Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Eile ja täna ehk meie lapsed ei mõista kolme mälupulga kaasa võtmist

mälupulgad_avang

Kui su ema või vanaema räägib, kuidas kunagi sai kokku lepitud järgmine telefonikõne aeg kirja teel, mindud õigel ajal telefoniputkasse ning kõnet oodatud, siis sa pead teda täitsa opakaks, eks? Või siis natuke hilisemalt meenutatakse seda, kuidas Doom II mängu viidi ühe sõbra juurest teise juurde peotäie Floppy’de peal. Ma parem ei alustagi sellega, kuidas DOS 6.2 installeriga ning Norton Commanderi mingi versiooniga sai naabrimehe vahet sõeluda Floppy pakkidega.

Kui ma kunagi ammu ammu koolis käisin, siis arvutite kõvakettad olid kuni 20 GB. Palju suuremate puhul ei saanud BIOS sellega hakkama. Ning mälupulgad – kui sul oli kodus salhtlis turvaliselt 32MB mälupulk, olid omadega mäel. 64MB ning 128MB omanikud pidid ikka täitsa rikkurid olema. Vot sellises ajas me elasime. Ning digikaamerad olid ka 2-3 megapikslise sensoriga ning kasutasime 32MB mälukaarte – vägagi edukalt (sest enne seda oli saadaval ainult kuni 36 pildiga andmekandja).

Jõudes nüüd nende heietuste algse mõtteni. Photopointi tootevalikusse jõudsid lõpuks ka 128GB mahuga mälupulgad (mitte et me ajast maha jäänud oleme, pigem probleemiks kasutajate leige huvi nii suure mahutavusega pulkade järgi) ning paratamatult tekkis peas väike võrdlusmoment hilise ajalooga. Just seetõttu sai tuulatud ka archive.org lehe vahendusel interneti ajaloos ning vaadatud Photopointi veebipoes pakutavaid tooteid… 10 aasta eest.

Siin joonistub kohe välja Moore’i seadus (maht/kiirus/transistorite hulk kahekordistub iga 18 kuuga ning hinnad langevad sealjuures), kuna 2004. aastal oli 128 MB mälupulk müügis 850-900 krooniga. Tahtsid eriti eesrindlik olla? USB 2.0 standardile vastava andmekandja eest (sest USB 1.1 oli enimlevinud variant tol ajal) pidid paarsada krooni rohkem kaupmehele jätma. Tänasel päeval on mul töölaual Silicon Power’i toodetud 128 GB (128 MB × 1000 = 128 GB) mälupulgad, mis maksavad ainult 99 eurot (~1550 krooni). Selles valguses – me elasime kunagi ikka väga andmevaeses ühiskonnas.

Mis huvitavaid seoseid või mälestusi seoses tehnika arenguga Sina oskaks rääkida, millest meie lapsed või lapselapsed tänasel päeval enam aru ei saa? Jäta oma jutustus kommentaariumi ning kõikide asjakohaste pajatuste vahel loosime välja ühe Silicon Power 8GB mälupulga. Loosimine toimub reede (30. mail 2014) pealelõunal.

Mälupulgad Photopointis 10 aastat tagasi
Mälupulgad Photopointis tänasel päeval
128 GB Silicon Power mälupulgad Photopointis

(2162)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga