Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Google Drive – veel üks võimalus faile pilve ajada.

Oli aasta 2006, mil Mountain View lasi lahti jutud pilvepõhisest failide salvestamise teenusest, mis on seotud sinu Gmaili kontoga. Möödunud on sellest juba tubli pool dekaadi ning lõpuks sai Googlel midagi ka valmis tehtud. Teenuse nimeks sai Google Drive. Kui sa oled eelnevalt Google Docs kasutaja, siis ei pruugi sinule Drive veel valmis olla, kuna Google peab dokumendid uue teenuse jaoks valmis panema. Uuele kasutajale liitumisel ei tohiks enam piiranguid olla.

Võimalused (ning nende puudumised)

Google on seekord seadnud (jälle) uue standardi pilveteenuse pakkumisega. Omal ajal tegi ta seda Gmailiga ning siis Google Docsiga, siis kasvõi Translate`iga. Aga mis on need asjad siis, mis teevad just selle teenuse niivõrd ahvatlevaks? Tasuta 5GB kettaruumi kasutajatele failide jaoks.  See on natuke rohkem, kui Dropbox vaikimisi pakub. Eks natuke vähem kui Microsofti Skydrive ning Sugarsynciga jääb samale tasemele aga… Google Drive pole pelgalt “failid pilve” teenus.

Google Drive veebikeskkond

Esiteks kaasneb selle teenusega ka lisaprogramm, mis toimib PC ja Maci peal ning ka Android operatsioonsüsteemi jaoks on juba programm olemas. iOS’i jaoks lubati lähiajal ka rakendust. PC ja Mac programm toimib sarnaselt DropBox’iga. Peale arvutisse paigaldamist luuakse kasutaja failide alla Google Drive alamkaust (C:UsersKasutajaGoogle Drive). Selles kaustas olevad failid sünkroniseeritakse Google serverisse. Olgu siis tegu dokumendi või viimase videoga, mile sa kaamerast maha laadisid. Ning kui sul on mõnes teises arvutis seotud sama kontoga Google Drive programm, uuendatakse seal olevad failid ka kohe ära. Android platvormil olev programm vaikimisi seadme sisemällu ei soovi faile salvestada, kuid kasutajal on võimalik faile alla laadida, et võrguühenduse puudumisel oleks dokumendile ligipääs olemas.

Google Drive kaust arvutis

Drive veebikeskkonnas on võimalik faile sirvida ning ka muuta. Kasutajaliides on peaaegu sama, mida Docs kasutas. Noh, väikese erinevusega. Kui me olime harjunud Docsis nägema faile selle järgi, mil me viimati avasime või muutsime seda, siis nüüd vaikekuva toimub tähestikulise järjekorra alusel. Natukene harjumatu oli alguses minusugusele Google Docsi tihedale kasutajale. Õnneks tabas Google lisada ka sorteerimise võimaluse, kas siis faili mahu, viimati muutmise või kuvamise aja järgi.

Uuendatud on failide otsimist. Nimelt piilub Drive ka dokumentide sisse lisaks dokumentide nime otsimisele, otsides siis failide sisust märksõna. Aga see ei piirdu ainult tekstifailidega. Nüüd oskab ka pildifailide seest otsida teksti kasutades ära uuemat sorti tähtede tuvastamise lisa. Testiks sai blogiartikkel salvestatud .JEPG formaati ning niipea kui fail oli üles laetud, suutis otsing ka vastavat märksõna üles leida. Kaheldav, et arstide käekirjast see läbi närib, aga trükikirjas oleva tekstiga tuli kenasti toime.

Google Drive otsingumootor leidis ekraanitõmmise pildilt üles ka kribukirjas oleva failinime.

Samas on sellel teenusel ka parajad kiiksud küljes. Kui luua dokument Drive/Docs keskkonnas, siis arvutisse sünkroniseeritakse sisuliselt ainult viide sellele dokumendile. Kui dokument avada, siis see ei avane mitte vaiketekstiredaktoris vaid Google Docs veebikeskkonnas. Ning analoogne häda on näiteks MS Wordis loodud dokumendiga. Salvestades see sünkroniseeritavasse kausta, kuvatakse see ka Google Drive veebikeskkonnas. Aga. Kui fail avada, siis kuvatakse vaikimisi ainult sisu. Ning siin on ka koht, kus teenus saab tublisti edasi areneda. Nimelt peab hetkel dokumendi muutmiseks eksportima selle Google Docs’i, et saaks faili redigeerima hakkama. Halloo? Google? Ning selle asemel, et originaalfail üle salvestada, loob Drive uue dokumendi. Näitkes, kui mul on eelnevalt dokument Google DriveBlogiInstagram.docx ning ma seda veebis muudan, siis ma saan arvutisse lisaks faili Google DriveInstagram.docx.gdoc ning seda avab vaikimisi veebis. Kui ma tahan originaalfaili üle salvestama, pean valima Docs keskkonnas File-Download As-…. No see ei ole kohe üldse mugav kasutajaliides. Võiks ju olla nii, et arvutis olevad failid, vahet pole, kus see algselt valmis kirjutatud, oleks eelmääratletud formaadis ning et veebis ei peaks osade dokumentidega niimoodi võimlema.

Google Docs klassikaline tekstitöötlusrakendus.

Aga mida ta veel oskab teha? Erinevalt teistest pilveteenuse pakkujatest oskab Drive ette mängida ka sinu videofailid otse veebist. Analoogselt YouTube keskkonnale konverteeritakse videod ümber, et neid otse veebis vaadata ning sama juhtub ka muusikafailidega. Loomulikult jääb alles võimalus alla laadida originaalfailid. Kui vanasti tahtis neid videosid Google Docs Youtube keskkonnas kuvada, siis nüüd jäetakse see etapp vahele.

Eelnevalt sai välja toodud tõsiasi, et veebis muudetud või loodud fail salvestatakse reaalselt ainult veebi. Aga mida teha, kui soovime seda dokumenti kasutada ka siis, kui internetiühendus puudub? Google on õnneks ka selle peale mõelnud. Avastasin juhuslikult, et Chrome veebilehitsejal on Docs laiend, mis võimaldab kasutada Google Drive ühenduse puudumisel. Selle lisamiseks peab lihtsalt seadetest valima Use Docs offline ning vajaliku laiendi lisama. Hiljem piisab pelgalt Chromes docs.google.com aadressiribale trükkimisest ning saad tööd jätkata. Ühenduse taastamisel failid ka sünkroniseeritakse.

Mis aga kohe pettumust valmistas. Nimelt DropBox Androidil on võimeline pilve laadima ning ka teiste arvutitega sünkroniseerima kaameraga tehtud pilte ning videoid. Aga Drive hetkel veel seda võimalust ei paku. Iseenesest ei saa see ju väga keeruline olla, kuna nii Android kui Drive on ju Google loodud.

Võrreldes teistega

Eelnevalt sai mainitud teisi pilveteenuseid, millega Google nüüd võistleb. Aga siin on ka suuri põhimõttelisi erinevusi. Sarnaselt DropBoxiga toimub failide sünkroniseerimine erinevate seadmete vahel, ka nutitelefonidesse. Drive aga pakub DropBoxi 2GB kettaruumist lausa 3GB rohkem. DropBoxis aga puudub failide muutmise võimalus veebis, lihtsamate dokumentide sisu on see võimeline kuvama, aga sellega võimalused piirduvad.

Skydrive see-eest pakub kasutajale Office Web App lahendust, kus saad muuta MS Office kui ka Open Document (ODT, kasutusel näiteks OpenOffice tarkvaras) faile. Puuduseks on aga failide sünkroniseerimise võimalus erinevate seadmete vahel. Microsoft lubas tulevikus intgreerida teenuse Live Mesh rakendusega ning sellega pakkuda ka dokumentide sünkroniseerimise võimalust.

Olemas on ka selline pilveteenus nagu SugarSync, mis samamoodi pakub failide salvestamise ja sünkroniseerimise teenust. Kahjuks puudub dokumentide redigeerimise võimalus täielikult. Samas sünkroonis hoidmist teeb see paremini kui Google Drive. Nimelt programmi paigaldades saad sa ära määrata, mis kaustu sünkroniseerida, mitte kasutada eelmääratud sihtkohta. Samas erinevate arvutite vahel dokumentide uuendamine on läbi selle programmi natuke mugavam.

Pilveteenuste võrdlustabel
Google Drive DropBox Skydrive SugarSync
Tasuta kettaruum 5GB 2GB 7GB (25GB vanematele

kasutajatele)

5GB
Tasuline lisaruum 25GB 2.49$ kuus

100GB 4.99$ kuus

1TB 49.99$ kuus

50 GB 9.99$ kuus

100GB 19.99$ kuus

20GB 10$ aastas

50GB 25$ aastas

100GB 50$ aastas

30GB 4.99$ kuus

60GB 9.99$ kuus

100GB 49.99$ kuus

Lauaarvuti klient Windows,

OS X

Windows,

OS X

Windows,

OS X

Windows,

OS X

Mobiilne klient Android

(iOS tulemas)

Android, iOS,

Blackberry

iOS,

Windows Phone

Android, iOS,

Blackberry, Symbian

Eripärad Dokumentide redigeerimine veebis ning täielik sünkroniseerimine. Ainult sünkroniseerimine ning failide ligipääs veebilehitsejast. Dokumentide loomine ning redigeerimine veebis, sünkroniseerimist ei toimu. Ainult sünkroniseerimine erinevate seadmete vahel.
Maksimaalne failisuurus 10GB 2GB 2GB piirangud puuduvad

Hinnang

Tuleb nentida tõsiasja, et Google suutis luua ühe äärmiselt funktsionaalse rakenduse, mil rohkelt võimalusi. Samas on selle juures palju agasid veel. Nagu iga uue rakendusega, esineb ka sellel palju häirivaid aspekte. Ühest küljest tobe lähenemine failide muutmisse veebis ning nende salvestamine arvutisse. Kui ühel hetkel lisanduks võimalus originaalfailid üle salvestada ning arvestaks ka kataloogipuud failide salvestamisel, oleks tegu juba iseaalilähedase lahendusega. Lisaks võiks Drive osata mugandada failide redigeerimise võimalusi veebikeskkonnas.

Veel jäid häirima Android platvormi natuke piiratud võimalused. Osalt on järgi tehtud DropBoxi rakendus, aga kõiki neid võimalusi pole juurde pandud. Failide ning nende sisu otsing on aga lausa võrratu. Olgem ausad, enam ma ei piina end Windowsi otsinguga, parem kriban märksõna otse Google Drive otsinguvälja kui mõnda dokumenti otsin – vastuse saab sealt kiiremalt ja mugavamalt.

Aga miks siiski Drive, mitte DropBox, SugarSync, Box või SkyDrive? Kui sa oled juba niigi Google teenuste kasutaja, siis on Drive sinu jaoks tõenäoliselt mugavaim lahend erinevad seadmed omavahel sünkroonis hoida ning dokumentidele ligi pääseda sõltumata sellest, kus hetkel viibid.

Google Drive Androidile saab aga põhjalikuma ülevaate sel nädalal rubriigis Nädala rakendus Androidile.

Kõige lõpuks aga Google endapoolne tutvustus Google Drive kohta

(4362)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga