Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Apple OS X Yosemite – rohkem läbipaistvust, rohkem ühilduvust

overview_design_2x

Eile USA läänerannikul toimunud arendajate konverentsil (WWDC) esitles Apple oodatult uut operatsioonisüsteemi versiooni enda süle- ja lauaarvutitele. Kasutajaliidese nimeks sai Apple OS X Yosemite ning seda võib pidada radikaalseimaks OS X uuenduseks üldse. Näiteks on kõikjalt kujundusest eemaldatud varjud ja muu stilistika, mis viitab esemete näilisusele reaalsuses. Legendaarne Lucia Grande font on aga vahetunud puhta ja hästiloetava Helvetica alamliigiga.

Visuaalselt on uus operatsioonisüsteem muutunud sarnasemaks iOS-iga. Selleteemalisi kuulujutte liikus ringi ohtralt ning seetõttu polnud tegu erilise üllatusega. Lisaks minimalistlikule ja 2D tasapinnalisele kujundusele paistavad uue opsüsteemi kasutajaliidesed silma oma läbipaistvusega st ekraanipilt kumab neist kergelt läbi. Lisaks tavalisele ekraanirežiimile on Yosemite’i lisandunud ka nö tume kasutusrežiim (dark mode), mida paraku konverentsil ei demonstreeritud.

iOS-i omaga väga sarnaseks on muutunud sõnumikeskus (Notification Center), kuhu saab kaasata ka kolmandate osapoolte vidinaid ehk siis widget’eid, vastavalt kasutaja enda valikutele. Kuigi vidinad on ilmselt paljudele tuttavad pigem androidimaailmast, siis Apple’i widget’id on Androidi omadest üsna erinevad.

apple_OS_X_Yosemite_06

Mugavaks ning visuaalselt atraktiivseks on muudetud Spotlight otsingusüsteem, mis ilmub nüüd silmatorkava ribana keset ekraani.     

iCloud peaks uue operatsioonisüsteemiga võimaldama sujuvat sünkroniseerimist nii Yosemite’i kui iOS8 kasutavate seadmete vahel. Ühtlasi kasutab iPilve ka uus rakendus MailDrop, mis võimaldab äärmiselt mugavalt saata ka mahukaid meilimanuseid – kuni 5 Gb. Nimelt hiivatakse nimetatud manus iCloudi ning siis on juba kaks võimalust. Mac OS X-i või iOS-i kasutaja saab selle manuse kätte kenasti otse, PC või mõne teise operatsioonisüsteemi kasutaja aga saab lingi, millelt manust oma arvutisse sikutada.

finder-yosemite

Massiivse muutuse on üle elanud ka Safari. Väidetavalt on muidu mitte väga populaarne veebibrauser muutunud uues operatsioonisüsteemis maailma kiireimaks. Nii näiteks olevat ta Javaga lehekülgede avamisel kuni 6,5 korda kiirem teistest levinud brauseritest (ja me ei räägi siin muidugi Internet Explorerist). Anonüümseks veebis surfamiseks saab nüüd avada Private Windows akna, milles omakorda võib avada erinevaid vahelehti, et need siis vajadusel kõik korraga (või ükshaaval) sulgeda.

Kõige suurem ja paljulubavam Yosemite OS X rakendus on aga vaieldamatult Continuity, mis lubab AirDrop bluetooth ühenduse abil sujuvat suhtlemist arvuti ja nutiseadme vahel. Nii võib tahvelarvutis alustatud tegevust jätkata arvutist ja vastupidi. Eriti mugavaks muudab selle rakenduse aga võimalus kasutada laua- või sülearvutit helistamisel nö hands free-seadmena so võtta kõnesid vastu või helistada oma arvutit kasutades. Iseäranis mugav on helistada otse arvutist otse näiteks veebilehel olevale telefoninumbrile.

 

yosemite-devices

 

Kui arvesse võtta ülemaailmselt Windows operatsioonisüsteemi kasutajate hulka, tundub Mac OS X üsna marginaalne nähtus. Apple ise oli aga oma vastsel arendajate aastakonverentsil tulvil optimismi. Üheks selle põhjuseks oli Apple’i sõnul kasutajate erakordselt kiire kohanemine Mac OS X viimase, Maverick versiooniga. Väljatulekust alates on selle kasutusele võtnud 51% Mac OS X-i kasutajatest (40 miljonit installi), mis teeb sellest kõige kiiremini leviva operatsioonisüsteemi kogu ajaloo vältel üldse (Tim Cook’i sõnul).

Allikas: Engadget

(886)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga