Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: droon DJI Phantom 2 Vision+

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-21

Siin on kaamera, mis lendab. Või lennumasin, mis pildistab. Nüüd saad ise otsustada kumbapidi, sest siin all võtame karbist välja maailma ühe populaarseima tavakasutajale valmistatud drooni DJI Phantom 2 Vision+. Lisaks lummavatele aerofotodele saab sellega teha ka vägagi sujuva liikumisega videot, sest Vision+ kaamera on Phantom 2 helikopteri külge kinnitatud kolmesuunalise elektrilise stabiliseerimissüsteemi abil.

Phantom 2 Vision+ on Phantom-seeria kõige uuem ja võimekam komplekt, millesse lisaks Phantom 2 helikopterile ja Vision+ kaamerale kuulub ka uus juhtpult. Pult ühendub drooniga WiFi abil ning tänu puldi küljes olevale võimendusmoodulile on Drooni maksimaalseks lennukauguseks (ehk WiFi võrgu ulatuseks) 400 m. Juhtpuldi külge saab kinnitada tahvelarvuti või nutitelefoni ja sellesse paigaldatud DJI rakenduse abil saab droonijuht vaadata reaalajas drooni kaamera pilti, muuta kaamera sätteid, pildistada ja filmida, jälgida drooni kaugust, kõrgust, kiirust asukohta ja muud.

See on päris muljetavaldav komplekt. Üllatavalt lihtne kasutada ja kogenumatele fotograafidele pole ka probleemiks selle abil päris korraliku kvaliteediga aerofotosid saada. Vaata näiteks Kaupo Kalda panoraame, mis pildistatud sellesama Phantom 2 Vision+ drooniga. Võtame aga selle komplekti nüüd karbist välja ja vaatame millest see koosneb ja kuidas toimib.

NB! Juhime huviliste tähelepanu sellele, et droonidega lendamine ilma vastava loata on lennujaama läheduse tõttu seadusega keelatud Tallinna linnas ja naabervaldades. Samuti teatud kellaaegadel Tartu lennujaama ümber raadiusega 17,7 km. Samuti mitmetes teistes Eesti strateegiliselt olulistes piirkondades. Drooniga lendamise loa taotlemiseks tuleb täita vastav vorm. Kõik Eesti keelualad leiad sellelt kaardilt. Lähemalt saad lugeda Lennuameti 02 oktoobril 2014 väljastatud ettekirjutust siit.

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-1

DJI Phantom 2 on Photopointis olemas kolmes erinevas komplektis:

  • Phantom 2 – See komplekt sisaldab ainult drooni koos juhtpuldiga. Kaamerat komplektis ei ole. See on ideaalne juhul, kui sa pildistamisest ja filmimisest huvitatud pole ning tahad lihtsalt kopteriga sõita. Või juhul, kui tahad Phantom 2 drooni alla kinnitada näiteks GoPro kaamera
  • Phantom 2 Vision – Lisaks droonile ja puldile on siin komplektis ka kaamera. Aga ilma stabiliseerimissüsteemita (gimbal)
  • Phantom 2 Vision+ – See on Phantom 2 drooni kõige võimekam komplekt. Kaamera ja droon on samade näitajatega nagu kahel eelmisel komplektil. Kaamera on aga kinnitatud stabiliseerimissüsteemile ja see muudab filmitud video eriti sujuvaks (vaata siit). Samuti ulatub Vision+ WiFi ühendus 300m asemel 700m kaugusele ja ka pult on parem.

Siin all, nagu terasemad lugejad juba ülalolevat fotot vaadeldes aru saanud on, võtame karbist välja selle kõige võimekama, uuema ja kallima komplekti Phantom 2 Vision+.

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-200
dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-201

 

Karbis on droon, juhtpult ning pisemad tarvikud kahe valge karbi sees. Vaatame esmalt põgusalt üle drooni ja kaamera olulisemad omadused ja tehnilised andmed:

  • Droon ja stabiliseerimissüsteem
    • Drooni kaal koos kamera ja akuga: 1242 g
    • Paigalseisu täpsus: vertikaal – 2,5m; horisontaal – 0,8m
    • Maksimaalne kiirus: 15 m/s
    • Maksimaalne lennukõrgus: 400m
    • Maksimaalne lennuaeg ühe laadimiskorraga: kuni 25 minutit (sõltub temperatuurist, tuule kiirusest, kaamera tööst jne)
    • Stabiliseerimissüsteem võimaldab kaamerat kallutada 0-90 kraadi vertikaalsihis alla.
  • Kaamera
    • Kaamera sensor: 1/2,3″ tüüpi, 14 MP
    • ISO ulatus: 100-6400
    • Objektiiv: f/2.8 avaga 110 kraadi vaatenurgaga
    • Töötemperatuur: 0-40 kraadi.
  • Pildistamine:
    • JPG ja RAW (DNG) failid.
    • Võimalik muuta särikompensatsiooni
    • Võimalik muuta manuaalselt ISO taset 100/200/400
    • Võimalik muuta manuaalselt värvustasakaalu päike/pilves/hõõglamp
  • Video
    • Full HD – 1080p 25/30 kaadrit sekundis; 1080i 60 kaadrit sekundis
    • HD – 720p 30/60 kaadrit sekundis

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-4

Karbis on: DJI Phantom 2 Vision +, juhtpult ning neli erinevat valget karpi. Kohe vaatame mis kõigi nende väikeste karpide sees on.

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-5

“Charger” nimetust kandvas karbis on Phantom 2 aku laadimiseks vajalik adapter, micro USB kaabel (juhtpuldi ja WiFi võimendi laadimiseks) USA pistikuga toitekaabel, Euroopa pistikuga toitekaabel, ja veel kaks pisikest lisaadapterit. 

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-6

Järgmises karbis on propellerid. Kokku kaheksa propellerit – neli esmakasutamiseks ja neli varuks.

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-7

Kolmandas karbis on lisatarvikud, mida kohe vaja ei lähe. Vasakult poolt on siin kummist puksid stabiliseerimissüsteemi jaoks, spetsiaalne mutrivõti, kaks kinnitust kummist pukside jaoks, kleeppinnaga pehmendused drooni jalgade alla, valge teip kompassi vms fikseerimiseks drooni jalgade külge, kruvid ja suurem kotike mille sees kogu see nodi oli.

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-8

Viimases karbis on kogu pabermaterjal. Kiirjuhend, täielik juhend, lendamise õpetus, kaks komplekti kleepse. Eesti keelse täisjuhendi saad juba praegu alla laadida ning uurida kuidas droon ja selle erinevad osad toimivad: DJI Phantom 2 Vision+ eestikeelne põhjaliku kasutusjuhendi saad alla laadida Fotofoorumist.

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-101

 

Phantom 2 esiküljel on USB pesa mille abil saab masina arvutiga ühendada ja spetsiaalse tarkvara abil drooni tarkvara uuendada ja seadeid muuta.

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-100

 

Tagaküljel keskel on näha ka aku tagumine külg ja sisse-väljalülitamise nupp selle peal.

 

Nii Phantom 2 drooni korpus kui ka jalad on valmistatud plastikust. Kaamera, neli mootorit ja stabiliseerimissüsteem aga alumiiniumist. Drooni pontsakas, altpoolt nelja värvilise tule ja ülalt punaste triipudega korpus võib esmapilgul tunduda mänguasjana. Ärge laske end aga välisest ilmest petta – sellesse kopterisse koos juhtpuldi ja tarkvaraga on pakitud muljetavaldavalt palju innovaatilisi omadusi üsna soodsa hinna eest nii et mänguasjaks seda kindlasti pidada ei saa.

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-103

 

Paremal pool stabiliseerimissüsteemi ülaosas on micro SD mälukaardi pesa. Drooni komplektis tuleb kaasa 4 GB mahutavusega mälukaart.

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-102

 

Vasakul pool paistab drooni alt vaid kaameramoodul koos stabiliseerimissüsteemiga. See hõbedane osa kinnitub Phantom 2 alla nelja kruviga. Allpool vaatame seda ka lähemalt.

 

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-10

Drooni jalgade alla on kinnitatud väikesed pehmenduspadjandid, et lennumasin kõvemale pinnale maandudes väga palju põrutada ei saaks. Sellise nurga alt on hästi näha ka drooni all olev kaameramoodul. Phantom 2 on valmistatud nii, et selle erinevaid osasid oleks võimalikult lihtne vahetada. Mootorid kinnituvad nelja pisikese kruviga korpuse külge, jalad samuti 4 kruviga ja ka kogu drooni korpust saab lihtsalt avada, et sees olevale elektroonikale ligi pääseda.

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-110

 

Nii lennumasinat kui ka kaamerat varustab vooluga üks ja seesama aku. Akukambri avaus on drooni tagaosas – siit paistab aku koos selle peal olevate laadimisindikaatorite ja sisse-välja lülitamise nupuga. Aku peal oleva nupu abil saabki drooni sisse lülitada.

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-111

 

 

Aku mahtuvuseks on märgitud 5200 mAh ja sellega saab kirjade järgi lennata kuni 25 minutit. Tuleb aga tähele panna, et tuulisema ja külmema ilmaga tühjeneb aku väga kiirelt. Eriti veel siis, kui peaksid kaameraga Full HD videot filmima. Seetõttu tasub kohe drooni ostes planeerida hinna sisse ka vähemalt üks lisaaku. Võimalusel ka lisalaadija.

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-11

Laadimise jaoks tuleb aku drooni seest välja tõmmata ja adapteriga ühendada. Ühe aku laadimisaeg on umbes 2-3 tundi.

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-112
dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-113

 

Selleks, et droon lennuvalmis seada, tuleb kõigepealt mootorite külge kinnitada propellerid. Lihtsalt keerates. Siseruumides – näiteks tarkvara uuendamiseks või drooni seadete muutmiseks või WiFi ühenduse testimiseks on ohutuse reegel number üks: eemaldada propellerid. Üldse on hea praktika kinnitada propellerid droonile alati vahetult enne õhkutõusu. Nii välistad ka selle, et need transpordi ajal viga saavad.

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-16

Propellerid on kinnitatud. Iga propelleri all näeme läbipaistvast plastikust paksemat ala. Seal on märgutuled – esituled põlevad punaselt ja tagatuled roheliselt. Nii saab lennates hästi aru, mispidi droon õhus asetseb.

Transpordiasendis on kaamera fikseeritud poolläbipaistva plastikdetailiga.

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-108
dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-107

 

Kui plastikdetail eemaldada, liigub kaamera vabalt kuullaagritel nii vertikaalselt kui ka horisontaalselt. Stabiliseerimissüsteem on motoriseeritud ja töötab elektrooniliselt nii et kui droon sisse lülitada, fikseerub kamaera vaatama teatud punkti ning hoiab end selles punktis vaatamata drooni kaldumisele külgedele või ette-taha. Lennates saab kaamerat suunata 90° allapoole, aga mitte küljelt küljele. Horisontaalsihis liigutamiseks tuleb pöörata drooni ennast.

 

s2bg-e0704574c6dd9566a5e8bc249b68a73e

 

Phantom 2 Vision+ komplektis on kaasas selline kaamera + stabiliseerimissüsteem.

zenmuse-H3-3D

 

Kaasa tuleva stabiliseerimissüsteemi saab kaameraga koos drooni alt eemaldada. Siis saab drooni alla kinnitada näiteks Zenmuse ZH3-3D stabiliseerimissüsteemi, mis on mõeldud spetsiaalselt GoPro seikluskaamerate jaoks.

 

Kes tahabki GoPro kaameraga filmida, see saab osta Phantom 2 drooni ilma kaamerata. Ka Zenmuse ZH3-3D stabiliseerimissüsteem on Photopointis olemas.

 

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-12

Droon on üsna kerge – akuga koos kaalub see 1242 g. Vähegi suurema kämbla korral on seda võimalik lühemaid maid ka ühe käega kanda.

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-15

Droon on loomulikult varustatud GPS-süsteemiga, mis annab juhtpuldile ja rakendusele teada kui kaugel ja kui kõrgel lennumasin asub. Drooni tagumise jala küljes on aga lisaks ka veel kompass. Selleks, et kindlaks määrata drooni suunda igal ajahetkel – ka siis kui droon parasjagu ei liigu.

See kompass tuleks enne esimest lendu kindlasti kalibreerida. Kalibreerimise protsess on iseenesest lihtne ja võtab aega vaid mõned sekundid. Vaata õpetusvideot näiteks siit.

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-17

Lisaks droonile on komplektis muidugi ka juhtpult. Puldi külge saab kinnitada nutitelefoni. Kui telefon on ühendunud Phantom 2 WiFi võrku, saab spetsiaalse rakenduse abil (DJI Vision rakendus Androidile; DJI Vision rakendis iOS`ile) vaadata kaamera kadreeringut ja muuta kaamera seadeid.

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-24

Joystick`idega saab juhtida helikopterit ning telefoni abil saab juhtida kaamerat/selle parameetreid. Kõik Photopointis olevad DJI Phantom 2 Vision+ komplektid on varustatud uusima juhtpuldiga, mille vasakul ülanurgas on ka väikene rattakene. Sellest saab juhtida kaamera kaldenurka. Kaldenurka saab soovi korral ka rakenduse abil juhtida.

Tõsisemate pildistamiste-filmimiste juures on hea toimida nii, et üks inimene juhib helikopterit ja teine nutitelefoni abil drooni.

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-114

 

Lisaks telefonihoidjale on juhtpuldi küljes WiFi signaali võimendi. Sellel on eraldi aku ja eraldi sisse-välja lülitamise nupp. WiFi võimendi aku peab vastu aga päris mitu lendu järjest.

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-117

 

Kui vanema seeria pult töötas nelja AA tüüpi aku või patareiga, siis uuel puldil on sisseehitatud liitiumaku. Kasutusjuhendites võib mõnel pool figureerida vanade pultide andmed nii et olge tähelepanelikud.

 

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-116

 

Rakendus võimaldab lisaks kadreeringule jälgida ka drooni kaugust, kõrgus ja kiirust. Loomulikult ka akude laetuse taset. Kaugemate lendude puhul on eriti mugavaks abimeheks all vasakul nurgas olev radar, mis näitab drooni asukohta ja suunda.

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-115

 

Siitsamast saab muuta ka kaamera seadeid.

 

Rakenduse abil saab muuta JPEG faili suurust, Pildistatava faili tüüpi (DNG või JPG), filmitava video suurust ja kaadrisagedust, ISO, värvustasakaalu ja särikompensatsiooni. Samuti saab muuta särimõõterežiimi ja teravustamise tugevust. Pildistada saab sarivõttega 3 või 5 kaadrit järjest ning samuti saab panna kaamerat pildistada 3-60-sekundilise intervalli järel. Kahjuks ei leidnud võimalust kasutada särikahveldust ehk pildistada mitu kaadrit järjest erinevate heledustega pilte.

Väga hea ülevaate kaamera seadistusvõimalustest rakenduse abil saab DJI Wiki veebilehelt.

 

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-20

Puldi allääres on micro USB pesa – selle abil saab puldi ühendada arvutiga et uuendada tarkvara, kalibreerida ja muuta igasuguseid muid, juba tõsisema kasutaja jaoks mõeldud seadistusi.

 

dji-phantom-vision-2-droon-photopoint-28

Phantom 2 Vision+ on DJI Phantom-seeria kõige uuem ja võimekam droon ning maksab Photopointis hetkel 1199€. Kes tahab midagi veel paremat, peab kõrvale panema pea 3000€ ja ootama järgmise aasta alguseni, mil kohale peaks jõudma äsja esitletud uhke DJI Inspire 1. Tegelikult saab aga juba Phantom 2 drooniga ilusad aerofotod kätte. Rääkimata sõidumõnust, mida helikopter ise pakub.

Selle drooni lennutamisega saab hakkama igaüks, sest juhtimine on väga täpne ning drooni lennukiirus on üllatavalt hea. Kui peaksid lendamise ajal joystickid lahti laskma, ei kuku droon alla vaid seisab stabiilselt ühe koha peal. Kui peaks aga WiFi ühendus katkema või aku tühjaks sama, tuleb droon ise tagasi ja maandub automaatselt sinna, kust õhku tõusis. See karbist välja võetud Phantom 2 rändab nüüd Silveri valdusesse kes valmistab juba ette põhjalikku ülevaadet koos pildi ja videonäidistega. See peaks Digitesti veebilehel ilmuma järgmise aasta algul. Seniks saad droone oma silmaga uurida ja käega katsuda Photopointi kauplustes.

(6832)

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast