Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Millised on 2013. aasta parimad hübriidkaamerad?

hybriidkaamerad-2013

Mõnikord võib tekkida tunne, et tahaks pildistada ilusamaid fotosid, kui hetkel kasutatav mobiiltelefon või kompaktkaamera võimaldab. Sellisel puhul tuleks pilk heita peegelkaamerate või hübriidkaamerate poole. Mõlemad nimetatud kaameragrupid teevad ühtviisi kvaliteetseid pilte. Vahe on lihtsalt selles et peegelkaamerad on optilise pildiotsijaga suured ja professionaalse välimusega aparaadid. Hübriidkaamerad on aga tihti ilma pildiotsijata (kadreerimine toimub LCD-ekraani abil nagu kompaktkamaeratelgi) ning üsna kompaktsete korpustega aparaadid, mida saab kasutada ka manuaalrežiimis ja mille objektiivid on üldjuhul peegelkaameraobjektiividega võrreldes odavamad.

Selles artiklis võtan luubi alla 2013 aasta hübriidkaamerad. Nende hinnad algavad orienteeruvalt 400-st eurost ning lõpevad ligikaudu 2000€ juures. Jagame selle laia vahemiku viieks osaks ning vaatame, milline kaamera võiks nendes erinevates vahemikes olla see kõige parem. Selline, mida ma ise ostaksin ja mida ma ka enda sõpradele soovitada julgeksin. Siinsamas postituse lõpus on ka tabel, kuhu koondan iga kategooria võitja olulisemad tehnilised andmed. Läheme:

Parim hübriid hinnavahemikus 0-500€: Fujifilm FinePix X-A1. 549€

 

fujifilm-finepix-x-a1--16-50mm-must-53708
fujifilm-finepix-x-a1--16-50mm-must-53712

Selles hinnakategoorias võistlevad iga tootja kõige soodsamad ja lihtsamad hübriidkaamerad.  Fujifilm X-A1 kõrval kuuluvad siia näiteks sellised aparaadid nagu Sony NEX-3N, Olympus Pen E-PM2, Panasonic Lumix DMC-GM6, Pentax Q7 jne. Kõik need aparaadid on mõeldud fotohuvilistele, kes on seni pildistanud kompaktkaameraga kuid sooviksid nüüd pildistada paremaid fotosid ilma eriliselt fotograafiasse süvenemata. Seetõttu on nende kaamerate menüüd ja nupud kohandatud selliselt, et nende manuaalrežiimis juhtimine ja üsna tavaliste seadete muutmine ei ole eriti mugav.

Fujifilm FinePix X-A1 tõuseb oma konkurentide seast esile eelkõige seetõttu, et suhteliselt soodsa hinna juures pakub see mugavat pildistamist ka avaprioriteet- ja manuaalrežiimis. See tähendab, et kui fotohuvilisel – kui ta soovib – on lihtsam fotograafiliselt areneda ja õppida järk-järgult oma kaamerat ka ise juhtima. Kaks valikuketast ja programmiratas, lihtne ja selge kiirmenüü ning FN-nupp teevad kaamera seadete muutmise ja särijuhtimise vaat et mugavamaks kui kallimatel hübriidkaameratel. Pildikvaliteedi poolest ei jää X-A1 maha Fujifilmi kallimatest hübriididest, 16-50mm OIS objektiiv on terava joonise ja hea värvieraldusega ning teravustamiskiirus vastab Fuji tipptasemele. Kõike seda arvesse võttes on Fujifilm X-A1 parim hübriidkaamera, mida 0-600 euroses hinnavahemikus osta võib.

Fujifilm X-A1 plussid:

  • Väga hea hinna/kvaliteedi suhe
  • Väga hea pildikvaliteet kõrgete ISO väärtuste juures
  • Suurepärane 16-50mm kitobjektiiv
  • Ilusate värvidega .jpeg failid
  • Wi-Fi ühenduvus

Fujifilm X-A1 miinused

  • Panoraamrežiim puudub

  • WiFi ei võimalda kaamera juhtimist juhtmevabalt
Fujifilm X-A1 on selle kõige soodsama kaameragrupi üks kallimaid esindajaid. 549 euro juures maksab see näiteks 100€ enam kui Olympus Pen E-PM2 – kaamera, mida ma samuti siin välja tuua sooviksin.

PEN E-PM-2 oma tippklassi pildisensoriga salvestab suurepärase kvaliteediga fotosid ja teravustab välkkiirelt. Selle kaamera suureks puuduseks on aga just see, et ka olulisemate seadete ja säriparameetrite muutmine on selle kaamera puhul väga kohmakas. See ongi mõeldud neile, kes kasutavad kaamerat peamiselt rohelisel režiimi. Kui sa usud, et sa jäädki rohelise peale, siis on hoopis E-PM2 sinu jaoks hea valik kuni 600€ hübriidkaamerate seas.

olympus-e-pm2-14-42mm-kit-hobedane-54180

 

 

Parim hübriid hinnavahemikus 600-800€: Sony NEX-5T. 699€

 

sony-nex-5t--16-50mm-must-54822
sony-nex-5t--16-50mm-must-54832

 

Sony NEX-5T tugevuseks konkurentide ees on selle pisike korpus. Hoolimata suurest APS-C mõõdus pildisensorist on NEX-5T imepäraselt õhuke kaamera. Varustatuna väga kompaktse 16-50 mm objektiiviga (ainult Panasonic pakub Sony kõrval sellist laadi pisikest kitobjektiivi) on NEX 5T ihaldusväärne komplekt kõigile, kes tahavad paindlikku, pisikest, ilusaid pilte pildistavat fotoaparaati. 

Kompaktsusest hoolimata on NEX-5T kaaamerat mugav hoida – seda tänu suurele ja mõnusalt kummeeritud käepidemele. Kaameral on kaks valikuketast – üks kaamera peal, teine tagaküljel – ning üks muudetava funktsionaalsusega Fn nupp. 16 MP CMOS sensor pildistab ilusaid kirgaste värvidega pilte, mida on hea vaadata hea kontrastsusega puutetundlikult LCD-ekraanilt Viimast saab kallutada kasvõi 180 kraadi ulatuses ülespoole. Nagu kõik Sony kaamerad, on ka see siin varustatud muljetavaldavate režiimide ja võimalustega – 10 kaadrit sekundis sarivõte, Sweep Panorama panoraamrežiim, DRO ja HDR režiimid. Miinuspoolelt peab kindlasti ära märkima Sony NEX menüü, mis ei ole kogenud pildistaja jaoks just väga kasutajasõbralik. 

Sony on suutnud pigistada pisikesse korpusesse kõik vajaliku paindliku pildistamise jaoks. Koos 16-50mm suumobjektiiviga on NEX-5T mugav ja võimas kaamera, mille võib auga pärjata parimaks hübriidkaameraks hinnavahemikus 600-800€. 

Sony NEX-5T plussid:

  • Mugav käes hoida
  • Väga kompaktne 16-50mm objektiiv (ja kaamera ise)
  • Hea pildikvaliteet ja värvid
  • 10 fps sarivõte
  • Pildistamisel kiire
  • WiFi ja NFC

Sony NEX-5T miinused

  • 16-50mm objektiiviga esineb silmnähtav vinjenteerumine 

  • Müraeemaldus JPG failide puhul on väga tugev
  • NEX menüü on ebamugav kasutada
  • Sisseehitatud välklampi ei ole

 

 

Parim hübriid hinnavahemikus 800-1200€: Panasonic Lumix GX7. 1049€

 

panasonic-lumix-dmc-gx7k-14-42mm-must-52238
panasonic-lumix-dmc-gx7k-14-42mm-must-52244

 

Panasonic GX7 on ilma kahtlusteta üks 2013. aasta parimaid fotokaameraid. See rahuldab kõik tõsisema fotohuvilise vajadused ning sobib hästi profifotograafile pisemaks pildistamismasinaks. Erinevalt soodsama klassi hübriidkaameratest on GX7 aparaadil sisseehitatud elektrooniline pildiotsija. Seda saab seada nurga alla ning selles olev ekraan on tippklassi lahutusvõimega ja suur. Ka nurga alla seatav puutetundlik LCD-ekraan on väga hea lahutusvõimega ja seetõttu ilusa pildiga nii kadreerimisel kui ka pildistatud fotode vaatamisel. 

Panasonic GX7 tugevuseks on just see, et palju tippklassi omadusi on pigistatud kokku üsna kompaktsesse ja väga hea koostekvaliteediga korpusesse. See on aparaat, mis näitab oma kompaktsuse ja kasutamismugavusega koha kätte paljudele peegelkaameratele. Kui sa GX7 kaamera kätte võtad, tunned sa kohe, et tegemist on kalli ja kvaliteetse profikaameraga. Ülimugavad valikukettad on nii kaamera esi- kui ka tagaküljel. Samuti on pildistajal võimalik kaamerat paindlikult omaenda soovide järgi seadistada.  

Erinevalt Sony NEX-5T kaamerast on siin viidatud Panasonic GX7 varustatud tavalise, suurema 14-42mm objektiiviga. Ideaalse komplekti moodustab see kaamera aga LUMIX G X VARIO PZ 14-42mm f/3.5-5.6 ASPH standardsuumiga või hoopis üliõhukese 20mm f/1.7 ASPH fiksobjektiiviga. 

Panasonic GX7 plussid:

  • Väga hea pildikvaliteet kõrgete ISOde juures
  • Focus Peaking funktsioon abistab teravustamisel
  • Suurepärase lahutusvõimega nurga alla seatav elektrooniline pildiotsija
  • Kaamerasisene värinastabilisaator
  • WiFi võimaldab kaamerat juhtida nutitelefoniga

Panasonic GX7 miinused

  • Vali katikuheli pildistamisel

  • Värinastabilisaator ei tööta videorežiimis
  • Aku vastupidavus võiks olla parem

 

 

Parim hübriid hinnavahemikus 1100-1600€: Fujifilm FinePix X-E2. 1299€

 

fujifilm-finepix-x-e2--18-55mm-must-56131
fujifilm-finepix-x-e2--18-55mm-must-56135

 

Fujifilm X-E2 on koos 18-55mm f/2.8-4 komplektobjektiiviga 250€ võrra kallim, kui eelmises hinnaklassis võitjaks pärjatud Panasonic GX7. Omaduste ja võimaluste poolest on need kaks aparaati aga samast klassist ja konkureerivad üksteisega. Fujifilm tõuseb siin esile eelkõige kahe omaduse poolest. Esimeseks on see ilus retrostiilis disainiga korpus. See on oluliselt suurem kui GX7 kere ja oma välimusega tõmbab pilku nii poelettidel kui ka pildistajate pihus.

Teiseks oluliseks erinevuseks – kõikidest hübriidkaameratest – on viis, kuidas kaamera säritust juhtida saab. X-E1 peal ei ole nimelt programmiratast, millest saaks valida Av, Tv, Custom jne režiime. Selle asemel on kaamera peal vanade peegelkaamerate eeskujul ratas säriaegadega. Avaarvu saab aga muuta objektiivi ümber olevast avarõngast.

Kui soovid näiteks pildistada avaprioriteedis, käristad säriajaketta automaatsesse asendisse ja sead objektiivi pealt ava. Kui tahad pildistada säriajaprioriteedis, käristad avarõnga automaatse peale ja muudad kaamera pealt säriaega. Manuaalse pildistamise jaoks tuleb mõlemad kettad automaatsest asendist eemaldada ja täisautomaatika töötab siis, kui mõlemad kettad on automaatses asendis. See on Fujifilm X-E1 peamine erinevus kõigist teistest hübriidkaameratest. Selline särijuhtimine võimaldab intuitiivset kaamera juhtimist ja on meeltmööda eelkõige tõsisemalete fotohuvilistele ja vanakooli peegelkaamerate nostalgiat igatsevatele fotograafidele. 

Fujifilm X-E2 plussid:

  • Väga hea koostekvaliteet. Mugav pildistada.
  • Hea lahutusvõimega elektrooniline pildiotsija
  • Mugav särijuhtimine klassikalisel moel
  • Hea pildikvaliteet (objektiiv + exr sensor)
  • WiFi

Fujifilm X-E2 miinused

  • Hinnatasemelt soolasem kui teised sama klassi kaamerad. Objektiivid on küll kvaliteetsed aga ka kallid. 

  • Automaatne värvustasakaal jääb keerukamates tingimustes hätta
  • Üle WiFi ei saa kaamerat nutitelefoniga juhtida

 

Parim hübriid hinnavahemikus 1600-∞€: Sony Alpha a7. 1799€

 

A7R_Lifestyle 2
sony-a7r-kere-55880

 

Kõikide hübriidkaamerate kuningas on siin. Sony a7. Koos 28-70mm kitobjektiiviga maksab see Photopointis 1799€. Miks sony a7? Sest see on maailma ainuke täiskaadersensoriga hübriidkaamera. Ning enamgi veel – see on kõige soodsam täiskaadersensoriga kaamera, maailmas. Rohkem põhjendusi polegi tarvis. 

Muidugi võib siin tähelepanelikumal lugejal tekkida küsimus – miks ei ole kõige paremaks hübriidkaameraks nimetatud Sony A7 paariline Sony A7R?! On sel ju 24 MP sensori asemel koguni 36 MP sensor. Vastus on lihtne – Sony A7 kaamera hinna ja kvaliteedi suhe on märksa parem kui A7R kaameral. Lisaks on A7R aparaadil aeglasem autofookus ja valjem katikuklõps. Saatuse tahtel pildistasin terve õhtu hämaras A7R kaameraga ning olin kaadri kiirelt teravaks saamisega üsna hädas. Pole kahtlust, et A7 oma Hybrid AF süsteemiga teravustab paremini. 24 MP suurused fotod on enamike jaoks ka enam kui piisavad. 

Sony A7 võib kroonida 2013 aasta parimaks hübriidkaameraks. Üks märkus siiski veel oleks…

Sony A7 plussid:

  • Täiskaadersensor kompaktses korpuses
  • Soodsain täiskaadersensoriga kaamera
  • Esmaklassiline pildikvaliteet
  • Kiire autofookus
  • Väga hea filmirežiim
  • Suur ja hea lahutusvõimega pildiotsija

Sony A7 miinused

  • 28-70mm kitobjektiiv jääb sellise kaamera jaoks pimedaks. Kõrvale tasb võtta 35mm f/2.8 fiks.  

  • Sisseehitatud välklampi ei ole
  • Madal aku vastupidavus
Sony A7 täiskaaderkaamera varastas napilt esikoha ühelt teiselt väga-väga healt hübriidilt. Oleks ülekohtune seda siin mainimata jätta. Olympus OM-D E-M1 maksab 12-50mm kitobjektiiviga varustatult 1699€. Nagu ma ka oma karbist-välja ülevaates mainisin, on see üks haige kaamera – kõige paremas mõttes. See ei püüa olla kompaktne vaid ob valmistatud Olympuse kõige paremaks fotoaparaadiks, mis peaks ahvatlema fotohuvilisi ja professionaale – ka neid, kes pildistavad täiskaadriga. OM-D sees on ju 4/3 standardile vastava suurusega sensor. Tänu pisemale sensorile saab Olympus pakkuda laia valikut suurepärase pildikvaliteediga objektiive, mille hind on mitmeid kordi madalam täiskaadrile sobivate objektiivide hinnast. Teiseks pole täiskaadersensorite pakutav väike teravussügavus ju alati hea – näiteks hämaras f/1.4 avaga portree pildistamisel. 
ID: 6499

 

 

 Olulisemate tehniliste andmete võrdlus

 

  Fujifilm X-A1 Sony NEX-5T Panasonic Lumic GX7 Fujifilm X-E2 Olympus OM-D E-M1 Sony Alpha 7
  fujifilm-finepix-x-a1--16-50mm-must-53713 sony-nex-5t--16-50mm-must-54822 panasonic-lumix-dmc-gx7k-14-42mm-must-52238 fujifilm-finepix-x-e2--18-55mm-must-56131 ID: 6499 A7R_Lifestyle 2
Hind PP-s  549€  699€  1049€  1299€ 1699€  1799€
Sensor  16 MP CMOS, APS-C  16 MP CMOS, APS-C  16 MP CMOS, Four Thirds  16 MP CMOS, APS-C 16 MP CMOS, Four Thirds  24 MP CMOS, Täiskaader
ISO  200-6400 100 – 25600  125 – 25600  200 – 6400  100 – 25600 100 – 25600 
Autofookus Kontrasttuvastus Kontrast- ja faasituvastus Kontrasttuvastus  Kontrast- ja faasituvastus Kontrast- ja faasituvastus  Kontrast- ja faasituvastus
LCD-ekraan  3″, 920 000 px  3″, 921 600 px  3″, 1 040 000 px  3″, 1 040 000 px 3″, 1 037 000 px  3″, 1 230 000 px
Puuteekraan  Ei  Jah  Jah  Ei   Jah Ei 
Pildiotsija px –  –  2 764 800  2 360 000  2 360 000  2 359 000
Pildiotsija suurendus  –  –  1,39x  ? 1,48 x  0,71 x
Min. säriaeg  1/4000 sek  1/4000 sek    1/4000 sek 1/8000 sek  1/8000 sek
Välklamp Sisseehitatud Eraldi kaasas Sisseehitatud Sisseehitatud Eraldi kaasas Ei ole
Sarivõte 5,6 fps 10 fps 5 fps 7 fps 10 fps 5 fps
Filmirežiim Full HD, 30p Full HD, 60p, 60i, 50p, 50i, 30p, 24p   Full HD, 60p, 30p Full HD, 30p Full HD, 60p, 60i, 50p, 50i, 30p, 24p.
WiFi Jah Jah Jah Jah Jah Jah
Ilmastikukindel korpus Ei Ei Ei Ei Jah Jah
Kaal 330 g 276 g 402 g 350 g 497 g  474 g
Mõõtmed 117 x 67 x 39 mm 111 x 59 x 39 mm 123 x 71 x 55 mm 129 x 75 x 37 mm 130 x 94 x 63 mm 127 x 94 x 48 mm

 

Kokkuvõte

Kui hübriidkaamerad 5 aastat tagasi turule tulid, olid need mõeldud peamiselt algajale fotohuvilisele, kes soovib vahetada oma kompaktkaamera välja parema pildikvaliteedi kuid kompaktse korpusega aparaadi vastu. Siis oli hübriidkaamera ideeks olla pisike ja kasutajasõbralik. Nüüdseks näeme, et hübriidkaamera on muutunud peegelkaamerate kõrval täiesti arvestatavaks ja vaat et sama suureks kaameragrupiks. Soodsate-pisikeste hübriidide kõrval teevad üha tugevamalt ilma suuremad ja väga võimekad aparaadid, mis on suunatud tõsistele fotohuvilistele ja professionaalidele.

Senimaani on ärevamaid pildistajaid peegelkaamerate küljes hoidnud optiline pildiotsija, mida tihti elektroonilisele eelistatakse. Viimaste aastatega on aga elektrooniliste pildiotsijate kvaliteet muutunud nii heaks, et veebiruumis on märgata nende üle aina vähem nurinat. Pigem tõstavad pead arvamusliidrid, kes kiidavad elektrooniliste pildiotsijate hüvesid. Samuti on arenguhüppe teinud hübriidkaamerate autofookuse kiirus – faasituvastusega pikslite lisamine pildisensorile on teravustamiskiiruse vahet peegelkaameraga võrreldes oluliselt vähendanud. Me ei ole veel päris sealmaal, kus hübriidkamaerad oleksid üldpildis peegelkaameratest paremad ja populaarsemad. Pange tähele: kahe aasta pärast on selles hübriid-peegel vastuseisus pooled vahetunud. 

Ükskõik millise hübriidkaamera sa siit ülalt endale fotomasinaks valid – võid olla kindel, et see teeb sama häid või veel paremaid pilte kui samas hinnaklassis olev peegelkaamera. Ja loomulikult paremaid, kui kompaktkamaera (rääkimata nutitelefonist). Need on 2013 aasta parimad hübriidkaamerad:

 

(6007)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Fujifilm X-A1 + 16-50mm, must 16,3 megapiksliga APS-C CMOS sensor, 3" LCD, manuaalrežiimid, RAW fail, FullHD video ja HDMI, elektrooniline lood, klassikaline metallkorpus, WiFi
Sony NEX-5T + 16-50mm Kit, must 16,1 megapiksline Exmor™ APS HD CMOS sensor, tolmueemaldussüsteem, BIONZ pildiprotsessor, 3" kallutatav puutetundlik LCD ekraan, RAW failivorming, FullHD video, HDMI, NFC + Wi-Fi, DLNA ühilduvus
Panasonic Lumix DMC-GX7 + 14-42mm Kit 16 megapiksliga Live MOS sensor, manuaalrežiimid, RAW fail, FullHD video, HDMI, puutetundlik kallutatav 3" LCD ekraan, WiFi, NFC, magneesiumsulamist korpus
Fujifilm X-E2 + 18-55mm, must
  • 16,3-megapiksline X-Trans APS-C CMOS II sensor
  • 3" LCD ekraan, OLED pildiotsija
  • FullHD 1920 × 1080 60p videosalvestus
  • Hübriidne faasi- ja kontrastituvastusega autofookus
  • Integreeritud WiFi ühendus
Sony a7 + 28-70mm Kit
  • 24-megapiksline täiskaader EXMOR CMOS sensor
  • FullHD 1920×1080 50p videosalvestus
  • 117 faasi- & 25 kontrastituvastusega teravustamispunkti
  • 0,5" OLED pildiotsija, 2,36 miljonit pildipunkti
  • Integreeritud WiFi ning NFC - juhi kaamerat nutiseadmest

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast