Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Android 4.0 Ice Cream Sandwich – 16 olulisemat täiustust

Täna tõi Google avalikkuse ette Android operatsioonisüsteemi uue versiooni numbrimärgiga 4.0. Koodnimetust “Ice Cream Sandwich” kandev platvorm ühendab endas käesoleva aasta algul esitletud ja tahvelarvuteile mõeldud Android 3.1 Honeycomb süsteemi ning mobiiltelefonidest tuntud Android 2.3 Gingerbread operatsioonisüsteemi. Ma ilmselt ei liialda väga palju, kirjutades, et tegemist on suurima uuenemisega mobiiltelefonides kasutatava Android tarkvara nelja aastase ajaloo vältel. Vaatame siis üle 16 olulisemat Ice Cream Sandwich uuendust:

Uus font “Roboto”: sobilikum suurema lahutusvõimega ekraanide jaoks

Kolm puutetundlikku nuppu ekraanil: seni oli telefonitootjatel valida, kas lisada telefonile füüsilised nupud või ekraanist eraldiseisvad puutetundlikud nupud. Android 4.0 puhul kuvatakse kolm põhilist navigeerimiseks vajalikku nuppu ekraanile. Nendeks nuppudeks on “tagasi” “koju” ja “viimati avatud rakendused”.

Action bar: ekraani ülalt alla tõmmataval tegevusribal on nüüd lisaks teavitustele kuvatud ka konkreetse rakenduse seaded.

Multitasking: sarnaselt Android 3.0 operatsioonisüsteemile avaneb parempoolseimale nupule vajutades menüü, kus kuvatakse pisipiltide abil viimati avatud ja taustal töötavad rakendused. Lihtsa sõrmeviipega saab neid rakendusi sulgeda, puudutusega avada.

Kaustad: kaustade loomine toimub nagu iOS`is – üht rakenduse ikooni teise peale vedades. Väiksemate ekraanidega seadmetele lisatakse nn lemmikrakenduste sahtel, mis on nähtav kõigil koduekraanidel ning kuhu saab lisada enim kasutatavaid rakendusi. Rakenduste eemaldamine on senisest lihtsam.

Widget`ite suuruste muutmine: Sarnaselt Android 3.1 Honeycomb`ile

Otseteed lukustatud ekraanil: HTC Sense 3.0 skini eeskujul (vaata siit) on Google nüüd ka puhta Androidi omaduste hulka lisanud võimaluse ooterežiimil olevat telefoni lahti lukustades karata mingisse kindlasse rakendusse. Lukuikooni kaameraikooni peale vedades avatakse näiteks kohe kaamerarakendus, teavitusteriba alla tõmmates saab silma peal hoida meilidel.

Kiired vastused sissetulevatele kõnedele: ilma telefoni lahti lukustamata saab sissetulevale kõnele vastamiseks saata helistajale hoopis kiire, eelnevalt paika pandud sõnumi. Nagu näiteks “Kirjutan pragu blogipostitust ja see on sinust olulisem“.

Täiustatud kõnetuvastus: ilmselt kõige paremini inglise keeles toimivat kõne tekstiks muutmise võimalust on kõvasti edasi arendatud. Dikteerida saab ükskõik kui kaua, koos pikkade pausidega. Tekstiredaktor püüab leida valesti tuvastatud sõnad ning nende muutmine on ühe puute küsimus.

Andmeside jälgimine: välja on arendatud uus funktsioon, mis teeb võimalikuks mobiilse andmesidemahu senisest parema ohjamise. Kasutaja saab seadistada telefoni nii, et see teavitab teda mingi kindla määra ületamisel. Võimalik on ka keerata andmeside mingi määra ületamisel hoopis lukku.

Täiustatud kaamerafunktsioonid: videot filmides saab suumida ja fotosid pildistada, olemas on näotuvastus ja fookuspunkti defineerimine sõrmega ekraanile toksates. Saab pildistada panoraamfotosid ning vaadata pildile lisatavaid efekte juba kadreerimise ajal.

Fototöötlusfunktsioonide lisamine galerii rakendusse: galerii on uuendatud. Lisatud on palju erinevaid viise albumeid järjestada, lisatud on ka fotode töötlemise võimalus. Fotode lõikamine, keeramine, heleduse/tumeduse seadmine, punasilmsuse vähendamine, efektide lisamine jne.

Telefoni lahti lukustamine näotuvastusfunktsiooni abil

Android Beam: kasutab NFC kiipi veebilehtede ja YouTube linkide ühes telefonist teise (teinegi peab olema NFC kiibiga telefon) juhtmevabalt üle kandmiseks. Kaks telefoni tuleb selleks üksteise vahetusse lähedusse asetada.

Uuendatud brauser: suurema funktsionaalsusega brauser – olulisim on vast lihtne vahelehtede kasutamise võimalus.

Täiustatud copy/paste funktsioon

Kas minu androidtelefonile on android 4.0 uuendust loota?

Nagu ülal mainitud, olid need 16 üles loetletud omadust vaid kõige olulisemad uuendused täna avalikustatud Android 4.0 Ice Cream Sandwichi juures. Seega on selgemast selgem, et see uus jäätisevõileib on tõepoolest oluliseks verstapostiks Android operatsioonisüsteemi arengus. Üks oluline küsimus on siiski vastamata: “Kas minu androidtelefon saab 4.0 uuenduse?”

Mäletatavasti lubas Google suvisel I/O arenduskonverentsil, et “nii Google kui ka mobiilivalmistajad kohustuvad tooma mobiilsesse seadmesse need Android OS uuendused, mis on välja tulnud kuni 18 kuud pärast vastava mobiiltelefoni esitlemist“.

Nii lihtne see asi siiski ei ole. Nagu ülalolevast omadustekaskaadist nähtus, vajavad sellised funktsioonid päris võimast seadet. Nii ongi. Ice Cream Sandwich vajab töötamiseks telefoni, mille protsessor töötab vähemalt 1 GHz taktsagedusel ja omab kahte tuuma. 600 või 800 MHz protsessoritega telefonide omanikud võivad seega jäätisevõileivast suu puhtaks pühkida. Või tuleb võtta plaani osta uus mobiiltelefon.

(537)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga