Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Droonifotograaf Kaupo Kalda: droonifotod ja särikahvel – 4 põhjust, näidised ja video

Droonifotode puhul on tihti valgusolud keerulised, varjus tumealadest päikese päes sirava taevani. Kuna sensorid on ka väiksemad kui täiskaader peegelkaameratel, on valgusdünaamika ulatus väiksem. Mul endal juhtunud küll ja veel, et pilt tuli okei, aga taevas põles ikkagi mõnest kohast läbi. Siin tuleb vahest appi AEB ehk särikahvel, mis on vähemasti DJI karbitoodetel olemas.

Teed näiteks 3 või 5 särikahvli, kus ta siis teeb automaatselt 3 või 5 pilti ühe vajutusega, erineva säritusega. Näiteks sellel testpildil oli väga terav loojanguvalgus vs tume pilvelõhkuja fassaad. Rasked valgusolud ka suurele sensorile.

aeb-bracket-sarikahvel-kaupo-kalda-photopoint

Tulemus allpool. Visuaalselt sarnase sai tegelikult ka ühe pildiga, aga tumealade müratase on tunduvalt madalam ja taevas ega tänavavalgustuses pole ühtegi läbipõlenud kohta.

DJI_kaupo-kalda-photopoint

See annab minu hinnangul 4 asja:

  1. MÖÖDASÄRITAMINE. Esiteks aitab see eksimusi ära hoida või leevendada, kui mööda säristad kogemata (näiteks põleb taevas mõnest kohast läbi) ning saad mitme pildi vahelt valida parima.
  2. HDR. Teiseks annab see teha HDR (aga mitte esteetiliselt koledat vaid sellist, kus hdr pole tajutav) ehk laiendada valgusdünaamika ulatust. Kuna Photoshop / Lightroom võimaldavad teha HDR blendimist juba RAW/DNG tasandil, on see päris mugav kogu järeltöötluse protsessis. Kusjuures ma olen kasutanud tihti ka vaid kahe pareminisäristatud pildi blendimist, mis juba stopijagu dünaamikat suurendab.
  3. UDUSED KAADRID. Kolmandaks: kuna iga pildiga on kasutusel erineva pikkusega säriaeg, annab see suurenenud võimaluse, et kui mõni kaader oli liiga pika säriga ja värises uduseks, siis lühema säriga tumedam (küll mürasem) kaader on vähemasti terav.
  4. MÜRA. Neljandaks vähendab see müra. Kuna müra on igal pildil erineva “paigutusega”, siis pilte kokku blendides läheb müratase vähemaks.

Särikahvel ei pruugi alati asja paremaks teha, aga on üks viise, kuidas laiendada võimalusi ja katsetada. Ma ise kriitilistes oludes teen tihti särikahvli pildid kasvõi igaks juhuks ning kui pole vaja, saan üleliigsed failid pärast kustutada.

Dji Go äpis leiad särikahvli kaamera seadetest AEB alt (kuvatõmmis allolevast videost):

screenshot-dji-go-kaupo-kalda-photopoint-blog

 

Sellest videost saad vaadata, kuidas särikahvlit Dji Go äpis teha ja Lightroomis või Photoshopis pildid HDR’ks kokku panna:

(1319)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga