Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Fujifilm X-Pro1 lubab tuule alla teha Canon 5D Mark II kaamerale

Teatavasti on veebis viimasel ajal hakanud ringlema kuulujutt, mille kohaselt kardab Canon oma rivaalidest kõige enam just Fujifilm`i. Vähe usutav? See 80-aastase staažiga Jaapani fotofirma esitles äsja lõppenud pressikonverentsil Las Vegases vahetatavate objektiividega hübriidkaamerat X-Pro1. Muuhulgas ütles Fuji esindaja, et selle uue aparaadi sensor teeb lahutusvõime (detailsus ja teravus pildistatud fotol) poolest silmad ette 21 MP täiskaadersensoriga Canon 5D Mark II 2438.98€ peegelkaamerale. Muidugi võib see vabalt olla ainult turundusdemagoogia. Aga ei pruugi.

Fujifilm X-Pro1 on suure APS-C mõõdus sensoriga kaamera, disainitud sarnaselt X100 1015.65€ ja X10 kompaktidele klassikaliste rangefinder-kaamerate stiilis. Selgelt profifotograafidele valmistatud X-Pro1 tuleb koos kolme valgusjõulise fiksobjektiiviga: XF 18mm F2 R, XF 35mm F1.4 R, ja XF 60mm F2.4 R Macro. Objektiivide ekvivalentseteks fookuskaugusteks on vastavalt 28, 50 ja 90 mm.

Canon kartvat Fujifilmi peamiselt viimase ekspertiisi ja hunniku patentide pärast sensoritehnoloogia vallas. X-Pro1 sensor iseloomustab seda väidet ülimalt hästi. Tegemist on Fujifilmi enda välja arendatud Fuji X-Trans CMOS sensoriga. Selle 16 miljonit pikslit ei asetse üksteise kõrval tavalise 2×2 Bayeri mustri järgi vaid märksa ebaühtlasema 6×6 skeemi alusel (vaata lähemalt siit). Selline asetus vähendab oluliselt nn aliasing ja moiré teket (vaata tähendust siit). Nende nähtuste vastu võitlemiseks on Bayeri mustrit kasutavate sensorite ette (põhimõtteliselt kõik peegelkaamerate sensorid) asetatud madalpääsfilter, mis alisaing/moire efekti vähendab kuid samas pildi üldiselt pehmemaks muudab. Fujifilm X-Pro1 kaameral seda filtrit ei ole ning seega suutvat see detaile pildile jäädvustada suurema lahutusvõimega. Sensori puhastamisel tuleb olla ekstrahoolikas, kuid proffidele suunatud kaamera võib endale ehk seda luksust lubada.

Fujifilm X-Pro1 pildiotsija on sarnaselt X100 kaamerale kahefunktsiooniline. Fotograaf saab kadreerida läbi fikseeritud optilise pildiotsija, kusjuures nii 18 kui ka 35 mm objektiivi jaoks on kaameral erinevad suurendusastmed. Teiste objektiivide pildistusvälju näidatakse pildiotsijasse elektrooniliselt kuvatavate valgete raamide abil. Elektrooniline pildiotsija näitab 1.44 MP sensori abil läbi objektiivi paistvat vaadet. Tagaküljel asuv 3″ LCD-ekraan on Fujifilmi sõnul suurepäraselt selge nii päikese kui ka väikeste vaatenurkade korral ning piksleid on sellel muljetavaldavad 1 230 000.

Kaamera korpus on valmistatud magneesiumsulamist ja kaetud sünteetilise nahaga. Alumine ja ülemine osa on veelgi suurema vastupidavuse saavutamiseks valmistatud alumiiniumist. Juhtnuppude süsteem on võrreldes X100 kaamera läbimõeldum ja kasutajasõbralikum. Ühe nupuvajutusega kuvatakse ekraanile nn Q-menüü, kust saab seadistada kõiki olulisemaid parameetreid. Stuudiopildistajate rõõmuks on kaameral standardne PC-sünkropesa. Tarkvaras on digifiltrid, mis imiteerivad Fuji kuulsate filmide Velvia, Astia 25.41€ ja Provia ilmet

Tänu X-Pro1 sensori ja bajoneti lühikesele vahemaale saab selle jaoks valmistada adaptereid paljude erinevate objektiivide kasutamiseks. Fujifilm lubas esmalt valmis teha adapteri Leica objektiivide kinnitamiseks X-Pro1 ette. Lisaks adapterile lubab firma, et järgmise kolme aasta jooksul saab uues kaamerasüsteemis olema kokku 9 XF objektiivi. Hetkel teadaolevalt on töös 14 mm ülilainurk ja suumobjektiivid.

Kõik see tundub hea – peaaegu nii hea, et hakkab tunduma, et mul on seda aparaati vaja. X-Pro1 on kaamera, mille puhul pole parima tulemuse saavutamiseks kompromisse tehtud. Kompromisse mille nimel? Eks ikka hinna. Hind tõotab tõepoolest tulla veel kõrgem kui kesktaseme peegelkaamerail D7000, EOS 60D jne. Kinnitamata andmetel saab kaamera kere USAs maksma ligi 1700$. Võrreldes 5D Mark II-ga pole see ju väga palju, kuid veel ei ole selge, kas neid kahte siiski Fujifilmi kombel võrrelda tasub. Eks aeg näitab.

Fuji X-Pro1 olulisemad tehnilised andmed:

  • 16.3 MP, APS-C-mõõdus X-Trans CMOS sensor
    • Ultrasonic tolmueemaldussüsteem
  • Uus EXR  Processor Pro pildiprotsessor
  • Uus Fuji X-bajonett, 17.7 mm vahemaa pildisensorist bajonetini; fookuskauguse kordaja: 1.5
  • Magneesiumsulamis kere; valikurattad särikompensatsiooni ja säriaja jaoks
  • Hübriid-pildiotsija – võib olla elektrooniline või optiline
    • Optiline pildiotsija:  90% kaadri katvus ja suurendus 0.37X või 0.6X (suurendus muutub automaatselt 18 mm ja 35 mm objektiivide puhul)
    • Elektrooniline pildiotsija: 1.44 MP sensor, 100% kaadri katvus
  • 3.0″ LCD-ekraan 1 230 000 px
  • Manuaalne särijuhtimine, RAW formaat
    • ISO ulatus: 200 – 6400, võimendusega 100 – 25600
    • Säriajad: 30 – 1/4000 sek, BULB-režiim
  • Sarivõte @ 6 fps
  • Enhanced Film Simulation” režiimis saab valida “Pro Color Negative” ja “monochrome” filtrite vahel
  • Neli tüüpi kahveldust: säritus, fotofilmi filtrid, dünaamiline ulatus, ISO
  • Välguking
  • Full HD video (1920 x 1080 @ 24 fps) stereoheli ja H.264 koodekiga
  • SD/SDHC/SDXC kaardipesa
  • NP-W126 liitiumaku, 300 säritust ühe laadimiskorraga
  • Juurde ostetavad tarvikud: käepide, avarõngas, metalne päikesevarjuk, filtrid ja nahast vutlar
  • Turule tuleku aeg: veebruar.

(482)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Canon EOS 5D Mark II kere 21,1 megapikslit, täiskaader CMOS sensor, 9 punkti AF, 3-tolline Live View LCD monitor, HD videosalvestus (1080p), DiG!C 4 pildiprotsessor.
Fujifilm FinePix X100 12,3 megapiksliga APS-C mõõdus CMOS sensor, Fujinon f/2 avaga fiksobjektiiv (35mm ekvivalendina 35mm), hübriid-pildiotsija, EXR protsessor, 720 HD video, HDMI, 2,8" LCD, RAW failivorming
Fujichrome film Astia 100F-120×5 Professionaalne keskmise tundlikkusega värvislaid
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga