Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Olympus OM-D E-M5 Mark II hübriidkaamera

olympus-e-m5-2-photopoint-1-small

Olympusel on kaks hübriidkaamerate seeriat. Soodsamad, lihtsamad ja pisemad aparaadid kannavad eesnime PEN. Kallimad, võimalusterohkemad ja suuremad kaamerad kuuluvad aga OM-D seeriasse. Esimene OM-D jõudis fotopoodidesse umbes 3 aastat tagasi. Selle nimeks oli Olympus OM-D E-M5 ja see sai kiirelt nii fotohuviliste kui ka tehnikaajakirjanike lemmikhübriidiks. Just selle aparaadi hääletasid 2012. aasta parimaks hübriidkaameraks nii maineka Dpreview veebilehe kasutajad kui ka tegijad. Nüüd, 2015 aasta kevade lävel, on Eesti fotopoodidesse jõudnud selle populaarse kaamera uuendatud versioon Olympus OM-D E-M5 Mark II.

Tehniliste andmete ja omaduste poolest on OM-D E-M5 Mark II suur samm edasi senisest versioonist. Täiustatud ja muudetud on praktiliselt kõike alates disainist ja nuppudest lõpetades pildiprotsessori ja elektroonilise pildiotsijaga. Tulemuseks on tõsisematele fotohuvilistele sobiv aparaat, mis on kohati isegi võimekam kui Olympuse hübriidide lipulaev OM-D E-M1. Vaatame lähemalt.

Karbist-välja pildilugudes vahendame me esmaseid, vahetuid muljeid välimuse, ergonoomika, funktsioonide jne kohta. Testfotod ja põhjalikum pildikvaliteedi analüüs jääb karbist-välja žanri piiridest välja.

 

olympus-e-m5-2-photopoint-2

Tumedates toonides karbi pildi taustal on hea võimalus üle vaadata OM-D E-M5 Mark II olulisemad omadused:

Olympus OM-D E-M5 olulisemad omadused

  • 16 mp CMOS sensor 4/3 formaadis
  • Kompaktsem ja ilmastikukindlam magneesiumsulamist korpus ( võrreldes OM-D E-M1 kaameraga)
  • Metallist valikukettad kaamera peal
  • 40 MP foto režiim (soovitatavalt statiivilt pildistades)
  • 5-suunaline sensorinihutusega värinastabilisaator, CIPA standardite kohaselt 5 stoppi efektiivsusega
  • 3″ välja keeratav ja pööratav LCD-ekraan, 1 037 000 px
  • 2 360 000 pikslit mahutav elektrooniline pildiotsija (sama mis OM-D E-M1 kaameral)
  • Full HD Video, 1080p, 60/50/30/25/24p. 60p režiimis on maksimaalseks andmesageduseks 77 Mbps
  • Kaameral on 3.5 mm mikrofonisisend. Eraldi müüdaval akutallal on 3.5 mm audioväljund (kõrvaklappide jaoks)
  • 1/16000 sek mehaaniline katik (kiirem kui ühelgi teisel Olympuse hübriidkaameral). Elektrooniline katik
  • 10 fps sarivõte ilma autofookuseta kaadrite vahel. 5 fps sarivõte jälgiva autofookusega
  • Sisseehitatud Wi-Fi – kaamera juhtimiseks ja fotode laadimiseks nutiseadmesse
  • Komplektis on uus välklamp, mis on senisest võimsam ja mida saab tõsta ülespoole ja keerata külgedele
  • Aku vastupidavus: 750 säritust “Quick Sleep” režiimis, 310 säritust tavarežiimides.

 

olympus-e-m5-2-photopoint-4

Karbis on: Kasutusjuhend, CD-plaat (sisaldab: Olympus Viewer 3 tarkvara, elektrooniline kasutusjuhend ja veebis registreerimise info), kaamerarihm, Olympus OM-D E-M5 Mark II hübriidkaamera, M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm f/3.5-5.6 EZ standardsuumobjektiiv, FL‑LM3  välklamp, USB-kaabel, akulaadija, toitekaabel, BLN-1 liitiumaku ja pehme vutlar välklambi jaoks.

 

olympus-e-m5-2-photopoint-6

Olympus OM-D E-M5 Mark II kaamera on müügil erinevate komplektidena. Meie võtame siin karbist välja komplekti, millesse kuulub:

  1. üleni musta värvi kaamera
  2. uuemat tüüpi väga kompaktne elektroonilise suumiga 14-42mm f/3.5-5.6 EZ objektiiv
  3. uut tüüpi pisike välklamp FL‑LM3

See komplekt maksab Photopointi veebipoes 1299€ (vaata siit).

 

Veebruari algul käisime Ardoga Jaapanis CP+ fotomessil, kus sedasama EM-5 Mark II kaamerat esimest korda proovida saime ja sealsamas messihallis ka käed-küljes video tegime:

 

olympus-e-m5-2-photopoint-8

Olympus OM-D E-M5 Mark II kaamera korpus lausa õhkab kvaliteetsust. See on hästi pisike ja kompaktne kuid samas mõnusalt kaalukas – justkui hoiaks käes tugevat seest täis metalltükki. Üldse tekib EM-5 Mark II kaamerat vaadates ja käsitsedes meeldiv terviklikkuse tunne – ilmselt on see tingitud ühelt poolt tasakaalustatud disainist ja teisalt korpuse materjalidest.

 

olympus-e-m5-2-photopoint-14

Korpuse pinnale lisatud kummeeritud kate näeb kahtlemata ilus välja. Näppude all ei ole selle pind aga üldsegi mitte pehme ja kummine (nagu näiteks Fujifilmi kõige võimekamal hübriidil X-T1) – pigem kõvemat sorti ja peaaegu plastikuna tunduv. Kõik kolm valikuketast on valmistatud alumiiniumist ja korpus ise magneesiumsulamist. Disainerid on korpuse loomisel pööranud erilist tähelepanu pisidetailidele – sellele viitab kasvõi paremal esiküljel olevale objektiivi lukustusnupule kantud kummeeritud kiht.

 

olympus-e-m5-2-photopoint-5

Olympust tuleb kiita ka selle eest, et ta on kaasa pannud eraldi välise laadija. Näiteks Sony on läinud seda teed, et välist laadijat kaasa ei pane ja aku laadimiseks tuleb kaamera vooluvõrku ühendada. Küll on Sonyl olemas välised laadijad, mis tuleb soovi korral osta – aga eraldi. Olympusel on väline laadija aga kohe komplektis kaasas.

 

olympus-e-m5-2-photopoint-125

 

OM-D E-M5 Mark II esiküljele on võimekamate peegelkaamerate eeskujul lisatud nupp, millele vajutades saab kontrollida teravusulatust. Seda on mugav vajutada parema käe neljanda sõrmega.

olympus-e-m5-2-photopoint-126

 

Kaamera esikülje paremal pool on kummeeritud kihiga kaetud objektiivi lukustusnupp. Ülal keeratava korgi all on peidus välgusünkro pesa – seegi on juba profikaamerate tunnus ning teeb võimalikuks stuudiovälkude juhtmega ühendamise.

 

 

olympus-e-m5-2-photopoint-8903

2014. aasta esimeses pooles turule jõudnud 14-42mm f/3.5-5.6 EZ standardobjektiiv on just täpselt see, mida vajaksid kõik hübriidkaamerad. See üliõhuke 22,5 mm pikk objektiiv on nüüd heaks alternatiiviks senisele 83mm pikkusega 12-50mm f/3.5-6.3 EZ objektiivile. Rääkimata 50mm pikkusest 14-42mm 1:3.5-5.6 II R säästu-komplektobjektiivist, mida Olympus oma soodsamate PEN-seeria hübriidkaameratega kaasa panna armastab.

Ülal pildil näed seda objektiivi kokkuklapitatuna – siis kui kaamera on välja lülitatud. Sisse lülitatuna pikeneb objektiiv umbes 2,5 cm võrra oma korpusest väljapoole.

 

olympus-e-m5-2-photopoint-201

Tavaliselt rikub hübriidkaamerate kompaktsuse kontseptsiooni ära just nimelt pisikese kerega korpuse eest kaugele välja turritav komplektobjektiiv. Kompaktse komplekti jaoks on tavaliselt vaja hübriidkaamera kere ette keerata fikseeritud fookuskaugusega “pannkookobjektiiv”. Olympusega nüüd seda muret ei ole, sest 14-42mm f/3.5-5.6 EZ objektiiv on mõne tootja pankookobjektiivist isegi õhem.

 

olympus-e-m5-2-photopoint-16

Sony A6000 hübriidkaamera on EM-5 Mark II-ga võrreldes aste madalamast hinnaklassist. Kuna A6000 on aga hetkel Sony kõige võimekam poolkaadriga hübriid, siis olen selle seadnud võrdluseks Olympuse kõrvale. Eriti tasuks võrrelda just objektiivide mõõtmeid – siit tuleb välja see erinevus, mida ülal kirjeldasin.

 

olympus-e-m5-2-photopoint-17

Vasakul on Sony elektroonilise suumiga 16-50mm f/3.5-5.6 OSS objektiiv, paremal Olympuse elektroonilise suumiga 14-42mm f/3.5-5.6 EZ objektiiv. Olympus saab oma objektiive disainida oluliselt kompaktsemaks kahel asjaolul: 1) Olympuse kaameratel on värinastabilisaator keresisene – nii ei pea seda integreerima objektiivi; 2) Olympuse kaamerate väiksem pildisensor võimaldab disainida ka väiksemaid objektiive.

 

olympus-e-m5-2-photopoint-8901
olympus-e-m5-2-photopoint-8902

 

Tuleme objektiivide juurest tagasi OM-D E-M5 Mark II aparaadi juurde. Paremal pool kummist katte all on sel kaameral kõik vajalikud ühenduspesad. Altpoolt: USB/AV pesa, HDMI pesa ja 3,5mm audiosisend. Audioväljundit (näiteks kõrvaklappide kasutamise jaoks) kaamera korpusel ei ole. Küll on see aga olemas eraldi juurde ostetava akutalla peal.

 

olympus-e-m5-2-photopoint-11

Võrreldes kaamera pealmise osaga on tagaküljel üsna vähe nuppe. Siin annab tooni suur, välja keeratav ja pööratav LCD-ekraan, mida saab transpordiasendis kriimude ja purunemise kaitseks näiteks tagurpidi oma pessa keerata.

 

olympus-e-m5-2-photopoint-10

Selline välja keeratav ja pööratav ekraan on esmajoones hea just video filmimise jaoks. Pildistamisel on minu arvates mugavam, kui ekraan liigub oma pesast välja ainult vertikaalsihis. Nii on seda kiirem ja lihtsam madalate või kõrgete võttenurkade puhul paika seada.

E-M5 Mark II ekraan on ülihea pildikvaliteediga – muidugi terav, aga ka suurepärase kontrastsuse ja värvitoonidega. Ekraan on nii hea, et sellelt vaadates tunduvad äsja pildistatud fotod uskumatult kvaliteetsed… Pärast arvutis suurel ekraanil vaadates satume muidugi taas reaalsesse tavamaailma.

 

olympus-e-m5-2-photopoint-9

Pildiotsija kõrval paremal pool on pisike lüliti. Selle üles-alla nihutamisel saab muuta eesmise ja tagumise valikuratta funktsiooni. Näiteks manuaalrežiimis lüliti ülemises asendis saab ratastega muuta ava ja säriaega, alumises asendis aga ISO ja värvustasakaalu.

 

olympus-e-m5-2-photopoint-127

 

Elektrooniline pildiotsija on sama hea nagu Olympuse lipulaeval OM-D E-M1. Ehk siis – väga hea. Suure pildiga ja praktiliselt ilma viivituseta ka kiiremal liigutamisel.

olympus-e-m5-2-photopoint-128

 

Integreeritud välklampi OM-D E-M5 Mark II kaameral ei ole. Komplektis on kaasas päris muljetavaldava funktsionaalsusega pisike välk, mida saab kinnitada välgukinga. Allpool vaatame seda lähemalt ka.

 

 

 

olympus-e-m5-2-photopoint-15

Pisikese komplektobjektiivi peale on mahutatud kaks rõngast. Eesmine on hästi kitsas ja mõeldud teravustamiseks, laiemat rõngast saab aga paremale-vasakule liigutades sisse-välja suumida. Suum on elektrooniline – võrreldes mehhaanilise suumimisega pildistamisel aeglasem kuid video filmimisel sujuvam.

OM-D E-M5 Mark II automaatse teravustamise kiirus on muljetavaldav. Canon EOS 5D Mark III peegelkaamera kasutaja jaoks isegi kadedakstegev. Kaugele-lähedale teravustades ei ole praktiliselt mitte mingit viivitust ja aparaat tuleb hästi toime ka vähese kontrastsusega pinnal teravustamisega. Kui see kaamera sulle kätte satub, siis proovi kindlasti autofookus ära.

 

olympus-e-m5-2-photopoint-122

 

Kaamera paremal pool on lukustusnupuga varustatud programmiratas ja sisse-välja lülitamise lüliti selle juures.

olympus-e-m5-2-photopoint-121

 

Vasakule poole ketaste vahele on kuhjatud palju juhtnuppe.

 

 

EM-5 Mark II kaameral on kokku 6 paindlikult programmeeritavat nuppu. Nendeks on F1, F2, F3, F4, REC ja eesmine ava eelvaate nupp. Nende alla saab valida ühe 27-st funktsioonist. Lisaks on oma käe järele kohaldatavad tagaküljel neljasuunalise nupukombinatsiooni parem ja alumine osa. Nendele saab valida ühe 9-st funktsioonist. Kui võtame arvesse, et kahe valikukettaga saab teostada ava/säriaeg/värvustasakaal/ISO valikud, siis näeme, et praktiliselt kõik tihti vaja minevad seadistused saab fotohuviline seada E-M5 Mark II nuppude alla. Nii, et ei peaks seadistusi pildistamise ajal ei kiir- ega ka peamenüüst otsima.

 

 

olympus-e-m5-2-photopoint-130
olympus-e-m5-2-photopoint-129

 

Seni on Olympus oma hübriidkaameratega kaasa pannud sellist välklampi, millega saab pildistada ainult ühe nurga all. OM-D E-M5 Mark II kaameraga on aga kaasas uut tüüpi välklamp, mille välgupead saab pöörata sarnaselt täismõõdus peegelkaamera välkudele igas suunas. Isegi otse taha.

 

olympus-e-m5-2-photopoint-888
olympus-e-m5-2-photopoint-889
olympus-e-m5-2-photopoint-8900

 

Koos sellise välklambi ja objektiividega on tõsisemal fotohuvilisel olemas korralik stardikomplekt mugavaks pildistamiseks. Muidugi – arvestades seda, et OM-D E-M5 Mark II korpus on ilmastikukindel, võiks ilmastikukindel olla ka seesama objektiiv ja välklampki. Heaks näiteks on siin Pentax K-S2 peegelkaamera, mille ilmastikukindla korpuse juurde käib ka veekindlate tihenditega objektiiv ja välk.

 

olympus-e-m5-2-photopoint-200

Perfektne hübriidkaamera? Olympus OM-D E-M5 Mark II ei ole kindlasti mitte perfektne. Küll aga on ta sellele tiitlile lähemal kui ükskõik milline teine hübriid 2015nda aasta algul. Olympuse disainerid on sellele kaamerale suutnud anda mingi seletamatu visuaalse ja füüsilise terviklikkuse, mis näiteks Sony ja Panasonicu samaväärsetel aparaatidel puudub. Sellest saab aru kohe, kui E-M5 Mark II kaamera kätte võtta. Seepärast tasub siin Photopointi ajaveebis kiibitsemise asemel hoopis fotopoodi minna ja E-M5 Mark II omaenda käes järele proovida. Aga tasub ettevaatlik olla, sest võib tekkida tunne, et seda enam letile tagasi panna ei tahagi.

 

(2533)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Olympus OM-D E-M5 Mark II kere, hõbedane
  • 16,1-megapiksline Live MOS sensor
  • 3-tolline kallutatav puutetundlik LCD ekraan
  • 5-teljeline pildistabilisaator, kuni 5 stoppi
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Tolmu- ja pritsmekindel korpus
699€1099€
Olympus OM-D E-M5 Mark II kere, must
  • 16,1-megapiksline Live MOS sensor
  • 3-tolline kallutatav puutetundlik LCD ekraan
  • 5-teljeline pildistabilisaator, kuni 5 stoppi
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Tolmu- ja pritsmekindel korpus
699€1099€
Olympus OM-D E-M5 Mark II + 14-42mm EZ Kit, must
  • 16,1-megapiksline Live MOS sensor
  • 3-tolline kallutatav puutetundlik LCD ekraan
  • 5-teljeline pildistabilisaator, kuni 5 stoppi
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Tolmu- ja pritsmekindel korpus
Olympus OM-D E-M5 Mark II + 14-42mm EZ Kit, hõbedane
  • 16,1-megapiksline Live MOS sensor
  • 3-tolline kallutatav puutetundlik LCD ekraan
  • 5-teljeline pildistabilisaator, kuni 5 stoppi
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Tolmu- ja pritsmekindel korpus
Olympus OM-D E-M5 Mark II Limited Edition Titanium kere
  • 16,1-megapiksline Live MOS sensor
  • 3-tolline kallutatav puutetundlik LCD ekraan
  • 5-teljeline pildistabilisaator, kuni 5 stoppi
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Tolmu- ja pritsmekindel korpus
Olympus OM-D E-M5 Mark II + 14-150mm II Kit, must
  • 16,1-megapiksline Live MOS sensor
  • 3-tolline kallutatav puutetundlik LCD ekraan
  • 5-teljeline pildistabilisaator, kuni 5 stoppi
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Tolmu- ja pritsmekindel korpus
Olympus OM-D E-M5 Mark II + Tamron 14-150mm, hõbedane
  • 16,1-megapiksline Live MOS sensor
  • 3-tolline kallutatav puutetundlik LCD ekraan
  • 5-teljeline pildistabilisaator, kuni 5 stoppi
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Tolmu- ja pritsmekindel korpus
Olympus OM-D E-M5 Mark II + Tamron 14-150mm, must
  • 16,1-megapiksline Live MOS sensor
  • 3-tolline kallutatav puutetundlik LCD ekraan
  • 5-teljeline pildistabilisaator, kuni 5 stoppi
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Tolmu- ja pritsmekindel korpus
Olympus OM-D E-M5 Mark II + 14-150mm II Kit, hõbedane/must
  • 16,1-megapiksline Live MOS sensor
  • 3-tolline kallutatav puutetundlik LCD ekraan
  • 5-teljeline pildistabilisaator, kuni 5 stoppi
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Tolmu- ja pritsmekindel korpus
Olympus OM-D E-M5 Mark II + 12-40mm Pro Kit, must
  • 16,1-megapiksline Live MOS sensor
  • 3-tolline kallutatav puutetundlik LCD ekraan
  • 5-teljeline pildistabilisaator, kuni 5 stoppi
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Tolmu- ja pritsmekindel korpus
1099€1899€
Olympus OM-D E-M5 Mark II + 12-40mm Pro Kit, hõbedane
  • 16,1-megapiksline Live MOS sensor
  • 3-tolline kallutatav puutetundlik LCD ekraan
  • 5-teljeline pildistabilisaator, kuni 5 stoppi
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Tolmu- ja pritsmekindel korpus
Olympus OM-D E-M5 Mark II Limited Edition Titanium + 14-150mm Kit
  • 16,1-megapiksline Live MOS sensor
  • 3-tolline kallutatav puutetundlik LCD ekraan
  • 5-teljeline pildistabilisaator, kuni 5 stoppi
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Tolmu- ja pritsmekindel korpus

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast