Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

3 võimalust tavaliste USB-seadmete kasutamiseks uue MacBook sülearvutiga

overview_wireless_large

Eile avalikustatud üliõhukesel 12″ ekraaniga MacBook sülearvutil ei ole mitte ühtegi traditsioonilist USB porti. Need asendab üksainus kitsas pesa, mille kaudu toimub nii laadimine, USB-ühendus kui ka HDMI videovoog. See on uhiuuel USB-Type C standardil põhinev ühenduspesa, mida lühidalt nimetatakse lihtsalt USB-C (lähemalt kirjutasime sellest siinsamas ajaveebis, 2013 aasta suvel).

Tavalisi mälupulki, hiiri, kõvakettaid, monitore jne saab sellesse pessa sisestada ainult adapteri abil. Mida tõenäoliselt arvutiga kaasa ei panda. Millised on siis innovaatilisemate kasutajate võimalused selle arvutiga enda praeguseid tarvikuid ühendada – seni, kuni turule ilmuvad uuemad USB-C otsaga seadmed? Võimalusi ehk adaptereid on 3 ja Apple veebilehel on need juba näha. Ükski nendest ei ole praegusel hetkel saadaval kuid tulevad turule koos MacBook süleriga.

 

USB-C – USB adapter

MacBook-USB-C-to-USB-Adapter-1024x1024

Loomulikult on ainsaks võimaluseks osta arvuti juurde uus adapter. Kõige lihtsamaks selliseks on adapter, mille ühes otsas on USB-C ja teises tavaline USB ühenduspesa. Selle adapteriga saab ühendada tavalisi hiiri mäluseadmeid ja muud ning selle maksimaalne andmeedastuskiirus vastab USB 3.1 standardile. Ühest USB-pordist jääb ilmselt väheseks – seetõttu tuleks selle adapteri külge ühendada omakorda USB jagaja nii et saaks kasutada mitut USB-seadet korraga. USAs maksab see lisatarvik 19$

 

USB-C – USB, HDMI, Thunderbolt 3-ühes adapter

MacBook-USB-C-Digital-AV-Multiport-Adapter-1024x1024

Järgmine adapter, mida Apple enda veebilehel näitab, on USA-s 79$ maksev tarvik. Väljundpesa on taas USB-C, sisendeid on aga kolm: USB, HDMI ja Thunderbolt. Viimasesse saab vajaduse korral ühendada adapteri LAN kaabli jaoks. Tõeline adapteripidu.

 

USB-C – USB, VGA, Thunderbolt 3-ühes adapter

MacBook-USB-C-VGA-Multiport-Adapter-1024x1024

Kolmandaks ja viimaseks leiame Apple’ i veebilehelt VGA adapteri. Lisags VGA sisendile on sel olemas veel ka USB ja Thunderbolt sisendid. Sarnaselt eelmisele maksab ka see Ameerikas 79$.

 

Innovatsiooni hind

Uut Macbooki materdatakse tehnikaveebide kommentaariumides päris korralikult. Kõige enam just traditsiooniliste ühenduspesade puudumise tõttu. Ühest küljest on muidugi kahetsusväärne, et selle sülearvutiga ei saa ühendada seniseid ja vanemaid USB seadmeid ilma adapterita. Teisalt aga kahtlevad (loodetavasti) vähesed selles, et pisem, võimekam ja mugavam USB-C peaks kunagi asendama 1990-ndate keskel loodud Standard A pesa.

Kes julgeb teha esimese sammu selle poole, et suur ja kohmakas USB kõrvale jätta?

Küsimus on ainult selles: “Kes julgeb teha esimese sammu selle poole, et suur ja kohmakas USB kõrvale jätta?” Nagu tihti minevikuski, on Apple astunud ka seekord otsustava sammu innovatsiooni suunas. Pange tähele – just see samm kindlustab selle, et turule jõuaks võimalikult kiirelt USB-C seadmed, mille kasutamiseks enam adaptereid vaja pole.

Loodetavasti vaatame me mõne aasta pärast kogu seda adapterijama kerge muigega ja rõõmustame et, vana USB pistik ajalukku jäänud on.

(1291)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga