sony Sweep Panorama võimekusega panoraamvõtterežiimi. Panasonic on loonud samasuguse kasutamispõhimõttega funktsiooni enda kaameratele ning toimetab see üllatavalt hästi, kuid algoritmid ei ole nii efektiivsed kui Sony sees olevad.
Panasonic Lumix LF1_023
LF1 juures on väga suurt rõhku pandud kasutamise ergonoomikale. Tavapäraseks on kujunenud eraldi videosalvestuse nupp, mis asub päris mugava koha peal. Lisas on käepärane ka elektroonilise pildiotsija sisselülitamiseks mõeldud nupp kui ka selle kõrval olev WiFi ühenduse aktiveerimiseks mõeldud otsetee.

Panasonic Lumix LF1_032

Sellel kaameral on olemas kaks valikuratast – üks objektiivi ümber ning teine tagapaneelil, neljasuunalise lülitikomplekti ümber. See tagab kaamera mugava ning kiire juhtimise erinevates režiimides. Eesmine rõngas kusjuures, on vabalt ümber seadistatav vastavalt enda vajadustele.

 

Panasonic Lumix LF1_033

Pildistamisrežiimis on Q.Menu just see koht, kuhu kiigata. Selle all on peidus erinevad võimalused kaamera parameetrite seadistamiseks. Olgu selleks siis sensori tundlikkus või pildi küljesuhe – pea kõigele saab sealt ligi.
Panasonic Lumix LF1 on just selline kaamera, mida on hea taskusse panna ning mugavalt kaasa võtta. Ning sõltumata situatsioonist ka julgelt välja võtta pildistamiseks. Sarnaselt LX7 385.32€’le ei pea muretsema selle pärast, kas valgust nüüd on piisavalt palju, kuidas kaamera hakkama saab jne. On ju selle kaamera sees olemas väga hea sensor ning koos sellega ka kvaliteetne Leica objektiiv.

Plaanid endale soetada korralikumat kaamerat, aga fotograafiaalased teadmised pole kõige paremad? Ei pea ka sellepärast pead vaevama – LF1 võtab omaks nii algaja kui edasijõudnud fotograafi ning pakub pildistamisrõõmu kõigile. Peaasi, et sa seda koju või lausa poeletile tolmu koguma ei jäta.

(1367)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Panasonic Lumix DMC-LF1, must
  • 12,1-megapiksline MOS sensor
  • 7,1× suumiga Leica objektiiv (28 – 200 mm)
  • Power O.I.S pildistabilisaator
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi ning NFC ühendused
Canon PowerShot S110, must 12,1 megapiksliga CMOS sensor, 5× optiline suum (24-120 mm), optiline pildistabilisaator, RAW vorming, manuaalrežiimid, 3" puutetundlik LCD, Full HD video, HDMI
Fujifilm XF1, must 12 megapiksliga EXR CMOS sensor, Fujinon 4× suumobjektiiv (25-100 mm), pildistabilisaator, manuaalrežiimid, RAW, Full HD video, HDMI, 3" LCD
Pentax MX-1, must 12 megapiksliga 1/1.7" CMOS sensor, 4× suumiga f/1.8 objektiiv (28-112 mm), pildistabilisaator, manuaalrežiimid ja RAW, Full HD video, HDMI, kallutatav 3" LCD
Panasonic Lumix DMC-LX7
  • 10,1-megapiksline MOS sensor
  • 3,8× suumiga Leica objektiiv (24 – 90 mm)
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Sarivõte kuni 11 kaadrit/sek
  • 3-tolline LCD ekraan

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast