Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Archos ChildPad tahvelarvuti lastele

Tavaliselt arvatakse, et laste jaoks valmistatud tahvelarvuti peaks olema vee- ja põrutuskindel. Nii saaks seda vanema venna või õe vastu tõhusa relvana kasutada ja makaronisupiga üle kallata; Sellega saaks suusatada, kärbseid tappa, liivalossi ehitada… Kas aga tugevamgi tahvel sellisele valule siiski vastu peaks? Prantsuse tahvelarvutimeister Archos arvab, et küllap maailmas ka tsiviliseeritumaid lapsi elab, kes tahvelarvutit ehk eesmärgipäraselt kasutada oskavad. Nõnda arvates on valminud tahvelarvuti, millel vee- ja põrutuskindluse asemel hoopiski põrutavalt odav hind on. Nii maksabki äsja Photopointi kauplustesse jõudnud ja lastele suunatud Archos Arnova ChildPad 80.32€ kõigest 119 €. Sellest odavama hinnaga on Photopointis müügil vaid üks tahvel – äsja karbist kougitud Omega Tablet PC.

Soodsa hinna ja värvilisema korpuse kõrval on selle tahvelarvuti juures oluline veel lastesõbralik sisu. Lisaks tavalistele äppidele (Android Market`i asemel on Apps Lib) on sellele lisatud 15 lisarakendust – mõned õpetlikud, mõned lihtsalt meelelahutuslikud. Veebis toimetamist saab reguleerida programmiga, mille abil saab ära keelata nokude ja pepude vaatamise, veebi lehitsemise teatud päevadel ja tundidel jne. Navigeerimise muudab lihtsaks mahutundlik ekraan ning üllatavalt kiireks ARM Cortex A8 protsessor taktsagedusega 1 GHz. Seda lihtsalt peab lähemalt vaatama:

Arnova ChildPad 80.32€ kõrval on Archose tootevalikus veel teinegi sarnane tahvelarvuti. Archos Arnova 7B G3 120.98€ maksab täpselt sama palju nagu ChildPad ning jagab viimasega ka identseid tehnilisi andmeid. Erinevused on välimuses ning lastele suunatud rakendustes, mille asemel Arnova 7B G3 tahvelarvutil üht-teist täiskasvanulikumat varuks on.

Pakend on lihtne, nagu Archose tahvelarvutitel ikka.

Karbis on: Archos Arnova ChildPad tahvelarvuti, microUSB kaabel, laadimisadapter ning tahvelarvuti kohta tavatult palju kasutusjuhendilektüüri.

Tahvelarvuti korpus on üleni plastikust. Siiski ei ole see õhemat sorti plastik, nagu Archosel mõnede tahvlite puhul kombeks, vaid tummisem variant. Esikülje äär on valge ja läikiv. Ekraani ümber on struktuurse pinnaga plastik, mis visuaalselt võib tunduda kummeerituna, aga seda siiski ei ole. Kumm või mitte – ruudumustriga plastikpind tundub sõrme all mõnus ning näeb kena välja ka.

Tagakülg on pehme pinnaga, näpu all sametina tunduvast plastikust. Näpujälgi selle peale ei jää ja mõnus on hoida. Ma julgen väita, et ergonoomiliselt ja funktsionaalsuselt on ChildPad korpus peajagu üle suurematele tahvlihuvilistele mõeldud Archos Arnova 7B G3 120.98€ korpusest.

Tagaküljel olev kleeps ei soovita tahvelarvutit kasutada alla 3-aastastel lastel. Tagakülje nurkades on kummist jalad.

Esiküljel, ekraani vasakus servas on üks kõlar. Stereot siit ei tule.

Teisel pool ekraani on veebikaamera. Tuleb märkida, et kuna see on ka ainus kaamera, siis millegi muu kui enda fotografeerimine on selle tahvelarvutiga üpris keeruline. Võib aga kindel olla, et autoportreteerimine pakub eranditult kõigile lastele tundideks lõbusat ajaviidet.

ChildPad`i alumine serv on täiesti puhas igasugustest portidest ja nuppudest. Täpselt samamoodi on puhtad ka ülemine ning vasak pool.

Paremale poole on kogutud kõik pesad ja nupud. Vasakul on auguke seadme sundviisiliseks taaskäivitamiseks, selle kõrval on valge lärakas, mis tundub nupuna aga tegelikult seda ei ole. HDMI pesa on lihtsalt valge plastikplommiga kinni pandud. Edasi liikudes näeme 3,5 mm kõrvaklappide väljundit, microUSB pesa, microSD mälukaardi pesa ja märgutulukest. Ainuke füüsiline nupp sel tahvelarvutil on sisse-väljalülitamise nupp parema külje parempoolses ääres.

On vägagi huvitav, et sel tahvelarvutil ei ole eraldi füüsilist nuppu helitugevuse reguleerimise jaoks. Heli saab seada ekraani alumisel serval olevaid kahte ikooni puutudes. Pigem on füüsilise nupu puudumine miinuseks, sest mitmed rakendused varjavad alumise menüüriba ära mistõttu võib heli reguleerimine mõnel puhul keeruline olla.

Laadimiseks võib kasutada eraldi adapterit ja vooluvõrku. Kaasasoleva USB kaabliga saab tahvelarvutit laadida ka arvuti USB porti ühendamise teel.

Piilume ka tahvelarvuti sisse. Seadet käivitades tuleks kindlasti lubada “Third Party Applications” ehk lisarakenduste installeerimine. Paigaldatakse kokku 25 erinevat lastesõbralikku rakendust. Soovi korral (kui näiteks ostate tahvli endale – mitte lastele) saab muidugi tahvli mängudest tühjana hoida neid algselt mitte paigaldades.

Lastesisu lisatakse avaekraanile nelja kausta: Pusled, Õppimine, Meelelahutus ja Mängud. Puslerakendusi on viis erinevat. ChildPad ekraan reageerib puudutusele sama hästi nagu tippklassi tahvelarvuti ekraan. Lahutusvõime poolest – 800 × 480 pikslit 7″ ekraanil – jääb ekraanilt paistev pilt küll paremate seadmete omast maha. Päris väikselt kuvatud kirja on raske lugeda ning värvid on tuhmipoolsed. Samas on sarnaste ekraanidega kõik odavama otsa tahvelarvutid. Kes paremat soovib, peab käima välja enam kui kaks korda rohkem eurosid.

Last arendavad rakendused on paigutatud teise kausta. siit leiame kaks programmi, mis aitavad aru saada numbritest ning arvutamisest, üks õpetab kirjutama inglisekeelseid sõnu ja üks on prantsuse keeles ning arendab ilmselt ka selle keele õppijaid.

Meelelahutusrubriigis on 5 rakendust. Siin saab joonistada, nukke riietada, klaverit mängida ja komme meisterdada.

Mängude seas on Angry Birds ja teised. Kusjuures jõudluse kohapealt ei ole sellele tahvelarvutile mitte midagi ette heita. Üllatavalt kiiresti toimetab see erinevate rakenduste vahel, veebis ja mujal. Angry Birds`i mängimisel ei ole täheldada mitte mingit takerdumist.  Oma osa on sujuvuses kindlasti kaasa rääkida Android 4.0 operatsioonisüsteemil. Muidugi ka A8 1 GHz protsessoril.

Lisaks meelelahutusrakendustele on tahvelarvutile lisatud ka “Parental Control” tarkvara. See võimaldab vanemal määrata päris paindlikult, millisele sisule ja teenustele tema võsukesed internetis ligi pääsevad. Esimesel vahelehel saabki määrata, millise sisuga veebilehtedele ligipääs keelatud on.

Teise võimalusena saab keelata ära veebilehed nendel kasutatava keele kaupa. Näiteks saab lubada ligi ainult eestikeelsetele veebilehtedele.

Kuna esimeses-teises sammus tehtavad blokeeringud on automaatsed, siis võib tekkida vajadus lubada erandeid ehk tagada ligipääs mõnele veebilehele, mille rakendus automaatselt ära keelanud on. Aastaid tagasi ühes USA raamatukogus ei saanud ma ligi oma meilidele, mis asusid meile teada-tuntud veebilehel www.hot.ee. Sarnane erandi lubamine oleks sellele lehele juurdepääsu taganud.

Siin saab käsitsi blokeerida mingid kindlad veebilehed.

Viimane vaheleht võimaldab seada nädalapäevade/tundide lõikes aja, mil tahvelarvutiga internetti kasutama pääseb.

Kui tahvelarvutiga piiranguga lehele minna, siis saadab Parental Contriol kasutaja eelmisele lehele tagasi ning kuvab all paremal tagasisaatmise põhjuse.

Mõne lehe puhul kuvatakse ekraanile kohutavad keelumärgid.

Archos ChildPad on mõeldud lastele. Seda mõtet toetab seadme välimus ning toetavad lisarakendused. Üldise funktsionaalsuse poolest võib seda tahvelarvutit aga vabalt soovitada ka täiskasvanutele, kes sini-valget välimust ei pelga. Puudutustundlik ekraan, kiire toimimine, mõnus koostekvaliteet ning Android 4.0 operatsioonisüsteem teevad sellest tahvelarvutist väärt seadme. Pista see pikema väljasõidu korral auto tagaistmel igavlevale lapsele pihku ning võid kindel olla, et ta ei küsi enam, millal te juba kohale jõuate või kas jäätist ka vahepeal ostate.

(5760)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Archos Arnova Child Pad Android 4.0 süsteemiga Arnova tahvelarvuti lastele!
Archos Arnova 7B G3 4GB Jõulise protsessori ja Android 4.0 süsteemiga Arnova 7b lubab sul nautida veebi, vaadata HD videot ning kasutada tuhandeid Androidile mõeldud programme ja mänge
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga