Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

KARBIST VÄLJA: Canon EOS 5D Mark IV peegelkaamera

ads_5242

Kui Canon tutvustas esmakordselt enda EOS 5D kaamerat oli aasta veel 2005 ning keegi ei teadnud päris täpselt mida oodata. Kõik lootsid. Ligi 10 aastat hiljem tuli Canon turule 5D nüüdseks neljanda põlvkonnaga ning kõik teadsid mida oodata. Mõni pettus, mõni kilkas rõõmust. Kindel on, aga see, et Eesti esimesi Canon EOS 5D MK IV kaameraid on jõudnud Photopointi ning meil avanenud enneolematu võimalus see karbist välja võtta.

Kaameraid on müüdud rohkem kui neid seni saada on. Just nii kõva nimi Canoni 5D-seeria kaamera ongi. Lettidele ükski esialgu ei jõuagi. Üritan selles artiklis keskenduda eelkõige kaamerale, mitte sellele mis karbis veel on, sest keda huvitab kolm kaablit ning akulaadija. Ei midagi uut, eks. Seevastu kaamera õhkab professionaalsust ning selle esimest korda kätte võttes tunned selgelt, et tegemist on tuhandeid eurosid väärt kerega, mis on mõeldud (leiba) teenima ning olema uhke kaaslane igale fotograafile.

 

Natukene tehnilisi andmeid:

  • 30,4-megapiksline CMOS sensor
  • Dual Pixel RAW failiformaat
  • DCI 4K 4096 × 2160 25p videosalvestus
  • Juhtmevaba WiFi ühendus koos NFC’ga
  • 61 teravustamispunktiga AF sensor
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 102 400
  • Integreeritud WiFi & NFC ühendus, GPS

 

Et artikli nimi on karbist välja siis põgusalt ka karbist ning selle sisust. Karbist leiab järgmised vidinad:

  • Canon EOS 5D kere
  • Kaelarihm
  • Kasutusjuhend mitmes keeles
  • Garantiitalong
  • Uus USB3 kaabel, millel on ka raam selleks, et pesa ära mitte murda kiirustades
  • Laadija koos kaabliga
  • Aku
  • Eyecup ehk pildiotsija kate

ads_5354

 

Aga pikema jututa kõige tähtsama juurde.

Canon EOS 5D MK IV näeb välja soliidne ja puhas, nagu profikaamerad ikka. Kuigi kaamera on 60 grammi kergem kui tema eelkäia siis ei väljendu see funktsionaalsuse kaos ega tundes, et tegemist oleks kerge kaameraga. Oh ei. Püsib käes väga kenasti ning on tunda, et oled varustatud tõelise relvaga. Läks küll neli aastat, aga esmasel vaatlusel pettuma ei pea.

ads_5303

 

Kui võib-olla eest-vaade ei reeda kuigi palju selle sisu kohta, siis kerekorgi taha on peidetud täitsa uus sensor, mis on võimeline asjadeks millest ükski Canon midagi ei teadnud. Nendest tähelepanuväärseim selgelt Dual Pixel RAW tehnoloogia tugi. Ma olen võib-olla natukene vanakooli mees, aga võimalus nihutada fookust tagantjärgi ning muuta teravussügavust pärast pildi tegemist tundub mulle ulme. Aga äge ulme, see ulme, milles ma tahangi elada.

ads_5330

 

Kaamerasse on mahutatud täiesti uus autofookus, mis ava f/8 juures kasutab varasema ühe (keskmise) punkti asemel kuni 61 (21 rist-tüüpi) mis on kõik ka valitavad. Täpse valgusmõõtmise jaoks kasutatakse varasema 63-tsoonilise süsteemi asemel umbes 150 000 piksli-põhist RGB+Infrapuna süsteemi, millele eraldatud DIGIC 6+ protsessor saadud andmete töötlemiseks. Mitte, et tõelisel tegijal oleks seda väga vaja, aga kiiresti muutuvates valgusoludes on sellest kindlasti palju kasu täpse särimõõtmise seisukohalt.

ads_5325

 

Ka videos on autofookus liikunud kontrasti-põhisuselt Dual Pixel CMOS tehnoloogiale. Varasemalt puuduv 4K video tugi on möödanik – uus 5D on võimeline filmima 4K kvaliteedis 25 või 30 kaadrit sekundis 29 minutit ning 59 sekundit järjest. Lisandunud ka kaamera-sisese timelapse-i tugi üheskoos uue HDR videorežiimiga ning, et kõike seda paremini näha ning juhtida on ekraan saanud endale 1.62 miljonit punkti, varasema 1.04 miljoni asemel üheskoos puutetundlikusega.

ads_5311

 

Selle vapustava ning käes äärmiselt mugavalt istuva kere sisse on mahtunud ka GPS, mis oli varem saadaval ainult lisaseadmete abiga üheskoos millegagi, mis läheb kindlasti peale pressi- ja stuudiofotograafidele või miks ka mitte kodukasutajale kui ta sellele vaid kasutuse leiab. Nimelt on kaamera varustatud WiFi-ga ning võimaldab FTP/FTPS protokolli kaudu laadida pilte otse serverisse. Samuti võimaldab WiFi juhtida kaamera funktsioone Canon Camera Connect rakenduse kaudu.

ads_5289

Mälukaardipesasid on uuel kerel kaks. Üks CompactFlash-tüüpi mälukaardi tarbeks ning teine SDXC-kaardi kasutamiseks.

 

Vaata kõiki Photopointi pildistuslaual tehtud fotosid

ads_5303

ads_5305

ads_5306

ads_5307

ads_5308

ads_5309

ads_5310

ads_5321

ads_5318

ads_5330

ads_5311

 

Canon EOS 5D Mk IV kaamera Photopoint.ee veebikaubamajas

Photopointi veebikaubamajas on see suurepärane kaamera müügil juba mõnda aega ning kuigi saadavuseks on hetkel otsas, siis tasub võtta järjekorda ning sooritada ost juba täna, sest ainult nii saame olla kindlad, et just Sina saad selle kaamera omanikuks enne teisi ning ei pea jõule ootama.

(2599)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Canon EOS 5D Mark IV kere
  • 30,4-megapiksline täiskaader CMOS sensor
  • 61 teravustamispunktiga AF sensor
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 102 400
  • DCI 4K 4096 × 2160 25p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi & NFC ühendus, GPS
2949€3099€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast