Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Canon EOS 80D peegelkaamera

canon-eos-80d-reklaam-1-307-small

Canon EOS 80D on esmapilgul nagu EOS 70D. Tähelepanelikum vaataja võib ju uue mudeli juures märgata muutusi ühenduspesades ja mõnede nuppude kujus, aga see on ka kõik. Olulised 80D trumpässad avalduvad alles siis, kui fotohuviline uue peegelkaamera käima lülitab ja pildistama või filmima hakkab.

Pildiotsijast sisse vaadates üllatub fotohuviline kohe sellest, et teravustamispunktide ala on laiem kui kunagi varem sellise klassi kaameratel. Ja videot filmima hakates valdab fotohuvilist puhas rõõm, sest nii kindlalt ja täpselt, nagu EOS 80D teravustamispunkti liikuvatele objektidele lukustab ja neid jälitab, pole suutnud siiamaani mitte ükski teine peegelkaamera. Võtame karbist välja ja uurime lähemalt:

 

canon-eos-80d--1

Koos EOS 80D peegelkaameraga esitles Canon teatavasti ka uut 18-135mm komplektobjektiivi. See erineb kõigist senistest Canoni objektiividest uudse Nano USM teravustamismootori poolest ja ühildub alumisel küljel olevate kontaktide abil motoriseeritud suumimooduliga PZ-E1. Siin võtame aga karbist välja tavalise 18-55mm USM suumobjektiiviga kaamerakomplekti.

Canon EOS 80D olulisemad omadused

  • 24-megapiksline APS-C mõõdus CMOS-sensor Dual Pixel tehnoloogiaga (sensor suudab teravustada nii kontrast- kui ka faasituvastusega)
  • Sarivõtted kuni 7 kaadrit sekundis
  • 45 teravustamispunktiga (kõik risttüüpi) autofookussensor on suur edasiminek senisest 19-nest punktist
  • Dual Pixel CMOS AF automaatse teravustamise tehnoloogia
  • Kaugjuhtimine ja andmete edastus WiFi kaudu, NFC kiireks WiFi ühenduse alustamiseks
  • Kallutatav ja keeratav 3-tolline puutetundlik LCD ekraan (1,04 miljonit punkti)
  • 100% kaadri katuvse ja 0,95x suurendusega optiline pildiotsija
  • ISO tundlikkus kuni 16 000 (laiendatav kuni 25 600)
  • Videorežiim: 1920 x 1080 (60p, 30p, 24p), integreeritud stereomikrofon, kõrvaklappide ja mikrofoni pesad
  • Aku kestvus: 960 säritust ühe laadimiskorraga

 

canon-eos-80d--52

Kaameraga tuleb kaasa korralikult paks eestikeelne kasutusjuhend ning CD-plaat, mis sisaldab inspireerivaid õpetusvideoid maastike, portreede jms pildistamise kohta.

 

canon-eos-80d--2

Ja päris karbi seest leiab fotohuviline 18-55mm USM komplektobjektiivi, EOS 80D kere, akulaadija, kaamerarihma, aku ja toitekaabli.

 

canon-eos-80d--3

Viimasel ajal olen karbist välja võtma sattunud pigem hübriidkaameraid. Nende hõbedaselt sillerdavate retrokorpuste kõrval mõjub Canon EOS 80D väärika härrasmehena, kes juba teab, mida elult tahta. Täpsem oleks muidugi öelda et – 80D teab, mida tõsisemad fotohuvilised tahavad. Selle suur, laia kummeeritud käepidemega korpus istub ka suuremasse kätte perfektselt ja juhtnupud asetsevad täpselt sõrmede all. Vaid eraldi joysticki puudumine (selline, nagu näiteks Sony a77 II või Canon EOS  7D Mark II kaameratel) on veel puudu täiuslikust kasutamiskogemusest. Allpool asuva 8-suunalise nupuni on pöidlal teravuskamispunkti liigutamiseks liig keeruline küünitada.

 

canon-eos-80d--201

 

Audio ja distantspäästiku pesade katted on nurga all – selleks, et välja keeratav ekraan mahuks üles-alla pöörama.

canon-eos-80d--200

 

Kaamera vasakul küljel on SD mälukaardipesa.

 

Oluline erinevus võrreldes aste vanema EOS 70D mudeliga paistab kaamera paremalt küljelt. Nimelt on ühenduspesade valik täienenud 3.5mm audio väljundiga. See on praktikas vajalik eelkõige kõrvaklappide ühendamiseks – et video salvestamise ajal saaks kuulata kas ja milline heli parasjagu salvestumas on.

Lisaks WiFi ühenduvusele on EOS 80D kaameral nüüd ka Near Field Connection tugi. Selle lisab Canon enda kõikidesse uutesse kaameratesse, et viimased toimiksid hästi Canoni piltide hoiustamise seadmega Canon Connect Station.

 

canon-eos-80d--4

Kaamera tagaküljel on välja keeratav ja pööratav LCD-ekraan, pildiotsija okulaar ja  standardsed juhtnupud.

 

canon-eos-80d--103

 

Canoni kasutatav nupu-lüliti kombinatsioon on kõige mugavam viis foto-video režiimide vahel lülitamiseks. Ükski teine lahendus teistel kaameratel ei ole minu jaoks. Nikongi on sellest aru saanud ja kasutab oma kaameratel samalaadset lahendust. Kui lüliti on fotorežiimi asendis, käivitab nupp Live View. Kui aga lüliti lükata videorežiimi asendisse, käivitab nupp video salvestamise. Päästik kaamera ees jääb niimoodi video poolt rüvetamata – on reserveeritud vaid fotodele ;)

canon-eos-80d--104

 

Valikuratta ja SET nupu vahel asuv nupp on kaheksasuunaline – eelkõige vajalik kiireks teravustamispunkti valimiseks optilise pildiotsijaga kadreerimisel.

 

 

canon-eos-80d--9

Canon EOS 80D kaamera pealmine nuppude valik on täpselt samasugune, nagu kõrgema klassi peegelkaameratel EOS 7D Mark II ja EOS 5D Mark III. Erinevalt nendest kahest nimetatutest on aga EOS 80D kaameral olemas ka integreeritud välklamp.

 

canon-eos-80d--106

 

Režiimikettalt kadusid juba EOS 70D kaameraga eraldi välja toodud pildiprogrammide asendid (landscape, portrait jne) Tänu sellele on režiimiketas nüüd tõsisemate fotohuviliste jaoks selgem ja mugavam kasutada. Ketas on lukus – samaaegselt keeramisega peab pildistaja all hoidma ketta keskel olevat lukustusnuppu.

canon-eos-80d--105

 

Kõige olulisemad parameetrid on ilusti eraldi nuppude all nimetissõrme läheduses valmis ja ISO nupu leiab kogenud fotograafi sõrm kiirelt ilma vaatamata üles.

 

canon-eos-80d--54

Hübriidkaamerate hulgas on viimastel aastatel hakanud levima trend, et eraldi laadijat enam kaasa ei panda. Tõsisema fotokaamera juurde on igal juhul tarvis ka eraldi akulaadijat. Canon EOS 80D laadija on samamoodi neljaastmelise indikaatorsüsteemiga, nagu Canoni täiskaadersensoriga kaameratelgi. LP-E6N akugi on praktiliselt seesama, mida kasutavad ka EOS Mark III, EOS 7D ja teised vanemad profikaamerad. Uuema LP-E6N ja vanema LP-E6 akude erinevuseks on vaid mõni mAh mahtuvust. Muus osas on need identsed ja ühilduvad täpselt samade akulaadijate ja kaameratega.

 

canon-eos-80d--111

EOS 80D kõige silmapaistvam edasiarendus võrreldes EOS 70D kaameraga on teravustamine Live View režiimis ja videorežiimis. Ekraani abil kadreerides leiab kaamera kiirelt üles kaadris oleva kõige lähima näo, teravustab sellele ja suudab seda nägu teravana hoida ükskõik kuhu see nägu kaadris ka ei liiguks. Justkui oleks teravustamispunkt selle näo külge liimitud.

Kui kaadris nägu pole, siis saab pildistades või filmides puutetundlikule ekraanile toksates soovitud teravustamispunkti valida – kaamera teravustab sellele punktile ja hoiab seda teravana ükskõik, kuhu see kaadris ka ei liiguks.

Ma olen aastaid peegelkaameratega filminud ja teravustamid manuaalselt – objektiivi teravustamisratast keerates. Selline autofookuse toimimine, nagu EOS 80D kaameral, tuleks lihtsamate videote filmimisel (eriti just väikese teravusulatusega) kindlasti kasuks ka tõsisematele videomeestele :)  Vaata kiiret testi video vahendusel:

 

Canon EOS 80D on samas hinnaklassis nagu Sony A6300 hübriidkaamera. Ka a6300 on võimeka autofookusega – filmirežiimis käituvad nende kaamerate autofookused natuke erinevalt. Sony kaamera teravustab esiplaanilt tagaplaanile liikudes hästi kiiresti (vaata testvideot Sony a6300 karbist välja artiklis), Canon EOS 80D teravusulatus muutub pisut aeglasemalt ja hästi sujuvalt (mis pole videot filmides sugugi halb). Canoni suureks plussiks on aga lisaks just see väga tõhus objektide jälgimise võime.

 

canon-eos-80d--107

 

Tavaline infoekraan

canon-eos-80d--108

 

Q-nupule vajutades aktiveerub infoekraani puutetundlikkus

 

 

canon-eos-80d--113

 

Uus kiirus: kui EOS 70D kaamera filmis maksimaalselt 25 fps kaadrisagedusega videot, siis EOS 80D filmib PAL standardis kuni 50 fps kaadrisagedusega. Oluline edasiminek – eriti, kui soovid filmida kiiremat liikumist või luua veidike aeglustatud videot.

canon-eos-80d--116

 

Videot filmides saab soovi korral suumida ka digitaalselt – enne tuleb see funktsionaalsus aga menüüs aktiveerida.

 

 

canon-eos-80d--115

 

Time-Lapse Movie režiim on lihtne viis luua time-lapse videot ilma pärastise järeltöötluseta arvutis. Menüüst saad paika panna parameetrid ning pärast intervallvõtte lõppemist paneb kaamera ise fotod videoks kokku. Video luuakse Full HD lahutusvõimega 25 fps kaadrisagedusega ja ALL-I kvaliteeditasemega.

canon-eos-80d--120

 

Eraldi on kaamera menüüst aktiveeritav ka intervallvõtte funktsioon. See erineb time-lapse funktsioonist selle poolest, et intervalli lõppedes ei looda pildistatud fotodest automaatselt videot. Fotod jäävad mälukaardile ja neid saab kasutada kas tavaliste fotodena või siis panna need arvutis käsitsi kokku time-lapse videoks.

 

EOS 80D peegelkaameral on intervallvõtte pildistamiseks kaks võimalust.

 

canon-eos-80d-reklaam-1-305-small

Kui hinnata peegelkaameraid ainult foto poole pealt, siis pakuvad EOS 80D kaamerale kõva konkurentsi ka Nikon D7200 ja Pentax K-3 II. Kui aga lisaks fotovõimekusele arvesse võtta ka video filmimise lihtsus ja paindlikkus, siis pole EOS 80D aparaadile APS-C sensoriga peegelkaamerate seas võrdset.  Kui soovid tegelda tõsisemalt foto- ja videograafiaga ning vajad mugavat korpust koos optilise pildiotsijaga, siis on Canon EOS 80D hetkel parim valik.

(4217)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Canon EOS 80D kere
  • 24,2-megapiksline CMOS sensor
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • 45 rist-tüüpi teravustamispunktiga
  • Dual Pixel CMOS AF teravutamine
  • WiFi & NFC ühendus - juhi kaamerat nutiseadmest
Canon EOS 80D + 18-135mm IS USM Kit
  • 24,2-megapiksline CMOS sensor
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • 45 rist-tüüpi teravustamispunktiga
  • Dual Pixel CMOS AF teravutamine
  • WiFi & NFC ühendus - juhi kaamerat nutiseadmest
Canon EOS 80D + 18-55mm IS STM Kit
  • 24,2-megapiksline CMOS sensor
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • 45 rist-tüüpi teravustamispunktiga
  • Dual Pixel CMOS AF teravutamine
  • WiFi & NFC ühendus - juhi kaamerat nutiseadmest
Canon EOS 80D + Tamron 16-300mm VC PZD
  • 24,2-megapiksline CMOS sensor
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • 45 rist-tüüpi teravustamispunktiga
  • Dual Pixel CMOS AF teravutamine
  • WiFi & NFC ühendus - juhi kaamerat nutiseadmest
Canon EOS 80D + Tamron 24-70mm f/2.8 VC USD
  • 24,2-megapiksline CMOS sensor
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • 45 rist-tüüpi teravustamispunktiga
  • Dual Pixel CMOS AF teravutamine
  • WiFi & NFC ühendus - juhi kaamerat nutiseadmest

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast