Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Canon esitleb uut profikaamerat: EOS 1D Mark IV

Postitas: Lauri

Canon esitleb täna uut digipeeglit EOS 1D Mark IV. Tegemist on enam kui kaks aastat tagasi esitletud EOS 1D Mark III 8.13€järeltulijaga ning otsese rivaaliga Nikoni paar päeva tagasi esitletud täiskaadersensoriga profikaamerale D3S.

1D Mark IV aparaadil on täiesti uus, 16,1 MP CMOS-sensor, uus automaatse teravustamise süsteem, 1080p HD-video salvestamise funktsioon ning sama kõrged ISO näitajad (standardina 100 – 12800, võimendusega kuni 102 400) nagu Nikoni D3S digipeeglil.

Canon EOS 1D Mark IV olulisemad omadused

  • Uus 16,1 MP APS-H formaadis CMOS sensor
  • Sarivõte 10 kaadrit sekundis
  • Kuni 121 16,1 MP suurust JPG-kaadrit ühes sarivõttetsüklis
  • Uus 45-punktiga autofookussüsteem (39 cross-type teravustamispunkti)
  • Kaks DIGIC 4 pilditöötlusprotsessorit
  • ISO 100 – 12800; võimendusega kuni 102 400
  • 3,0″ LCD-ekraan 920 000 piksliga ja Live View režiimiga
  • Säriajad: 30-1 / 8000 sek; Bulb-režiim
  • 1080p HD videorežiim 30, 25 ja 24 fps
  • Pildiotsija kaadri katvus: 100%; suurendus: 0,76x
  • Vastupidav, tolmu- ja pritsmekindel kere, 76 kummtihendit
  • Mõõtmed: 156 x 156,6 x 79,9 mm
  • Kaal: 1180 g

Sensor ja selle tundlikkus

Sarnaselt Mark III mudelile on ka Mark IV aparaadis kasutatud APS-H formaadis sensorit. See jääb oma mõõtmetelt – 27,9 x 18,6 mm – tavalise APS-C formaadi ning täiskaadersensori mõõtmete vahepeale. Seades Mark IV silm-silma vastu Nikoni D3S kaameraga, tasub seda tõika meeles pidada.

Kuna D3S täiskaadersensoril on 25% võrra vähem piksleid kui Canon Mark IV APS-H sensoril, siis on selge, et Mark IV pikslid on konkurendiga võrreldes oluliselt pisemad. Sellest hoolimata on 1D Mark IV kaameral sama kõrged ISO näitajad, nagu Nikoni uuel profimasinal – standardina kuni 12800 ning võimendusega 102 400.

Kuidas siis Mark IV, hoolimata oma pisikestest pikslitest sensoril, suudab samade ISO-väärtuse juures D3S kaamerale digimüra taseme poolest võrdväärset tulemust näidata? Canoni väitel on niivõrd kõrged ISO-väärtused saanud võimalikuks tänu täiesti uue disainiga CMOS-sensorile.

Esiteks ei ole valgust koguvatel mikroläätsedel sensori valgustundlike dioodide ees enam vahesid – niiviisi langeb dioodidele teatud aja vältel rohkem valgust. Teiseks on optimeeritud sensori vooluringi (siinkohal tuleb muidugi mainida, et täpselt samasugused muudatused väitis D3S sensori puhul läbi viinud olevat ka Nikon). Kolmanda abinõuna kiidab Canon oma uue kaamera kolmeastmelist müraeemaldusfunktsiooni. See on mõeldud kasutamiseks just kõrgetel ISO-väärtustel (High ISO speed noise reduction).

See, kas need abinõud Mark IV kaamerat võrdluses Nikoni D3S-iga ka oluliselt aidanud on, selgub alles kahe kaamera ISO-testfotode võrdluses. Kui Canon selles võrdluses oma rivaalist ka veidi alla jääks, tuleks talle siiski au anda.

Automaatne teravustamine

Canoni EOS 1D Mark III kaamera muutus peagi pärast turule jõudmist kurikuulsaks oma autofookuse poolest. Aparaat, mida reklaamiti kui kiireimat automaatse teravustamisega digipeeglit maailmas, osutus kriitilisemate fotograafide arvates oma autofookuse poolest oma eelkäijast isegi halvemaks.

Täna esitletaval Mark IV kaameral on täiesti uus automaatse teravustamise süsteem, millel ei esine Canoni sõnul mitte ühtegi eelmise mudeli puudujääki.

Süsteemis on 45 teravustamispunkti, lisaks veel 39 cross-type punkti, mis teravustavad nii vertikaalse kui ka horisontaalse kontrastsuse alusel ning annavad seetõttu täpsema tulemuse (neid saab kasutada vaid f2,8 või suurema avaga objektiiviga). Fotograaf saab manuaalselt valida teravustamispunktiks ükskõik millise neist 45st – samas saab sisse lülitada funktsiooni (AF Expansion), milles kaasatakse jälgiva teravustamise protsessi lisaks senisele kahe/nelja punkti võimalusele ka kõik 45 teravustamispunkti.

Mark IV teravustamispunktid pildiotsijas. Tavalised on tähistatud sinisega, cross-type tüüpi punktid aga lillakasroosa värviga.

EOS 1D Mark IV automaatse teravustamise süsteemi jaoks on kaameras eraldi mikroprotsessor, mis tagab kiire teravustamise – seda isegi sarivõttel kiirusega 10 kaadrit sekundis. Mikroprotsessorist lõikab kasu ka jälgiv teravustamine, mis olevat senisest tunduvalt tõhusam ja kiirem.

EOS 1D Mark IV autofookusel on ka funktsioon, mis töötab koos orientatsioonisensoriga – kaamera jätab meelde autofookuspunkti asukoha kaadris ning seab selle kaamera pööramisel proportsionaalselt vastavasse kohta (kui teravustamispunkt oli kaamera rõhtse asetuse puhul kaadris üleval vasakul, siis portrait-asendisse keeramisel ei jää punkt alla vasakule vaid liigub üles).

Sarivõte

Canon EOS 1D Mark IV omab kahte Digic IV protsessorit. Vaatamata megapikslite arvu tõusule 40% võrra (võrreldes Mark III kaameraga) säilitav aparaat tänu nendele protsessoritele siiski sarivõtte kiiruse 10 kaadrit sekundis.

Nii kiiresti saab klõbistada kuni 121 täissuuruses 16,1 MP JPEG-kaadrit ning kuni 28 RAW-vormingus faili. Selliste kiiruste ja kaadrite arvude saavutamiseks on vaja kasutada UDMA 6 standardile vastavat CompactFlash mälukaarti. Lisaks CF mälukaardile on Mark IV kaameral ka SD/SDHC mälukaardi pesa.

Video salvestamine

Võrdluses Nikoni D3S üllitisega on Canon EOS 1D Mark IV oma rivaalist mäekõrguselt üle video salvestamise funktsiooni poolest. Tõele au andes peab tunnistama, et Nikon on selle featuuri osas siiamaani Canoni sabas sörkinud. Ning mitte just päris selja taga vaid veidi kaugemal.

1D Mark IV salvestab HD-formaadis 1080p videot, kiirusega 30, 25 ja 24 kaadrit sekundis. 720 p HD videot on võimalik salvestada isegi kiirusega 60 kja 50 kaadrit sekundis – ideaalne moodus kiire liikumise filmimiseks.

Loomulikult saab ka filmimise ajal säritust oma soovi kohaselt seada. Kaameral on nupp, millele saab omistada video salvestamise alustamise funktsiooni. Filmide ja fotode vaatamiseks HD-teleri ekraanil on kaameral mini-HDMI port.

Canoni ametlik pressiteade

Ülevaade robgalbraith.com veebilehel

[flv:/wp-content/uploads/2009/10/peegelkaamera-canon-1d-mark4-video-1.flv 450 253] [flv:/wp-content/uploads/2009/10/peegelkaamera-canon-1d-mark4-video-2.flv 450 253]

Veel Canon EOS 1D Mark IV omadusi tutvustavaid videoklippe Canoni veebilehel

(431)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Omega akupank 2600mAh (OMPB26G)
  • Lae oma seadmeid igal ajal, igal pool
  • Suur 2600 mAh mahutavus
  • 1000 mA USB väljund
  • Kompaktne disain
  • Komplektis viis erinevat pistikut
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga