Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Digikaamerate tootmine võib lähiaastatel lõppeda – tulevikus pildistame taas filmile?

Untitled-1

Kaug-idast on viimasel paaril päeval tulnud üsna kõhedust tekitavaid signaale. Nimelt selgus, et kaamerate sensorite tootmisel kasutatav üliharuldane keemiline element on maailmas otsakorral.

Ametlikke väljaütlemisi on veel vähe, ent tsirkus hakkas peale siis, kui laupäeva õhtul lõpetas ootamatult tegevuse Hiina firma Jiǎ Gōngsī Co Ltd, mis on üks kahest firmast, kes tegeleb üliharuldase keemilise elemendi, mille tähiseks on Ah (aatommassiga 112), kaevandamisega. Firma oli mõnda aega vaevelnud tarneraskustes ning peale lühikest pressiteadet, kus öeldi, et nende käsutuses olevad maardlad olid oluliselt väiksemad kui geoloogiliste uuringute alusel prognoositud, ning nüüdseks on need otsas, pakkisid nad pillid kotti.

Järgnes muidugi virn kohtusüüdistusi ja kõik pilgud pöördusid teise antud elementi kaevandava firma, Yúrén Jié Co Ltd, poole. Surve all olid nemadki sunnitud tunnistama, et ka nende teoreetilised varud on reaalsuses otsakorral. Rohkem teadaolevaid maardlaid aga maailmas ei ole.

Seda elementi kasutatakse aga absoluutselt kõikides digikaamerate sensorites. Tema rolliks on omavahel isoleerida semikonduktoril eraldiseisvaid piksleid, et nende signaal ei voolaks ühelt pikslilt teisele. Ilma selleta näeksid kõik digifotod välja nagu Van Goghi maalid. Teadaolevalt ühtegi asendust sellele elemendile ei ole, kui me just ei tahaks, et täiskaadriga sensorile mahuks rohkem ruumi võtvate materjalide tõttu maksimaalselt 0,5 megapikslit.

Untitled-2

Uudistest kuulda saades otsustas Hiina valitsus antud toorme ekspordile ja kasutamisele seada kosmilised maksud. See ajas marru Jaapani, kes on 85% maailmas müüdavate sensorite tootja, ning olukord on poliitiliselt hetkel vägagi ärev. Osad poliitilised spekulandid on isegi veeretanud mõtteid võimaliku “sensorite sõja” ümber. Maksude kehtestamine toob aga kaasa fotosensorite järsu hinnatõusu. Profikaamerad võivad lähiajal kallineda üle kahe korra ning soodsamad kompaktkaamerad ning kaameraga varustatud mobiiltelefonid lausa viis korda.

Kui aga see element lõplikult otsa saab, võib lõppeda digikaamerate tootmine sootuks, mis praeguste tootmismahtude ja uute geoloogiliste arvutuste kohaselt võib juhtuda järgmise 3-5 aasta jooksul. Lisaks tarbekaamerate tootjatele viskas see uudis paanikakeerisesse ka ülemaailmse telemeedia-, turva-, meditsiini- ja kosmoseuuringute tööstused, kus samuti fotosensoreid väga laialt kasutatakse. Hollywood teatas siiski rõõmsalt, et nendel ei ole 35mm kinofilmi peale tagasikolimise vastu mitte midagi, lisades, et lõpuks ometi saab teha lõpu internetipiraatlusele.

Fujifilm on juba teatanud plaanidest hakata taastootma tavatarbija filmikaameraid ning tõsta filmide tootmismahtu. Nii Canoni kui Nikoni leeri on tagasi kutsutud filmiajastu tippinsenere, ning tihedat sagimist on märgata ka teiste kaameratootjate praeguseks unustuste hõlma vajunud filmikaamerate osakondades. Praeguses valguses on vägagi reaalne, et paari aasta pärast pildistatakse üle maailma taas põhiliselt filmikaameratega.

Täpsemalt element “Ah” kohta loe siit

Allikas: loe siit

(2873)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga