Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Kodak ProFoto XL 100/36, soodne, heade värvidega ning väikese teraga film

profoto 100 XL 001

Photopointi ajaveebis oleme läbi aegade kirjutanud väga paljudest erinevatest toodetest ning teinud karbist välja fotoseeriaid. Samas pole me veel kordagi varem teinud head fotoseeriat toodetest, mis “natuke” vanema generatsiooni fotograafidele või “retrohipidele”* rõõmu võiks pakkuda. Täna natuke korvame seda suurt möödalaskmist Photopointi ajaveebi toimetuse poolt ning võtame karbist välja midagi sellist, mis just teile huvi pakub.

Kodak ProFoto XL 100/36 2.53€ on soodsam, kui paljud teised nõudlikumale fotograafile suunatud fotofilmid. 2.49€ hinnasildiga on see pea kolm korda soodsam, kui näiteks Kodak Ektar 100/36 25.99€ või Fuji Pro 400H/36 13.21€. Samas selle vähene tera ning naturaalsed värvid annavad pea sama hea tulemuse, kui Kodak Ektar. Seda isegi ideaalist väga kaugel olevates tingimustes pildistades.

Kodak ProFoto XL 100/36 olulisemad omadused:

  • Tundlikkus: ISO 100
  • Filmi tüüp: 135: 36 kaadrit
  • Filmi pikkus: 1634 mm
  • Kaal: ~28,7 grammi koos pakendiga
  • Filmi laius: 35 mm
  • Pealispind: Sile

Tooteandmetest on näha, et tegu on 135 standardile vastava 35mm filmiga. Tootja lubab ühele filmile pildistada kuni 36 kaadrit, samas arvestades filmi reaalset pikkust, on võimalik sinna peale suruda kuni 39 kaadrit – sõltuvalt sellest, mis kaamerat kasutada ning kuidas filmi sisestada. Siirdume nüüd karbist välja fotode juurde.

profoto 100 XL 002

 

Pakendi pikkuseks on lausa 5,8 sentimeetrit. Tundub, et tootja ei ole kuulnud kompaktsest pakkemetoodikast. Samas on pakend tehtud lihtsast papist. Ei tea, kas kasutusel on teisel ringil olev materjal, või võeti Amazonase vihmametsas mõni puu selle pärast maha? Viidet pakendilt selle kohta ei ole võimalik leida.

profoto 100 XL 004

Karbi tagumisel küljel on kirjas kasutaja jaoks oluline informatsioon. Mis otstarbel filmi kõige mõistlikum kasutada oleks ning ka realiseerimise kuupäev. Viimane on eriti tähtis kahel põhjusel. Kui soovid võimalikult loomutruud tulemit, siis tuleks film tarbida ära ennem pakendile märgitud kuupäeva. Samas, kui sind huvitab omapärasem tulem ning ei huvita, mida teised sinust arvata võivad, siis jäta film pikaks ajaks sokisahtli põhja ning kasuta seda paar aastat peale märgitud kuupäeva.Lisaks on teisel küljel olemas informatsioon filmi ilmutamise kohta: mis kemikaalidega seda tuleb ilmutada ning mis temperatuuril säilitada. Antud filmi ilmutamiseks kasutatakse standardset C-41 protsessi ning säilitada võib toatemperatuuril.


profoto 100 XL 005 profoto 100 XL 006

Pakendi seest leiame ühe musta värvi filmitopsi, mis on halli korgiga.

profoto 100 XL 007 profoto 100 XL 008

Filmitopsi sisse on lõpuks peidetud filmikassett. Kasseti peal on osaliselt sama informatsioon, mis pakendil juba olemas oli. Filmi nimetus, tundlikkus, ilmutuskeemia ning kaadrite arv. Kuna “parim enne” kuupäeva kassetile trükitud ei ole, siis soovitame hoida filmi karbi sees seni, kuni kaamerasse film laaditakse. Filmirulli ots on viisakalt välja jäetud, et kasutajal ei oleks probleeme selle hilisema kasutamisega. Päris hästi läbi mõeldud, eks ole?

profoto 100 XL 009

 

Filmikassetile on pandud ka DX kodeeringus info. See on vajalik kaamerate jaoks, mis on võimelised automaatselt tuvastama filmi tundlikkust (kasutaja ei pea seda iga kord ise käsitsi määrama kaameras). Samas töötab see film väga edukalt vanade täismanuaalsete kaameratega ning ka tikutopsikaameratega.

 

profoto 100 XL 010

Üks pilt on väärt rohkem, kui tuhat sõna. Nagu isegi näete, sobib kapitalistlikus Ameerika Ühendriikides toodetud film väga hästi ka kommunistlikus Nõukogude Liidus toodetud Zenit TTL kaameraga.

(729)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Kodak film Ektar 100/36
  • Värviline negatiivfilm
  • 35 mm filmirull
  • ISO 100 madala tundlikkusega
  • 36 kaadrit
  • Standardne C41 värviilmutus
25.99€
Fujicolor film Pro 400H/36
  • Värviline negatiivfilm
  • 35 mm filmirull
  • ISO 400 tundlikkusega
  • 36 kaadrit
  • Standardne C41 värviilmutus

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast