Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Hinnasõda kaameraturul – 7 vana mudelit, mis uued häbisse jätavad

kompaktkaamerad-2014-eol

Fototehnikaga tegelevates veebipoodides palju ringi liikudes olen viimasel ajal tähele pannud huvitavat nähtust. Valikus on kaamerad, mis tegelikult enam müügil olema ei peakski.

Mis mõttes?

Vaadake tavaliselt uuendavad kaameratootjad oma aparaate igal aastal. Uued tulevad müügile, vanad saavad otsa ja kaovad ajalukku. Praegu on aga trend selline, et paljud vanemad tippklassi kompaktkaamerad on ikka veel müügil. Tootja on langetanud nende hinda 20% või 30%, mõnikord isegi enam, ning müüb neid rahumeeli edasi.

Kas on laovarud nõudluse kahanemise tõttu suured või on siin tegemist suisa uue ärimudeliga – fotohuvilise jaoks ei olegi see oluline. Sest tänu sellele nähtusele saab tema väga hea kompaktkaamera kätte mitusada eurot soodsamalt. Uurides lähemalt Photopointi tootevalikut leiab sealt lausa 7 sellist aparaati. Kõik sobilikud keskmisele või tõsisemale fotohuvilisele, kes soovivad taskumõõtu kaamerat mis pildistaks suurepäraseid pilte (erandina on üks neist siiski ka selline mis taskusse ei mahu).

Kes mõnda neist endale tahab, peaks tegutsema kiirelt, sest vabalt võib tegu olla viimaste eksemplaridega. Pikka aega müügis olnud Olympus XZ-2 on näiteks nüüdseks läbi müüdud.  Vaatame lähemalt üle need 7 tippklassi kompaktkaamerat, mis selle artikli kirjutamise hetkel veel alles on:

 

Panasonic Lumix DMC-LX7

panasonic-lx-7-102

Juba sel kevadel tundus, et Panasonic LX-7 laovarud saavad kohe-kohe otsa. Kuid võta objektiivist. Seda suurepärast kompaktkaamerat imbub veel tänasenigi edasimüüjateni. Panasonic LX7 sai siin Photopointi ajaveebis pärjatud 2013. aasta kõige paremaks kompaktkaameraks. See pildistab väga kvaliteetseid fotosid (vaata näiteks siit artiklist) ning tänu rohketele juhtnuppudele on seda väga mugav käsitseda isegi manuaalrežiimis.

LX7 on sobilik eelkõige tõsisemale fotohuvilisele, kes muuhulgas teab ka seda, mis on ava ja säriaeg ning oskab neid ka praktikas rakendada. Samas on sellel olemas ka automaatrežiim nii et ilusaid fotosid saavad pildistada ka fotohuvilised, kes veel kaamera juhtimist selgeks saanud pole. Panasonic LX7 on müügil olnud nüüdseks juba kaks aastat ning see on jätkuvalt üks enim ostetud kõrgema hinnaklassi kompakt. Ega need kaks aastat seda ju halvemaks muutnud pole – ainult soodsamaks.

 

 

Sony DSC-RX100

IMGP2580

Legendaarne Sony RX100 on ikka veel löögihoos. See kaks aastat tagasi esitletud ning paljude testivõitude ja aurahadega pärjatud kompaktkaamera on esimene, mille sisse Sony pani enda tavalisest suurema 1″ tüüpi pildisensori. Selle sensori ja valgusjõulise objektiivi kombinatsioon annab RX100 kompaktkaamerale pildikvaliteedi, mille sarnastest enne nii pisikeste kompaktkaamerate puhul ainult unistada võis.

Nüüdseks on sellest algupärasest RX100 mudelist lansseeritud koguni kaks uuendatud kaamerat: Sony RX100 II ja Sony RX100 III. Kui kõige uuem maksab 799€, siis seeria esimese mudeli (mis ju pildikvaliteedi poolest uusimast oluliselt halvem ei ole) saab täna kätte ei vähem ega rohkem kui 399€ eest.

 

 

Olympus XZ-10

olympus-xz-10-4

Olympus XZ-10 on jätkuvalt kõige parem alla 200€ maksev digikaamera maailmas. Sellel on valgusjõulise ava ja värinastabilisaatoriga objektiiv mis teeb võimalikuks ilusate fotode pildistamise ka hämaramas. Sellel on peegelkaamerate eeskujul nii säri- ja avaprioriteet kui ka manuaalrežiim ning isegi RAW faili pildistamise võimalus. Selle tugev korpus on metallist ning tänu kahele valikukettale on pildistajal lihtne seadeid muuta. Sellel on puutetundlik ekraan ning kõigele lisaks ka võimalus menüüd ja seadistused inglise keelse asemel eestikeelseteks võluda.

Lähemalt saad Olympus XZ-10 kohta lugeda siitsamast ajaveebist eraldi artiklist. Kahjuks on Olympus XZ-10 musta värvi versioon läbi müüdud ja tõenäoliselt seda kusagilt enam juurde ei tule. Veel on valget:

 

 

Fujifilm XQ1

enlasmanos

Fujifilm XQ1 on väga sarnane ülal välja toodud Olympus XZ-10 aparaadile. Selle trumbiks on aga pisut suurem pildisensor, mis peaks väljenduma veelgi paremas pildikvaliteedis – seda eriti hämaramates tingimustes.

 

Sony Cyber-Shot HX50

MG_9913-104

Sony HX50 on suurepärane kompaktkaamera neile, kes armastavad suumida. 2013. aasta lõpul parimaid kompaktkaameraid valides nimetasin selle kõige paremaks supersuumiks. Siis maksis see 409€. Tänasel päeval saab selle kätte aga soodushinnaga 259€. Päris hea, et sa ei ostnud seda aasta tagasi, eks ole?

Sony HX50 kaamera võimekusest saad lähemalt vaadata minu poolt kirjutatud ja pildistatud ülevaatest Digitest.ee veebilehel

 

 

Panasonic Lumix DMC-TZ40, hõbedane

 panasonic-tz40-digikaamera-21

Panasonic Lumix TZ40 on üsna sarnane äsja vaadatud Sony HX50 kaamerale. Oma 20x suumiga objektiiviga on seegi sobilik näiteks reisihuvilistele või siis neile, kellele lihtsalt kaugeid asju lähemale suumida meeldib. See on paindlik kaamera, mille manuaalsed säriseaded ning laia fookuskauguste ulatusega objektiiv lubavad pildistada väga erinevaid kaadreid seadmata olulisi piire sinu loovusele. Eriti, kui oled valmis pildistamisel abiks võtma statiivi.

Panasonic TZ40 musta värvi kaamerat on selle artikli kirjutamise hetkel alles vaid 1 eksemplar. Hõbedast värvi on aga rohkem.

 

 

Fujifilm FinePix HS50

fujifilm-sl1000-hs50-digikaamerad-photopoint-16

Fujifilm FinePix HS50 (ülal pildil parempoolne) on oluliselt erinev kõikidest teistest siin välja toodud aparaatidest. See kompaktkaamera pole sugugi kompaktne vaid pigem peegelkaamera välimuse ja mõõtmetega.

Fujifilm HS50 EXR on suurepärase ergonoomilisusega kaamera, millega on mõnus pildistada. Plastikkorpuse pind on pehmelt sametine ja tummine kummeeritud ala laiub külluslikult nii ees kui ka taga. Objektiiv jääb valgusjõu poolest alla nii Sony RX10 kui ka Panasonic FZ200 kaameraile (maks ava on f/2.8 – f/5.6). See-eest on see aga supersuumile kohaselt võimsa 42x suumiga ning – mis eriti hea – suumimine toimib manuaalselt, objektiivi ümber olevat suumirõngast keerates. See on mugavam, kiirem ja täpsem kui mootoriga suumid ja hoiab lisaks veel akut liig kiirelt tühjaks saamast.

HS50 EXR pildikvaliteet on tänu keskmisest kvaliteetsema klaasiga objektiivile ja EXR sensorile parimate supersuumide vääriline. Hea lahutusvõimega LCD-ekraan pöörleb ja keerleb igatpidi ja elektrooniline pildiotsija on tippklassi pildiotsijate tasemel. Kindlasti tuleb ära märkida veel see, et HS50 EXR autofookus on nn hübriid-tüüpi. See töötab nii kontrast- kui ka faasituvastuse põhimõttel ja on seetõttu kiirem kui kompaktkamaeratel tavaliselt. 

 

 

Ricoh GR

 IMG_9842

Ricoh GR on üks eriline kompaktkaamera. See on väga pisike – nii et mahub vabalt püksitaskusse. Selle sees on aga suur APC-C mõõdus sensor. Sama suur nagu peegelkaameratel näiteks Pentax K-50 või Canon EOS 70D. Selle objektiiviks on aga üliterav ja valgusjõuline 28mm fookuskaugusega fiksobjektiiv. Ricoh GR pildistab väga ilusaid pilte. See on ülikiire toimimisega ning suurepärase käsitlemismugavusega. Ma tean seda kõike, sest pildistasin aasta eest selle kaameraga päris palju. Ja mulle hakkas see meeldima. Kui tahad teada, kui palju täpselt, siis loe minu ülevaadet Ricoh GR kaamerast.

Ricoh GR on tõsisemate fotohuviliste kompaktkaamera. Kahjuks on see aparaat jäänud siinmail teenimatult tagaplaanile – keegi lihtsalt ei tea, kui hea see on. Ricoh on Eestis tundmatu kaubamärk mis seondub pigem printerite kui professionaalse fototehnikaga. Kui Ricoh GR oleks Canon GR, siis seda kaamerat siin nimistus enam poleks – sest poed oleks sellest tühjaks ostetud. Seda parem sulle, sest sina nüüd tead.

 

Kokkuvõtteks

Digitehnikaga ongi reeglina nii et äsja müügile tulnud uuemate ja innovaatilised mudelid maksavad palju. Kui uudsus kaob, langeb tavaliselt ka hind. Ja kui uued mudelid peale tulevad, müüakse vanad päris soodsate hindadega alt ära. Mis sellest, et need tooted aasta või paariga ju iseeneses halvemaks läinud ei ole. Hinnavaatlejad ei osta seetõttu kunagi uudistooteid kohe, vaid ootavad kasvõi mõned kuud et hind langeks. Nende seitsme kompaktkaamera puhul ei ole enam midagi oodata vaja. Vaevalt et neil hindadel enam kuhugi väga ruumi kukkuda on.

 

(10428)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Panasonic Lumix DMC-LX7
  • 10,1-megapiksline MOS sensor
  • 3,8× suumiga Leica objektiiv (24 – 90 mm)
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Sarivõte kuni 11 kaadrit/sek
  • 3-tolline LCD ekraan
Sony DSC-RX100
  • 20,2-megapiksline Exmor CMOS sensor
  • 3,6× Carl Zeiss suumobjektiiv (28 – 100 mm)
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Sony OSS (OpticalSteadyShot™) stabilisaator
  • 3-tolline LCD ekraan
Olympus XZ-10, valge 12 megapiksliga CMOS sensor, 5× optiline suum (26-130 mm), pildistabilisaator, FullHD video, HDMI väljund, 3" puutetundlik LCD, metallkorpus
Fujifilm XQ1, hõbedane 12 megapiksliga EXR CMOS II sensor, Fujinon 4× suumobjektiiv (25-100 mm), pildistabilisaator, manuaalrežiimid, RAW, Full HD video, HDMI, 3" LCD, WiFi
Panasonic Lumix DMC-TZ40, hõbedane 18,1 megapiksliga MOS sensor, 20× optiline Leica suum (24 - 480 mm), 3" puutetundlik LCD, optiline stabilisaator, Full-HD video, integreeritud GPS, 3D režiim, HDMI, WiFi, NFC
Sony DSC-HX50, hõbedane 20,4 megapiksliga Exmor R CMOS sensor, 30× Sony G suum (24-720mm), manuaalrežiimid, Full HD video, BIONZ protsessor, SteadyShot stabilisaator, HDMI, 3" XtraFine LCD, WiFi
Ricoh GR 16,2 megapiksliga APS-C CMOS sensor, f/2.8 objektiiv, RAW, 3" LCD 1,23 milj. punktiga, ISO kuni 25600, 1080p/30fps video, HDMI, RAW töötlus, pildiefektid
Fujifilm FinePix HS50 16 MP EXR-CMOS II sensor, Fujinon 42× suumobjektiiv (24-1000 mm), pildistabilisaator, el. pildiotsija, RAW failivorming, Full HD 1080p video, HDMI, 3" LCD

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast