Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: võimsa suumiga kompaktkaamera Canon PowerShot SX700 HS

canon-sx700-hs-photopoint--116

Kes soovib endale keskmisest võimekamat ja taskusõbralikku Canoni kompaktkaamerat, sel on laias laastus kaks valikut. Kui võimsa suumi asemel on pildistaja jaoks olulisem hea fotokvaliteet hämaramates tingimustes, siis tuleks vaadata PowerShot S120 kaamera poole. Kes aga ihaleb kaugeid asju lähedale suumida ja ei pelga hämaramas kasutada statiivi või välklampi, see võiks lähemalt tutvust teha Canon PowerShot SX700 HS kompaktkaameraga. Viimatimainitu jõudis eile Photopointi kaupluste lettidele ja allpool just sellega tutvust teemegi.

Canon PowerShot SX700 HS kõige olulisemaks omaduseks on võimas 30x suum. See on kaamera, millega sisse suumides saad kõrgel oksal säutsuvast linnukesest kena portree ja püüad kilomeetri kauguselt pildile selgelt loetava autonumbri. SX700 kuulub vaieldamatult Canoni tippklassi kompaktkaamerate hulka – nii koostekvaliteedilt, hinnalt kui ka omaduste poolest. Lisaks võimsale suumile on sel olemas nii manuaalsed PASM särirežiimid kui ka manuaalse teravustamise võimalus. Lisaks veel makrovõtte režiim, mis lubab putukaid ja lilleõisi teravustada kuni 1 cm kauguselt. See on paindlik kaamera, millega saab pildistada eriilmelisi pilte. Vaatame lähemalt:

Karbist-välja pildilugudes vahendame esimesi, vahetuid muljeid. Testfotod ja põhjalikum analüüs jääb karbist-välja žanri piiridest välja. Põhjalikuma ülevaate Canon SX700 kaamerast avaldame Digitesti veebilehel niipea kui võimalik.

 

canon-sx700-hs-photopoint--1
canon-sx700-hs-photopoint--2

 

Võrreldes eelmise aasta mudeliga PowerShot SX280 HS, on uus, 2014. aasta väljalase läbinud üsna tähelepanuväärse uuenduskuuri. Senise 20x suumi asemel on 30x suum, LCD-ekraan on nüüd senisest poole teravama pildiga, makrovõte on senise 5 cm asemel võimalik nüüd 1 cm kauguselt… Canon on siin kõvasti tööd teinud selleks, et Panasonicu ja Sony sarnastele mudelitele (Sony HX50 ja Panasonic TZ40) järele tulla. Häda on aga selles, et ka konkurendid ei maga. Panasonicu uus, hetkel veel Photopointi jõudmata Lumix TZ60 trumpab omaduste poolest Canon SX700 kaamera selgelt üle. Arvatavasti tuleb Panasonicu aparaat aga ka oluliselt krõbedama hinnasildiga.

Siin on Canon SX700 olulisemad omadused:

  • Sensor: 16 MP 1/2.3″ taustvalgustusega CMOS
  • ISO 100-3200
  • Värinastabilisaatoriga varustatud 30× suumi ja f/3.2 – F6.9 avaga objektiiv. Fookuskauguste vahemik 25–750 mm (35mm ekvivalendina)
  • Lähim teravustamiskaugus: 1 cm; Manuaalse teravustamise võimalus – ?
  • Sarivõte: 3.1 kaadrit sekundis “Program” režiimis. 8.5 fps High-speed Burst režiimis.
  • Fikseeritud 3″ LCD-ekraan, 922 000 pikslit
  • Maksimaalne säriaeg: 15 sek. Minimaalne säriaeg: 1/3200 sek
  • M, Av, Tv, P särirežiimid. RAW faile ei salvestata
  • Videorežiim: H.264 koodekiga MP4 formaat. Maksimaalne kaadrimõõt ja sagedus: 1920 x 1080, 60fps 
  • WiFi, NFC, HDMI micro pesa,
  • NB-6LH liitiumaku, 250 säritust ühe laadimiskorraga. ECO režiimis 360 säritust.

 

canon-sx700-hs-photopoint--3

Karbis on: toitekaabel, akulaadija, aku, randmepael, raamatukene kasutusjuhenditega ning Canon PowerShot SX700 HS kompaktkaamera. Kiidusõnad siinkohal Canonile, kes ei ole mõne teise tootja eeskujul komplektist välja jätnud eraldi akulaadijat. Nii Sony kui ka Olympuse kompaktkaamerad tuleb näiteks laadimiseks ühendada otse juhetpidi vooluvõrku.

 

canon-sx700-hs-photopoint--5

See on ilusa ja soliidse välimusega kompaktkaamera. Metallist korpuse pealispind ei ole läikiv vaid valguse käes sädelev ning näpu all pisut pehme. SX700 HS ei ole kindlasti mitte pisemate kompaktkamaerate killast. Keskmiselt suuremana kaalub see koos aku ja mälukaardiga 269 g ning on väljalülitatuna 3,5 cm paksune. Püksitaskusse mahub selline kaamera küll, aga päris ära unustada see ennast seal siiski ei lase.

 

canon-sx700-hs-photopoint--16

30x suum tekitab vajaduse kaamerast paremini kinni haarata. Seniste SX-seeria aparaatide esiküljel oli näputoeks hädine kummist triip. SX700 kaameral on siin aga korralikum kõrgendus, mis muudab aparaadi käes hoidmise märksa paremaks.  Kõrgenduse äär on palistatud kummeeritud pinnaga – et näpud libisema ei pääseks.

 

_MG_9464
_MG_9462

 

Küllap oled ka sina näinud, et tavaliselt hoitakse kompaktkaamerat käes nii nagu ülal vasakpoolsel pildil. Ära sina oma aparaati nõnda hoia – eriti siis, kui asud käest pildistades suumima. Esiteks on niimoodi hoides kaamera väga ebastabiilne, väriseb näppude vahel ning pilt tuleb udune. Teiseks vajub aparaat päästikule vajutades tavaliselt pisut paremale ja pilt tuleb kaldus. Kolmandaks võib vasak käsi nõnda varjata välklambi mis on kaamera ees või (praegusel juhul) takistada välklampi ülevalt välja tulemast.

Canon SX700 disainerid on töötanud välja päris mugava kõrgenduse esiküljele. Kui sa hoiad kaamerat nii, nagu parempoolsel fotol, sobitub see kõrgendus ideaalselt sinu keskmise sõrmega ning kaamera istub ainuüksi paremas käes kindlalt. Pildistamisel toeta kaamera kindlasti vasakule käele, hoides aparaati pöidlaga paremalt küljelt. Nii hoiad kaamerat kõige kindlamalt ja pildid tulevad teravamad.

 

canon-sx700-hs-photopoint--102

Tagaküljel ei ole justkui pöidia jaoks üldse ruumi jäetud. Sellegipoolest – kui hoida kaamerat nõnda nagu ennist näidatud, sobitub pöial üsna mugavalt üles, programmiratta ja ekraani vahele. Veebimüügi spetsialist Anton siinsamas Photopointi kontoris imestas, et see programmiratas käib SX700 kaameral ringi päris raskelt. Seetõttu käibki, et pöial seda kogemata keerama ei satuks.

 

canon-sx700-hs-photopoint--7

Aku ja mälukaart tuleb sisestada kamaera all oleva luugi kaudu. SX700 aku peab ühe laadimiskorraga vastu 250 fotot. Seda on 40 kaadrit enam kui eelkäijal SX280 kaameral – hoolimata sellest, et SX700 aparaadil on poole suurema lahutusvõimega ekraan ning ka sensoril rohkem piksleid. Sony HX50v teeb siin oma 400-kaadrise aku vastupidavusega aga kõigile ära.

 

canon-sx700-hs-photopoint--10
canon-sx700-hs-photopoint--11
_MG_9293

 

Aparaadi paremal küljel on pisike hoob välklambi avamiseks ning üks eriline ja huvitav nupp, mis abistab suumimise juures (sellest räägime täpsemalt allpool). Vasakul küljel kummist katte taga on ühenduspesad. Ülemine on kaamera ühendamiseks arvuti USB või teleri A/V pessa, alumine on HDMI pesa.

 

canon-sx700-hs-photopoint--8

Kaamera tagaküljel püüab pilku 3.0″ LCD-ekraan, mis on väga hea lahutusvõimega, mahutades 922000 pikslit. Eelkäijal oli piksleid täpselt sama suure ekraani peal vähem ning seetõttu ka sellelt paistev pilt pikslisem ja ebateravam. Tagaküljel olevad nupud on suured ja ülimugavad vajutada. Samuti on mugav käsitleda tagaküljel asuvat valikuketast – kinnastega selle keeramine ilmselt lihtsalt ei suju.

Ebatavaliselt on siin üks nupp reserveeritud WiFi ühenduse käivitamiseks. See on tähistatud suure ja arusaadava mobiiliikooniga ning kord seadistatuna võimaldab ühe vajutusega aktiveerida meelepäraseima ühendusviisi.

 _MG_9473

Kõik WiFi ühendusviisid saab ekraanile kuvada vastava käskluse abil peamenüüs või taasesitusrežiimil  neljasuunalise nupu ülemist osa vajutades. Siis kuvatakse ekraanile selline valik nagu ülal näha.

 

_MG_9466
_MG_9467
_MG_9468
_MG_9471

 

Kui soovite kaamerat ühendada nutitelefoniga, tuleb selleks telefoni paigaldada rakendus nimega “Canon CameraWindow”. See teeb võimalikuks kaameras olevate fotode vaatamise ning nutitelefoni “tõmbamise”. Samuti saab nutitelefoni kasutada kaamera kaugpäästikuna, ekraanile kuvatakse võimalused suumimiseks ja välklambi seadete muutmiseks nutitelefoni abil.

Kolmas huvitav WiFi funktsioon on fotode geosildistamise võimalus. Kui geosildistamine on telefonis aktiveeritud, võib telefoni rahulikult taskusse torgata ja kaameraga pildistada. Pärastlisab rakendus telefoni salvestatud asukohainfo fotode EXIF infosse. Selleks ei pea fotosid telefoni tõmbama – asukohainfo saab lisada ka kaamera mälukaardil olevatele fotodele. 

Rakenduse seadetest saab määratleda, kas soovime et telefoni salvestatakse täismõõdus või vähendatud mõõtmetega fotod.

 

canon-sx700-hs-photopoint--12
canon-sx700-hs-photopoint--13

 

Välja lülitatuna on kaamera 3,5 cm paksume. Kõige laiema vaatenurga puhul – välja suumituna – on kaamera paksuseks umbes 7 cm. Kui objektiiv lõpuni välja suumida, sõidab objektiiv veel umbes 2 cm võrra väljapoole.

 

canon-sx700-hs-photopoint--115

Sellise võimsa suumobjektiiviga kaamera lahutamatuks kaaslaseks peaks olema statiiv. Mida võimsama suumiga me pildistame, seda rohkem on ohtu, et käte vähimagi värina tõttu tuleb meie foto udune. Seda eriti veel siis, kui on keskmisest hämaram ilm. Selleks, et kaamera statiivil kindlasti ei väriseks, tuleks pildistamisel vältida päästiku vajutamist. Päästiku vajutamist pildistamise hetkel saab vältida, kui kasutate 2 sek viitpäästikut või nutitelefoni ekraanile kuvatavat päästikut.

 

IMG_0015 copy
IMG_0017

 

Näitame, mida tähendab 30x optiline suum. Vasakul on SX700 HS kaameraga pildistatud foto objektiivi kõige laiemas (25mm asendis) Paremal olev foto on pildistatud lõpuni välja suumides – 30x suumiga.

Kaamera tehnilisi andmeid vaadeldes ning samuti kaameraga pildistades on oluline vahet teha optilisel suumil ja digitaalsel suumil. Digitaalne suum ei ole tegelikult üldse suum vaid põhimõtteliselt sama, mis valmis tehtud pildist pisikese tüki välja lõikamine ja selle digitaalselt suurendamine. Digitaalne suum ei ole päris suum – pigem võimalus kaameras kohe pilt väiksemaks lõigata.

25mm-crop-to-30x-size
IMG_0017

 

Nn digitaalset suumi kasutades oleks foto tulemus selline nagu vasakul pool. Optiline suum (paremal) aga toob kaadri ka “päriselt” lähemale nii, et pildi teravus ja lahutusvõime väga oluliselt ei lange.

 

_MG_9331

 Canon SX700 HS kaamera paremal küljel on üks uudne nupp. Sellist nuppu kasutas Canon esimest korda enda 2 aastat tagasi esitletud suuremõõtmelise SX50 HS kaamera juures.

 

canon-sx700-hs-photopoint--104
canon-sx700-hs-photopoint--103

 

See nupp abistab pildistajat suumimisel. Kui me pildistame näiteks 30x suumiga, on meil kaadris väga väikene osa silmapiiril toimuvast. Oletagem, et me oleme suuminud sisse ühel oksal istuvale linnule. Järsku otsustab lind lennata kõrvalolevale oksale. Me kaotame linnu kaadrist ja suure suumi tõttu on meil teda nüüd keeruline leida. Selle asemel et eesmisest suuminihikust välja suumida, lind üles leida ja taas sisse suumida, saame vajutada seda nuppu ekraani vasakul pool. See annab meile ekraanile laiema vaatevälja ja märgib ära ka selle ala, mis meil enne sisse suumitud oli. Nüüd saame me leida õige kadreeringu ja nuppu lahti lastes suumib kaamera taas automaatselt sisse. See võib tunduda hästi pisikene nüanss aga praktikas on see vägagi mugav ja kasulik.

 

canon-sx700-hs-photopoint--17

Tagaküljel on ka programmiratas – see keerleb vabalt ringiratast nii et tahtes lülitada filmirežiimilt manuaalrežiimile, ei pea me tegema tervet tiiru tagasi. Nupud on suured ja mõnusad nagu M&M šokolaadikommid.

Programmirattal on mõned huvitavad režiimid. Kolme üksteise peal oleva ruuduga on tähistatud režiim, mis pildistab ühe päästikulevajutusega automaatselt mitu fotot ja lisab neile erinevad digitaalsed filtrid ja efektid. Pärast saab kasutaja valida, mis talle meeldib. LIVE-tähistusega on märgitud režiim, mis on iseenesest tavaline automaatrežiim – selle vahega et pildistamise ajal filmib kaamera märkamatult paarisekundilise videoklipi, mida pärast lõbus vaadata on.

Tõsisema pildistaja jaoks on siin aga olemas ka Program režiim, Avaprioriteet, Säriajaprioriteet ning päris Manuaalrežiim. Justnagu peegelkaameral või hübriidkaameral.

 

canon-sx700-hs-photopoint--110

Lisaks manuaalsetele särijuhtimisvõimalustele on siin olemas ka manuaalne teravustamine. Nagu ekraani allservas õpetatakse, tuleb teravustamiskauguse määramiseks vajutada tagumise valikuketta ülemist ja alumist osa.

 

canon-sx700-hs-photopoint--111
canon-sx700-hs-photopoint--112

 

Küllaltki ebatavaliselt sellise kaamera jaoks on SX700 HS aparaadil olemas ka Focus Peaking funktsioon. See abistab manuaalsel teravustamisel, kuvades teravate alade kontrastsed äärealad punaselt säbrulistena. Nii näeme kohe lihtsalt ära kas soovitud objekt on terav või mitte.

 

IMG_0021small

Ja ära sa ütle – pildikvaliteedil pole ju üldse vigagi.

 

canon-sx700-hs-photopoint--107
canon-sx700-hs-photopoint--106
canon-sx700-hs-photopoint--113

 

SX700 HS kaamera kasutajaliides – kiirseadistused, kiirmenüü ning peamenüü – on sellised, nagu need Canoni PowerShot kompaktkaameratel ikka juba aastaid olnud on. Midagi uut ja revolutsioonilist siin silma ei hakka.

 

canon-sx700-hs-photopoint--14

Küll aga hakkavad esiküljel objektiivi kohal silma kaks piklikku avaust. Nende taga asub stereomikrofon. Kas see ka oluliselt paremat heli toodab, kui senine kaamera peal olev mikrofon, seda peavad välja selgitama juba põhjalikumad ülevaated. Filmirežiimis on SX700 kaameral võimalik kasutada Full HD videosalvestust nii 30 kaadrit sekundis kui ka 60 kaadrit sekundis kiirusega. Käsitsi aga filmirežiimis säritust juhtida ei saa.

 

canon-sx700-hs-photopoint--20
canon-sx700-hs-photopoint--19

 

Ka välklamp on täiesti teistsuguse konstruktsiooniga, kui senistel SX-seeria kompaktsetel supersuumidel. Keerukama konstruktsiooniga välklamp ulatab nüüd senisest tubli sentimeetri võrra ettepoole. See tähendab, et lähikaadrite puhul jääb objektiiv ehk senisest vähem välguvalgust varjama.

 

_MG_9345-small

Canon PowerShot SX700HS on tõsine kompaktkamaera, mis on valmistatud nende jaoks, kes soovivad võimsa suumiga aparaati võimalikult kompaktses korpuses. Siin on olemas 30x suum, manuaalrežiimid, käsitsi teravustamine, 1 cm makrovõte, selge pildiga LCD-ekraan…. Kõik need omadused muudavad Canon PowerShot SX700 väga paindlikuks fotomasinaks, millega saab pildistada erinevaid fotosid. Uduse taustaga makrofotod, kaugelt suumitud spioonifotod, laiemad maastikuvõtted, Full HD videoklipid, Ilusad portreed, öövõtted statiivi pealt… Kõige sellega saab SX700 väga hästi toime. Seetõttu sobib see oma pisikese korpuse tõttu hästi kaasa võtmiseks näiteks reisidele, kus tavaliselt jäädvustatakse kõike huvitavat enda ümber.

Kui sulle meeldib suumida ja sa ei otsi taga pikslitasandil perfektset fotokvaliteeti – mida sellised supersuumid kunagi ei pakkuda ei suuda – siis oled Canon SX700 kamaeraga kindlasti rahul. Minu soovitus sulle oleks aga – hankida SX700 kaaslaseks ka statiiv. See statiiv ei pea olema täismõõdus suur – pisikesele kompaktkaamerale sovivad ka sellised statiivid nagu Velbon EX-mini või Velbon Ultra Maxi Mini. Statiivilt pildistades tulevad võimsa suumiga fotod ja eriti makrofotod teravad. Lisaks saad pildistada pika säriajaga ka näiteks öiseid linnavaateid.

 

(2875)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Canon PowerShot SX700 HS, must 16 megapiksliga CMOS sensor, 30× optiline suum (25-750 mm), optiline pildistabilisaator, 3" PureColor II LCD ekraan, DiG!C 6, FullHD video, HDMI väljund, WiFi

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast